Jarný rozhodujúci úder AFU je na spadnutie. Kam bude smerovať a ako bude prebiehať

Jarný rozhodujúci úder AFU je na spadnutie. Kam bude smerovať a ako bude prebiehať

Bratislava 8. marca 2023 (HSP/Svpressa/Foto:TASR/AP/Libkos,Facebook)

 

S akým know-how prídu Američania a Zalužnyj? Pýta sa novinár ruských novín Svobodnaja Pressa Igor Mojseev

Ukrajina Rusko Vojna
Ilustračné foto

Zalužnyj, hlavný veliteľ AFU, vyhlásil, že na jar má v úmysle “spôsobiť ruskej armáde strategickú porážku”. Preto sa vo dne v noci konajú generálne porady na rôznych veliteľstvách najrôznejších armád sveta.

Reklama

Najlepšie vojenské mozgy Západu vymýšľajú tie najzákernejšie plány. Formuje sa nové silné zoskupenie nepriateľa, ktoré sa cvičí hlboko v ukrajinskom tyle a na viacerých cvičiskách v západných krajinách.

Podľa vojenských expertov to nie je menej ako tretina celkového pozemného zoskupenia ukrajinských ozbrojených síl. Vojenský expert Vladislav Šurygin sa domnieva, že novovytvorené zoskupenie zahŕňa približne tridsať peších, výsadkových, výsadkovo-útočných a horských brigád, šesť tankových a delostreleckých brigád, ako aj jednotky “špeciálnych síl” AFU a “národnej gardy”. Celkový počet vojakov sa odhaduje na 140 000 – 160 000.

Reklama

V zostave tejto armády je 400 tankov, 350 kanónov, 100 MLRS, 30 vysoko presných HIMARSov, Marsov a ďalšie západné analógy. Na túto ofenzívu dostala AFU dostatočné množstvo munície, náhradných dielov, paliva a mazív. Samozrejme, je to sila, s ktorou treba počítať.

Vojenský expert, plukovník v zálohe a veterán bojov Sergej Leona hovoril s “SP” o tom, ako sa môže ofenzíva vyvíjať.

– Tí, ktorí študovali na vojenských akadémiách, vedia, že podľa všetkých pravidiel vojenskej vedy bude táto armáda s najväčšou pravdepodobnosťou rozdelená na dve úderné skupiny. A každá bude mať svoju vlastnú úlohu.

Jedna úderná skupina bude hlavná, druhá bude pomocná. A zároveň bude aj diverzná. Okrem toho bude velenie AFU pripravené presunúť svoje sily z ktoréhokoľvek smeru na ten, kde bude ofenzíva úspešná. Tak to bolo v septembri v Charkove. Vtedy sa pomocná ofenzíva stala vďaka svojmu úspechu hlavnou ofenzívou. A hlavná ofenzíva bola pomocná.

“SP: A ktorým smerom budú útočiť?

Reklama

– Myslím si, že zasiahnu Melitopol. A Melitopol je priama cesta na Krym. Oni sa tam veľmi chcú dostať. Krym je pre nich ako kosť v krku. Potrebujú sakrálne víťazstvo. Okrem toho ich Západ nasmeroval na Krym. V ich mysliach si z neho urobili akúsi cennú hranicu, ktorú musia za každú cenu dobyť.

Nie je vylúčený ani náhly útok na Bielorusko. Už dlho si brúsia zuby na baťku Lukašenka. Lukašenko nedávno vyhlásil, že ak AFU zaútočí na Bielorusko, frontová línia sa bude tiahnuť v dĺžke dvetisíc kilometrov. A to znamená vybavenie, palivo a personál. Okrem toho prednedávnom vytiahli prázdne železničné vlaky k hraniciam s Podnesterskom a rozmiestnili tam delostrelecké jednotky. Môžu sa tam tiež ponáhľať. V Kolbasne, len dva kilometre od hranice, je more munície. A budú ju teraz potrebovať ako vzduch.

“SP: Na čo vsadí Zalužnyj?

– Je tu niekoľko faktorov. Prvým z nich je prekvapenie. Bude sa snažiť vybrať si miesto, kde nebudeme očakávať úder. Druhý. Na tomto mieste sa pokúsi vytvoriť takzvanú “rozhodujúcu prevahu” – najmenej traja ich bojovníci na jedného nášho. Možno päť ku jednej, šesť ku jednej. Nech to stojí čokoľvek. Po tretie. Pravdepodobne sa pokúsia zasiahnuť veliteľstvo, komunikačné kontrolné stanovištia, muničné a palivové sklady.

“Ale všetky sú v tyle…

Reklama

– Takže sa budú pribíjať do tyla. Cieľom je paralyzovať všetky štruktúry bojového riadenia a vytvoriť v tyle chaos. To sa okamžite prejaví na situácii na fronte – od vyhladovania po stratu spojenia s velením.

Veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj
Na snímke veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Valerij Zalužnyj

“SP: A čo použije AFU na zasiahnutie týchto pozícií?

– Vysoko presnými viacnásobnými raketometmi, ďalekonosnými zbraňami a bezpilotnými lietadlami kamikadze. Tie sa teraz na Ukrajinu dodávajú zo všetkých základní NATO v Európe a Afrike. Trochu mi to pripomína presun nemeckých tankov z Afriky do Kurska v predvečer slávnej bitky v auguste 1943.

Nemci vtedy nemali ani čas zmeniť piesočnatú púštnu farbu na pancieri – tak rýchlo ich previezli z Afriky do Ruska. Teraz sa celá rozviedka AFU napojená na satelitný systém NATO snaží čo najviac “skenovať” našu vojenskú infraštruktúru v zóne potenciálnej ofenzívy. A podľa všetkých zákonov pred globálnym vojenským stretom treba počítať s najhorším scenárom.

“SP: Teda z toho, že celá naša vojenská infraštruktúra bola úplne odhalená a už zakreslená na štábnych mapách Ukrajincov?

– Prinajmenšom v prvej línii. Všimnite si – v poslednom čase sa dramaticky znížil počet úderov HIMARSmi a bezpilotnými lietadlami na naše štáby a veliteľské a riadiace centrá. Prečo? Jednoducho uspávajú našu ostražitosť. Akože, pokoj, nebojte sa, zostaňte na mieste. Nevidíme vás. A keď príde čas, zaútočíme. V hodinu “H”.

Okrem toho sa pre úspešnú ofenzívu pokúsia narušiť logistiku pre naše predsunuté bojové jednotky v mieste, kde sa rozhodnú zaútočiť sami. Cieľom je zabrániť presunu záloh, zásobovaniu palivom a muníciou. A bude to predovšetkým delostrelectvo, ktoré to urobí. Nie nadarmo v poslednom čase sondovali rôzne časti frontu. Hľadajú slabé miesta.

Okrem toho pri útoku pravdepodobne využijú náš vlastný vynález – palebný val vytvorený delostrelectvom pred postupujúcimi jednotkami.

“SP: Aké bude základné koncepčné usporiadanie ofenzívy?

– Taktické prekvapenie pri výbere miesta a okamihu ofenzívy, rýchly prielom obrany, palebné potlačenie bodov riadenia boja. K tomu niekoľko prielomov našich hraníc diverznými skupinami.

Reklama

To je veľmi pravdepodobné. Posledný nájazd akéhosi obskúrneho “ruského dobrovoľníckeho zboru” (organizácie, ktorá je v Rusku zakázaná) považovali za úspešný. To je čiastočne pravda. Ako sa ukázalo, hranica nie je uzavretá. A dá sa prekročiť.

A kde boli kontrolno-sledovacie pásma? Kde boli motorizované manévrovacie skupiny pohraničnej stráže? Kde boli zásahové vrtuľníky s pohraničníkmi? Kde sú mínové polia? Kde je slávny systém ochrany hraníc “Lovec”, cez ktorý sa fyzicky nedá prejsť? V tomto systéme sa nedá ani deaktivovať mína, druhá najbližšia ťa zabije… Kde je toto všetko? A mimochodom, kde sú tie tanky “Leopard”, okolo ktorých bolo toľko humbuku?

Ja si myslím, že sa bez problémov dostali na frontovú líniu a sú sústredené na jednom mieste na rozhodujúci útok. A nikto ich cestou nezlikvidoval. A prečo? Spomínate si, ako sa na chersonskom smere zrazu “objavilo” 160 tankov? To bolo prekvapenie… Teraz pripravujú ďalšie “leopardie”?

A prečo v oceáne ohňa nepotopili vlaky s ropou, ktoré dňom i nocou jazdia na Ukrajinu z Moldavska? Bohužiaľ, teraz sme na zvláštnej vlne samoľúbosti.

A na Ukrajine sa dňom i nocou hromadia nevídané sily a prostriedky – na rozhodujúci úder. Nekonečné vlaky s nábojmi z Poľska, Česka, Slovenska… A žiadny z nich sa ešte nevykoľajil. Pri Bachmute “náhle” zmizli z dohľadu aj obkľúčení žoldnieri… Kto ich pustil? Prečo?

Reklama

Príliš veľa otázok, príliš málo odpovedí… A veľké udalosti sú už za rohom.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Duchovný vodca Iránu ajatolláh Alí Chameneí tvrdí, že pokračujúce snahy o normalizáciu vzťahov medzi Izraelom a arabskými krajinami nevyriešia krízu na Blízkom východe. Chameneí to uviedol v stredu v reakcii na vyhlásenie šéfa americkej diplomacie Antonyho Blinkena, ktorý v pondelok uviedol, že Washington má pripravený “bezpečnostný balík” pre Saudskú Arábiu, ktorý Rijádu ponúkne, ak znormalizuje svoje vzťahy s Izraelom.

19:03

USA presunuli časť vojenského personálu z Čadu do Nemecka, tvrdí vojenský predstaviteľ.

18:57

Netanjahu na stretnutí s Blinkenom povedal, že sa nevzdá operácie IDF v Rafahu, informoval denník The Times of Israel.

Izraelský premiér predtým povedal, že operácia v južnej časti pásma Gazy sa uskutoční bez ohľadu na to, či sa uzavrie dohoda o prepustení rukojemníkov.

IDF plánujú nasadiť jednotky v Rafahu na hranici enklávy s Egyptom s cieľom zničiť Hamas. Podľa OSN tam žije viac ako 1,45 milióna palestínskych utečencov.

Antony Blinken Benjamin Netanjahu
Na snímke Antony Blinken a Benjamin Netanjahu
18:36

Gruzínsky parlament podporil návrh zákona o zahraničných agentoch v druhom čítaní.

„Za“ bolo 83 poslancov, 23 bolo proti. Návrh bol prijatý v druhom čítaní,“ uviedol predseda gruzínskeho parlamentu.

Teraz sa uskutoční tretie čítanie zákona. Pripomeňme, že proti jeho prijatiu sa pravidelne schádzajú protesty.

18:16

Britská polícia v stredu zadržala 17-ročného chlapca podozrivého z útoku ostrým predmetom na tri osoby vrátane jedného dieťaťa. K útoku došlo v škole v Sheffielde v severnom Anglicku.

18:01

Ceny ropy klesli v stredu o viac než dva doláre, pričom cena ropnej zmesi Brent skĺzla k hranici 84 USD za barel (159 litrov). Tlak na ceny komodity vyvinuli najmä najnovšie správy z USA o tom, že ropné zásoby v Spojených štátoch vzrástli omnoho viac, než sa čakalo a než signalizoval odhad Amerického ropného inštitútu (API).

18:00

V ruskej metropole Moskva v stredu otvorili výstavu západnej vojenskej techniky ukoristenej ukrajinskej armáde počas bojov na Ukrajine.

18:00

Približne 30 ľudí utrpelo v stredu zranenia, keď sa v blízkosti mesta Kandern na juhozápade Nemecka prevrátila traktorom ťahaná vlečka. Stav desiatich ľudí je vážny.

17:59

Škótska vláda v stredu v parlamente uspela v hlasovaní o nedôvere. Škótska národná strana (SNP) tým získala príležitosť zvoliť si nového lídra, ktorý nahradí odstupujúceho premiéra Humzu Yousafa.

17:58

Ukrajina dúfa, že sa jej podarí počas nadchádzajúcej zimy uskladniť vo svojich podzemných zásobníkoch približne 4 miliardy kubických metrov (m3) zemného plynu v prospech európskych podnikov a obchodníkov. Ak by sa jej tieto plány podarilo naplniť, objem uskladneného plynu európskych firiem tak zvýši o 60 %. Uviedol to v stredu šéf ukrajinskej ropnej a plynárenskej spoločnosti Naftogaz Olexij Černyšov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali