Juraj Draxler vysvetlil, kde sú podľa neho korene teórie “lebo Fico”

Juraj Draxler vysvetlil, kde sú podľa neho korene teórie “lebo Fico”

Bratislava 19. januára 2021 (HSP/Foto:Screenshot YouTube)

 

Bývalý šéf rezortu školstva Juraj Draxler, ktorého do funkcie nominovala strana Smer-SD, sa v komentári na sociálnej sieti zamyslel nad “psychologickými koreňmi” vyhovárania sa súčasných vládnych politikov nad bývalú garnitúru. Predovšetkým na expremiéra Roberta Fica

Juraj Draxler
Na snímke Juraj Draxler

“Poznáte ich, ľudí, ktorí do každej trochu vzdialenej politickej diskusie okamžite natrepú Fica a Smer a mafiánsky štát. A tým skončila akákoľvek zmysluplná diskusia o tom, čo sa vlastne v spoločnosti deje,” začína Draxler zamyslenie o tom, kde vzniklo známe “lebo Fico”.

Reklama

Uviedol, že z jeho pohľadu ide svojím spôsobom o zaujímavý psychologický fenomén. Podľa exministra Juraja Draxlera sú v tejto súvislosti kľúčové tri aspekty. “Peniaze. Videl som to kedysi na vlastné oči – dosť veľa ľudí v 2. polovici 90. rokov prišlo na to, že je výhodné kričať, ako je ohrozená demokracia a prozápadné smerovanie. Lebo sú z toho demokratizačné granty, peniaze na budovanie občianskej spoločnosti, a ocenenia a prípadne miesta v nejakom inštitúte.”

Týchto ľudí, však podľa neho nie je ani zďaleka toľko, koľko je celkovo “leboficistov” v spoločnosti. “Ale dosť na to, aby sa svojím každodenným konaním a výkrikmi vedeli výrazne zasadiť o polarizáciu spoločnosti a inšpirovať kopu ďalších ľudí, aby komunikovali rovnako.”

Reklama

 

Fenomén závisti

Draxler poukázal aj na fenomén závisti. “A snaha vysvetliť, ako to, že ja sa nemám tak dobre, ako iní, alebo dokonca, že mňa nikto neberie vážne. Tak sa dá aspoň na chvíľu si uľaviť nejakým politickým krikom.”

“Ak dovolíte, budem to ilustrovať na vlastnom príklade. Za niekoľko desaťročí svojho života som so Smerom bol vzdialene spojený len rok a štyri mesiace, keď som bol nominantom tejto strany na poste ministra. A pol roka predtým najprv poradcom a potom štátnym tajomníkom. Inými slovami, z celej mojej kariéry tvorí tento kvázi politický post malý zlomok. A naozaj kvázi politický, ja som si nechodil na Súmračnú po inštrukcie, ako viesť rezort. Úprimne, ja som už pred dvadsiatimi rokmi mal pomerne prestížny medzinárodný džob ako ekonomický novinár pre britskú agentúru Reuters, čo naozaj nemalo nič spoločné ani so Smerom ani s nejakými slovenskými politickými konexiami.”

Podotkol, že už odvtedy pôsobil v zahraničí. “A dávno predtým, ako som mal niečo so slovenskou politikou, zažíval som také situácie, ako že napríklad priletím do Ríma, vyzdvihne ma limuzína, absolvujem verejnú diskusiu s miestnymi vysokými štátnymi úradníkmi a akademikmi, potom nás pozývajúca inštitúcia všetkých zoberie na drahú večeru. Alebo si zaletím na seminár do Paríža, do Berlína, do Rigy, odprezentujem príspevok, ktorý vyjde v zborníku, zaplatia mi pár sto eur. Nemalo to absolútne nič so Slovenskom, bola to moja samostatná medzinárodná kariéra (ktorá ma ale bohvieako nenapĺňala, preto som to nechal).”

“Ale napriek tomu sa nájde nemálo ľudí, ktorí majú nutkanie vylievať si online žlč s vnímaním, ako keby ma zrodil Smer. Prečo? Často sú to, obávam sa, presne ľudia, ktorých neuveriteľne priťahuje to pozlátko (mňa nie) v podobe limuzín a dôležitosti a žerie ich, že to nemajú. A potrebujú si zdôvodniť, prečo nie – lebo im to Smer nedal a iným áno. Mimochodom, ak už niekto do takýchto diskusií chce pliesť toho Fica, úprimne, ak by nerobil politiku, tak je pravdepodobne úspešným právnikom a žil by si pomerne luxusne.”

Reklama

 

Neschopnosť vnímať svet trochu inteligentne

Tretím zásadným bodom je podľa Juraja Draxlera neschopnosť vnímať svet trochu inteligentne. Podotýka, že spoločnosť sa neskladá primárne z politických strán. “Ak sa niekto nevie o Slovensku, o Európe, o svete baviť bez žlčovitých politických narážok, je to smutné.”

“A ak už sa o domácej politike či o politických stranách bavíme, dá sa to, samozrejme, robiť aj ostro, ale pritom inteligentne, s vnímaním, ako to celé vlastne funguje, aké majú ľudia vnútri systému motivácie a podobne. Ale sú takí, ktorí na to jednoducho nemajú mentálnu výkonnosť. A tak potrebujú len kričať. Niečo, čo už niekde inde počuli, v podstate nejaký slogan. Bohužiaľ, v tomto ich ohromne vychovávajú, opäť sa k tomu vrátim, médiá. Vytvárajú dojem, že byť zodpovedným občanom znamená byť neurotikom s extrémne úzkou slovnou a koncepčnou zásobou.”

Pripúšťa, že samozrejme sú ľudia, a nie je ich málo, ktorí aj nenávidia Smer. Aj ich baví veľa diskutovať o slovenskej politike, a robia to inteligentne, s bystrými postrehmi. “Prípadne sú naozaj rozhorčení kvôli konkrétnym prípadom neprávosti a neefektívnosti. Ale ruku na srdce, sem väčšina tých zombie, čo behajú po všetkých možných internetových fórach s Ficom na perách, nepatrí.”

Jaroslav Zajac

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali