Keď sa cenzori hrajú na obete prestrašení realitou

Keď sa cenzori hrajú na obete prestrašení realitou

Bratislava 6. marca 2023 (HSP/Foto: Screenshot)

 

Po skúsenosti moderátorky Jančkárovej s vulgárnymi a výhražnými listami sa tento víkend pokúsili médiá zahrať na to, že oni sú tí spravodliví, ktorým sa krivdí. Stačilo na päť minút nazrieť do diskusnej relácii s Robertom Ficom a človek sa chytal za hlavu. Boli vety, ktoré musel Fico načínať päť krát, kým mu moderátor dovolil dokončiť ich. Až ku koncu debaty začal skákať do reči aj Remišovej

Fico Remišová
Robert Fico a Veronika Remišová v debatnej relácii. Moderátor to mal ťažké. Úlohy sa vzájomne vylučovali, nastoliť dojem objektívnosti a udržať ideologické premisy.

Neinformovanosť moderátora bola na úrovni redaktora školského časopisu. Hlavne, že zneli dookola tóny oficiálnej ideologickej pesničky. Hoci Fico mal dosť veľký časový priestor, keby mohol hovoriť súvisle, bol by za päť minút hotový. Ale bola tu úloha dokázať nestrannosť a bolo nutné aspoň formálne ju splniť. Úloha s najvyššou naliehavosťou, treba vyvrátiť ficovu tézu, že ľudia majú dôvod byť na médiá nahnevaní. Ak sa to aspoň čiastočne podarí, môžu ďalej hrať úlohu obete, čo im pomôže využívať citové vydieranie, najčastejšiu zbraň manipulátorov.

Reklama

Niečo podobné tvrdí aj Ľuboš Blaha: “Mne sa inak strašne páči, na aké obete sa hrajú korporátni novinári, ktorí okupujú verejný priestor so svojou trápnou neoliberálnou ideológiou, ktorá sa bridí väčšine Slovákov. Vytvárajú tu ilúziu, ako by oni boli prenasledovaní a utláčaní. Pritom je to presne naopak.”

Veľkosť kalerábov, ktoré sa nám snažia médiá natlačiť do hláv, nemá obdobu ani v časoch normalizácie a Blaha vyzdvihuje úlohu alternatívnych médií: “Boli to alternatívne médiá, ktoré vláda vypla a ekonomicky zdecimovala. Bola to alternatíva, ktorá si vytrpela najviac – kde boli vtedy všetci tí, ktorí majú chrániť novinárov? Kopali do alternatívnych médií od Hlavných správ cez Hlavný denník, Veci verejné, Zem a vek, Infovojnu, eReport až po TV Slovan. Lebo majú iný názor. No chápete – iný názor! V demokracii! No fuj!”

Reklama

Médiá zneužívajú odsúdenie človeka, ktorý do Hlavných správ prispel len niekoľkými externými článkami, z ktorých ani jeden sa netýkal Ruska, ako keby to bola pre Hlavné správy kľúčová osobnosť. Blaha k tomu píše: “A dnes sa liberálni aparátčici vyhovárajú, že to preto lynčujú alternatívne médiá, lebo nejaký občasný prispievateľ Hlavných správ bol ruský agent. To je ako povedať, že denník SME treba zavrieť, lebo Peter Tóth bol redaktorom SME a zároveň agent SIS. A Kočnerov “bratm”. Tak čo – kvôli jednému novinárovi/agentovi odsúdime všetky médiá hlavného prúdu?”

Áno, naozaj nám každému v redakcii záleží na slobode slova, ale pri Blahovych slovách sa trochu pýrime: “Je choré, aby kvôli prípadu jedného alternatívneho novinára hádzali do jedného vreca všetkých ľudí z alternatívy – naopak, práve tam sú skutoční novinári, ktorí bojujú za slobodu slova. A zaslúžia si rešpekt. Lebo sa postavili režimu.”

Mediálny lynč voči alternatíve však nie je zameraný len voči médiám: “To isté platí o politikoch. Ukážte mi krajinu v EÚ, kde režim a režimové médiá lynčujú opozičných politikov tak, ako na Slovensku Roberta Fica a mňa. Mne v spolupráci s Američanmi zrušili Facebook, kde som dlhodobo kraľoval s najväčším počtom interakcií. Zakázali predávať moju knihu. Zakázali moju účasť v televíznych debatách. Zakázali moju nomináciu na všetky parlamentné posty, do všetkých delegácií, všade.”

Blaha si však všíma, že tento lynč len viac upútava pozornosť. Čo sú to za noviny, čo tam píšu, že sa ich snažia zakázať? O čom hovorí ten politik, ktorého hlas by sa nemal dostať k ľuďom? Blaha to vidí sám na sebe: “Napriek tomu im to nepomáha. Dnes som narazil na analýzu na denníku SME, v ktorej zmerali moje interakcie na Facebooku odkedy ma zrušili a s hrôzou zistili, že mám prakticky tie isté čísla. Ľudia totiž moje statusy spontánne šíria, pomáhajú aj iné stránky, počnúc Slobodným vysielačom a Vecami verejnými a končiac eReportom či fanúšikovskými stránkami Smeru. Kým som bol na FB, za posledných 9 mesiacov som mal 1,2 milióna interakcií. Odkedy tam nie som, mám tých interakcií 1 milión – len o 200 tisíc menej. To zistili na SME, sám som to nevedel. A sú z toho zúfalí. Do toho si prirátajte rastúci výtlak na Telegrame či na YouTube. Niektoré moje videá videlo štvrť milióna ľudí, napríklad môj parlamentný prejav o vojne na Ukrajine má 400 tisíc videní (250 tisíc na FB a 150 tisíc na YouTube).”

Zaujímavé čísla. Ale snaha vytesniť politika či médiá za hranice horizontu spoločnosti vzbudzuje záujem ľudí aj o ostatné aktivity, ako dokumentuje Blaha: “Kniha o Leninovi sa predáva ako teplé rožky. Za pár týždňov sa vykúpilo 2 tisíc kusov, čo je pri vedeckých knihách malý zázrak. Dôvod je jasný – zakázané ovocie lepšie chutí. Pravdu nezastavia. Mňa sa snažili umlčať a dosiahli presný opak. Roberta Fica sa dokonca snažili zavrieť a pomohli mu k tomu, že ho dnes ľudia milujú ešte viac ako v minulosti.

Reklama

Nebude to len efektom zakázaného ovocia, Slováci si ešte pamätajú, veľká ich časť si pamätá obdobie samizdatov. Majú skúsenosť, že sa oplatí prečítať, vypočuť si väčšinu z toho, čo sa vláda snaží dostať z ich dosahu. Cenzúra v skutočnosti nefunguje: “Ľudia jej majú plné zuby,” píše Blaha. “Urobili z nás disidentov kapitalizmu. A vďaka tomu rastie alternatíva a rastieme aj my v Smere. Robia školácke chyby – ďakujeme im za to! Len tie liberálne médiá a celý ten ich americký establišment poprosím o jedno – nech už toľko nekňučia. Nie sú žiadne obete. Ak je tu niekto prenasledovaný, sme to my, nie oni. A napriek tomu rastieme. Spoločne, priatelia! Hasta siempre!”

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

09:10

Severná Kórea v piatok vypálila najmenej jednu bližšie nešpecifikovanú balistickú raketu smerom k Japonskému moru, oznámila juhokórejská armáda.

Juhokórejská armáda bezprostredne neposkytla podrobnosti o strele ani o jej trajektórii.

09:01

Priemyselná produkcia v Číne v apríli 2024 vzrástla viac, ako sa očakávalo. To naznačuje, že zotavovanie masívneho výrobného sektora je na dobrej ceste vďaka zvýšenej podpore vlády.

08:50

Národná kriminálna agentúra (NAKA) prehľadávala byt atentátnika, ktorý postrelil premiéra Roberta Fica.

Elitní policajti prišli v piatok skoro ráno do bytovky v Leviciach, kde Juraj Cintula býval spolu s manželkou. Lynx komando priviezlo na miesto aj samotného strelca z Handlovej. Zdržali sa tam niekoľko hodín, informuje Markíza.

08:47

Stovky ľudí žijúcich blízko vybuchujúcej sopky Ibu na východe Indonézie evakuovali, informovali v piatok tamojšie úrady. Dôvodom je zvýšenie pohotovosti na najvyšší stupeň.

08:32

Stav premiéra Roberta Fica po atentáte je naďalej veľmi vážny. Peter Pellegrini s ním mohol na chvíľu hovoriť, ale stále nie je mimo ohrozenia života.

Leží na oddelení ARO v nemocnici v Banskej Bystrici. Najbližšie hodiny a dni budú kľúčové.

V pondelok (20. 5.) zasadne v nemocnici konzílium a rozhodne, ako bude pokračovať liečba Roberta Fica.

Brífing zvoleného prezidenta Petra Pellegriniho po návšteve predsedu vlády v banskobystrickej nemocnici
Na snímke novozvolený prezident SR Peter Pellegrini
08:29

Ceny ropy sa v piatok ráno zvýšili len mierne. Komodita však smeruje k zisku aj za celý týždeň, keďže slabší dolár, pokles zásob v USA a vyššie stimuly v Číne podporili nádeje na zlepšenie dopytu.

08:23

Viac než 100 bezpilotných lietadiel zneškodnili ruské systémy protivzdušnej obrany v noci na piatok nad oblasťami na východe a juhovýchode Ruska, nad Čiernym morom i polostrovom Krym. Oznámilo to ruské ministerstvo obrany.

07:43

Kim Jo-čong, vplyvná sestra severokórejského vodcu Kim Čong-una, poprela správy o údajnom obchode so zbraňami medzi Severnou Kóreou a Ruskom. Uviedla to vo vyhlásení, ktoré v piatok zverejnila štátna agentúra KCNA.

07:35

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA ovládaná republikánmi schválila vo štvrtok návrh zákona, ktorý má umožniť dodávku munície pre izraelskú armádu zablokovanú prezidentom Joeom Bidenom. Informovali o tom agentúry DPA a AFP.

07:28

Texaský guvernér Greg Abbott vo štvrtok omilostil bývalého amerického vojaka odsúdeného na 25 rokov odňatia slobody za vraždu účastníka demonštrácie hnutia Black Lives Matter (Na životoch černochov záleží) spred štyroch rokov. Informovali o tom agentúry DPA a Reuters.

Daniel Perry
Na archívnej snímke Daniel Perry prichádza do súdnej siene v meste Austin v americkom štáte Texas
07:20

Kanada vo štvrtok uvalila sankcie na štyroch Izraelčanov, ktorí sú obvinení z násilia voči Palestínčanom na Západnom brehu Jordánu. Pripojila sa tak ku krajinám ako USA a Británia, ktoré sa takýmto spôsobom snažia odradiť židovských osadníkov od páchania násilností.

07:13

Británia a Španielsko uviedli, že vo štvrtok dosiahli “dôležitý pokrok” v rozhovoroch o dohode o pobrexitovom štatúte Gibraltáru. Obe krajiny sa usilujú o uzavretie dohody, ktorá umožní voľný pohyb tovaru a osôb medzi Gibraltárom a Španielskom.

07:06

Bieloruské úrady vo štvrtok oznámili razie a konfiškáciu majetku 104 opozičných aktivistov, ktorí utiekli z krajiny.

Bieloruský vyšetrovací výbor uviedol, že najnovšie razie a konfiškácie sa zamerali na aktivistov, ktorí v zahraničí kritizovali bieloruské orgány a zúčastnili sa na zhromaždeniach, konaných pri príležitosti výročia vyhlásenia prvej Bieloruskej ľudovej republiky v Poľsku, Litve, Belgicku, Gruzínsku, Česku, USA a ďalších krajinách.

06:58

Štyri ženy údajne zahynuli vo štvrtok pri ukrajinskom ostreľovaní mesta Doneck na východe Ukrajiny. Oznámili to tamojší predstavitelia.

06:45

Európska komisia vyzvala vo štvrtok najväčšie digitálne platformy vrátane Facebooku či TikToku, aby bojovali proti akýmkoľvek šíriacim sa dezinformáciám založeným na záberoch zo stredajšej streľby na slovenského premiéra Roberta Fica. Informovala o tom agentúra AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke labuť s mláďatami pláva na rybníku v Bushy Parku v Dubline

Autor: TASR/AP-Brian Lawless

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Gustáv Murín

Marek Brna

Andrej Sablič

Marián Tkáč

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali