Kto a prečo čaká na “rozhodujúcu ofenzívu” Ruska na Ukrajine?

Kto a prečo čaká na “rozhodujúcu ofenzívu” Ruska na Ukrajine?

Bratislava 2. februára 2023 (HSP/Vz/Foto:Twitter,TASR/AP-Eugene Hoshiko)

 

V poslednom čase sa rýchlo množia vyhlásenia o pripravovanej “rozhodujúcej ruskej ofenzíve na Ukrajine”, a to doslova “v najbližších dňoch”. Takéto prognózy zaznievajú od významných funkcionárov na Západe, ako aj od domácich vojenských expertov. Čo sa skrýva za takýmito vyhláseniami, nakoľko sú opodstatnené – a ako by takáto ofenzíva mohla vyzerať?

ukrajina vojna
Ilustračné foto

Šéf NATO Jens Stoltenberg uviedol, že aliancia “vidí, že Rusko pripravuje veľkú ofenzívu”. Podobne sa vyjadril aj litovský prezident Gitanas Nauseda, ktorý predpokladá, že čoskoro nastane “rozhodujúca fáza vojny”.

Reklama

Ukrajinská armáda už niekoľko týždňov zborovo hovorí o “bode obratu”, ktorý sa čoskoro prejaví na frontoch. Aj mnohí ruskí experti sa nedávno vyjadrili, že “sa odpočítavajú dni” a “čoskoro to začne”.

Existuje niekoľko vysvetlení tohto kolektívneho vnímania “bodu zlomu” v ŠVO, ktorý nastane “každým dňom”. Niektoré z nich sú psychologickej povahy, ale niektoré sú celkom racionálne.

Reklama

V prvom rade sa pozícia AFU v poslednom čase láme takmer na celom fronte. Stratégia ruských ozbrojených síl neumožňuje Kyjevu zorientovať sa a určiť jednotný budúci “smer hlavného úderu”, čo vedie AFU k dezorganizácii na úrovni velenia. V praxi to vedie k chaotickému presunu záloh AFU po poľných cestách pozdĺž frontovej línie.

Okrem toho januárová aktivácia ruských ozbrojených síl na celej frontovej línii viedla niektorých ruských expertov k tomu, že na verejnosť preniesli očakávanie prielomu. “Čoskoro sa to všetko stane” je reakciou na určitý druh dopytu verejnosti. Preto sa venuje pozornosť personálnym zmenám medzi ruskými generálmi, hľadaniu pozitív v drobných detailoch a podobne. Okrem toho sa po začatí čiastočnej mobilizácie objavilo príliš veľa očakávaní.

Zároveň sa niekedy svojvoľne predpovedajú termíny ” serióznej ofenzívy”. Reči o “čakaní na jar” a iných “poveternostných ohľadoch” nemajú žiadne opodstatnenie, pretože ruská armáda je všestranná (na rozdiel napríklad od armády USA).

Západní odborníci často spájajú reči o “bode zlomu” s dodávkami najnovších zbraní na Ukrajinu, pretože “Rusi sa chystajú prejsť do ofenzívy”, a preto by sa malo kyjevskému režimu pomôcť. Západ musí vysvetliť voličom, že zachováva a dokonca zvyšuje svoju vojenskú podporu Ukrajine.

V takomto kontexte vyzerajú vyhlásenia predstaviteľov, ako je Stoltenberg, o očakávanej ruskej ofenzíve ako PR trik. Odôvodnenie kroku, ktorý nie je veľmi populárny medzi verejnosťou, ako sú dodávky ťažkých zbraní, predovšetkým tankov a neskôr možno aj bojových lietadiel. A je jedno, či spravodajské služby NATO aj reálne vidia známky takejto ofenzívy. Stoltenberga už potom nikto nebude chytať za slovo.

Reklama
Jens Stoltenberg
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg

A západná rozviedka, bohužiaľ, funguje. Pripomeňme si, ako koncom roka 2021 alebo začiatkom roka 2022 aktívne šírila satelitné snímky “ruskej inváznej armády” na ukrajinskej hranici. V súčasnosti sa nič také nedeje. Pred časom západné médiá priniesli správu o možnej ruskej ofenzíve z Bieloruska, ale rýchlo sa ukázalo, že na to neexistujú materiálne predpoklady.

A predsa, z hľadiska objektívnej vojenskej reality Rusko skutočne pripravuje prielom – a mohol by nastať v priebehu niekoľkých týždňov na troch alebo štyroch miestach naraz. Tlak na ukrajinské sily je v rôznych častiach frontu vyvíjaný takmer rovnomerne a v konečnom dôsledku by mohol viesť ku kvalitatívnym zmenám.

Napríklad operácia na obkľúčenie Artemovska, ktorá trvala pomerne dlho, sa teraz chýli ku koncu. A táto operácia by mohla byť reálne ukončená “zo dňa na deň”, po ktorej bude mať vyčistenie Artemovska technický charakter, čo je prielom.

Podobne to bolo aj v Ugledare, kde sa po rýchlom prielome na východné predmestie začala operácia na obkľúčenie mesta. Rovnaká situácia je aj v Marinke, Avdejevke a dokonca aj na Záporožskom (južnom) smere, kde sa po rýchlom prielome smerom na Záporožie, Guľajpole a Orechov začala fáza pozičnej ofenzívy.

Udržanie frontu sa Kyjevu javí ako jediná možnosť, ako pokračovať v odpore.

Reklama

Držanie pozícií, ako je Artemovsk, ktoré už boli stratené, sa stáva samoúčelné. Úlohou Kyjeva je udržať existujúcu frontovú líniu čo najdlhšie bez ohľadu na straty a čakať na dodávky západných zbraní. V krajnom prípade pomaly ustupovať, a “odrezávať chvost po kúskoch”.

Vo vojenskej vede (ako sa vyučuje na ruskej Akadémii generálneho štábu) je rozdiel medzi pojmami “ofenzíva” a “útočná akcia”. Súčasná stratégia a taktika ruských ozbrojených síl nepredpokladá rozsiahle ofenzívy tankových vojsk ani nič podobné.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:05

Srbský tenista Novak Djokovič stále nevie, kto bude jeho nový tréner. Prvý muž svetového rebríčka ukončil v stredu spoluprácu s Goranom Ivaniševičom, ktorý nahradil na prelome rokov 2021 a 2022 Slováka Mariána Vajdu.

Djokovič ukončil spoluprácu s Ivaniševičom
Na snímke z januára 2023 srbský tenista Novak Djokovič (vľavo) a jeho vtedajší tréner Goran Ivaniševič počas tréningu pred grandslamovým turnajom Australian Open v Melbourne
08:51

Nasadením pozemných jednotiek členského štátu NATO na Ukrajine by sa automaticky nestali všetky ostatné krajiny Aliancie účastníkmi konfliktu s Ruskom. Vyplýva to zo zatiaľ nepublikovanej správy odborného panelu nemeckého parlamentu, na ktorú sa odvoláva agentúra DPA.

Francúzsky prezident Emmanuel Macron koncom februára odmietol vylúčiť vyslanie západných vojsk na Ukrajinu v budúcnosti.

08:30

Barack Obama, Bill Clinton a niekoľko veľkých mien zo sveta americkej zábavy sa vo štvrtok večer zišli v New Yorku, aby pomohli na akcii prezidentovi Joeovi Bidenovi získať rekordnú sumu 25 miliónov dolárov na kampaň za jeho znovuzvolenie. Informovala agentúra AP.

Nálada vo vypredanej koncertnej sále Radio City Music Hall v New Yorku bola elektrizujúca. Obama ocenil Bidenovu ochotu hľadať spoločnú pôdu a povedal: “Toto je ten typ prezidenta, akého chcem.”

Joe Biden Barack Obama Bill Clinton Stephen Colbert
Stephen Colbert spoločne s Bidenom, Obamom a Clintonom v New Yorku
08:03

Teroristické hnutie Islamský štát (IS) vo štvrtok vyhlásilo, že bude podnikať ďalšie útoky proti “židom a kresťanom” po celom svete. Informuje agentúra DPA.

Hovorca IS Abú Huzajfa al-Ansárí v 40-minútovej novej zvukovej nahrávke, zverejnenej médiom hnutia al-Furkán, vyzval “osamelých vlkov na útoky proti križiakom (kresťanom) a židom všade vo svete, predovšetkým v Európe, Spojených štátoch a v srdci židovského štátu, meste al-Kuds, a v Palestíne počas ramadánu”.

07:52

Súd v ruskej exkláve Kaliningrad vo štvrtok odsúdil novinára Michaila Feldmana na dva roky odňatia slobody za kritiku ruskej vojenskej ofenzívy na Ukrajine. Polícia v Moskve počas 24 hodín zadržala ďalších piatich reportérov, informuje agentúra AFP.

07:30

Autobus s približne 60 cestujúcimi havaroval vo štvrtok večer na diaľnici v západnom Nemecku, zranenia utrpelo vyše 20 ľudí. 

Podľa policajného hovorcu autobus prevážal študentov strednej odbornej školy vo Warburgu. Vracali sa z výletu v Anglicku.

07:20

V pražskej Fakultnej nemocnici na Bulovke sa stal v pondelok 25. marca fatálny incident. Personál vykonal potrat zdravej žene v štvrtom mesiaci tehotenstva, pretože si splietol pacientky. Vo štvrtok to potvrdila tlačová hovorkyňa nemocnice Eva Stolejda Libigerová. Prípadom sa zaoberá polícia, informoval portál iDNES.cz.

Tehotná žena išla na bežnú kontrolu, kým druhej žene mali lekári urobiť zákrok, ktorý sa vykonáva napríklad pri liečbe chorej maternice, ale je možné ním tiež ukončiť tehotenstvo.

07:00

Francúzsky prezident Emmanuel Macron vo štvrtok vyhlásil, že členovia skupiny G20 sa budú musieť zhodnúť, či pozvú ruského lídra Vladimira Putina na novembrový summit v Brazílii. Informovala agentúra AFP.

Brazília sa postavila proti snahe izolovať a potrestať Rusko za jeho inváziu na Ukrajinu a tvrdí, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj a západné krajiny nesú časť viny za vojnu.

06:40

Francúzske úrady počas uplynulých dní v rámci rozsiahlych policajných razií vo viacerých mestách zadržali 1357 osôb podozrivých z drogovej trestnej činnosti. Vo štvrtok to v meste Dijon vyhlásil francúzsky minister vnútra Gérald Darmanin. Informovala agentúra DPA.

06:30

V Juhoafrickej republike (JAR) sa vo štvrtok zrútil z mosta do rokliny autobus a následne začal horieť. Pri nehode zahynulo 45 ľudí, informovala agentúra AFP.

Nehodu na juhu Afriky prežilo len osemročné dieťa, ktoré záchranári previezli s vážnymi zraneniami do nemocnice.

Včera 20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

Včera 20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

Včera 20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

Včera 20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Gaucho alebo juhoamerický kovboj kúpe koňa počas festivalu ródea Criolla Week v Montevideu v Uruguaji

Autor: AP/Matilde Campodonico

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali