Karas: Počet probačných úradníkov by sa mal minimálne strojnásobiť

Karas: Počet probačných úradníkov by sa mal minimálne strojnásobiť

Bratislava 18. apríla 2023  (TASR/HSP/Foto:TASR-Jaroslav Novák)

 Aktualizované 18. apríla 2023 14:01

Na efektívny výkon probačného dohľadu a mediácie by sa mal počet úradníkov minimálne strojnásobiť. Vyplýva to z vyjadrenia dočasne povereného ministra spravodlivosti Viliama Karasa pred záverečnou konferenciou k národnému projektu, ktorý sa zameriaval na posilnenie alternatívneho riešenia súdnych sporov

Viliam Karas
Na snímke dočasne poverený minister spravodlivosti SR Viliam Karas

“Ide o relatívne masívny nárast, ale bez toho, aby sme mali týchto ľudí, nie je možné ukladať alternatívne tresty,” zdôraznil minister. Jeden probačný úradník by mal mať podľa Karasa na starosti v priemere 50 živých prípadov. Na Slovensku ich má na starosti priemerne až 166.

Reklama

Na Slovensku pôsobí momentálne 86 probačných a mediačných úradníkov. Odhadované ročné náklady na zvýšenie ich počtu sú približne deväť miliónov eur. “Potom však očakávame úspory a prínos nového spôsobu trestania,” dodal Karas. Čiastkové výsledky projektu sa podľa jeho slov podarilo implementovať aj do novely Trestného zákona, ktorá je momentálne v parlamente. Okrem iného v podobe navrhovaného zjednodušenia ukladania alternatívnych trestov.

Ministerstvo spravodlivosti navrhuje aj angažovanie ôsmich krajských psychológov a 16 odborníkov na inštalovanie a kontrolu monitorovacích náramkov odsúdeným a väzobne stíhaným. Minister doplnil, že dôraz na ukladanie alternatívnych trestov sa netýka závažných zločinov alebo organizovaných skupín.

Reklama

Karas poukázal aj na efekty využívania mediácie v trestných a civilných konaniach. Zdôraznil, že hlavnou ambíciou nie je odbremenenie súdov od rozhodovacej činnosti, ale spokojnosť oboch strán sporu. “Z môjho pohľadu ide o zatiaľ málo objavené a málo využívané nástroje. Kým pri rozsudku v civilnej časti vždy jedna zo strán odchádza prevažne so zlým pocitom, že neuspela, pri mediácii sú v zásade spokojné obe strany,” podotkol.

Ministerstvo v rámci projektu Budovanie a posilnenie alternatívneho riešenia sporov prostredníctvom mediácie a efektívneho využívania nástrojov restoratívnej justície v SR zrealizovalo vzdelávanie vo všetkých ôsmich krajoch. Zúčastnilo sa na ňom 99 sudcov, prokurátorov a vyšších súdnych úradníkov.

V rámci obvodu Krajského súdu Žilina (na siedmich okresných súdoch) sa uskutočnilo pilotné overovanie jednotlivých modulov efektívneho využívania restoratívnych programov. “V čase realizovania projektu (roky 2021 a 2022) zaevidovali 727 prípadov podnetov a žiadostí na mediáciu v trestných veciach,” priblížilo ministerstvo s tým, že ide o výrazne vyšší počet ako v ostatných obvodoch krajských súdov.

Do projektu sa v oblasti civilnej mediácie zapojili sudcovia z 25 okresných súdov. “Na mediáciu bolo celkovo odporučených 196 prípadov. Takmer v polovici z tých, v ktorých sa mediácia aj začala, bola uzatvorená dohoda alebo čiastková dohoda,” vysvetlila odborná garantka projektu civilnej časti Beata Swanová.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

10:14

V júni jednorazovo vyplatia zvýšený rodičovský dôchodok 908 043 seniorom. Priemerný rodičovský dôchodok na jedného rodiča bude mesačne 28,20 eura, teda súhrne za rok 338,40 eura.

Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny (MPSVR) SR uviedlo, že celková suma, ktorú vyplatí Sociálna poisťovňa (SP) na rodičovské dôchodky, bude vyše 307 miliónov eur.

09:30

Ropný tanker plaviaci sa pod vlajkou Panamy sa stal terčom útoku pri pobreží Jemenu, uviedla britská bezpečnostná firma Ambrey. Informovali agentúry Reuters a AFP.

K útoku došlo približne desať námorných míľ smerom na juhozápad od jemenského prístavného mesta Mokka.

Prístav Mokka ovládajú jemenskí povstalci, pripomína AFP. Po útoku vypukol na plavidle požiar, dodala spoločnosť.

08:26

Ničivé búrky, ktoré v uplynulých dňoch zasiahli metropolitnú oblasť mesta Houston v americkom štáte Texas, si dosiaľ vyžiadali sedem obetí na životoch. V piatok o tom informovali miestne úrady, píše agentúra AFP.

Včera 20:21

Hrubý domáci produkt (HDP) Ruska sa v prvom štvrťroku 2024 medziročne zvýšil o 5,4 % po náraste o 4,9 % v predchádzajúcom kvartáli. TASR o tom informuje na základe správy portálu tradingeconomics, ktorý sa odvolal na v piatok zverejnené predbežné údaje štatistického úradu Ruskej federácie.

Včera 20:14

Paul McCartney sa stal prvým hudobníkom-miliardárom v Spojenom kráľovstve. Vyplýva to z najnovšieho zoznamu najbohatších ľudí alebo rodín žijúcich v krajine zostavenom nedeľníkom The Sunday Times.

Včera 20:14

Traja zahraniční turisti a jeden Afganec zahynuli pri ozbrojenom útoku, ktorý sa odohral v piatok v stredoafganskej provincii Bámján.

Včera 20:13

Francúzsko, ktoré vo štvrtok obvinilo Azerbajdžan zo zasahovania do diania v Novej Kaledónii, odhalilo “masívnu a koordinovanú” online kampaň obviňujúcu francúzsku políciu zo streľby do účastníkov demonštrácií za nezávislosť Novej Kaledónie.

Včera 20:12

Švédsko v piatok celoštátne posilnilo bezpečnostné opatrenia na ochranu židovskej komunity po tom, ako ráno zazneli výstrely v blízkosti izraelského veľvyslanectva v Štokholme. Oznámila to v piatok tamojšia polícia.

Včera 20:05

Vedci potvrdili existenciu oblastí prepadu, čím potvrdili jednu z teórií Alberta Einsteina. Zároveň sa im podarilo zistiť, že tieto oblasti pôsobia na okolie gravitačnou silou patriacou k najsilnejším doteraz nameraným v našej Galaxii, uvádza nová štúdia.

Včera 18:37

Buckinghamský palác v piatok oznámil, že kráľ Karol III. sa začiatkom júna vo Francúzsku zúčastní na spomienkových podujatiach pri príležitosti 80. výročia vylodenia spojencov. Ako pripomenula agentúra AFP, pôjde o kráľovu prvú zahraničnú cestu odvtedy, ako mu bolo diagnostikované onkologické ochorenie.

Včera 18:31

Izraelská armáda objavila počas nočnej operácie v Pásme Gazy telá troch rukojemníkov odvlečených z juhu Izraela pri vpáde palestínskych militantov zo 7. októbra 2023.

Včera 18:22

Vatikánske Dikastérium pre náuku viery vydalo nové normy posudzovania údajných nadprirodzených javov. Nový dokument nadobudne platnosť v nedeľu 19. mája.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali