Keď je Cirkev jednotná, sú možné zázraky – rozhovor pápeža s kanadskými jezuitmi

Keď je Cirkev jednotná, sú možné zázraky – rozhovor pápeža s kanadskými jezuitmi

Bratislava 5. augusta 2022 (HSP/Vaticannews/Foto:TASR/AP-Jacques Boissinot/The Canadian Press via AP)

 

„Cirkev je buď synodálna, alebo nie je cirkvou“, pripomína pápež František v rozhovore s kanadskými jezuitmi, s ktorými sa súkromne stretol 29. júla na arcibiskupstve v Québecu v záverečný deň svojej apoštolskej návštevy v Kanade. O obsahu jeho hodinového neformálneho stretnutia s 15-člennou skupinou rehoľných spolubratov informoval v jezuitskom časopise La Civilità Cattolica v článku zo 4. augusta páter Antonio Spadaro SJ

pápež František
Na snímke uprostred v pozadí pápež František počas stretnutia s delegáciou domorodých obyvateľov v Québecu v arcibiskupskej rezidencii v Québec City v Kanade

Keď hovoríme „synodálna cirkev“, tento výraz je nadbytočný, redundantný, pretože „Cirkev je buď synodálna, alebo nie je cirkvou,“ vysvetlil pápež. Synoda o synodalite slúži podľa jeho slov na opätovné zdôraznenie tejto skutočnosti.

Reklama

Kanadská jezuitská provincia, ktorá má vyše 200 členov a zahŕňa aj územie Haiti, mala v čase pápežovej návštevy provinčnú kongregáciu v Midlande. Svätého Otca preto pozdravil v mene provinciála i všetkých členov páter Marc Rizzetto z komunity v Québecu. Ako dar symbolizujúci kultúrnu a etnickú pestrosť Kanady venovali pápežovi obraz veľkého motýľa. Pápež František si zaspomínal, ako Kanadu už v dávnejšie dva razy navštívil. Najprv v 70. rokoch, keď bol čerstvo menovaný za novicmajstra v Argentíne a potom v roku 2008 pri príležitosti Medzinárodného eucharistického kongresu.

 

Reklama
Jednotnosť kanadskej cirkvi môže urobiť zázraky

V súvislosti s otázkou o kanadskom pokračujúcom procese zmierenia, ktorý sa nekončí, ale vyžaduje si ďalšie kráčanie, pápež pripomenul motto kajúcej púte do Kanady: „Kráčať spoločne“. Pri tejto ceste sa ukázala jednota Cirkvi, poznamenal Svätý Otec a citoval príslovie „ak chceš ísť rýchlo, choď sám, ale ak chceš ísť bezpečne, choď spolu s niekým“. Proces zmierenia s domorodým obyvateľstvom sa neskončil, ale „najdôležitejšie je, že biskupský zbor sa dohodol, prijal výzvu a vykročil“, zdôraznil pápež František a nazval to „príkladom  jednotnosti biskupov“: „A keď je episkopát jednotný, dokáže sa dobre vyrovnať s výzvami, ktoré sa objavia“.

Pápež skonštatoval hlavný podiel biskupov na tom, ak sa ceste zmierenia dobre darí: „Nie je to vďaka mojej návšteve. Ja som len čerešnička na torte. To biskupi urobili všetko pre svoju jednotu“. Svätý Otec tiež vyzdvihol schopnosť domorodého obyvateľstva dobre sa postaviť k tejto problematike a angažovať sa. Zmienil sa aj o familiárnych vzťahoch, ktoré možno pozorovať medzi biskupmi a domorodým obyvateľstvom: „Toto sú zázraky, ktoré sa môžu udiať, keď je Cirkev jednotná“. Pápež tiež varoval pred jedným z najväčších nepriateľov jednoty Cirkvi: ideológiou.

 

Otázky z komentárov kanadských médií

Prítomní jezuiti poukázali aj na niektoré komentáre, ktoré sa objavili v tlači počas pápežovej cesty do Kanady, napr. otázka, prečo sa pápež ospravedlňuje v mene kresťanov, ale nie v mene Cirkvi ako inštitúcie. „Hovorím v mene Cirkvi, aj keď to neuvádzam výslovne,“ upresnil Svätý Otec. „Naopak, musím jasne povedať, že ide o moju osobnú myšlienku, keď nehovorím v mene Cirkvi.“

V súvislosti s otázkami v médiách, prečo sa počas tejto cesty pápež nestretol s obeťami sexuálneho zneužívania, Svätý Otec vysvetlil, že pred cestou odpovedal v tejto veci na viacero listov a že jeho zámerom bolo „upozorniť na problematiku spätú s pôvodnými obyvateľmi“. Pri téme boja proti zneužívaniu jeden z kanadských jezuitov poznamenal, že niektorí označujú pápeža Františka za „pápeža zmien“ v oblasti kánonického práva, a to aj toho trestného. „Právo nemožno držať v chladničke, sprevádza život a život napreduje: tak ako morálka sa má postupne zdokonaľovať,“ reagoval Svätý Otec. Na vysvetlenie dodal: „Chápanie človeka sa časom mení a jeho svedomie sa prehlbuje“.

Reklama

 

Úcta k tradícii, nie pohanské myslenie tradicionalizmu

„Predstava o cirkevnej náuke ako nejakom monolite bez odtienkov, ktorý treba obraňovať, je pomýlená,“ pokračoval pápež. Je preto podľa jeho slov dôležité mať úctu k autentickej tradícii, „živej pamäti veriacich“, na rozdiel od tradicionalizmu, ktorý, ako zdôraznil, je naopak „mŕtvym životom veriacich“. Dodáva, že ospravedlňovať každý čin slovami „tak sa to robilo vždy“ je pohanským myslením.

V odpovedi na otázku o liturgii a jednote Cirkvi pápež František pripomenul na jednej strane „obludné liturgické deformácie“ v Latinskej Amerike pred tridsiatimi rokmi a na druhej strane následné „spiatočnícke opojenie tým starým“. Svoj prístup opísal takto: „Moje počiny v tejto oblasti nasledovali líniu Jána Pavla II. a Benedikta XVI., ktorý povolil starý obrad a požiadal o následnú verifikáciu. Najnovšia verifikácia jasne ukázala, že je potrebné túto problematiku regulovať a zabrániť tomu, aby sa z nej stala záležitosť takpovediac „módna“, ale aby naopak zostala záležitosťou pastoračnou“. Pápež František napokon vyjadril presvedčenie, že „neskôr prídu štúdie, ktoré spresnia reflexiu o otázke, ktorá je taká významná: liturgia je verejnou chválou Božieho ľudu.“

 

Haiti prežíva kalváriu, potrebuje posilniť nádej

Kanadská provincia Spoločnosti Ježišovej zahŕňa aj územie Haiti. V rozhovore preto nemohli nespomenúť ťažký proces národného zmierenia, ktorý v tejto karibskej krajine prebieha: „Haiti prežíva v tejto chvíli kritickú situáciu. Prežíva kalváriu,“ uviedol Svätý Otec. Ako povedal, cíti veľkú blízkosť k Haiťanom a o tamojšej situácii je priebežne informovaný  zo strany svojich priateľov kňazov. Zveril sa, že sa tam obáva pádu do „jamy zúfalstva“. „Nezdá sa mi, že by medzinárodné organizácie pochopili, ako to riešiť,“ poznamenal pápež a vyzval k úsiliu o poskytnutie pomoci a o posilňovanie nádeje v „ušľachtilom haitskom ľude“. „Ak je niečo, čo ako Cirkev môžeme robiť, je to určite modlitba, pokánie…“

Reklama

Článok pôvodne vyšiel na portáli Vaticannews.

 

Viac článkov s náboženskou tematikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali