Koniec niekoľkomesačnej drámy: Čo sa zmení?

❚❚

Washington 21. apríla 2024 (HSP/Foto:TASR/AP)

 

Čo zmení pomoc USA vo vojne na Ukrajine?

Ilustračné foto

Pomoc USA Ukrajine čoskoro schváli Senát a Biden. A tým sa skončí niekoľkomesačná dráma “či Američania poskytnú Ukrajine peniaze alebo nie”, počas ktorej západné médiá a osobne Zelenskyj neustále vyhlasovali, že “ak nebudú peniaze, Ukrajina prehrá”.

.

Teraz by sa podľa scenára drámy mala stlačená pružina napätých očakávaní maximálne rozvinúť, aby všetci videli, ako sa situácia po odblokovaní pomoci zmenila.

Čo sa však v skutočnosti stane po uvoľnení americkej pomoci? Odpovedáme na hlavné otázky.

.

 

1. Ako to ovplyvní situáciu na fronte?

Ako uznávajú západné médiá a odborníci, odblokovanie pomoci USA situáciu na fronte zásadne nezmení. Pomer síl sa zmenil v prospech ruských vojsk už na jeseň minulého roka, hoci v tom čase k žiadnemu blokovaniu americkej pomoci nedošlo – tá prichádzala pravidelne. A ako sme už písali, vo väčšom objeme, než sa predpokladá na tento rok.

Teraz sa pomer síl ešte viac zmenil v prospech Ruskej federácie, najmä na pozadí problémov s mobilizáciou v AFU. Preto americká pomoc môže v lepšom prípade pre Ukrajinu len spomaliť a po určitom čase (ak bude objem pomoci trvalo vysoký) možno zastaviť ruskú ofenzívu, ako aj posilniť obranu oblohy, ak sa jej dodajú nové systémy protivzdušnej obrany a rakety. Je však nepravdepodobné, že by to AFU umožnilo začať novú rozsiahlu ofenzívu. Vojna nakoniec prejde do fázy “opotrebovacej vojny”, ktorá sama o sebe nesie pre Ukrajinu veľké riziká.

 

 

.

2. Na čo vsadí Ukrajina a Západ?

Rečníci ukrajinských orgánov, ak však hovoria o ofenzíve a prielome na fronte, je to dosť vzdialená perspektíva. Zatiaľ zdôrazňujú, že dodávky nových zbraňových systémov, najmä rakiet dlhého doletu a lietadiel, zvýšia intenzitu úderov hlboko na ruské územie, “prinútia Rusko zaplatiť veľkú cenu, pocítiť vojnu” a v konečnom dôsledku ho prinútia ukončiť vojnu za ukrajinských podmienok. Teda stiahnutím vojsk k hraniciam z roku 1991 a zaplatením reparácií.

Je však nepravdepodobné, že aj zvýšená intenzita úderov na ruské tylo, podniky a infraštruktúru môže spôsobiť Rusku také kritické škody, že Putin bude ochotný kapitulovať. Ako ukazuje prax, Rusko sa učí a postupne posilňuje obranu svojho územia proti raketám a bezpilotným lietadlám a spôsobené škody (napríklad na ropných rafinériách) sa dostatočne rýchlo eliminujú. A ak ani opakované intenzívnejšie ruské údery na Ukrajinu neviedli k úplnému kolapsu ukrajinského tyla, je nepravdepodobné, že by ukrajinské údery viedli k kolapsu ruského tyla, najmä vzhľadom na rozsah ruského územia.

Okrem toho Bidenova administratíva dôsledne zaviedla určité obmedzenia na dodávky a použitie svojich zbraní (napr. rakiet dlhého doletu) z obavy, aby nevyprovokovala Rusko k “jadrovému” ultimátu. A tento postoj sa teraz pravdepodobne dramaticky nezmení.

Toto všetko sú celkom zrejmé veci, a preto je nepravdepodobné, že by Ukrajina a Západ skutočne očakávali, že odblokovanie americkej pomoci a zintenzívnenie úderov proti Rusku prinúti Kremeľ prijať ukrajinské mierové podmienky. A zdá sa, že ani Ukrajina, ani Západ sa nechystajú ponúknuť Putinovi možnosť, s ktorou by teoreticky mohol súhlasiť – zastavenie vojny na frontovej línii. Najmä po pridelení pomoci.

Hlavný a zásadný kalkul, tak ako predtým, smeruje k niečomu inému – k destabilizácii situácie vo vnútri Ruska.

.

Zhruba povedané – na zopakovanie niečoho podobného ako Prigožinova vzbura, ktorá vlani takmer priviedla Rusko na pokraj kolapsu.

A v tomto ohľade sú údery na ruské územie a ďalšie akcie skôr doplnkom, aj keď dôležitým, k hlavnej úlohe. Ich cieľom je vytvoriť v ruskej spoločnosti pocit, že “veci nejdú tak dobre, ako hovoria úrady”, “úrady nás nedokážu ochrániť” atď.

Na Ukrajine a na Západe sa okrem toho vkladajú osobitné nádeje do zhoršenia problému migrantov v Rusku. Toto zhoršenie sa začalo po teroristickom útoku v Crocuse, ako aj po viacerých závažných trestných činoch spáchaných migrantmi (napríklad vražda Moskovčana Azerbajdžancom v Lubline za poznámku o parkovaní). Problém skutočne existuje a táto téma, ak sa bude ďalej rozvíjať, môže tvrdo zasiahnuť úrady, pretože rýchle riešenia neexistujú. Po druhé, a to je dôležitejšie, presúva pozornosť verejnosti z vonkajšieho nepriateľa (Ukrajina a Západ) na vnútorného nepriateľa (migranti a ruské orgány, ktoré s nimi nemôžu nič urobiť). To potenciálne vytvára hrozbu medzietnických stretov, ako aj konfliktov medzi Rusmi a moslimami. Vrátane konfliktov v rámci aktívnej armády.

Keďže táto téma sa v Rusku presadzuje približne rovnakými kanálmi a v rovnakom štýle, ako sa pred rokom presadzovala téma “Šojgu, Gerasimov, kde sú náboje”, ktorú presadzoval Prigožin, na Ukrajine a na Západe ju teraz vnímajú ako spustenie rovnakých mechanizmov “nepokojov” vo vnútri Ruska, ktoré vlani viedli k vzbure Wagnerovcov.

Toto vnímanie však môže byť, samozrejme, mylné. O to viac, že teraz bude oveľa ťažšie zorganizovať vzburu ako pred rokom.

Po prvé, situácia na fronte a pomer síl na ňom je pre ruskú armádu oveľa lepší.

Po druhé, potenciálna vzbura nemá ani vodcu (akým bol Prigožin), ani údernú bojovú silu (akou bol Wagner, ktorý je teraz roztrúsený medzi rôznymi jednotkami).

Po tretie, ekonomická situácia je stále celkom dobrá, keďže veľká časť ruskej ekonomiky sa už prispôsobila sankciám a ceny energií rastú, čo Ruskej federácii poskytuje dodatočné príjmy.

Po štvrté, keďže už máme skúsenosť s Prigožinovou vzburou, bolo by prekvapujúce, keby ruské orgány opäť “prespali” takúto situáciu bez toho, aby ju v zárodku zlikvidovali.

Je však možné, že sa vyskytnú pokusy situáciu zvrátiť. Najmä preto, že dlhotrvajúca vojna určite prináša pre Rusko mnohé riziká.

.

 

3. Kedy bude jasné, na ktorú stranu sa udalosti priklonia?

Kľúčovým dátumom je 15. – 16. jún: konferencia vo Švajčiarsku, na ktorej chce Ukrajina dosiahnuť, aby svetoví lídri podporili Zelenského “mierovú formulu”, aby potom túto formulu predložila Kremľu ako ultimátum svetového spoločenstva. Hlavným bodom pre Ukrajinu je prítomnosť Číny a ďalších vedúcich krajín “globálneho juhu” na tomto podujatí a ich podpora ukrajinského plánu. Hlavným bodom pre Rusko je zabrániť tomu, aby sa tak stalo.

V súlade s tým je hlavnou úlohou Ukrajiny a Západu minimálne udržať front do júna a ďalšou úlohou v čo najväčšej možnej miere- zasadiť Rusku bolestivé údery a spôsobiť destabilizujúci “pohyb” vo vnútri Ruska (čo môže ovplyvniť pozíciu Číny a ďalších krajín globálneho juhu).

Pre Rusko je minimálnou úlohou zabrániť destabilizácii vo vnútri krajiny a situácii na fronte. Maximálnou úlohou je prelomiť front a destabilizovať situáciu vo vnútri Ukrajiny (napríklad na tému “nelegitímnosti” Zelenského po 20. máji).

Od výsledkov júnovej konferencie sa bude odvíjať ďalší priebeh vojny. Či dôjde k rozhodujúcemu zlomu v prospech jednej zo strán. Alebo sa situácia dostane do strategickej slepej uličky, z ktorej budú tri východiská: buď zastavenie vojny na frontovej línii, alebo dlhá opotrebovávacia vojna s nejasným výsledkom (možno sa všetko skončí rovnakým prímerím na frontovej línii), alebo hlbšia účasť krajín NATO vo vojne s perspektívou eskalácie až do priameho vojenského stretu krajín NATO a Ruska.

.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

18:29

Zisk francúzskeho energetického koncernu Électricité de France (EDF) v 1. polroku 2024 stúpol o pätinu. Dôvodom bolo zvýšenie výroby elektriny. Štátna firma však varovala, že pokles trhových cien bude mať negatívny vplyv na zisk v druhom polroku.

18:29

Popredný svetový výrobca batérií pre elektromobily, čínska spoločnosť CATL, dosiahla v druhom štvrťroku výrazný nárast zisku, a to aj napriek intenzívnej cenovej vojne.

18:27

Hovorca Kremľa Dmitrij Peskov v piatok vyhlásil, že Rusko intenzívne pracuje na zvrátení klesajúcej pôrodnosti v krajine, a varoval, že katastrofálne demografické trendy ohrozujú budúcnosť Ruska.

18:27

Juhoafrická polícia odhalila v provincii Mpumalanga tajný vojenský výcvikový tábor, v ktorom sa nachádzalo 95 líbyjských občanov. Úrady sa domnievajú, že tábor je súčasťou väčšej siete a vyšetrujú možné prepojenie s trestnou činnosťou.

17:55

Ruská fregata triedy Admirál Gorškov vyzbrojená hypersonickými raketami zakotvila v piatok v alžírskom prístave Oran v rámci plnenia služobných úkonov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke návštevníci pláže si užívajú letné popoludnie pri oceľovej soche Moon Dream od umelca Benika Motevosiana na brehu amerického jazera Michigan

Autor: TASR/AP-Don Campbell/The Herald-Palladium via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

Milan Šupa

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali