Komu v konečnom dôsledku prospeje „protiruský“ plynovod medzi Poľskom a Slovenskom?

Komu v konečnom dôsledku prospeje „protiruský“ plynovod medzi Poľskom a Slovenskom?

Veľké Kapušany 21. septembra 2018 (HSP/Foto: SITA- Jozef Jarošík)

 

Podľa dohody medzi poľskou spoločnosťou Gaz-System a slovenskou firmou Eustream sa v najbližšom čase začne s výstavbou prepojovacieho plynovodu medzi Poľskom a Slovenskom. Je to projekt financovaný z rozpočtu EÚ sumou 107,7 milióna eur, ktorý má znížiť závislosť východoeurópskych krajín v americkom područí od ruského plynu. Plynovod v dĺžke 165 km s kapacitou 5,7 miliardy kubických metrov ročne má byť hotový v roku 2021

Ilustračné foto

Povedzme si otvorene, tento projekt je politický. A povedzme si ešte otvorenejšie, je protiruský. Už desaťročia sa Európa vyhrieva na ruskom plyne a prepojenie medzi Poľskom a Slovenskom doteraz nikomu príliš nechýbalo – a keby v tom nebola politická hra, budovanie takéhoto prepojenia by ani pre budúcnosť nemalo príliš veľký zmysel: ruský plyn je dlhodobo najlacnejší už preto, že je najlacnejšia jeho preprava a každá iná alternatíva je drahšia, a teda nezmyselná (aspoň zatiaľ – po dobudovaní niektorých z plánovaných plynovodných trás privádzajúcich blízkovýchodný či kaspický plyn do južnej Európy by sa aj táto trasa mohla stať z dlhodobého hľadiska konkurencieschopnou).

Reklama

Pri pohľade na mapu európskej plynovodnej siete uvidíme, že ak nerátame reverzné toky zo západu, tak potrubiami zatiaľ do Poľska prúdi plyn iba z východu, cez Ukrajinu a Bielorusko (po mori sa tankermi dováža ešte aj cez obrovský nový terminál v prístave Swinoujscie). K nám na Slovensko prúdi plyn z Ukrajiny, ale môže prichádzať aj z juhu od Jadranu. Prepojenie Poľska so Slovenskom teda spojí Jadranské more s Baltickým a umožní Poľsku získavať plyn z Jadranu a naopak, Slovensku z Baltiku.

Surovina môže v potrubí prúdiť dvoma smermi. Pozrime sa teda na to, kto by čo mohol získať v jednom i druhom prípade.

Reklama

Plyn by mohol tiecť zo severu na juh, teda z Poľska k nám, resp. do ďalších krajín. Mohlo by ísť o poľský plyn, ktorého však Varšava má málo, ruský plyn prichádzajúci cez Bielorusko alebo Ukrajinu, alebo o nórsky, americký či iný plyn privezený tankermi, ktorý by však bol iste drahší než ruský. Za predpokladu, že prúd ruského plynu cez Ukrajinu bude aj naďalej spoľahlivý, by pre Slovensko nedávalo veľký zmysel kupovať plyn zo severu. Situácia by sa mohla čiastočne zmeniť po dobudovaní chystaného plynovodného prepojenia z Nórska do Poľska, ktorým sa Poľsko chce úplne oslobodiť od ruského plynu, a ktorý by znamenal šancu pre Nórov predávať svoj plyn aj južne od Tatier, ale to je zatiaľ v nedohľadne a tento plyn asi tiež bude drahší. Vyplýva z toho jediný záver: pre nás by tá prípojka mohla byť užitočná skôr ako poistka pre prípad, že by sa z nejakého dôvodu už k nám nemohol dostať ruský plyn cez demokratickú a čoraz viac prosperujúcu Ukrajinu. Takto to asi vidí aj premiér Pellegrini, ktorý pri oficiálnom otvorení výstavby plynovodu nedávno konštatoval: „Máme ďalší možný zdroj dodávok plynu v prípade, že by napríklad, nedajbože, došlo k pozastaveniu tranzitu plynu cez Ukrajinu.“

Druhá možnosť je, že plyn by mohol tiecť aj z juhu na sever, teda smerom od nás do Poľska. S pripojením na slovenskú plynovodnú sieť Poliaci získajú väčšiu nezávislosť na dodávkach plynu z Ruska a popri predraženom americkom či nórskom plyne budú si môcť „výhodne“ priplatiť aj za plyn prichádzajúci z juhu.

A práve táto možnosť je tou pravou pointou, prečo je taká pozornosť venovaná budovaniu poľsko-slovenského prepojenia: ide o súčasť oveľa globálnejšej hry. Jednou z pák na oslabenie Ruska a jeho vplyvu na Európu je pridusenie jeho exportu fosílnych palív, ktorý generuje významnú časť príjmov do ruského rozpočtu. Je to otázka, ktorá je veľmi úzko spojená aj s politickými udalosťami v regióne Blízkeho východu, keď cieľom je vybudovať veľkokapacitné produktovodné trasy z kaspickej oblasti a Arabského polostrova do Európy, ktoré by dokázali starý kontinent zásobovať dostatočným množstvom suroviny, a tým odstavili ruského konkurenta.

Je tu samozrejme aj nespochybniteľná súvislosť aj s budovaným, a tiež extrémne spolitizovaným nemecko-ruským projektom Nord Stream 2. V čase, keď si Rusko a Nemecko podávajú ruky ponad Baltické more, čím stavajú mimo hry všetkých okolostojacich, vrátane Slovenska, žiarlivý veľký supervízor spoza oceánu hľadá akúkoľvek možnosť, aby im kazil plány. Otvorenie zásobovacej trasy z juhu by ubralo nemeckým plánom na predaj plynu do Poľska na atraktivite.

Slovenské presstitútske médiá sa samozrejme najviac tešia na možnosť, že konečne nebudeme odkázaní na Putinov totalitný plyn, ale „budeme si môcť plyn objednať z rôznych kútov sveta,“ ako píše Denník N. Vskutku, kupovať multikultúrny plyn za svetové ceny by bola iste radosť preveľká, potešili by sa najmä dôchodcovia pri pohľade na faktúru.

Reklama

 

Ivan Lehotský

 

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:48

So sporením na vysokú školu treba začať najideálnejšie už pri narodení dieťaťa, inak sa možnosti zužujú. Lepšou alternatívou oproti sporeniu na bežnom účte, ktorý je často mesačne spoplatnený, sú ETF podielové fondy. Informovala o tom spoločnosť Universal maklérsky dom.

09:10

Vrtuľa červeného veterného mlyna na streche rovnomenného kabaretu Moulin Rouge, ktorý je jednou z najznámejších parížskych atrakcii, sa v noci na štvrtok zrútila, nespôsobila však nijaké zranenia. Oznámili to ráno miestni hasiči.

08:51

Ceny ropy sa vo štvrtok ráno mierne posilnili. Trh reagoval najmä na údaje o klesajúcom dopyte po pohonných látkach v USA, ktoré sú najväčším svetovým spotrebiteľom ropy.

08:41

Právnici zosnulého ruského opozičného politika Alexeja Navaľného zostanú vo vyšetrovacej väzbe ďalšie dva mesiace. V stredu o tom rozhodol mestský súd v Moskve.

08:32

Rusko v stredu vetovalo návrh rezolúcie OSN predloženej Spojenými štátmi a Japonskom, ktorá vyzýva všetky štáty sveta, aby zabránili pretekom v jadrovom zbrojení vo vesmíre.

V 15-člennej Bezpečnostnej rade OSN návrh podporilo jej 13 členov. Rusko rezolúciu vetovalo a Čína sa hlasovania zdržala.

08:26

Veľká porota v americkom štáte Arizona v stredu obvinila 18 osôb podozrivých z pokusu o falšovanie výsledku prezidentských volieb z roku 2020 v tomto štáte americkej Únie.

Medzi obvinenými zo sprisahania, podvodu a falšovania sú siedmi právnici a spolupracovníci volebného štábu Donalda Trumpa, ako aj 11 republikánskych voliteľov. Všetkým sa im pripisuje snaha spochybniť víťazstvo demokrata Joea Bidena v prezidentských voľbách v roku 2020 v tomto štáte.

08:14

Orgány činné v trestnom konaní v Austrálii vo štvrtok vzniesli obvinenia voči piatich tínedžerom, ktorí boli zadržaní počas policajného záťahu proti sieti predstavujúcej pre verejnosť “neprijateľné riziko”.

08:04

Organizácia Spojených národov v stredu oznámila, že spúšťa nový fond, ktorého cieľom je posilniť ochranu utečencov a vysídlených komunít ohrozených zmenou klímy.

07:57

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken vo štvrtok vyzval, aby Spojené štáty a Čína riešili svoje nezhody zodpovedným spôsobom.

Blinken to vyhlásil v Šanghaji deň pred tým, ako sa v piatok v Pekingu stretne s poprednými predstaviteľmi Číny, s ktorými chce rokovať o chúlostivých záležitostiach vrátane Ruska, Taiwanu a obchodnej výmeny.

07:50

Stredajšie prvé kolo prezidentských volieb v Severnom Macedónsku vyhrala Gordana Siljanovská-Davkovová, ktorá kandidovala za nacionalistickú stranu Vnútorná macedónska revolučná organizácia – Demokratická strana macedónskej národnej jednoty (VMRO-DPMNE).

Z výsledkov sčítania 80 percent odovzdaných hlasovacích lístkov vyplýva, že táto 70-ročná profesorka práva získala 39,8 percenta hlasov.

voľby
Muž vhadzuje hlasovací lístok do volebnej schránky počas prvého kola prezidentských volieb v Severnom Macedónsku
07:44

Troch ľudí hospitalizovali so zraneniami po tom, ako na podujatie švédskej Ľavicovej strany (V) vtrhli maskovaní útočníci. Uviedla to v stredu švédska polícia.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali