Keď sa vaša nočná mora zhmotní a ukradnú vám dieťa: Nórsko svoju filozofiu ničenia rodín vyváža do sveta

Keď sa vaša nočná mora zhmotní a ukradnú vám dieťa: Nórsko svoju filozofiu ničenia rodín vyváža do sveta

Praha 11. septembra 2018 (HSP/Foto: Pixabay)

 

Markéta Šichtařová sa vo svojom blogu pre idnes.cz vracia k prípadu nórskej sociálnej služby Barnevernet pri rozhodovaní o odoberaní detí

Ilustračná snímka

Šichtařová podotýka, že prípad nie je dosť ďaleko od Česka, pretože odoberanie detí sa týka aj českej kauzy Evy Michalákovej a dokonca aj slovenskej rodiny Ladických.

Reklama

Navyše, “Nórsko svoju filozofiu ničenia rodín vehementne vyváža do sveta”. Ako sa v súvislosti s niektorými krajinami s dešpektom hovorí o “vývoze demokracie”, v prípade Nórska by to mohol byť “vývoz antirodinnej politiky”.

S aktívnym šírením novej liberálnej ľavicovej doktríny sa často hovorí o G. Sorosovi, ale podľa Šichtařovej to nie je celkom presné, pretože “Soros v tom zďaleka nie je sám”. Vysvetľuje, že “kým si Soros z tejto doktríny vzal hlavne premiešavanie národností a migráciu, Nórsko sa angažuje hlavne v genderových a (anti)rodinných témach”.

Reklama

A začína s príbehom z biografickej knihy “Ukradnutý syn”, v ktorom sa na začiatku zdravá žena stretla s násilím na partnerovi, do čoho sa ale vložil “vyspelý štát”. Na základe vykonštruovaných obvinení ženu držali proti jej vôli v blázinci. Bola na dne, ale pri živote ju držala len myšlienka na syna, ktorý na ňu čaká vonku. A keď bol nakoniec podvod odhalený a ženu pustili, zapracovali úrady, ktoré jej počas pobytu v psychiatrickej liečebni odobrali dieťa.

Známy český psychiater Cyril Höschl to prirovnal k intenzívnemu prežitku absurdity kafkovského sveta a podľa jedného novinára ide o príbeh plný priam hollywoodskych zvratov. Možno pre väčšinu ľudí pôjde o “výpoveď o nekompetentnosti úradníkov u nás aj v zahraničí, o strete kultúr, o bezpráví”, ale Šichtařová si pritom uvedomila, že “aj tak nepolitický príbeh je vlastne v pozadí silne spolitizovaný”.

Ide o podobný príbeh, ktorý sa týkal Evy Michalákovej. Len zhodou okolností sa osobne poznala s ľuďmi, ktorí sa v prípade usilovne angažovali a Eve Michalákovej pomáhali, preto mala na vec aj iný pohľad, ako bol ukazovaný. “Keby som bola prostým čitateľom ich článkov, Michalákovú by som nutne musela odsúdiť a získala by som dojem, že si odobratie detí zaslúžila. Ale ja som mala informácie z druhej strany a vedela som, že realita je iná. A čo viac, vedela som dokonca, ktoré konkrétne a ľahko odhaliteľné logické chyby tí ktorí novinári pri interpretácii niektorých dokumentov urobili, čím sa nechali napáliť,” píše Šichtařová.

Ako ďalej pokračuje, ani politici nevedia, o čo skutočne ide, pretože od ministerky práce sa dozvedeli, “aby sa na to vykašľali, pretože údajne videla spis a sú v ňom hrozné veci, za čo by boli deti odoberané aj u nás”. Ale podľa nej ministerka v skutočnosti spis vôbec čítať nemohla a o prípade takmer nič nevedela. Za údajný “spis” totiž považovala len vyjadrenia zo strany Barnavernetu.

Pri písaní príbehu “Ukradnutý syn” sa jej čoraz viac ukazovalo, ako je celá vec skryte spolitizovaná a ukazuje úplne fatálne zlyhanie “štátu blahobytu”. V tomto prípade šlo o Češku vo Švajčiarsku, keď o okolnostiach jedna inštitúcia len opisovala od druhej bez overenia informácií. Takže chybu urobila polícia, lekári, oslovené neziskové organizácie, súdy aj sociálka. Žena nakoniec dokázala utiecť za pomoci českého europoslanca Zdechovského a zo svojich dvoch detí zachránila aspoň jedno.

Reklama

Tento príbeh je pre Šichtařovú obrovským mementom a škandálnym zistením. Spoločnosť je ostro rozpoltená. Na jednej strane multikulturalizmus, neomarxizmus, pozitívna diskriminácia menšín, rastúci rasizmus voči belochom, militantný feminizmus, pokus o rozmetanie národných štátov aj rodinných väzieb. Na druhej strane uznávanie národov, rodín a osobnej zodpovednosti. Tieto dva tábory sú stále viac nezmieriteľné a práve v kauzách Michalákovej a v príbehu “Ukradnutý syn” sa dokonale vyfarbili.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali