Kolegovia sa lúčia s Danielom Heribanom, bol človekom s pochopením na plný úväzok

Kolegovia sa lúčia s Danielom Heribanom, bol človekom s pochopením na plný úväzok

Bratislava 30. mája 2023  (TASR/HSP/Foto:TASR – Dano Veselský)

 

V Slovenskom národnom divadle (SND) sa v utorok koná pietna spomienka na herca a hudobníka Daniela Heribana. Od 11.00 h sa s ním lúčia kolegovia z dvoch divadiel, v ktorých najdlhšie pôsobil, ale aj herci a spolupracovníci, ktorí s umelcom nakrúcali seriály a filmy, a ďalšie osobnosti

Heriban
Na snímke zosnulý slovenský herec Daniel Heriban

“Preňho nebol problém byť v rôznom žánri a hľadať preň rôzne prostriedky. Ustavičné hľadanie a skúmanie mu bolo vlastné. Rovnako ako i celoživotné zvládanie byť na rôznych miestach. V tom istom čase účinkovať v SND, dohrávať martinské predstavenie, skúšať a hrávať iné predstavenia v Aréne či GUnaGU, skladať hudbu do divadelných inscenácií, tvoriť vlastné projekty, koncertovať, nakrúcať. A v zásadných chvíľach byť pri tých, ktorí to potrebujú. Byť oporou rodine a v rodine. Byť človekom s pochopením na plný úväzok,” spomína na Heribana SND a Slovenské komorné divadlo (SKD) Martin, kde prišiel prvýkrát hosťovať do inscenácie Štúrovci (koncert zrušený) v roku 2006, v ktorej stvárnil postavu bubeníka Jána Chalupku. “Hneď vo svojej prvej úlohe prejavil obrovský hudobný talent. Daniel bol jeden z mála hercov, ktorí majú aj hudobné vzdelanie, pred štúdiom herectva skončil hudobný odbor na konzervatóriu,” pripomínajú divadelné súbory.

Reklama

V martinskom divadle pôsobil Heriban osem rokov. Stvárnil Macbetha v rovnomennej Shakespearovej dráme, hlavného hrdinu v Jégého Ceste životom, Jána v adaptácii prózy Jána Roznera Sedem dní do pohrebu, za ktorú získal ocenenie Dosky za najlepší herecký výkon sezóny. Tá mu patrí aj za divácky úspešnú postavu Janka Kráľa v inscenácii www.narodnycintorin.sk.

Od roku 2014 do roku 2021 bol členom Činohry SND, na javisko prvej scény vstúpil skromný, ale herecky vyzretý muž, občas glosátor, citlivý pozorovateľ, občas plný úvah nad neistotou sveta a inokedy trpký humorista. “Doniesol nadhľad, ľudskosť, smiech, slobodu, pokorné hľadanie postáv, otvorenosť mysle aj mnoho prirodzených pochybností, ktoré na seba nové prostredie viaže,” spomína SND na svojho bývalého člena, ktorý tam stvárnil charizmatického a strápeného Libora z Nevesty hôľ, rafinovaného alibistu Paľa z Polnočnej omše, inteligentne hravého Rohoňa zo Zmierenia alebo Dobrodružstva pri obžinkoch či ľudsky rozkošného Kráľa v hre Ako sa Lomidrevo stal kráľom, kde zároveň zo zákulisia tvoril hudbu celej inscenácie.

Reklama

Prvá divadelná scéna tiež zriadila kondolenčnú knihu, do ktorej môžu záujemcovia vyjadriť spoluúčasť i spomienky na mimoriadne talentovaného umelca, ktorý zomrel náhle v stredu 24. mája vo veku 43 rokov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

08:27

Bosnianskosrbská vláda stiahla kontroverzný návrh zákona, ktorého cieľom bolo vytvoriť register neziskových skupín financovaných zo zahraničia a označiť ich za zahraničných agentov.

08:12

Na proteste pred izraelským veľvyslanectvom v Mexiku proti izraelskej ofenzíve v meste Rafah vypukli potýčky medzi políciu a demonštrantmi.

07:57

Juhokórejská armáda zaznamenala viac ako 150 balónov, ktoré pravdepodobne vyslala cez hranice Severná Kórea, uviedol jeden z predstaviteľov Soulu. Došlo k tomu po varovaní KĽDR pred odvetnými akciami za údajné vypustenie letákov namierených proti Pchjongjangu juhokórejskými aktivistami. 

Južná Kórea: Zaznamenali viac ako 150 balónov, ktoré pravdepodobne vyslala KĽDR
Na snímke juhokórejského ministerstva obrany balóny obsahujúce odpadky, ktoré pravdepodobne vyslala cez hranice Severná Kórea, spadli na zem v provincii Južný Čchungèchong asi 100 kilometrov od hlavného mesta Soul
07:26

Litva sa oficiálne pripojila k českej iniciatíve na nákup munície pre Ukrajinu. Česká ministerka obrany Jana Černochová a jej litovský rezortný kolega Laurynas Kasčiunas na stretnutí v Bruseli potvrdili účasť Litvy podpisom príslušného memoranda o porozumení.

07:24

Počet popráv zaznamenaných v minulom roku na celom svete stúpol na najvyššiu úroveň od roku 2015. Prudký nárast zaznamenali najmä v Iráne a na celom Blízkom východe, uvádza sa v správe Amnesty International.

AI: Počet popráv vlani na celom svete stúpol na najvyššiu úroveň od roku 2015
Na snímke elektrické kreslo (vpravo) v komore smrti vo väznici v meste Columbia v americkom štáte Južná Karolína
06:42

Nemecký kancelár Olaf Scholz a francúzsky prezident Emmanuel Macron po vládnych konzultáciách v Brandenbursku demonštrovali jednotu v otázkach potreby hospodárskeho rastu EÚ a vojenskej pomoci Ukrajine.

Macron v Nemecku
Na snímke francúzsky prezident Emmanuel Macron (uprostred vľavo) a nemecký kancelár Olaf Scholz (uprostred vpravo)
06:41

Pri propalestínskych protestoch v Londýne došlo k zraneniu troch policajtov, najmenej 40 demonštrantov zadržali.

06:40

Čínske vojenské cvičenia z minulého týždňa boli skôr o propagande a zastrašovaní ako o rozpútaní vojny. Čínske jednotky však ukázali, ako dokážu mimoriadne rýchlo reagovať, vyhlásil najvyšší taiwanský bezpečnostný predstaviteľ.

06:38

Venezuela zrušila pozvánku Európskej únii na vyslanie jej pozorovateľov na júlové prezidentské voľby v tejto juhoamerickej krajine, informoval Elvis Amoroso, predseda Národnej volebnej rady.

06:38

Srbský tenista Novak Djokovič úspešne vykročil za obhajobou titulu na grandslamovom turnaji Roland Garros. V 1. kole zvíťazil na parížskej antuke ako nasadená jednotka nad domácim Francúzom Pierreom-Huguesom Herbertom 6:4, 7:6 (3), 6:4. Jeho ďalším súperom bude vo štvrtok Španiel Roberto Carballes Baena.

06:37

Prechodná rada na Haiti poverila bývalého premiéra Garryho Conilleho, aby sa vrátil do tejto funkcie v čase, keď sa karibská krajina snaží obnoviť stabilitu a získať späť kontrolu nad krajinou z rúk násilných gangov.

06:36

Vyše 109 kilogramov kokaínu ukrytého v kontajneri s mrazenými kalmármi skonfiškovali grécke úrady na palube plavidla v prístave mesta Pireus. Oznámili to zdroje z prostredia tamojšej polície.

06:35

Alžírsko predloží návrh rezolúcie Organizácie Spojených národov (OSN), ktorá bude požadovať ukončenie “zabíjania” v Rafahu, informoval po mimoriadnom zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN (BR OSN) veľvyslanec tejto africkej krajiny.

06:33

Severokórejský vodca Kim Čong-un prehlásil, že vojenské prieskumné satelity sú kľúčové pre národnú sebaobranu proti nepriateľským hrozbám a krajina sa nikdy nevzdá projektu vesmírneho prieskumu, uviedli tamojšie štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Snímka z II. etapy 500 km slovenských Fiva World Rally Slovakia 2024 v parku pri kaštieli Betliar

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali