Konevova dcéra ponúka prevezenie sochy do Moskvy. Tvrdí, že vandalom nejde o maršala, ale o spochybnenie prínosu Červenej armády pre Európu

Konevova dcéra ponúka prevezenie sochy do Moskvy. Tvrdí, že vandalom nejde o maršala, ale o spochybnenie prínosu Červenej armády pre Európu

Moskva 9. septembra 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Twitter)

 

Rusko si všimlo diskusiu, ktorú v Česku vyvolala socha sovietskeho maršala I. S. Koneva, ktorá je umiestnená na námestí interbrigád v Prahe 6. K veci sa teraz okrem ruského ministra kultúry Vladimira Medinského vyjadrila tiež Konevova dcéra Natalja. navrhla, aby bola socha jej otca prevezená do Moskvy

Na snímke socha Ivana Koneva

Informácie o tom, že dcéra maršala Koneva, Natalja, navrhla previesť pomník do Ruska, zazneli v armádnom týždenníku Zvezda.

Reklama

Kým sa Česi hádajú o výklad vlastných dejín, dostali sme nápad previezť pražský pamätník do Ruska, reagovala Natalja Konevova.

Podľa nej by tak socha mohla stáť na ulici Maršala Koneva v Moskve. Ako sama uviedla, na rozhodnutie českých úradov o osude daného pomníka nemieni čakať.

Reklama

Pomník môjho otca v Prahe bol opakovane znesvätený. A verím, že pre vandalov nie je Konevova osobnosť vôbec dôležitá. Ak by bol na rovnakom mieste stál pamätník, napríklad Vatutina alebo Rokossovského, nič by sa tým nezmenilo. Kauza pomníka Koneva je ďalším pokusom ísť proti pravde vojny a ide o spôsob, ako spochybniť význam toho, čo Červená armáda pre Európu urobila. Táto téma je dnes medzi Európanmi, ktorí sa snažia dokázať, že sovietski vojaci boli okupanti, veľmi populárna, myslí si.

Konevova si ale stojí za tým, že jej otec Čechom nič nevykonal.

Neexistujú však žiadne záruky, že vandali nechajú pamätník na pokoji. Sama za seba a za Fond pamiatky vojvodcov víťazstva budem požadovať jeho prevoz a nebudem čakať na rozhodnutie pražských úradov,zdôraznila.

 

Nejde o prvý prípad

Reklama

Podľa dcéry daného maršala sa však taká vec nedeje prvýkrát. Uviedla, že jej rodina čelí podobnej situácii druhýkrát, pričom prvýkrát k tomu došlo v roku 1987 v Krakove.

O štyri roky neskôr bol pamätník maršala Koneva demontovaný a prevezený do Kirova do vlasti Ivana Štepanoviča. Situácia sa opakuje,podotkla.

 

A čo na to starosta Kolář?

Pražský starosta Ondřej Kolář k návrhu dcéry Koneva uviedol, že ide o ústretový krok. Podľa neho však mohol prísť oveľa skôr.

Reklama

Ak je to pravda a nejedná sa o ďalšiu várku fake news, akými sme zo strany Kremľa a Hradu boli v posledných dňoch so železnou pravidelnosťou zásobovaní, potom budeme aj o tejto možnosti na zasadnutí zastupiteľstva konať. Zo strany pani Konevovej sa jedná o ústretový a múdry krok, ktorý by situáciu určite upokojil,nechal sa počuť Kolář.

Kolář kvôli svojmu postoju v danej kauze čelil kritike. prišla aj od ruského ministra kultúry Vladimira Medinského, ktorý ho v piatok prirovnal k šéfovi niekdajšej miestnej organizácie NSDAP. To sa ale nepáčilo mnohým českým politikom, ktorí požadujú nielen ospravedlnenie zo strany ruského ministra, ale aj patričné riešenie.

 

Vyjadrenie ďalších osobností

K návrhu Konevovej dcéry sa bleskovo vyjadril tiež oficiálny hovorca Hradu Jiří Ovčáček. Ten na svojom účte na Facebooku zdieľal nasledujúci status:

Svojej vlastnej krajine pôsobíme hanbu. Rovnako ako zničením Mariánskeho stĺpa. Zaslepená a nenávistná pýcha, ktorá pľuje na tisícky obetí predkov a na historickú pamäť, plodí len ďalšie a ďalšie zlo.

 

Ďalším, kto si nenechal ujsť príležitosť okomentovať kauzu, bol predseda ČSSD a minister vnútra Jan Hamáček. Ten v relácii Otázky Václava Moravca, vysielanej Českou televíziou, vyhlásil, že výrok Medinského bol urážlivý a zbytočný. Neskôr celú vec okomentoval tiež na sociálnej sieti, a to nasledujúcim spôsobom:

Ruský minister kultúry prepásol dobrú príležitosť mlčať, keď označil starostu Prahy 6 za nacistu kvôli soche maršala Koneva, povedal som v @OtazkyVM s @P_Fiala. Podľa mňa sa pomníky búrať nemajú. Kde to skončí? Zbúrame sochu Žižku alebo zavrhneme Karla IV., Pretože bol antisemita?

Reklama

 

 

Reklama

Kauza pomníka maršala Koneva

Pomník maršala Koneva bol v posledných rokoch niekoľkokrát poškodený vandalmi. Naposledy sa tak stalo 21. augusta pri výročí invázie vojsk Varšavskej zmluvy do Československa, kedy neznámi páchatelia sochu poliali červenou farbou.

Starosta Prahy 6 Ondřej Kolář najskôr oznámil, že sochu nemieni ďalej čistiť. Neskôr, keď ju aktivisti dobrovoľne očistili, ju nechal zakryť plachtou, údajne, aby ju chránil pred ďalšími útokmi. Upozornil ale, že socha bude z námestia interbrigád odstránená a uviedol, že sa ozvali záujemcovia, ktorí by ju prevzali.

Zakrytie plachtou ale vyvolalo vlnu nespokojnosti. Pred pomníkom došlo k demonštrácii, ktorej sa okrem iného zúčastnil hovorca prezidenta Jiří Ovčáček alebo poslanec Jaroslav Foldyna (ČSSD). Neskôr vedenie mestskej časti plachtu aj lešenia odstránilo a sochu nechalo natrieť ochranným náterom proti farbám. Kolář ale stále trvá na odstránení sochy.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali