Kevin McCarthy prehral tri kolá hlasovania o post predsedu Snemovne reprezentantov USA

Kevin McCarthy prehral tri kolá hlasovania o post predsedu Snemovne reprezentantov USA

Bratislava 4. januára 2023 (HSP-Alex Brandon)

 

Proces bude pokračovať v stredu, keďže líder republikánskej väčšiny utrpel bezprecedentné odmietnutia, informuje Financial Times

Kevin McCarthy
Na snímke republikán Kevin McCarthy

Snemovňa reprezentantov prerušila svoju činnosť po tom, čo sa jej nepodarilo zvoliť nového predsedu, čím politická budúcnosť Kevina McCarthyho visí na vlásku po tom, čo republikánske stranícke boje hrozili zastavením tvorby zákonov vo Washingtone.

Reklama

McCarthy sa v utorok stal prvým lídrom väčšinovej strany za posledných sto rokov, ktorý zaváhal už v prvom kole hlasovania, a potom prehral aj ďalšie dve kolá hlasovania.

McCarthy získal v prvom kole 203 hlasov, čo je o 15 menej ako 218 hlasov potrebných na prevzatie predsedníckeho kladiva, keď proti nemu hlasovalo 19 republikánov. V druhom kole si svoje čísla nevylepšil, keďže jeho 19 odporcov sa spojilo, aby podporili Jima Jordana, republikánskeho kongresmana z Ohia, ktorý McCarthyho formálne navrhol za predsedu parlamentu.

Reklama

McCarthy prehral tretie kolo hlasovania po tom, ako Byron Donalds, kongresman z Floridy, prešiel k Jordanovi, čím sa počet hlasov proti McCarthymu zvýšil na 20.

Očakávalo sa, že hlasovanie bude pokračovať v stredu popoludní. Stále nebolo jasné, či sa McCarthymu podarí získať podporu a dosiahnuť jednoduchú väčšinu potrebnú na to, aby sa stal predsedom parlamentu. Podľa ústavy musí snemovňa zvoliť predsedu a nemôže začať vládnuť, kým nie je zvolený.

Patová situácia, ktorá nastala raz za storočie, zdôraznila bezprecedentnú úroveň dysfunkcie vo Washingtone, najmä medzi republikánmi. Strana zápasí s tým, ako sa pohnúť vpred po neuspokojivých výsledkoch v minuloročných priebežných voľbách a či by mala podporiť Donalda Trumpa ako svojho prezidentského kandidáta v roku 2024.

McCarthy, 57-ročný kongresman z Kalifornie, je najvyššie postaveným republikánom v Snemovni reprezentantov a dlho sa o ňom hovorilo ako o najpravdepodobnejšom nástupcovi Nancy Pelosiovej, demokratickej predsedníčky Snemovne reprezentantov, ktorá sa vzdáva funkcie po tom, ako jej strana stratila väčšinu v strednodobých voľbách.

Hoci však GOP získala dostatočný počet kresiel na to, aby opäť prevzala kontrolu nad dolnou komorou Kongresu, “červená vlna”, ktorú McCarthy predpovedal, sa nedostavila. Demokrati zároveň rozšírili svoju väčšinu v Senáte, hornej komore Kongresu, po tom, ako si preklopili jedno kreslo v Pensylvánii.

Reklama

Všetkých 435 členov Snemovne reprezentantov sa zúčastňuje na hlasovaní o predsedovi parlamentu, ktoré je prvým bodom programu nového Kongresu. Na zvolenie predsedu je potrebná jednoduchá väčšina alebo aspoň 218 hlasov, ak je prítomná celá snemovňa.

Vzhľadom na tenkú veľkosť novej väčšiny republikánov v Snemovni reprezentantov a veľký vplyv hŕstky hlasných kritikov sa McCarthy už niekoľko mesiacov snaží získať podporu uprostred opozície rôznych frakcií v rámci republikánskej frakcie vrátane ultrakonzervatívcov a zákonodarcov, ako je Matt Gaetz z Floridy, ktorí sú neochvejne lojálni voči Trumpovi.

Vzťah McCarthyho s Trumpom v priebehu rokov osciloval medzi bezbrehými verejnými prejavmi lojality – Trump kongresmana často označoval za “môjho Kevina” – a ostrosťou. McCarthy údajne po útoku na americký Kapitol 6. januára 2021 povedal: “Mám toho chlapa plné zuby.” Len o niekoľko týždňov neskôr sa usmieval na fotografiách s Trumpom v jeho rezorte Mar-a-Lago. Trump minulý rok podporil McCarthyho kandidatúru na post predsedu parlamentu.

V posledných týždňoch sa McCarthy snažil posilniť svoje postavenie v strane sprostredkovaním dohôd, ktoré mali uspokojiť požiadavky rôznych nespokojencov.

Cez víkend predložil balík navrhovaných pravidiel na zmenu rokovacieho poriadku snemovne. Viacerí republikáni však tvrdia, že tieto zmeny nie sú dostatočne rozsiahle. Chcú ďalšie ústupky, ktoré by uľahčili vyvolanie hlasovania o nedôvere ktorémukoľvek budúcemu predsedovi parlamentu.

Reklama

Mnohí v Kapitole sa pripravujú na možnosť, že proces sa môže pretiahnuť na niekoľko dní, kým sa McCarthymu nepodarí získať dostatočnú podporu alebo nakoniec odstúpiť v prospech iného kandidáta. Hoci jeho zástupca Steve Scalise z Louisiany podporil kandidatúru svojho šéfa, považuje sa za najpravdepodobnejšiu alternatívu, ktorá v prípade McCarthyho neúspechu zabezpečí 218 hlasov.

Vedúci predstavitelia demokratov v Snemovni reprezentantov odmietli akékoľvek náznaky, že by sa snažili pomôcť McCarthymu alebo že by podporili alternatívneho republikánskeho kandidáta. Zdá sa, že mnohí demokratickí zákonodarcovia sa v utorok tešili z relatívnej jednoty svojej strany, pričom niektorí sa otvorene vysmievali z nesúhlasu republikánov. Ted Lieu, kongresman z Kalifornie, zverejnil na Twitteri obrázok, na ktorom drží vrece popcornu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Včera 17:54

Vyše 250 ľudí vrátane troch Európanov zadržali západne od iránskej metropoly Teherán za údajnú propagáciu satanizmu. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 17:52

Najvyšší vodca Talibanu Hajbatulláh Achúndzáda, sídliaci v afganskom Kandaháre, vo štvrtok navštívil hlavné mesto krajiny Kábul, aby sa tam stretol s hlavnými predstaviteľmi krajiny, informovala internetová stránka vlády.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali