Rokovania Ukrajiny s Ruskom jedine za spostredkovania USA a EÚ, vyhlásil Jaceňuk. Západ hľadá dôvody na ďalšie sankcie voči Rusku

Rokovania Ukrajiny s Ruskom jedine za spostredkovania USA a EÚ, vyhlásil Jaceňuk. Západ hľadá dôvody na ďalšie sankcie voči Rusku

Kyjev 27. mája (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Jaceňuk svojím vyhlásením reagoval na výrok ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova

Ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk dnes vyhlásil, že rokovania Ukrajiny s Ruskom sa môžu konať jedine za predpokladu, že ich sprostredkovateľom budú USA a EÚ.

Reklama
Na snímke ukrajinský premiér Arsenij Jaceňuk (druhý zľava)

Vyhlásil to na dnešnom zasadnutí vlády, kde súčasne informoval, že v rámci každého ukrajinského ministerstva vznikne funkcia námestníka pre záležitosti eurointegrácie.

Jaceňuk svojím vyhlásením reagoval na výrok ruského ministra zahraničných vecí Sergeja Lavrova, že Rusko je pripravené na dialóg s predpokladaným víťazom prezidentských volieb na Ukrajine Petrom Porošenkom. Lavrov však v pondelok uviedol, že “pochybuje, že by Moskva – pokiaľ ide o vzťahy s Ukrajinou – potrebovala sprostredkovateľov”.

Reklama

Ruský minister súčasne zdôraznil, že Rusko je pripravené spolupracovať s USA a EÚ pri realizácii tzv. cestovnej mapy vypracovanej Organizáciou pre bezpečnosť a spoluprácu v Európe (OBSE) v záujme urovnania konfliktu na Ukrajine.

V nedeľu, krátko po zverejnení prvých odhadov výsledkov prezidentských volieb, Porošenko vyhlásil, že bez ohľadu na zložité vzťahy Ukrajina bude s Ruskom viesť rokovania v záujme ich normalizácie.

“Rusko je naším susedom a dnes sú vzťahy s Ruskou federáciou najdôležitejšie za posledných 200 rokov,” vyhlásil Porošenko na dnešnej tlačovej konferencii v Kyjeve. Vyjadril presvedčenie, že Ukrajina teraz môže viesť rokovania s Ruskom, ale za účasti USA a EÚ.

Zdôraznil tiež, že Ukrajina nikdy neuzná nelegitímne referendum a okupáciu Krymu. Za ďalší princíp, ktorý musí rezonovať na rokovaniach, označil európsku integráciu Ukrajiny, keď vyhlásil, že “o strategickej orientácii našej krajiny bude rozhodovať ukrajinský ľud”.

 

Reklama

Západ hľadá dôvody na ďalšie sankcie voči Rusku, Lavrov ich označil za smiešne

Ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov dnes v Moskve vyhlásil, že Západ sa zaoberá hľadaním dôvodov, aby by na Rusko kvôli kríze na Ukrajine mohol vyvíjať nátlak a uvaliť ďalšie sankcie.

Na snímke Sergej Lavrov

“Tieto dôvody sú smiešne,” zdôraznil Lavrov podľa agentúry RIA Novosti. Dodal, že “pokusy vyvíjať nátlak na Rusko ešte nikdy nepriniesli výsledky”.

Lavrov podľa ITAR-TASS vyslovil predpoklad, že keby nebolo Ukrajiny, Západ by si našiel iný dôvod pre nátlak na Rusko. Spresnil, že na adresu Ruska prichádzala kritika kvôli sýrskej otázke, iránskemu jadrovému programu i kauze Edwarda Snowdena, nespokojnosť vládla aj kvôli zimnej olympiáde. “Toto odráža hlboké procesy, ktoré prebiehajú na Západe,” upozornil.

Ruský minister podľa RIA Novosti uviedol, že Rusku teraz pripisujú vinu za takmer každý konflikt vo svete. Za jedinú výnimku označil izraelsko-palestínsky konflikt, ale poznamenal, že “za slepú uličku, do ktorej sa dostal a ktorá sa prehlbuje, nás ešte zatiaľ neobvinili”. Rusko sa podľa neho k týmto obvineniam stavia “filozoficky”.

Reklama

Lavrov uviedol, že Moskva je pripravená stať sa spoľahlivým partnerom nového ukrajinského prezidenta, “ak bude konať v záujme celej Ukrajiny”. Súčasne uviedol, že prostredníctvom “diplomatických ani iných kanálov” sa zatiaľ o návšteve Petra Porošenka v Rusku nerokuje.

Na margo Porošenkovho plánu, že jeho prvé kroky po vyhlásení za víťaza volieb povedú do Donbasu na východe Ukrajiny, Lavrov povedal, že zintenzívnenie vládnej tzv. protiteroristickej operácie (ATO) v oblasti sotva vytvorí priaznivé podmienky pre jeho privítanie” miestnymi obyvateľmi a prípadnú inauguráciu.

Sergej Lavrov dnes zopakoval výzvu Moskvy na okamžité ukončenie násilností na Ukrajine. Ako informovali ruské tlačové agentúry, zastavenie krviprelievania na juhovýchode Ukrajiny označil Lavrov za najdôležitejšiu úlohu, ktorá je pred kyjevským vedením po tom, ako Ukrajinci v nedeľu zvolili nového prezidenta.

Podľa agentúry ITAR-TASS Lavrov zopakoval, že Moskva rešpektuje výsledok prezidentských volieb na Ukrajine, ale “za absolútne nevyhnutné považuje bezodkladné splnenie toho, čo bolo podpísané v Ženeve – zastaviť akékoľvek násilie”.

Zastavenie krviprelievania na juhovýchode Ukrajiny označil Lavrov “za úlohu č. 1 pre kyjevskú vládu” a “za previerku jej spoľahlivosti”.

Lavrov dodal, že Rusko od ukrajinského vedenia očakáva, že splní dané sľuby a za pomoci zahraničných expertov objasní nedávnu tragédiu v Odese, streľbu do účastníkov demonštrácií na kyjevskom Námestí nezávislosti, ako aj smrť talianskeho novinára.

jf

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali