Vyberať čaj s príchuťou citrusov
V roku 2013 Journal of Toxicology zverejnil výskum 30 rôznych druhov čaju podľa úrovne toxicity. Vtedy vo všetkých exemplároch zaznamenali nebezpečne vysoký obsah olova, v niektorých dokonca i alumínia. Kovy zvyšujúce riziko vzniku ochorení srdca, obličiek a reprodukčného systému. V roku 2015 Journal of Food Composition and Analysis doplnil výskum novými údajmi. Ukázalo sa, že sáčkový čaj s príchuťou citrusov obsahuje o 10-70 krát viac alumínia, kádmia a olova než ostatné druhy čajov.
Kupovať lacné druhy čajov
Podľa výskumu Journal of Food Composition and Analysis sa v roku 2013 ukázalo, že lacný čaj obsahuje 3-krát viac fluoru, čo vedie k ochoreniu zubov a artritíde.
Piť príliš horúci čaj
Britský otolaryngológ Henry Sharpe sa domnieva, že príliš horúci čaj môže zle zapôsobiť na cievy nosohltanu. Normálna teplota nápoja je 50-60 °С, preto sa sparený čaj musí ochladiť a stáť 5-7 minút.
Variť silný čaj
The New England Journal of Medicine zverejnil príbehy niekoľkých pacientov, ktorí mali zvyk piť silný čaj. Napríklad 47-ročná žena počas 17 rokov každodenne pila čaj, ktorý sparila zo 100-150 sáčkov. Prišla o všetky zuby a jej kosti sa stali krehkými kvôli nazhromaždeniu fluoru v kostiach.
Piť čaj hneď po jedle
Výskum Kalifornskej univerzity v roku 2011 ukázal, že čaj zhoršuje absorpciu jedla, a to môže vyvolať negatívne dôsledky. Medici radia, aby medzi obedom a čajom bola asi dvadsať minútová prestávka.
Piť čaj pred spaním
Keď večer pijete čaj, môžete zabudnúť na spánok. Tep a prietok krvi sa zrýchľujú, nervový systém a mozog sa prebúdzajú.

























