Jedným z hlavných problémov železníc je dlhodobé podfinancovanie infraštruktúry, tvrdí rezort dopravy

Jedným z hlavných problémov železníc je dlhodobé podfinancovanie infraštruktúry, tvrdí rezort dopravy

Bratislava 31. decembra 2019 (SITA/HSP/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

Dlhodobé podfinancovanie železničnej infraštruktúry aj v porovnaní s okolitými štátmi je jedným z hlavných problémov slovenského železničného sektora. Viaceré chyby, poruchy a meškania na železniciach sú aj výsledkom toho, že do železničnej dopravy u nás sa roky neinvestovalo

Ilustračné foto

Ako informovalo Ministerstvo dopravy a výstavby SR, teraz si nemôžeme myslieť, že všetko stihneme dobehnúť za rok či dva, alebo dokonca zo dňa na deň. Napriek tomu obľuba železničnej dopravy, najmä v posledných rokoch, výrazne narastá aj pre svoj ekologický charakter.

Reklama

“Menia sa teda nielen návyky ľudí, ktorí čoraz viac dávajú prednosť verejnej doprave ako cestovaniu v autách. Zvyšuje sa aj dopyt po lepších a kvalitnejších, čím sa zvyšuje konkurencia. Nároky tak vznikajú na samotného prevádzkovateľa tratí aj na dopravcov,” uviedla pre agentúru SITA hovorkyňa ministerstva dopravy a výstavby Karolína Ducká. Ministerstvo sa podľa nej snaží tomuto meniacemu sa trendu prispôsobiť a podniká kroky na zlepšenie a najmä zefektívnenie a modernizáciu železníc.

Železničná spoločnosť Slovensko, a. s. (ZSSK) po obnovení prevádzky komerčných vlakov InterCity ešte koncom roka 2016 zároveň začala opäť prevádzkovať priame vlakové spojenie z Bratislavy do Košíc južnou trasou cez Zvolen bez nutnosti prestupu. Obnovená je železničná osobná doprava aj na tratiach, kde bola dlhé roky zastavená, a to na tratiach Bratislava – Rajka, Zvolen – Šahy, Bánovce nad Ondavou – Veľké Kapušany či Košice – Mukačevo. “Zároveň sme masívne pridali vlaky v okolí hlavného mesta, pribudli vlaky do Petržalky a na stanicu Bratislava -Nové Mesto. Odtiaľ majú cestujúci možnosť prestúpiť na verejnú dopravu a pohodlne sa tak dostať do cieľa bez toho, aby museli stáť v kolónach,” priblížila Ducká. Vlakové spojenie je posilnené aj na trati Bratislava – Komárno, kde jazdí súkromný dopravca RegioJet. “Zvýšili sme kapacitu vlakov. V septembri pribudli aj poschodové vozne, čím sa viditeľne zvýšil komfort pre cestujúcich a zvýšila sa predovšetkým kapacita týchto vlakov, ktoré patria k najvyťaženejším,” poznamenala rezortná hovorkyňa.

Reklama

Ministerstvo považuje za dôležité aj začatie liberalizácie v osobnej železničnej doprave, a to vyhlásenými súťažami na výber dopravcov zatiaľ na dvoch regionálnych tratiach Žilina – Rajec a Bratislava – Komárno. Nasledovať bude obdobná súťaž aj na trati Košice – Moldava nad Bodvou. “Treba si uvedomiť, že proces liberalizácie bude trvať niekoľko rokov a práve skúsenosti z prvých súťaží nastavia, aký rozsah sme schopní zvládnuť v jednom roku. Vo výbere je ďalších 32 tratí, každá iného technického charakteru a aj rozsahu dopravy,” podotkla Ducká. Výber bude pritom nadväzovať aj na strategické zámery v rozvoji železničnej dopravy, teda aby súťaž na danej trati presne nadväzovala na prípadné infraštruktúrne a modernizačné zmeny.

“Preto postupne investujeme do modernizácie železničných tratí, čo považujeme za kľúčové, aby ľudia mohli bezpečne a spokojne cestovať. Zároveň nakupujeme a opravujeme zastaraný vozidlový park. Nie je dnes zatiaľ možné, aby boli všetky vlaky zostavené iba z nových a modernizovaných vozidiel,” upozornila Ducká. Aj v tejto oblasti ešte totiž cítiť zanedbanie investícií do obnovy vozidiel v predchádzajúcich rokoch. S tým súvisia aj poruchy a meškania, ktorým sa nedá vyhnúť aj v súvislosti s tým, že ZSSK vypravuje denne v priemere vyše 1 500 vlakových spojov. Vozidlový park postupne modernizuje, prísnejšie sú napríklad záručné a pozáručné opravy. “Len za posledné roky prišli na slovenské železnice desiatky nových vozňov a súprav a ďalšie budú ešte prichádzať. Práve týmto spôsobom chceme na železnicu priniesť vyššiu kvalitu,” tvrdí Ducká. Postupne pribúdajú záchytné parkoviská pri železničných staniciach, ako nedávno v Pezinku a začala sa výstavba takéhoto parkoviska v Ivanke pri Dunaji. Aj takto chce rezort dopravy motivovať ľudí, aby presadli z áut do vlakov.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

Včera 20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

Včera 19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

Včera 19:43

Včera 19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

Včera 19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

Včera 19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

Včera 18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

Včera 18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

Včera 18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

Včera 18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali