Bratislava 11. februára 2020 (HSP/Roman Bednár/Foto:Pixabay)
Jedno holandské príslovie hovorí, že ak chceme ostať zdraví, tak by sme každý deň mali zjesť jedno jablko
A nielen Holanďania, ale i Nemci sa toho držia – jablko je ich najobľúbenejším ovocím.
A prečo sú jablká také dôležité pre naše zdravie?
Obsahujú až 30 druhov minerálnych látok a stopových prvkov, o. i. vitamín A, kálium, železo, B – vitamíny, vitamín C.
Veľmi dôležitou látkou v jablkách je pektín. To je látka, ktorá veľmi efektívne pomáha procesom trávenia a zároveň znižuje hladinu škodlivého cholesterínu.
Takže jedzme jablká, ale nie hocikedy. Nikdy by sme ich nemali jesť bezprostredne po jedle. Napríklad po dobrom obede. Obsahujú totiž veľmi agresívne ovocné kyseliny a tie môžu poškodzovať naše zuby.
Po výdatnom obede je ochranná vrstva na našich zuboch spotrebovaná a trvá to istý čas, kým sa opäť zregeneruje.
Zubní lekári preto odporúčajú, ak niekto má chuť siahnuť po šťavntom jablku hneď po obede alebo večeri, aby počkal aspoň tridsať minút.
Roman Bednár