Irak: Bagdadom otriaslo viacero bombových útokov, zahynulo vyše 56 ľudí

Irak: Bagdadom otriaslo viacero bombových útokov, zahynulo vyše 56 ľudí

Bagdad 19. marca (TASR) – Vyše 56 obetí a najmenej 200 zranených si dnes vyžiadalo viacero bombových útokov v rôznych častiach irackej metropoly Bagdad, informovala agentúra AP.

Vo väčšine prípadov išlo o výbuchy náloží ukrytých pri ceste alebo v odparkovaných vozidlách. Počiatočné informácie hovorili, že k väčšine útokov došlo v šiitských štvrtiach irackého hlavného mesta.

Iracká vláda dnes odložila voľby to miestnych provinčných rád o šesť mesiacov v reakcii na nepokoje v krajine, informovala podľa agentúry DPA iracká štátna televízia.

Sunnitskí islamistickí povstalci napojení na medzinárodnú teroristickú sieť al-Káida vystupňovali tento rok svoju útočnú kampaň v snahe vyvolať náboženské napätie a oslabiť šiitmi vedenú vládu irackého premiéra Núrího al-Malíkího, píše Reuters.

Reklama

Bombové útoky v centre Bagdadu si aj minulý týždeň vo štvrtok vyžiadali najmenej 18 životov a 50 zranených. Od stiahnutia amerických vojsk z Iraku v decembri 2011 dochádza v krajine takmer každodenne k útokom, ktoré sú spravidla dielom sunnitských militantov.

Vyvoláva to obavy, že by Irak mohol opäť skĺznuť do rozsiahlych sektárskych násilností, aké zachvátili krajinu v rokoch 2006-2007. V krajine pritom rastie napätie medzi väčšinovými šiitmi a sunnitskou menšinou.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:41

Poslanci Národnej rady (NR) SR prerokujú v skrátenom legislatívnom konaní novelu zákona o ochrane prírody a krajiny, ktorá sa týka postupu pri výrube drevín. Rozhodli o tom v utorok. Novela ráta so zjednodušením výrubu drevín. Envirorezort to považuje za významné preventívne opatrenie na zníženie stretov človeka s medveďom, ako aj na zníženie škôd spôsobovaných zverou na poľnohospodárskych plodinách a ovocných sadoch.

17:29

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj navštívi v piatok Madrid a stretne sa so španielskym kráľom Filipom VI., uviedol kráľovský palác v utorkovom vyhlásení. Rokovať bude následne aj so španielskym premiérom Pedrom Sánchezom. Bližšie informácie o dôvode návštevy nie sú známe.

17:26

Jednou z priorít Ruska je dosiahnuť víťazstvo v bojoch na Ukrajine s minimálnymi ľudskými stratami. V utorok to na pôde Rady federácie, hornej komory parlamentu, povedal Andrej Belousov, nominant ruského prezidenta Vladimira Putina na funkciu ministra obrany, ktorý je pripravený “vynaložiť všetky svoje sily, zdravie a v prípade potreby aj život na vyriešenie zadaných úloh”.

17:20

Dvojdňové rokovania ministrov financií eurozóny (Euroskupina) a EÚ (Ecofin) sa z veľkej časti venovali téme konkurencieschopnosti a budovania únie kapitálových trhov. Po skončení rokovaní to uviedol minister financií SR Ladislav Kamenický (Smer-SD). Minister upozornil, že v EÚ je zhoda na tom, aby sa malé a stredné podniky v Únii vedeli lepšie financovať, a preto je potrebné uvoľniť kapitál v rámci EÚ, čo sa dá dosiahnuť rôznymi spôsobmi. Nové zdroje by sa následne dali použiť na rôzne investície v rámci Európy.

17:19

Talianska polícia v utorok počas svojej razie zadržala 142 osôb podozrivých z členstva v kalábrijskej zločineckej organizácii ‘Ndrangheta. Medzi zadržanými sú najmä príslušníci klanov podozrivých z obchodovania s drogami a historicky spätých s mestom Cosenza na juhu Kalábrie.

17:18

Súd v Paríži v utorok oslobodil režiséra Romana Polanského, ktorého britská herečka Charlotte Lewisová zažalovala za ohováranie. Polanski sa ho podľa žalujúcej dopustil tým, že ju v roku 2019 v rozhovore pre médiá označil za klamárku, pretože ho v minulosti obvinila zo znásilnenia.

17:07

Bývalý americký prezident Donald Trump v utorok vyzval súčasnú vládu USA, aby zaviedla nové clá aj na ďalšie typy áut a produkty z Číny. Reagoval tak na práve predstavený súbor vyšších ciel na celý rad čínskych dovozov.

16:51

16:50

Finančná gramotnosť stredoškolákov sa zlepšuje, a to nielen v teoretickej, ale aj v praktickej časti. Ukázala to finančná olympiáda, ktorú organizuje Nadácia Partners. V tomto školskom roku sa do nej zapojilo takmer 10.000 stredoškolákov, čo je približne o štvrtinu viac ako vlani. V utorok o tom informovala Mária Križková z Nadácie Partners.

16:50

Podporovať komunikáciu a spoluprácu medzi slovenskými a kórejskými podnikateľmi je cieľom nového honorárneho konzulátu SR v Ulsane, ktorý v utorok otvoril minister zahraničných vecí a európskych záležitostí Juraj Blanár. Do tohto priemyselného centra Južnej Kórey sa presunul počas druhého dňa svojej pracovnej cesty v krajine.

16:49

Od Česka chceme okopírovať všetky dobré riešenia, aby sa na Slovensku darilo eurofondy lepšie čerpať. Po rokovaní s českým podpredsedom vlády pre digitalizáciu a ministrom pre miestny rozvoj Ivanom Bartošom to spravodajkyni TASR povedal slovenský minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD). Ocenil, že medzivládna spolupráca s ČR funguje.

16:43

Jedenásť zástupcov členských štátov EÚ v utorok podpísalo deklaráciu o budúcnosti kohéznej politiky po roku 2027. Chcú sa ňou zasadiť o to, aby eurofondy pokračovali aj po tomto období. Podľa eurokomisárky pre súdržnosť a reformy Elisy Ferreirovej je takzvaná politika súdržnosti vo fungovaní EÚ kľúčová. Slovensko na rokovaní zastupoval minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Váhavce poletujú nad skalami v pobrežnom pásme na okraji hlavného mesta Tallinn v Estónsku

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marek Brna

Miroslav Iliaš

Milan Šupa

Gustáv Murín

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali