Beblavý chce upratať zdravotníctvo, voči Haščákovi je bezbranný: Budeme potrebovať silu, iba nová vláda to zvládne! Penta: Vôbec sa do toho nerozumiete

Beblavý chce upratať zdravotníctvo, voči Haščákovi je bezbranný: Budeme potrebovať silu, iba nová vláda to zvládne! Penta: Vôbec sa do toho nerozumiete

Bratislava 23. októbra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Koalícia PS/Spolu chce zakázať krížové vlastníctvo v zdravotníctve. Informovala o tom na tlačovom brífingu s tým, že predstavila zákon Lex Haščák. “Návrh prezentovaný PS/Spolu vnímame ako súčasť predvolebnej kampane a populistický nezmysel, ktorý absolútne nerieši súčasné problémy slovenského zdravotníctva,” povedal hovorca skupiny Penta Gabriel Tóth

Na snímke vľavo predseda politického hnutia Progresívne Slovensko (PS) Michal Truban a vpravo predseda SPOLU-občianska demokracia Miroslav Beblavý

Tí istí ľudia nebudú môcť podľa tohto zákona vlastniť súčasne sieť lekární, poisťovňu aj veľké zdravotnícke zariadenia, ale budú si musieť vybrať, ktorú časť podnikania si nechajú, a ktorú do 24 mesiacov predajú pod hrozbou vysokých denných pokút. Počas prechodného obdobia, kým sa vlastníci rozhodnú, budú mať poisťovne, poskytovatelia či lekárne povinnosť ponúknuť zmluvu s rovnakými podmienkami aj iným subjektom než tým, s ktorými majú spoločného konečného užívateľa výhod.

Reklama

“Najdôležitejšie je obmedziť moc skupiny Penta, ktorá si dokáže v zdravotníctve prelievať peniaze podľa svojej ľubovôle. Dosahuje to, že môže zo zdravotníctva vyťahovať obrovské prostriedky a má motiváciu udržať súčasný stav zdravotníctva a politiky tak, aby ďalej mohla z neho profitovať. Pokiaľ bude v zdravotníctve takto silná skupina silnejšia ako štát, nebudeme môcť upratovať zdravotníctvo a moc oligarchie,” povedal programový líder PS/Spolu Miroslav Beblavý.

Ako Beblavý podotkol, pravidlá a zákony, ktoré obmedzia moc oligarchov, sa musia stať politickou prioritou Slovenska. Zároveň však podľa neho musí vzniknúť vláda pripravená vybojovať s Pentou a ďalšími oligarchami ťažké boje.

Reklama

“Bude to náročný zápas, ktorý sa musí opierať o odhodlanú a pevnú vládu. Nie súčasnú vládu, ktorá venuje energiu iba tomu, aby sa vyvliekla zo závažných podozrení. Haščák sa sám nevzdá lukratívneho podnikania v zdravotníctve ani atómového kufríka v podobe médií. Má nekonečné zdroje peňazí na súdy. Budeme potrebovať silu, spoluprácu a vytrvalosť,” konštatoval Beblavý.

Zákon Lex Haščák by podľa PS/Spolu prinášal do systému viac transparentnosti. Všetky zmluvy, ale aj konkrétne finančné plnenia medzi poisťovňami, poskytovateľmi a lekárňami sa podľa neho majú zverejňovať na jednom portáli. Účelom je predchádzať tomu, aby ekonomicky silné skupiny získali v zdravotníctve také silné postavenie, že môžu ovplyvňovať aj samotné pravidlá a ich vynucovanie. Kľúčovú úlohu pri vymáhateľnosti zákona zohráva inštitút konečného užívateľa výhod, teda protischránkový zákon. “Vďaka nemu bude jasné, kto je vlastníkom a bude riskantné zákon obchádzať prepísaním podnikania na niekoho iného či do zahraničia,” uviedla koalícia PS/Spolu. Lex Haščák, s ktorého prípravou pomáhala poslankyňa Národnej rady SR Lucia Žitňanská, PS/Spolu predloží na decembrovú schôdzu parlamentu. “Pri hlasovaní o Lex Haščák sa ukáže, kto boj s oligarchami myslí vážne, a kto iba rozpráva,” uzavrel volebný líder PS/Spolu Michal Truban.

Ako uviedol hovorca skupiny Penta Gabriel Tóth, zdravotnícke spoločnosti Penty dnes na Slovensku zamestnávajú viac ako 10-tisíc ľudí a ročne v nich poskytujú starostlivosť viac ako 5 miliónom pacientom. Do obnovy slovenských nemocníc investovali viac ako 200 miliónov eur. Spolu s plánovanými investíciami, napríklad do výstavby novej koncovej nemocnice v Bratislave, by investície Penty do slovenského zdravotníctva podľa Gabriela Tótha mali dosiahnuť takmer pol miliardy eur.

“Od vstupu Penty do zdravotníctva sú vzťahy medzi našimi spoločnosťami založené na trhovej báze a transparentne zverejňované. Platby ZP Dôvera do siete nemocníc a polikliník Svet zdravia a ProCare sú buď na úrovni alebo dokonca ešte nižšie ako sumy, ktoré dostávajú nemocnice od zvyšných poisťovní,” informoval hovorca skupiny Penta.

Beblavý podľa Tótha opätovne preukazuje, že nerozumie zdravotníctvu. Ako informoval hovorca Penty, na základe udalostí, ktoré sa mali udiať takmer pred 15 rokmi, navrhuje Beblavý opatrenia, ktoré neriešia žiadny zo súčasných problémov zdravotníctva a ohrozujú investície smerujúce do tohto segmentu. “Vo svete je väčšia integrácia v zdravotníctve trendom, keďže preukázateľne zabezpečuje lepšie výsledky v liečbe a taktiež efektivitu systému. Na Slovensku pritom stále platí, že dominantné postavenie v slovenskom zdravotníctve má štát, ktorý je zároveň regulátor a aj vlastník väčšiny nemocníc a najväčšej zdravotnej poisťovne,” uzavrel za Pentu Gabriel Tóth.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali