Inter uspel v milánskom derby a spečatil zisk 20. titulu v Serie A

Inter uspel v milánskom derby a spečatil zisk 20. titulu v Serie A

Miláno 23. apríla 2024 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Luca Bruno, AP/Luca Bruno)

Aktualizované 23. apríla 12:30

Futbalisti Interu Miláno spečatili v pondelňajšom “derby della Madonnina” zisk jubilejného 20. titulu v histórii Serie A. “Nerazzurri” zdolali v zápase 33. kola najvyššej talianskej súťaže v milánskom derby AC 2:1 a na čele tabuľky majú päť kôl pred koncom súťaže nedostihnuteľný 17-bodový náskok

AC Miláno - Inter Miláno
Na snímke futbalisti Interu Miláno sa tešia zo zisku jubilejného 20. majstrovského titulu po milánskom derby v talianskej Serie A AC Miláno – Inter Miláno

Inter sa na San Sire ujal vedenia v 18. minúte, keď sa po rohovom kope Federica Dimarca presadil hlavou stopér Federico Acerbi. Čakanie na spečatenie titulu mohla predĺžiť minimálne deľba bodov.

Reklama

Jasný signál o tom, že Inter neplánuje odkladať oslavy, vyslal hneď hneď po zmene strán francúzsky útočník Marcus Thuram. Ten si potiahol loptu po úrovni šestnástky a strelou k bližšej žrdi zvýšil na rozdiel dvoch gólov. AC dokázalo zdramatizovať duel v 80. minúte, keď loptu po odraze od žrde poslal do siete Fikayo Tomori – 1:2.

Inter odolal záverečnému tlaku a mohol oslavovať už päť kôl pred koncom súťaže. Posledné minúty nadstaveného času ešte poznačila “rugbyová” potýčka Thea Hernandeza s Denzelom Dumfriesom, ktorá vyústila do červených kariet pre oboch. Nedohral ani kapitán “rossoneri” Davide Calabria, ktorý si neudržal nervy pri rohovom kope a rukou zasiahol do tváre Carlosa Augusta.

Reklama

 

Predošlý titul so Škriniarom

Inter sa osamostatnil na druhej priečke v počte titulov pred rivalom AC, suverén v tejto štatistike je Juventus Turín (36), no “stará dáma” nedokázala triumfovať od sezóny 2019/20. Inter naposledy uspel v ročníku 2020/21, keď jeho dres obliekal aj slovenský reprezentačný kapitán Milan Škriniar, v súčasnosti obranca Paríža Saint-Germain.

Hráči AS Rím prehrali v pondelok s Bolognou 1:3. Rimania ťahali sedemzápasovú ligovú sériu bez prehry, ich strata na štvrtú Bolognu sa zvýšila na sedem bodov, no majú zápas k dobru. Bolončania sa sedemnástym plným bodovým ziskom v sezóne priblížili k premiérovej účasti v skupinovej fáze Ligy majstrov. Priamo do hlavnej súťaže postúpi päť tímov zo Serie A. Hostia položili základ úspechu v prvom dejstve, keď sa najskôr v 14. minúte presadil Oussama El Azzouzi a pred prestávkou zvýšil na rozdiel dvoch gólov Joshua Zirkzee. Po zmene strán znížil Sardar Azmoun, no v 65. minúte poistil víťazstvo Bologne Alexis Saelemaekers.

 

Fanúšikovia oslavujú, Inzaghi: “Zásluha mnohých ľudí”

Fanúšikovia Interu Miláno po troch rokoch opäť oslávili titul vo futbalovej Serie A. Oslavy mali o to sladšiu príchuť, že definitívu scudetta získali po triumfe proti mestskému rivalovi AC. V historickej tabuľke tak majú o jeden titul viac ako mestský rival.

Reklama

Simone Inzaghi získal prvý titul ako tréner, v hráčskom drese sa už tešil v roku 2000, keď s Laziom Rím vyhral dokonca domáce double. Pre Inter však vybojoval už šiestu trofej, dvakrát uspel v Talianskom pohári a trikrát v Superpohári. Klub pod jeho taktovkou nepoznal v Serie A trpkosť prehry od 27. septembra, keď doma nestačil na Sassuolo.

Simone Inzaghi Inter Miláno Italy Soccer Serie A
Na snímke tréner Interu Miláno Simone Inzaghi (uprostred vpravo) oslavuje so svojimi spoluhráčmi po skončení futbalového zápasu Serie A medzi AC Miláno a Interom Miláno

Veľkú fazónu mali “modro-čierni” najmä od začiatku januára do polovice marca, keď si pripísali v domácej súťaži desať triumfov za sebou. V kalendárnom roku 2024 zaznamenali v Serie A 13 víťazstiev a dve remízy.

“Podarilo sa nám niečo neskutočné. Veľa ľudí má zásluhu na tomto úspechu. V prvom rade hráči, ale aj vedenie na čele s prezidentom Stephenom Zhangom, keďže sme na našej ceste za titulom dostali všetko, čo bolo treba. Spomínam si na to, ako som tu začínal. V Lige majstrov sme narazili na Real Madrid a FC Liverpool, obaja súperi sa v tú sezónu dostali až do finále. Už v tých zápasoch som získal istotu, že v tomto tíme je na čom stavať a že môžeme získavať trofeje,” zaspomínal si pre DAZN Inzaghi, ktorý v roku 2021 nahradil na lavičke Antonia Conteho.

Inzaghiho prínos vyzdvihol športový riaditeľ klubu Beppe Marotta. “Dokázal, že nie je iba výborný kouč, ale je aj víťazný typ. Každý tréner má svoje metódy a jazyk, Inzaghi je perfektný v odovzdávaní informácií hráčom, ktorí sa pri ňom cítia uvoľnene. Ľudský element je dôležitý, môžete mať skvelých hráčov, no ak nie sú zároveň aj dobrí muži, ťažko z nich zostavíte kvalitný tím.”

Jediné, čo môže “interistov” mrzieť je, že dobrú formu nezužitkovali na európskej scéne, keď vypadli v osemfinále Ligy majstrov s Atleticom Madrid po jedenástkovom rozstrele. V Coppa Italia skončili taktiež v osemfinále, ďalej ich nepustila Bologna. Inter však preukázal schopnosť rýchlo napredovať aj po obmene kádru. V lete prišlo do mužstva 12 nových hráčov, ktorí nahradili dovtedajšie opory, akými boli Romelu Lukaku, Andre Onana, Marcelo Brozovič, či slovenský reprezentačný obranca Milan Škriniar. “Myslíme na ekonomickú a finančnú udržateľnosť. Máme biznis model, ktorý je úspešný a budeme v ňom pokračovať,” prezradil Marotta.

Reklama

 

Bologna prerušila sedemzápasovú sériu Rimanov bez prehry

V druhom zápase futbalisti AS Rím prehrali s Bolognou 1:3. Rimania ťahali sedemzápasovú ligovú sériu bez prehry, ich strata na štvrtú Bolognu sa zvýšila na sedem bodov, no majú zápas k dobru. Bolončania sa sedemnástym plným bodovým ziskom v sezóne priblížili k premiérovej účasti v skupinovej fáze Ligy majstrov. Priamo do hlavnej súťaže postúpi päť tímov zo Serie A.

Hostia položili základ úspechu v prvom dejstve, keď sa najskôr v 14. minúte presadil Oussama El Azzouzi a pred prestávkou zvýšil na rozdiel dvoch gólov Joshua Zirkzee. Po zmene strán znížil Sardar Azmoun, no v 65. minúte poistil víťazstvo Bologne Alexis Saelemaekers.

 

Serie A – 33. kolo:

  • AC Miláno – Inter Miláno 1:2 (0:1)
    Góly: 80. Tomori – 18. Acerbi, 49. Thuram. ČK: 90.+4 Hernandez, 90.+7 Calabria – 90.+4 Dumfries
  • AS Rím – FC Bologna 1:3 (0:2)
    Góly: 56. Azmoun – 14. El Azzouzi, 45. Zirkzee, 65. Saelemaekers

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:38

Elon Musk predpovedal koniec dolára, ak sa USA nevysporiadajú so svojím štátnym dlhom.

„Musíme niečo urobiť s naším štátnym dlhom, inak bude dolár bezcenný,“ napísal na svojej sociálnej sieti X.

Počas Bidenovho prezidentovania vzrástol štátny dlh USA na 34,4 bilióna dolárov. Ako predpovedá MMF, v roku 2024 prekročí hranicu 123 % HDP krajiny.

20:12

Americké ministerstvo zahraničných vecí obvinilo v piatok Rusko zo série “zlomyseľných” kybernetických útokov proti európskym krajinám vrátane Slovenska.

20:04

Jemenskí húsíjski povstalci v piatok pohrozili eskaláciou svojich útokov na lode smerujúce do izraelských prístavov ako odvetu za prípadnú izraelskú ofenzívu v meste Rafah na juhu Pásma Gazy. V Rafahu našlo útočisko pred bojmi v iných častiach tejto enklávy vyše milióna Palestínčanov.

19:57

Ceny ropy v piatok klesli a za celý týždeň smerujú k najvýraznejšiemu poklesu za posledné tri mesiace. Náladu na trhoch ovplyvnil najmä horší než očakávaný vývoj na americkom pracovnom trhu za apríl. Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s dodávkou v júli dosiahla do 19.03 h SELČ 83,25 USD (77,49 eura) za barel (159 litrov). Oproti predchádzajúcej uzávierke to znamená pokles o 42 centov (0,50 %). Cena americkej ľahkej ropy WTI s júnovým kontraktom dosiahla 78,46 USD/barel. V porovnaní s predchádzajúcou uzávierkou to predstavuje pokles o 49 centov (0,62 %).

19:34

Rusko prostredníctvom svojho veľvyslanectva v Berlíne poprelo zapojenie do vlaňajšieho kybernetického útoku na koaličnú Sociálnodemokratickú stranu Nemecka (SPD).

19:23

V Česku sa na budúci týždeň začne vojenské cvičenie Severoatlantickej aliancie Immediate Response (Okamžitá odpoveď). Zúčastní sa na ňom približne 1200 vojakov, z toho asi 850 ich pricestuje zo Spojených štátov. V piatok to oznámilo české ministerstvo obrany.

18:54

Estónsky politik Kristo Enn Vaga prešiel za necelý týždeň na bicykli 1700-kilometrovú trasu z Tallinnu do Kyjeva. Jeho cieľom bolo vyzbierať finančné prostriedky na pomoc ukrajinskej armáde.

18:37

Rusko bude reagovať “zničujúcim odvetným úderom” v prípade, že Ukrajina s podporou Západu zaútočí na Kerčský most alebo Krymský polostrov, varovala v piatok hovorkyňa ruského ministerstva zahraničných vecí Marija Zacharovová.

18:10

Ruská armáda tento rok dobyla 547 štvorcových kilometrov územia Ukrajiny. Oznámil to v piatok ruský minister obrany Sergej Šojgu, ktorý ich označil za “nové ruské územia”.

17:49

Britský minister zahraničných vecí David Cameron sa vyslovil proti Macronovej myšlienke vyslať na Ukrajinu jednotky NATO.

„Vyslanie vojsk NATO na Ukrajinu by bolo nebezpečnou eskaláciou, nie je to potrebné,“ povedal Cameron, ktorý je dnes na návšteve Kyjeva.

17:46

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Žena pózuje medzi tulipánmi počas návštevy Harrisonovho tulipánového festivalu v Agassiz v Britskej Kolumbii

Autor: AP/Darryl Dyck/The Canadian Press via AP

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Andrej Sablič

Erik Majercak

Marek Brna

Matúš Pestrý

Marian Kotleba

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali