Jarjabek: Ide im len o prehĺbenie obrovského konfliktu, ktorý je v spoločnosti

Jarjabek: Ide im len o prehĺbenie obrovského konfliktu, ktorý je v spoločnosti

Bratislava 16. februára 2020 (HSP/Foto:TASR-Jakub Kotian)

 

Poslanec Národnej rady SR Dušan Jarjabek odpovedal na otázky Hlavných správ o trestných oznámeniach progresívcov a europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej na členov vlády za to, že na poslednú chvíľu schválili návrhy sociálnych opatrení

Na snímke poslanec NR SR Dušan Jarjabek (Smer-SD)

Hlavné správy: Pred pár dňami sme sa dozvedeli, že vláda tým, že schválila návrhy zákonov o trinástom dôchodku, prídavkoch na dieťa a diaľničných známkach, podľa koalície strán Progresívne Slovensko/Spolu a podľa europoslankyne Lucie Ďuriš Nicholsonovej tým vraj porušila zákon. Súčasná koalícia vedená Smerom však podobné veci robila celé štyri roky: zvyšovala minimálnu mzdu, dôchodky, rodičovské príspevky, zastropovala dôchodkový vek… Necítite trochu výčitky svedomia za tieto kriminálne činy?

Reklama

Jarjabek: Samozrejme, považujem celú túto vec za jeden mimoriadne nepodarený vtip. A samozrejme, v parlamente sa budem správať presne tak, ako som sa správal doteraz, podľa svojho najlepšieho vedomia a svedomia, čiže budem hlasovať za zvýšenie dôchodkov. Nepovažujem ani za dôstojné, aby som vôbec na takéto niečo reagoval, čo si vymyslela pani Nicholsonová a spol.

 

Reklama

Hlavné správy: Prečo podľa vás oni takéto šialenstvo vymysleli dva týždne pred voľbami? Myslíte, že tým mohli osloviť niekoho so zdravým rozumom? Čo tým mohli sledovať?

Jarjabek: Ja si myslím, že im ide len o prehĺbenie toho obrovského konfliktu, ktorý existuje v spoločnosti. Oni výrazne roztočili obrátky toho konfliktu. Keď je niekto schopný ničiť mítingy tomu druhému, robiť takéto provokácie, tak je jasné, že mu nejde o nič konštruktívne. Treba vždy myslieť na to, kto a prečo s tým začal. Žiaľ, potom ako niekto hodí prvý kameň a konflikt sa rozhorí, vtedy už nikoho nezaujíma, kto bol ten, kto to začal presne s úmyslom, aby sa začalo diať to, čo logicky nasledovalo. A na toto oni hrajú. Toto sú akcie, ktoré slúžia jedine na to, aby sa spoločnosť ešte viac rozdelila. Podľa môjho názoru aj táto akcia s trestnými oznámeniami je len obyčajná drzosť, nič iné, len jedna obyčajná politická drzosť a nezodpovednosť. Veď poslanec predsa môže prísť do parlamentu s akýmkoľvek návrhom, môže akokoľvek zahlasovať.

 

Hlavné správy: Myslíte si, že tie hrozby myslia vážne? Alebo je to iba výstrel do vody?

Jarjabek: Keby toto naozaj mysleli vážne, tak ako hovoria, potom by sa obrátili na Ústavný súd, ktorý by mohol tie veci pozastaviť. Keby to mysleli vážne… Ale hovoriť o trestných činoch v súvislosti so zvyšovaním dôchodkov je nebetyčná drzosť, ktorá nemá v Európe obdoby. Dá sa to vôbec brať inak ako s humorom, keby to nebolo také smutné?

Reklama

 

Hlavné správy: Nemyslíte si, že to akosi prirodzene zapadá do celkového obrazu toho, čo sa pred týmito voľbami deje, mám na mysli celý ten rad trestných oznámení od slniečkarov na každého, kto si dovolí otvoriť ústa?

Jarjabek: Už to koketuje s myšlienkou, ktorá mnohých napadá, že tu pomaly začína stíhanie ľudí za ich názorové presvedčenie. Mali by sme všetci, bez ohľadu na to, na ktorej strane sme, robiť všetko pre to, aby k niečomu takémuto nedochádzalo. Veď človek predsa má právo vysloviť svoj názor, ale musí vedieť si vypočuť aj názor niekoho iného – a potom by v normálnej spoločnosti mala nasledovať diskusia. Lenže tu namiesto diskusie nasleduje trestné oznámenie. Toto je naozaj chorý prvok v spoločnosti a dúfam, že po voľbách sa tieto veci trochu upravia.

Toto, čo sa deje teraz, je presne to isté, ako to, čo sa v spoločnosti dialo v roku 1998, len v trochu inej podobe. Aj vtedy bol vytipovaný jeden nepriateľ, do ktorého všetky médiá pálili. Aj vtedy to bolo o tom známom „Kartágo musí byť aj tak zničené“. A čaro nechceného je, že vtedy jedným zo symbolov zachraňovania médií a slobody prejavu bol nejaký pán Marián Kočner, ktorého všetky médiá mali medzi tými, na ktorých sa neútočí. A dnes je tou obeťou on, dnes je on človekom, ktorý je celou spoločnosťou súdený a nechcený. Pamätáte sa: zachraňovanie Markízy, symboly boja za slobodu Marián Kočner a tiež istý Pavol Rusko. Takže nad tým celým sa môžeme len pousmiať…

 

Reklama

Hlavné správy: Aký bude koniec tohto predstavenia?

Jarjabek: Vrátim sa veľkým oblúkom k tomu, na čo ste sa pýtali: samozrejme, v utorok budem v parlamente a budem veľmi pozorne počúvať. Uvidíme, koľko poslancov príde – teraz ťažko povedať, čo sa bude diať, predsa len je tesne pred voľbami.

Tento ťah s trinástymi dôchodkami bol urobený preto, aby bolo čisto na stole. Viete, že to bolo pred štyrmi rokmi súčasťou volebného programu, ale nech je teraz jasné, kto ako zahlasuje. Nikto teraz nevie ako voľby dopadnú, tu nie je žiadna záruka, či sa po voľbách to slovo bude dať dodržať, ale teraz je príležitosť, aby každý povedal, či s tým súhlasí alebo nesúhlasí. A bude jasno, aj voliči budú mať jasno v tom, kto čo chce. To je všetko.

Ivan Lehotský

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:58

Podpredsedníčka Európskej komisie (EK) pre hodnoty a transparentnosť a dočasná eurokomisárka pre spravodlivosť Věra Jourová v utorok pre bruselského spravodajcu TASR potvrdila, že 25. a 26. apríla pracovne navštívi Slovensko.

19:57

Novú iniciatívu, ktorá bude zaznamenávať prípady antisemitizmu naprieč Európou, spustili v utorok v nemeckej metropole Berlín. Cieľom európskej siete na monitorovanie antisemitizmu (ENMA) je poskytovanie informácií o nenávisti voči židom na nadnárodnej úrovni.

19:57

Súd v Taliansku v utorok prijal žalobu premiérky Giorgie Meloniovej na historika a filológa Luciana Canforu, ktorý o nej povedal, že “je v srdci neonacistka”. Súdny proces sa začne 7. októbra v meste Bari a Meloniová chce od Canforu vysúdiť odškodné 20.000 eur.

19:46

Požiar historickej budovy burzy v dánskej metropole Kodaň, ktorý vypukol v utorok ráno, sa krátko po 16.00 h SELČ podarilo dostať pod kontrolu. Hasiace práce však stále pokračujú, uviedol na popoludňajšej na tlačovej konferencii šéf kodanských záchranárov Jakob Vedsted Andersen.

19:00

Nemecká a francúzska ekonomika, najväčšie v rámci Európskej únie, budú rásť tento aj budúci rok pomalším tempom, než sa pôvodne očakávalo. To sa odrazí aj na vývoji hospodárstva celej eurozóny. Uviedol to v utorok Medzinárodný menový fond (MMF), ktorý zverejnil najnovšie vyhliadky vývoja svetovej ekonomiky (World Economic Outlook).

18:44

Izraelská armáda v utorok potvrdila zabitie veliteľa proiránskeho šiitského hnutia Hizballáh, ku ktorému došlo pri útoku na južný Libanon.

18:22

Európska únia v utorok na konferencii “Náš oceán” v Grécku potvrdila svoju angažovanosť v oblasti medzinárodnej správy oceánov tým, že oznámila 40 záväzkov týkajúcich sa opatrení na rok 2024. Komisia uviedla, že tieto opatrenia budú financované sumou 3,5 miliardy eur z rôznych fondov EÚ.

18:20

Americký minister obrany Lloyd Austin v utorok prostredníctvom videokonferencie rokoval so svojím čínskym náprotivkom Tung Ťünom. Informovala o tom agentúra AFP s tým, že išlo o prvý osobný kontakt šéfov rezortov obrany USA a Číny za takmer 18 mesiacov.

18:11

Ukrajina v utorok oznámila, že identifikovala takmer 37.000 ľudí vrátane vojenského personálu, ktorí sú od začiatku vojny na Ukrajine vo februári 2022 vedení ako nezvestní. Kyjev zároveň varoval, že skutočné číslo môže byť “oveľa vyššie”.

18:02

Dopravné spoločnosti so sídlom v SR by mohli disponovať určitým počtom prenajatých nákladných vozidiel evidovaných v inom členskom štáte Európskej únie (EÚ) bez potreby ich evidencie v SR. Vyplýva to z vládneho návrhu novely zákona o cestnej doprave, ktorý poslanci Národnej rady (NR) SR v utorok posunuli do druhého čítania.

18:00

Európska centrálna banka (ECB) čoskoro zníži sadzby, ak nedôjde k žiadnym veľkým prekvapeniam, uviedla jej šéfka Christine Lagardová. Dodala, že ECB teraz pozorne sleduje vývoj cien ropy.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke motýľ na kvitnúcej rastline Lantana v texaskom San Antoniu

Autor: TASR/AP- Eric Gay

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali