Komunálne voľby 2018: Smer utrpel trpké víťazstvo

Komunálne voľby 2018: Smer utrpel trpké víťazstvo

Bratislava 11. novembra 2018 (HSP/ďateľ/Foto:ďateľ)

 

Komunálne voľby odhalili nielen biedu opozície, ale aj progresívny prepad Smeru. V roku 2020 sa Slovensko pravdepodobne dočká novej politickej mapy

Na snímke poslanci strany SMER-SD

Strany bez štruktúr

Reklama

Komunálne voľby potvrdili opodstatnenosť predpokladu, že kto chce meniť Slovensko, musí mať fungujúcu politickú stranu. A akcieschopná strana, to sú zase predovšetkým pružné a organizačne nadané regionálne štruktúry. Politický subjekt bez členskej základne je analógiou schránkovej firmy. Vďaka marketingu môže úspešne predstierať skutočnú existenciu, môže vytvárať dojem robustnosti na Facebooku a vďaka politickej forme ADHD niekoľkých lídrov môže dennými tlačovkami v priamom prenose na TA3 predstierať kompetentnosť a erudíciu. Avšak keď príde na lámanie chleba v komunálnych voľbách, v plnej nahote sa ukážu hlinené nohy, podpierajúce virtuálnu existenciu mnohých parlamentných strán.

 

Reklama

Nezávislá neorganizovaná masa

Obľúbeným bonmotom politických komentátorov je konštatovanie, že víťazmi komunálnych volieb sú už tradične nezávislí kandidáti. Je to však blud, pretože tých 1 231 starostov/primátorov a 7 299 poslancov netvorí organizovaný celok. Každý predstavuje samostatný politický príbeh a reprezentuje iný lokálny záujem. Samozrejme, pod kepienkom nezávislosti sa veľmi často ukrývajú straníci, ktorí vedia, že v miestnych podmienkach je výhodnejšie vystupovať bez straníckeho loga na volebnom letáku. To je ďalší dôvod na to, aby sme pristupovali k hodnoteniu výsledkov nezávislých kandidátov so zdravou skepsou.

 

Strany so štruktúrami

V komunálnych voľbách boli naozaj úspešné strany s existujúcim členstvom a funkčnými štruktúrami. Tradične sa o ne môže opierať KDH, aj preto bolo schopné samostatne získať 2 349 poslancov a 157 starostov/primátorov. Podobne SNS dosiahla veľmi slušných 1 675 poslancov a 160 starostov/primátorov. Obe maďarské strany, Most-Híd a SMK, sú taktiež strany s funkčnou členskou a organizačnou základňou. Most má vďaka tomu 915 a SMK 1248 poslancov, kým prvá spomínaná strana obsadí 127, druhá 115 kresiel starostov/primátorov. Jasným víťazom komunálnych volieb je však Smer. V zastupiteľstvách ho bude reprezentovať 3 692 poslancov a na čele radníc a mestských úradov bude mať 592 svojich ľudí.

Reklama

 

Bilancia opozície

Nemožno povedať, že parlamentná opozícia nedosiahla v komunálnych voľbách niekoľko úspechov. Napríklad v Humennom ukončil hrôzovládu primátorky Jany Vaľovej zo Smeru Miloš Meričko. Alebo prestížne bratislavské Staré Mesto vyrvala z rúk Radoslava Števčíka pomerne neznáma Zuzana Aufrichtová. V Prešove si udržala primátorskú pozíciu Alena Turčanová a do čela hlavného mesta sa postaví Matúš Vallo, nezávislý kandidát s podporou mimoparlamentnej opozície Progresívne Slovensko a Spolu.

Najmä v niektorých bratislavských mestských častiach má parlamentná opozícia dôvod otvárať šampanské a to isté by sa dalo povedať o Košiciach a viacerých mestských častiach metropole východu. Problémom mnohých týchto víťazstiev sú však ich politické náklady. Počet strán podporujúcich jednotlivých kandidátov niekedy pripomína telefónny zoznam. Povedané jednoduchšie opozičné strany dokážu v priamej konfrontácii samostatne poraziť Smer iba zriedka. Samostatné výsledky SaS, OĽaNO, Sme rodina, Nova či OKS sú žalostné. Počty poslancov a starostov získaných takrečeno na vlastné tričko sa pohybuje na úrovni desiatok či jednotiek. Dokonca ani výsledky v rámci viac či menej širších koalícií nie sú nijako oslnivé. Naopak, sú skôr zahanbujúce. A presne to je dôsledok neexistencie funkčných straníckych štruktúr a aktívnej členskej základne.

 

Reklama

Smer na zostupe

Napriek všetkému napísanému Smer nie je v pozícii, že by si mohol dovoliť oslavovať. V roku 2014 občania zvolili za túto stranu 847 starostov/primátorov a 5 123 poslancov. Pre porovnanie uvádzame, že v uvedenom roku bolo zvolených 6 000 nezávislých poslancov zastupiteľstiev. Smer bol pred štyrmi rokmi naozaj suverénnym víťazom. Po včerajších voľbách takisto získal pomyslený vavrínový veniec, ale toto víťazstvo utrpel. Smer nemôže považovať výsledky komunálnych volieb, vzhľadom na utŕžené straty, za povzbudivé. Skôr potvrdzujú trend, ktorý bol zjavný už počas ostatných parlamentných a krajských volieb. Strana Roberta Fica je na zostupe a v roku 2020 pravdepodobne môžeme očakávať zásadnejšie prekreslenie slovenskej politickej mapy.

Peter Tóth

Článok pôvodne vyšiel na portáli ďateľ.sk

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:42

Rusko vo štvrtok uviedlo, že páchatelia minulotýždňového útoku na koncertnú halu na moskovskom predmestí dostali finančnú podporu z Ukrajiny. Oznámilo tiež zadržanie osoby podozrivej z toho, že pomáhala financovať útočníkov.

16:32

Projekt zabezpečenia verejnej železničnej osobnej dopravy s Ukrajinou využitím širokorozchodnej trate na trase Kyjev – Košice, ktorý schválila vláda na svojom ostatnom rokovaní, považuje KDH za mrhanie peňazí. Uvedenie do prevádzky by si vyžadovalo náklady v miliónoch eur, na čo aktuálne nemá financie ani rezort dopravy, ani Železnice Slovenskej republiky (ŽSR). Vo štvrtok na to upozornilo opozičné KDH.

16:28

Americký Kongres schválil predaj pokročilých raketových systémov Poľsku, uviedol vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

16:28

Rusko vo štvrtok vetovalo návrh rezolúcie Bezpečnostnej rady OSN, ktorý žiadal predĺženie dohľadu expertov OSN nad sankciami svetovej organizácie voči Severnej Kórei. Rezolúciu navrhli Spojené štáty a o jeden rok by predĺžila mandát skupiny expertov, ktorí na dodržiavanie sankcií dohliadajú. Veto zo strany Ruska však ich činnosť pozastavuje.

16:24

Priemerné vozidlo stráca po troch rokoch 22,5 % svojej hodnoty, zatiaľ čo žlté vozidlá len 13,5 %. Naopak, najviac strácajú hodnotu zlaté vozidlá, a to až na úrovni 25,9 %. Vyplýva to z minuloročných dát platformy iSeeCars.com, na čo poukázala spoločnosť Aures Holdings.

16:13

Pápež František na Zelený štvrtok slávil v Bazilike svätého Petra omšu svätenia olejov. Kňazov vo svojej kázni vyzval, aby sa vyhýbali duchovnému pokrytectvu a pristupovali k svojim veriacim milosrdne.

16:07

Poľský premiér Donald Tusk privítal vo štvrtok pokrok dosiahnutý v rozhovoroch s Ukrajinou. Ich témou bol dovoz ukrajinských poľnohospodárskych výrobkov a blokády hraníc zo strany poľských poľnohospodárov, ktoré naštrbili vzťahy medzi oboma krajinami.

Donald Tusk Šmyhaľ
Na snímke ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ (vľavo) a poľský premiér Donald Tusk
15:35

Poľských vojakov vyšlú do Paríža, aby tam pomohli s posilnením bezpečnosti počas tohtoročných letných olympijských hier. Oznámil to vo štvrtok poľský minister obrany Wladyslaw Kosiniak-Kamysz.

15:06

Skoro každý tretí obyvateľ Nemecka má pocit, že mu prechod na letný čas ohrozuje zdravie. Prieskum nemeckého inštitútu Forsa tiež odhalil, že takmer každý piaty zamestnaný človek v dôsledku posunu času mešká do práce.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali