Jozef Banáš: Jediný, kto dnes robí politiku pre ideály, sú britskí lordi, ale ani to nie je isté

Jozef Banáš: Jediný, kto dnes robí politiku pre ideály, sú britskí lordi, ale ani to nie je isté

Bratislava 20. augusta 2018 (HSP/Foto:JB)

 

Bývalý diplomat, politik, topmanažér, viceprezident Parlamentného zhromaždenia NATO, dnes najprekladanejší slovenský spisovateľ. Hovorí o tom, že človek vo verejnej funkcii by mal slúžiť občanom a nie ich ovládať, i o tom, kedy sa ukáže charakter človeka. V poslednej časti rozhovoru s Jozefom Banášom sme sa rozprávali o politike a o tom, čo urobí s ľuďmi, keď sa k nej dostanú príliš blízko.

Na snímke Jozef Banáš

Boli ste v politike, boli ste dokonca vo vysokej medzinárodnej funkcii najsilnejšieho vojenského zoskupenia na tejto planéte. Akí sú tí ľudia, ktorí sú tam úplne hore?

Reklama

George W. Bush, keď preberal čestný doktorát univerzity v Yale, povedal v ďakovnej reči študentom: „Tým najlepším z vás chcem zablahoželať a tým najhorším chcem odkázať, že každý z vás raz môže byť prezidentom.“

 

Reklama

To je povzbudzujúci odkaz aj pre našich prezidentských kandidátov, zvlášť ak to povedal George Bush. Môže naozaj ísť do vysokej politiky takmer ktokoľvek?

Môže. Všimnite si, že do politiky idú zvyčajne ľudia, ktorí inde nič nedokázali. Základným princípom politiky by malo byť, že politici, aspoň tí ušľachtilí politici, chápu politiku ako službu občanom. Lenže dnes politika – možno až na nejaké výnimky, ale v tejto chvíli si na žiadnu neviem spomenúť – je chápaná ako ovládanie občana, ako mocenský nástroj. V starých gréckych polisoch išli do politiky starší ľudia, ktorí v živote už niečo dosiahli a dokázali, a do politiky išli, aby na základe svojich skúseností a všeobecnej úcty, ktorej sa im dostávalo na základe dovtedajších skutkov, urobili spoločnosti ešte nejakú službu. Z dnešných politikov mám skôr pocit, že ich úlohou nie je slúžiť občanom, ale zabávať ich.

 

Robí aj dnes ešte niekto politiku pre ideály?

Z mojich politických skúseností môžem povedať, že tieto kritériá tak trochu napĺňajú britskí lordi. Hoci snemovňa lordov nemá príliš veľký dosah na reálnu politiku, ale má uznanie a rešpekt. To sú zámožní páni, ktorí nemusia uvažovať tak, že ktovie ako dlho tu budem, či nebudú predčasné voľby, tak si musím rýchlo nahrabať. S niekoľkými som mal kedysi výborné kontakty a pomohli mi aj pri voľbe viceprezidenta PZ NATO. To sú páni, ktorí robia pre vec, pre nich väčšou hodnotou než peniaze je ich česť. A preto sú aj rešpektovaní. Neviem o inej podobnej inštitúcii, napriek tomu, že aj v iných štátoch majú hornú snemovňu. On je lord – on nebude klamať a podvádzať, to je čosi nedôstojné. Takže britská horná snemovňa by mohla byť akým-takým vzorom pre robenie politiky v zmysle, že politik má slúžiť.

Reklama

 

V našom politickom systéme nie je priestor pre lordov, zato sedí ako uliaty oportunistom, pätolízačom a korupčníkom. Neopatrný človek by skoro povedal, že je zámer, že je to takto vymyslené. Čo si myslíte, že by sa dalo urobiť, aby sa to zlepšilo? Zvýšiť politikom status do konca života? Zvoliť kráľa a radu starších?

Talleyrand vravel: „Politika je boj o moc, najprv s cudzími a potom s vlastnými, a s tými ešte viac, lebo si viac nárokujú“. Obávam sa, že toto sa nevyrieši nikdy. Politik si totiž vnútornú rovnováhu udržiava tým, že robí presný opak toho, čo hovorí. Mohlo by sa to zmeniť len vtedy, keby sa zmenili naše mocensko-materialistické hodnoty. A presne pre toto ja už mám čoraz menšiu chuť vstupovať do politiky alebo do politických debát: lebo vidím, že písanie kníh má oveľa väčší zmysel. Každý jeden človek, ktorého som čo len trošku zušľachtil mojou knihou (a je ich už chvalabohu bezmála milión), potom prinesie spoločnosti viac dobra, než by som dosiahol komentovaním politiky. Samozrejme, je tu riziko, že tí, ktorí vás chcú zatiahnuť do toho diskurzu a vy sa im nedáte, že vás potom napádajú a dehonestujú. A to platí, či sú to čierni alebo bieli. Lebo čierny chce, aby ste povedali, že ste čierny a biely chce, aby ste povedali, že ste biely. A vy keď poviete, že mňa zaujímajú iné hodnoty než čierne alebo biele, tak ste vlastne zlý pre obidvoch.

 

Poznáte v našej politike nejakých ľudí, o ktorých sa dá povedať, že sú čistí altruisti a idealisti?

Reklama

Neviem si to teraz tak rýchlo vyhodnotiť. Samozrejme, prinajmenšom pri nástupe do politiky musíte mať aj nejaký ideál, nemôžete tam ísť výlučne len so záujmami. Ale postupom času sa to vykryštalizuje na tých, ktorí majú ideály, a na tých, ktorí majú záujmy – a tých je samozrejme drvivá väčšina, bohužiaľ. Ja som tam išiel tiež s ideálmi – bola to taká kombinácia zvedavosti a ideálov. Ale keď sa tam dostanete, časom zistíte, že máte dve možnosti: alebo sa tomu víru prispôsobíte a ten vás vtiahne, alebo sa neprispôsobíte a on vás vymrští. Veľmi rýchlo zistíte, že platí to, čo hovorí predseda členovi strany v mojom trvalom bestselleri „Idioti v politike“: „Ak budem chcieť vedieť tvoj názor, poviem ti ho!“

 

Nevšimol som si, že by ľudia z politiky zvykli byť nejako húfne vymrštievaní. Takže asi tých, ktorí sa nechajú tým vírom vtiahnuť, je oveľa viac…

Na mojich besedách, kde mám povedzme sto ľudí, keď príde téma politika, zvyknem hovoriť: priatelia, je vás tu sto. Keby ste sa teraz dostali k moci, je jedno či na úrovni obecnej, regionálnej či celoštátnej, tak 99 z vás sa bude správať rovnako ako politici, ktorých kritizujete. Prevážia vo vás záujmy. Pretože to, aký je človek naozaj, aké má hodnoty, sa ukáže až keď sa dostane k moci. To je základná axióma. Keď máte moc, a najhoršie, keď máte nekontrolovanú moc, tak vtedy sa ukáže, čo vo vás naozaj je. Pretože demokracia a sloboda, a to je môj odkaz tým, ktorí sú stále nespokojní a ukazujú prstom na niekoho iného, je vtedy, keď dodržujete pravidlá aj vtedy, keď vás nikto nevidí. My stále ukazujeme prstom na niekoho – aj tí, čo sú na námestiach, aj tí, čo nadávajú pri televízore, všetci kritizujú iných. Lenže jedine tak, a to už je klišé, ale jedine tak dokážeme urobiť svet a Slovensko lepším a krajším, keď začneme pracovať na povznesení seba samého. Naša Adelka má takú peknú prípoviedku, že keď na niekoho ukazuješ prstom, tak pritom zároveň tromi ukazuješ na seba. Je to presné. Lenže keď to ukazovanie na druhých je také príjemné a ľahké, kým práca na zušľachťovaní seba samého taká ťažká… Som však optimista. V Indii som sa naučil, že všetko sa nakoniec na dobré obráti. A ak sa neobráti, ešte nie je koniec.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali