Komentár: Voličom Smeru nevadí žiť v policajnom štáte?

Komentár: Voličom Smeru nevadí žiť v policajnom štáte?

Bratislava 14. februára (HSP/Foto: TASR-Milan Kapusta/Video: Youtube/Minúta ekonómie)

 

Socialistická vláda posilňuje policajný štát

Nie, nejdem písať o zneužívaní moci vládnymi činiteľmi voči svojim odporcom a tým, ktorí im nevyhovujú. Píšem tu o dennej realite každého z nás. Ak človek podniká, má to ešte horšie, lebo nielen policajti, ale aj štátni úradníci striehnu na každú jeho chybičku. Vládni politici však môžu robiť obrovské chyby a nenesú za ne žiadnu zodpovednosť, prinajhoršom prehrajú voľby a ďalej budú sedieť za štátne platy v opozičných laviciach v parlamente.

Reklama
Ilustračné foto
Ilustračné foto

Teraz k tej denno-dennej realite. Vytiahnete päty z domu a už na vás striehne polícia za najbližším rohom. Čakajú na akúkoľvek chybičku, čo urobíte. Či je to kontrola dokladov, všelijakých formalít alebo obľúbené meranie rýchlosti vášho auta. Motivácia policajtov je založená na získavaní pokút pre štát. To je extra daň, na vrch toho, čo už odvádzate štátu – polovicu príjmu vo forme dane z príjmu, odvodov, DPH a spotrebných daní.

Neveríte? Vypočítajte si to presne tu:

Reklama

 

Samozrejme, keby nám povedali, že tu chcú policajný štát, asi by sme išli do ulíc. Keď sa to zakryje za niečo pozitívne – ako kontrola dodržiavania dopravných predpisov pre údajnú bezpečnosť a vôbec, čo všetko by štát neurobil pre našu väčšiu bezpečnosť – napr. antiteroristické zákony – tak len poslušne skloníme hlavy, zaplatíme ďalšiu pokutu, poklonkujeme sa pánu policajtovi. A má ich pribudnúť ďalších 2 500. Socialistická vláda nezaháľa, ale postupne posilňuje policajný štát.

Mám chuť zutekať z kostola, keď počujem tú propagandu, čo má byť úplne zvráteným prirovnaním k Desatoru prikázaní, že značky maximálnej rýchlosti sú tu pre naše dobro. Štátna indokrinácia neobchádza ani Cirkev… Také dopravné pravidlá sú skôr pre dobro štátnej moci, ktorú chráni a ktorej slúži polícia. Niežeby značky o rýchlosti boli nepotrebné, áno, nech mi odporúčia, čo je vhodná rýchlosť, ale prečo mám ísť ako slimák tam, kde je nová cesta, nikde nikto, napr. po polnoci, pričom mám z vážneho dôvodu naponáhlo a dobré auto?

Viem, toto sa vám nepozdáva. Väčšina ľudí si na Slovensku myslí, že takú ochranu od štátu potrebujeme, že je to pre naše dobro, lebo naši ľudia sú všetci hulváti na cestách. To sa nedá povedať o Nemcoch, ktorých pokuty sú oveľa nižšie ako naše a na niektorých cestách nemajú ani maximálne povolenú rýchlosť. Ani o Američanoch, kde si môžete dať pred jazdou ešte dve piva, ak si trúfate, a obídete sa bez pokuty, nie žeby ste riskovali odobratie vodičského preukazu. Tí Západniari sú asi oveľa kultivovanejší, oni sú disciplinovanejší, zodpovednejší atď.

Nie. Tam na Západe si ľudia vážia slobodu a spoliehajú na svoj rozum, aj keď to neplatí tam, kde socializmus je ďalej ako u nás. U nás sa všetci spoliehajú na štát. Kto už na Slovensku potrebuje slobodu? Preto vôbec nerozruší, že pred voľbami socialistická vláda zvýši pokuty za nedodržanie maximálnej rýchlosti. Toľká bezpečnosť – celý čas musím jazdiť s očami na rýchlostnej ručičke, príp. pozerať po kríkoch, či sa tam neskrývajú policajti. Od septembra to bude ešte radostnejšie, keď policajti vyfasujú 3000 nových radarov.

Reklama

Pritom je zjavné, že ak by išlo o bezpečnosť, tak nezrušia odobratie vodičského preukazu, lebo rýchla jazda je takým nebezpečenstvom. Som prekvapená, že Smerovláda zavádza vyššie pokuty začiatkom volebného roka. To naozaj nečakajú, že tým ľudí naštvú? Pravdepodobne nie svojich voličov, ktorí majú ovečkovú mentalitu, možno ani nechodia na autách a ak chodia, tak na starších a pomalšie, lebo si pokuty ani dovoliť nemôžu. Ak si môžu pokutu dovoliť, tak potom majú dobré stranícke konexie.

Tiež tu máme už ohlásený automatizovaný systém cestnej kontroly, tzv. automatické kamery za 140 mil Euro, na ktoré končí tender 3 dni po voľbách. Vraj preto, aby sme znížili nehodovosť, lebo v roku 2014 až 249 ľudí zomrelo pri autonehodách. Pochybujem, že tento nový systém môže znížiť nehodovosť na nulu. Ak by štátu naozaj išlo o ľudské životy a zdravie ľudí, tak by investoval toľké peniaze na prevenciu umelých potratov. Takmer 7 500 žien v minulom roku podstúpilo chirurgický zákrok, ktorého výsledkom bolo zabitie nechceného dieťaťa. Väčšina týchto žien tvrdí, že nemali inú voľbu. Toto je najčastejšia príčina smrti spomedzi nehôd, zločinov či chorôb.

Keby sa suma 140 mil eur, ktorá sa má investovať do automatizovaného systému pokút na 16 rokov, rozdelila pre tieto ženy v najbližších 16 rokoch (hoci ich počet každým rokom klesá), tak by pripadlo vyše 1000 eur na osobu. To by nepochybne zlepšilo možnosti týchto žien ponechať si dieťa. Samozrejme, oponenti povedia, že toľké peniaze by podnietili ženy akože chcieť ísť na potrat. Nehovorím, že takto by sa prostriedky mali prerozdeliť, lepšie by bolo ľuďom tieto peniaze v peňaženke ponechať, nezdaniť, aby si mohli dieťa nechať, či pomôcť iným ženám, ktoré potrat zvažujú.

Prvotná chyba sa azda stala už vtedy, keď sociálne štáty začali stavať cesty, a tak dotovať automobilový priemysel. Samozrejme, že ich nakoniec stavajú súkromné firmy a tie by ich aj tak samé boli stavali bez toho, aby všetci daňoví poplatníci prerábali na byrokracii, ktorú musia navyše platiť, a na predražených tendroch, z ktorých komisie idú politickým stranám či politikom. Som si istá, že bez tejto “pomoci a ochrany štátu” (koho?) by sme tu mali lietajúce autá už dávno, dokonca bez nepotrebnej dotácie Smerovlády. Lebo pomáhať a chrániť nie je prázdna fráza len policajtov, ale všetkých socialistických politík, ktoré len ošklbú ľudí a prerozdelia štátnym zamestnancom, ktorí neprodukujú nič, a odrobinky svojej voličskej základni, ktorá prispieva najmenej, a hlavne svojim oligarchom, ktorí z toho najviac profitujú.

Jana Tutková

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:20

Veľvyslanectvo USA v Izraeli v piatok nariadilo zamestnancom a ich rodinným príslušníkom, aby obmedzili svoj pohyb v rámci krajiny. Reagovalo tak na správy amerických médií, že Izrael podnikol útok proti Iránu.

09:13

Veľvyslankyňa USA v Rusku Lynn Tracyová vo štvrtok navštívila väzneného amerického novinára Evana Gershkovicha, ktorého Moskva už viac než rok zadržiava pre obvinenia zo špionáže. Uviedla, že je v dobrej nálade.

09:06

Na juhozápade Ruska sa zrútil v piatok strategický bombardér Tupolev Tu-22M3.

K nehode prišlo ráno v Stavropoľskom kraji, pričom lietadlo sa podľa ruského ministerstva obrany zrútilo po dokončení bojovej misie počas návratu na domovské letisko.

08:52

Austrália v piatok svojim občanom odporučila, aby opustili Izrael pre vysokú hrozbu vojenskej odvety voči iránskemu útoku a teroristických útokov. Rovnaké varovanie vydala aj pre palestínske územia.

08:48

Spojené štáty dostali vopred oznámenie o izraelskom útoku na Irán. Operáciu však neschválili, ani sa na nej nepodieľali, citovali v piatok miestne médiá amerických predstaviteľov.

08:38

Ceny ropy v piatok ráno prudko vzrástli. Dôvodom je napätie na Blízkom východe. Iránske tlačové agentúry informovali totiž o niekoľkých výbuchoch po celej krajine po útokoch zo strany Izraela.

08:32

Palestínska samospráva vo štvrtok odsúdila Spojené štáty za vetovanie palestínskej žiadosti o plné členstvo v OSN a označila to za “agresiu”, ktorá tlačí Blízky východ k “priepasti”.

08:21

Škótska vláda vo štvrtok oznámila, že sa vzdala svojho cieľa znížiť emisie skleníkových plynov o 75 percent do roku 2030. Urobila tak po tom, čo ho poradný orgán britskej vlády — Výbor pre klimatickú zmenu (CCC) — nedávno označil za nedosiahnuteľný.

08:11

Fínska pravicová vláda vo štvrtok ohlásila niekoľko zmien imigračného zákona určených na jeho sprísnenie. Zmeny by priniesli nové procedúry na hraniciach a prísnejšie podmienky pre žiadateľov o azyl.

08:03

V Indii sa v piatok začali šesťtýždňové všeobecné voľby, v ktorých má hinduistický nacionalista a premiér Naréndra Módí takmer isté víťazstvo, keďže oslabená opozícia je zatlačená do úzadia. Na najväčšom hlasovaní na svete sa môže zúčastniť celkovo 968 miliónov ľudí.

07:54

Bojovníci džihádistickej organizácie Islamský štát (IS) vo štvrtok zabili 20 sýrskych vojakov a príslušníkov provládnych síl pri dvoch útokoch v Damaskom ovládaných oblastiach tejto vojnou zmietanej krajiny.

07:28

Argentína predložila vyhlásenie o úmysle vstúpiť do Severoatlantickej aliancie (NATO) ako globálny partner, oznámil vo štvrtok argentínsky minister obrany Luis Petri na sociálnej sieti X.

NATO
Na archívnej snímke vlajky členských krajín NATO vejú pred sídlom Aliancie v Bruseli
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali