Krajina pôvodu vakcíny proti COVID-19 je rozhodujúcim geopolitickým kritériom, nie jej účinnosť a bezpečnosť

Krajina pôvodu vakcíny proti COVID-19 je rozhodujúcim geopolitickým kritériom, nie jej účinnosť a bezpečnosť

Bratislava 1. apríla 2021 (HSP/Foto:TASR/AP-Olivier Matthys, Michal Svítok, Pavel Golovkin)

 

Thierry Breton, európsky komisár zodpovedný za vnútorný trh, počas tlačovej konferencie po neformálnej videokonferencii ministrov vnútorného trhu a priemyslu napriek skutočnostiam, že Európska komisia bola kritizovaná za pomalé zavádzanie vakcín a ich oneskorené dodávky, povedal: „Európska únia nepotrebuje ruskú vakcínu Sputnik V proti ochoreniu COVID-19 a môže dosiahnuť imunitu na celom kontinente pomocou európskej výroby“

Thierry Breton
Na snímke Thierry Breton

„Sputnik V absolútne nepotrebujeme“ opakovane zdôraznil komisárBreton pre televíziu TF1, ktorý stojí v čele pracovnej skupiny exekutívy EÚ pre vakcíny.

Reklama

Zároveň konštatoval: „Dnes máme jednoznačne kapacitu dodať 300 až 350 miliónov dávok do konca júna, a teda do 14. júna máme možnosť dosiahnuť imunitu na celom kontinente.“

Toto sebavedomé vyhlásenie bolo v prvom rade politickou deklaráciou, pretože 14. júl je ako Deň Bastily národným dňom Francúzska.

Reklama

Reakcie na seba nenechali dlho čakať. Pán komisár bol zahraničnými odborníkmi priamo obvinený, že je „jasne zaujatý“.

Výrobca ruskej vakcíny sa vyjadril: „Európania chcú výber bezpečných a účinných vakcín, ktoré ste doteraz neposkytli. Ak ide o oficiálne stanovisko EÚ, bezpodmienečne nás informujte, prosím, že nie je dôvod na schválenie ruskej vakcíny EMA z dôvodu Vašich politických predsudkov. Budeme pokračovať v záchrane životov v iných krajinách.”

V dôsledku nedostatku očkovacích látok schválených Európskou agentúrou pre lieky EMA  niekoľko krajín – Nemecko, Taliansko, Španielsko  už rokujú s výrobcom vyrábať vakcíny ich vlastnými farmaceutickými spoločnosťami.

 

V tejto súvislosti však boli aj otvorenejšie reakcie a ohlasy na slová pána komisára, z ktorých uvádzam tri:
  1. Nie je na pánovi komisárovi, ani na Komisii, aby o tom rozhodol. Ľudia by mali možnosť vybrať si, ktorú vakcínu chcú. V tomto boji proti vírusu by mali byť všetky typy na stole, najmä keď sa vírus stále šíri. Dúfame, že pán komisár nemá v hlave mentalitu studenej vojny a očierňuje produkciu pochádzajúcu z Ruska aj napriek tomu, že si musí byť vedomý odborných znalostí ruských vedcov. Buďme objektívni a pravdiví, nezaujatí a zachovajme si nejakú etiku pri rozhodovaní.
  2. Vyjadrenie pána komisára korešponduje s bohatou elitou a buržoáznou mentalitou. Jadrom ich riadiaceho systému je udržať svet polarizovaný a na pokraji implózie.
  3. Ak sú vakcíny bezpečné a účinné, mali by sme byť agnostickí k ich pôvodu.

Výrobcovia ruskej vakcíny Sputnik V vyzvali najvyšší regulačný úrad EÚ, aby sa ospravedlnil za porovnanie zavádzania núdzovej vakcíny s „ruskou ruletou“. Žiadajú „Verejné ospravedlnenie od pani Christy Wirthummerovej-Hocheovej z EMA za jej negatívne komentáre k štátom EÚ, ktoré priamo schvaľujú Sputnik V. Jej pripomienky vyvolávajú vážne otázky o možnom politickom zasahovaní do prebiehajúceho preskúmania EMA,“ uviedli a dodali, že ich vakcínu už schválilo 46 krajín, takže jej vyhlásenie je treba označiť za „poľutovaniahodné“ a „prinajmenšom nevhodné“.

Reklama

Nicola Zingaretti, prezident regiónu Lazio, dôrazne apeluje na tých, ktorí musia zabezpečiť zvýšenie dostupných výrobkov s cieľom zvýšiť očkovanú populáciu v čo najkratšom čase a domáha sa udelenia povolenia od EMA, pretože ľudia v jeho regióne zomierajú a hospodárstvo trpí. Lazio je územie, ktoré má hlavné mesto krajiny s každodenným tokom 4 milióny ľudí, čo predstavuje aj zvýšené množstvo ochorení covidom, čo je pre región veľmi ťažká a zložitá situácia. Varianty blokovania akejkoľvek účinnej a bezpečnej vakcíny preto považuje za veľmi nebezpečné.

„Spojili sme sily a všetci sme sa bez akýchkoľvek politických rozdielností a rozporov sústredili na podporu Draghiho vlády a boju proti pandémii, na čo čakáme adekvátne odpovede a postoje“ uviedol Zingaretti.

 

Európska komisia prehlásila, že „Sputnik V nie je súčasťou stratégie EÚ vo vakcinácii“

Európska komisia prehlásila, že „Sputnik V nie je súčasťou stratégie EÚ vo vakcinácii“, čo bolo zopakované tým, že „Sputnik V zostáva mimo našej stratégie v očkovaní“. Toto oznámenie bolo v Bruseli chladnokrvne prijaté, avšak v Taliansku  „mierne povedané šokujúce“, na čo taliani zareagovali:

Sputnik V
Na snímke ampulka s vakcínou Sputnik V

„Jedna vec je výroba,  druhá distribúcia. Stručne povedané, teoreticky by sa ruské  vakcíny vyvinuté v Brianze v provincii Monza, mohli vyvážať aj do jednej z krajín v Európe zo 46 krajín sveta, napr. do Maďarska, kde bol Sputnik V už schválený”.

Reklama

Európska komisia a EMA poznajú vyjadrenie spoločnosti Johnson&Johnson, ktorá sa vyjadrila, že má „problémy“ so zabezpečením dohodnutých dávok pre EÚ, takže sa komplikujú plány na poskytnutie 55 miliónov dávok vakcíny v 2. štvrťroku. Ďalšími kandidátskymi krajinami na výrobu ruského Sputnika V sú Nemecko a Španielsko.

Taliani majú informácie, že Sputnik V bude agentúrou EMA schválený až v mesiaci jún 2021 ako pravdepodobne siedma vakcína dostupná v bloku, pretože sú tu iné záujmy…Európska krajina, ktorá má silu pohnúť EMA, je Nemecko, ktorého farmaceutický výrobca IDT Biologika je pripravený začať s výrobou.Náš ŠÚKL, ktorý má dokonca aj reprezentatívne zastúpenie v Dozornej rade, poskytuje iba strohé a oficiálne informácie, ktoré preberá od EMA a pre občanov ich považuje za dostačujúce, čo sa s aktívnym prístupom talianskej liekovej agentúry nedá porovnať. Postoj ŠÚKL k ruskej vakcíne, rovnako ako postoj strany Za ľudí a SaS je všeobecne známy, o to viac prekvapuje obsiahle stanovisko ŠÚKL k vakcíne VaccineJanssen, vyvinutou spoločnosťou Janssen-Cilag International N. V.,  patriacou pod Johnson & Johnson, ktorá žiadosť o podmienečnú registráciu ako štvrtej vakcíny v poradí podala EMA dňa 16.02.2021 s vedomím, že registračné konanie môže byť vydané do polovice marca 2021 z dôvodu, že registrácia vakcín na prevenciu ochorenia COVID-19 prebieha v zrýchlenom konaní. Teda v prípade tejto vakcíny aj prebehlo. Podmienečná registrácia znamená, že v čase vydania registračného rozhodnutia žiadateľ nedodal údaje o účinnosti a bezpečnosti lieku v takom rozsahu, ako sa štandardne vyžaduje. EMA odporučila udelenie podmienečnej registrácie pre 4. vakcínu s tým, že Európska komisia stanovisko EMA bezodkladne posúdi a vydá rozhodnutie o registrácii. Takéto rozhodnutie je automaticky platné vo všetkých členských štátoch EÚ.

Držiteľ rozhodnutia o podmienečnej registrácii je následne povinný dodať doplňujúce údaje v stanovených lehotách. Belgická vakcína VaccineJanssenproti ochoreniu COVID-19 je teraz dňom 11. 03.2021 povolená v celej Európskej únii. Vyplýva to z udelenia podmienečného povolenia na uvedenie na trh EÚ Európskou komisiou. Ako držiteľ rozhodnutia o registrácii má predložiť    d o d a t o č n é    údaje , týkajúce sa komparability a validácie s cieľom potvrdiť konzistenciu výrobného procesu finálneho lieku do 15. augusta 2021. Záverečnú správu o klinickej štúdii pre randomizovanú, placebom kontrolovanú štúdiu VAC31518COV3001 zaslepenú pre pozorovateľa, s cieľom potvrdiť účinnosť a bezpečnosť očkovacej látky proti COVID-19, má predložiť do 31. decembra 2023. Názvy a adresy výrobcov sú nasledovné: JanssenVaccines&Prevetion B. V. Holandsko, JanssenBiologics B. B. Holansko, EmerentmanufaktoringBatimore, Spojené štáty americké /USA/. Názov a adresa výrobcov zodpovedných za uvoľnenie šarže: JanssenBiologics B. V. Holandsko a JanssenPharmaceutika NV Belgicko.

Riaditeľka ŠÚKL Pharm Dr. Zuzana Baťová, Phd., ktorá je zároveň aj členkou Dozornej rady EMA, vydala toto stanovisko:

Zuzana Baťová
Na snímke riaditeľka Štátneho ústavu na kontrolu liečiv Zuzana Baťová

„COVID-19 VaccineJanssen opäť rozširuje portfólio registrovaných vakcín a jej nespornou výhodou je podávanie len v jednej dávke. Tiež má výhodu transportu a skladovania v chladnom reťazci. Občania Slovenska sa tak už onedlho budú môcť očkovať už štyrmi registrovanými vakcínami, ktoré prešli hlbokým posúdením ich bezpečnosti, činnosti a farmaceutickej kvality“.

Ruská vakcína Sputnik V je v skladoch v Šarišských Michaľanoch, ale sa nepodáva.Hlboké posúdenie v prípade tejto vakcíny trvalo EMA necelý mesiac. V popise vakcíny je však uvedené aj to, že „Dĺžka trvania ochrany, ktorú poskytuje očkovacia látka, nie je známa, pretože sa stále určuje v prebiehajúcich klinických štúdiách“. Dočítame sa aj to, že „tak ako pri iných intramuskulárnych injekciách, očkovacia látka sa má podávať opatrne osobám, ktoré dostávajú antikoagulačnú liečbu, alebo osobám s trombocytopéniou alebo akoukoľvek poruchou koagulácie, pretože po intramuskulárnom podaní sa u týchto osôb môže vyskytnúť krvácanie alebo tvorba modrín. Očkovanie sa má odložiť u osôb s akútnym závažným ochorením alebo akútnou infekciou.

Vo februári ukrajinská vláda zakázala akýkoľvek druh povolenia na Ukrajine pre vakcínu proti ochoreniu Covid-19 vyrobenú v Rusku. Volodymyr Kurpita, infekčný lekár, profesor zdravotníckej fakulty  Národnej univerzity „Kyjevska mohylaacademy“ pre Radio Liberty uviedol: Rusko  zaregistrovalo vakcínu vlani v auguste, mesiac pred začiatkom klinických skúšok fázy III. Ak  zaujmeme vedecký názor, pripúšťame, že prezentované výsledky sú pravdivé. Účinnosť vakcíny je naozaj veľmi vysoká, takmer 92 percent. Osobne nepochybujem o tom, že vakcína bude účinná. Riziká sú úplne iné. Je to otázky politiky a národnej bezpečnosti. Rozhodnutia sa musia prijímať na základe národnej bezpečnosti a p o l i t i c k e j   o r i e n t á c i e. Ukrajina sa dohodla s výrobcami na dodávke 12 miliónov vakcíny AstraZeneca a Novavax.

Ukrajina je súčasťou zoznamu krajín, ktorým bude prostredníctvom iniciatívy COVAX, určenej pre krajiny treti eho sveta, sprístupnené určité množstvo dávok vakcíny Pfizer/BioNTech počas prvej fázy prideľovania dávok prostredníctvom COVAXU. COVAX je globálna iniciatíva, ktorá pomáha dostať vakcíny proti COVID-19 do chudobnejších krajín. COVAX bol spustený Svetovou zdravotníckou organizáciou /WHO/, Európskou komisiou, Francúzskom a Nadáciou Billa a MelindyGatesových. V polovici februára WHO vydala zoznam na núdzové použitie pre chudobné krajiny pre dve verzie vakcín proti COVID-19 farmaceutického gigantu AstraZeneca – jednu vyrobenú v Indii a druhú v južnej Kórei. Ďalším kanálom, ktorým Ukrajina skúma získanie vakcíny, sú rokovania s krajinami, ktoré by mohli Ukrajine darovať časť nadmerne rezervovaných očkovacích látok.Podľa nedávneho prieskumu sociologickej skupiny „Rating“ 52 % Ukrajincov nie je pripravených zaočkovať sa proti koronavírusu, aj keď očkovanie bude bezplatné. Podľa inej štúdie Nadácie demokratických iniciatív – mimovládnej organizácie,  ktorá bola uskutočnená v rámci globálnej štúdie spoločnosti Gallup, počet Ukrajincov, ktorí by nechceli byť očkovaní, klesol na 30 %. Ukrajina je dnes neuralgickým bodom zachovania mieru v Európe a másilné politické aj osobné  väzby na USA.Syn súčasného amerického prezidenta HunterBiden pôsobil v najvyššom riadiacom orgáne veľkej ukrajinskej plynárenskej spoločnosti Burismaholdings, kde nevošiel do histórie tým, že by uprednostňoval záujmy Ukrajiny a jej ľudu. Bol to JoeBiden, ktorý do vedúcej funkcie Štátneho departementu Ukrajiny menoval ViktoriuNooland.

Slovensko bude mať akože novú vládu. Bývalá a budúca podpredsedníčka tejto novej vlády Veronika Remišová vyslovila:

„Verím, že koaličná kríza nás viedla k sebarefexii. Vznikla príležitosť na vznik vlády, ktorej hnacím motorom bude snaha o hľadanie najlepších riešení pre slovenský ľud“.

Reklama

Prázdna fráza, ktorú slovenský ľud už toľkokrát počul, že je voči nej imúnny.

Eva Zámocká

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali