Ján Čarnogurský: Výročie Mníchovskej dohody

Ján Čarnogurský: Výročie Mníchovskej dohody

Bratislava 8. októbra 2018 (HSP/Foto:SITA-Ľudovít Vaniher)

 

Koncom septembra uplynulo 80 rokov od podpisu Mníchovskej dohody. K výročiu sa vrátili naše médiá aj médiá v iných krajinách (nielen v ČR), pretože dohoda mala kontinentálny význam. Podľa dohody dnešné Česko stratilo veľké okrajové územia a v dohode sa výslovne uvádza, že územné požiadavky voči Československu uplatnia aj Maďarsko a Poľsko, preto strata južného Slovenska vo Viedenskej arbitráži a spišských a oravských dedín v októbri 1938 sú sprostredkovane súčasťou Mníchovskej dohody. V slovenských a českých médiách sa v súvislosti s Mníchovskou dohodou hovorí najmä o „zrade západných mocností“. S týmto pojmom sa chcem trochu zaoberať

Na snímke Ján Čarnogurský

Francúzsko a Veľká Británia boli víťazné mocnosti I. svetovej vojny, boli tvorcami a oporami Versailleského mierového systému. Československo s Francúzskom uzavrelo spojeneckú zmluvu v roku 1935 keď Versailleský systém ešte fungoval. Francúzsko malo spojeneckú zmluvu s Anglickom čiže obe zmluvy boli prepojené. Samotný vznik Československa v roku 1918 zapadol do systému ako východné predmostie proti Nemecku a nezanedbateľný význam mal aj skvelý výkon Československých légií v Rusku práve počas priebehu Versailleskej konferencie. Pri uzatváraní zmluvy s Francúzskom Hitler už bol nemeckým kancelárom a stačil na jej uzatvorenie, nie neskôr aj na jej plnenie. Naše zmluva s Francúzskom upevňovala platný mierový systém. Niečo, ako keby dnes, za existencie Európskej únie Nemecko uzavrelo spojeneckú zmluvu s Rakúskom alebo my s Poľskom. Reálne plnenie zmlúv sa ani veľmi nepredpokladalo, mal stačiť ich odstrašujúci účinok. Ale potom sa plnenie zmlúv stalo žiaducim, a to za situácie, keď Nemecko bolo silnejšie než Francúzsko, Anglicko a Československo spolu. Odrazu plnenie zmlúv prestalo byť len právnym záväzkom a stalo sa otázkou riskovania životov svojej mládeže a zničenia svojich miest. Mimochodom, pozrite si na dedinských cintorínoch v Nemecku a v Rakúsku pamätníky padlých v oboch svetových vojnách. O koľko je tam viac mien než na našich pamätníkoch padlých. Štát riskuje život svojej mládeže a existenciu svojich miest len ak samotnému štátu, presnejšie národu, ide o existenciu. Záchrana Československa nebola otázkou existencie Francúzov ani Angličanov. Dokonca, ani keď neskôr Nemecko porazilo Francúzsko, Francúzom nešlo o existenciu. Ak by francúzsky a anglický veľvyslanec pred Mníchovom neboli vyzvali prezidenta Beneša, aby Československo pristúpilo na Hitlerove požiadavky a neboli mu pohrozili, že v prípade vojny odstúpia od spojeneckých zmlúv, v prípade skutočnej vojny im naozaj hrozila strata mládeže – druhýkrát v 20. storočí – a vtedy už aj zničenie miest. Veď pri západnom ťažení Hitlera v júni 1940 sa ukázalo, že na vojnu vôbec neboli pripravení. Také straty mali podstúpiť  „za krajinu, o ktorej nič nevedia“, ako povedal Chamberlain v britskom parlamente. Ak postoj Anglicka a Francúzska označíme za zradu, potom politiku Beneša, ktorý sa spoliehal na bezpečnosť republiky opretú o spojenecké zmluvy so vzdialeným Anglickom a Francúzskom, môžeme označiť za naivitu, rovnakou mierou vinnú za mníchovskú katastrofu.

Reklama

Je tu ešte iný problém. V ruskej historickej literatúre a publicistike sa píše a dokladá citátmi z anglických a francúzskych zdrojov, že obe krajiny chceli vojnu medzi Hitlerom a Stalinom a potrebovali odstrániť medzi nimi prekážky, Československo a Poľsko. Československo vyriešili Mníchovskou dohodou,  Poľsko „smiešnou vojnou“ v septembri 1939. Nemecko a Rusko (Sovietsky zväz) sa mali maximálne oslabiť vzájomnou vojnou. Západným mocnostiam by potom svet padol do lona bez konkurencie. Na noblesnú námietku, že veď by išlo o vojnu dvoch totalitných ideológií možno odpovedať, ako americkí bankári finančne pomáhali Hitlerovi dostať sa k moci a ako západná inteligencia od Paríža až po Hollywood bola nakazená komunizmom.

Dnes je Európa od Pobaltia až po Atlantik spojená v Európskej únii a zdanlivo nám nič nehrozí. Zdanlivo. Európska únia len pätnásť rokov po svojom najväčšom rozšírení akoby nastúpila opačný proces. Veľká Británia z Únie vystúpila, proti Maďarsku Únia spustila proces pozbavenia hlasovacích práv v orgánoch Únie pretože Maďarsko trvalo na svojich historických hodnotách (ktoré sú aj našimi hodnotami), podobný proces hrozí Poľsku a neskôr azda aj nám. Stále viac sa ukazuje, že Európska únia je len právnym zväzkom na dobu, kým sa nezmenia podmienky, nie historickým spojením národov, ktoré sú ochotné navzájom za seba bojovať. Za seba bojovať. Pomaly státisíce našich občanov strávili alebo trávia kratší alebo dlhší čas v niektorej krajine Európskej únie. Poznajú tamojších ľudí. Na základe svojich skúseností povedali by, že ľudia jednej krajiny sú ochotní bojovať, dokonca až zomierať za špecifické záujmy inej krajiny Únie? Za naše špecifické záujmy? Nevidím takú ochotu. Opäť sa hovorí o vybudovaní armády Európskej únie. V takej súvislosti sa hovorí len o množstve peňazí, ktoré by to Európu stálo. Peniaze sú až na druhom mieste. Bojujúca európska armáda znamená riziko zničenia európskych miest. Ktorá krajina je ochotná prijať na seba také riziko? Ale bez prijatia rizika zničenia miest sú reči o európskej armáde smiešne. Európska únia nie je schopná sa ani vymaniť z vazalstva voči Spojeným štátom, tak načo hovorí o svojej armáde?  Armáda Európskej únie aj armády jej jednotlivých krajín by boli dobré pre Spojené štáty na vojnu proti Rusku. Na vojnu proti Rusku, aby ho olúpili o jeho prírodné bohatstvo. Rusko má 20 % prírodných zdrojov zemegule, ale len 2 % obyvateľstva. Nie je to lákavý nepomer? Na iné nás nepotrebujú. Pomáhajú Európe Spojené štáty v migrantskom probléme? Na vojenský rozpočet pôvodne žiadali 2 % HDP, teraz to prezident Trump zvýšil na 4 %, kedy budú žiadať 6 %, samozrejme prednostne na nákup amerických zbraní?

Reklama

Pre niektorých to bude znieť príliš tvrdo, ale najpevnejšie zväzky máme s Ruskom. Máme príbuznú kultúru a mentalitu, pretože sme Slovania. Máme najväčšiu zhodu geopolitických záujmov, pretože my nechceme nič od Ruska a Rusko od nás chce len, aby sme neboli vojenským nástupiskom proti nemu. Pre Rusko by bolo výhodné, keby sme my svojim územím vytvárali koridor proti útoku proti nemu, ale neposkytovali územie na základe proti Rusku.  Svoje špecifické záujmy si Rusko je schopné ubrániť samo. Počas vojny v Afganistane (1980-1989) Rusko (Sovietsky zväz) nežiadalo vojakov od „spriatelených“ armád. Američania teraz žiadajú.

Čím skôr si uvedomíme tieto jednoduché pravdy, tým lepšie pre nás aj pre Európu.

Ján Čarnogurský

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:01

Zásoby ropy v USA minulý týždeň nečakane prudko klesli. A znížili sa aj zásoby benzínu. Ukázali to v stredu údaje amerického Úradu pre energetické informácie (EIA). Inforovala agentúra Reuters.

Zásoby ropy v USA tak v týždni do 19. apríla dosiahli 453,6 milióna barelov, čo je približne 3 % pod päťročným priemerom pre toto ročné obdobie, dodal EIA.

Včera 19:58

Na hokejových majstrovstvách Ázie a Oceánie hráčov do 18 rokov sa hneď v úvodnom zápase zrodil bizarný výsledok. Thajsko zdolalo Kuvajt 57:0 a na strely dokonca prekonali súpera pomerom 122:1.

Včera 19:34

Spojené arabské emiráty (SAE) v stredu oznámili, že na opravu domov, ktoré minulý týždeň poškodili prudké záplavy spôsobené rekordnými zrážkami, poskytnú 544 miliónov dolárov. Informovala o tom agentúra AFP.

Touto púštnou krajinou sa minulý týždeň prehnali silné búrky. Prudký lejak v priebehu niekoľkých hodín zaplavil úseky diaľnic, ulice a najrušnejšie letisko sveta v Dubaji.

Včera 19:31

Súd v Iráne odsúdil na smrť populárneho rappera uväzneného na vyše rok a pol za podporu celoštátnych protestov, vyvolaných smrťou Mahsy Amíníovej. Uviedli to v stredu miestne médiá. Informovala agentúra AFP.

V súvislosti s protestmi popravili deväť mužov, napríklad pre obvinenia zo zabitia a ďalšieho násilia proti bezpečnostným silám.

Včera 17:56

Štátna pomoc so zvýšenými splátkami hypoték sa od júna rozšíri aj na refinancované úvery, čo doteraz nebolo možné. Poslanci Národnej rady (NR) SR schválili túto zmenu v stredu v rámci zákona o správcoch úverov a nákupcoch úverov.

Včera 17:53

Nový zákon o ochrane spotrebiteľa, ktorý v stredu schválila Národná rada SR, prináša vyššiu ochranu spotrebiteľov aj v online prostredí. Spotrebiteľom tiež predlžuje lehotu na odstúpenie od zmluvy bez uvedenia dôvodu z doterajších 14 na 30 dní.

Legislatíva zároveň zvyšuje ochranu pred umelým navyšovaním cien pred rôznymi zľavami a výpredajmi a prináša taktiež lepšiu informovanosť pri uzatváraní zmlúv prostredníctvom online trhov.

Včera 17:52

Americký prezident Joe Biden v stredu podpísal zákon o pomoci vo výške 95 miliárd dolárov pre Ukrajinu, Izrael aj Taiwan. Zároveň oznámil, že Spojené štáty začnú Kyjevu posielať vojenskú pomoc v priebehu niekoľkých hodín. Správu priniesla agentúra AFP.

Včera 17:50

Izraelské sily uskutočňujú “ofenzívnu akciu” v celom južnom Libanone. V stredu to oznámil izraelský minister obrany Joav Galant bez toho, aby špecifikoval, či pozemné sily prekročili hranice. Informovala agentúra AFP.

Včera 17:49

Britské úrady zadržali troch ľudí podozrivých z porušeniach imigračných zákonov po tom, čo pri snahe preplaviť sa cez Lamanšský prieliv zahynulo v utorok päť ľudí vrátane dieťaťa. Informovali agentúry DPA a AFP.

Včera 17:46

Britský premiér Rishi Sunak a nemecký spolkový kancelár Olaf Scholz sa v stredu zaviazali podporovať Ukrajinu tak dlho, ako to bude potrebné. Scholz však takisto potvrdil svoj odmietavý postoj k dodaniu nemeckých plochodrážnych striel Taurus dlhého doletu pre Kyjev. Informovali o tom agentúry AP, AFP a DPA.

Scholz povedal, že Európa musí naďalej zvyšovať svoju pomoc pre Ukrajinu aj po tom, ako USA v utorok schválili rozsiahly balík vojenskej pomoci. “Rozhodnutie USA nás tu v Európe neoslobodzuje od úlohy naďalej rozširovať našu pomoc pre Ukrajinu, aby sa táto krajina mohla brániť voči agresorovi,” povedal kancelár na spoločnej tlačovej konferencii so Sunakom.

Britský premiér Rishi Sunak na návšteve v Nemecku
Na snímke nemecký kancelár Olaf Scholz (vpravo) a britský premiér Rishi Sunak počas tlačovej konferencie v Berlíne
Včera 17:43

Traja ľudia utrpeli zranenia pri “vážnom incidente” v škole na juhu Walesu. Podozrivá osoba bola zadržaná, oznámila miestna polícia. Informovala agentúra AP.

Podľa britského denníka The Telegraph došlo v škole k útoku nožom. Medzi zranenými je údajne učiteľka.

Včera 17:39

Londýnsky súd rozhodol o vydaní stíhaného Daniela Bombica na Slovensko.

“Nie, ešte nikam nejdem, ešte si budete musieť počkať na kolaudačku na letisku, ale áno – ako som vravel minule – návrat na Slovensko sa začína,” vyjadril sa Bombic alias Danny Kollár.

Včera 16:56

Francúzsky najvyšší súd v stredu definitívne potvrdil odsúdenie bývalého premiéra Francoisa Fillona v kauze sprenevery, ktorej sa dopustil vytvorením fiktívneho pracovného miesta pre svoju manželku Penelope. Zároveň nariadil nový súdny proces o uložení trestu. Informovala agentúra AFP.

Včera 15:26

Taliansky parlament schválil opatrenie krajne pravicovej vlády premiérky Giorgie Meloniovej, umožňujúce protiinterrupčným aktivistom vstúpiť na konzultačné kliniky, čo vyvolalo hnev opozičných strán. Informovala agentúra AFP.

Opatrenie prijaté senátom v utorok večer umožňuje regiónom, aby povolili skupinám “s kvalifikovanými skúsenosťami na podporu materstva” ísť za ženami pomýšľajúcimi na interrupciu na klinikách riadených štátnym zdravotníckym systémom.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Múzeum STM Solivar v Prešove

Autor: FOTO TASR-Maroš Černý

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali