Hrôzostrašný koniec hry na Ukrajine

Hrôzostrašný koniec hry na Ukrajine

Kyjev 17. februára 2023 (HSP/dailyreckoning/Foto:Screenshot Twitter)

 

Rozsiahlo som písal o dvoch aspektoch vojny na Ukrajine, ktoré nepočujete z tradičných médií v Spojených štátoch alebo vo Veľkej Británii. Prvým je, že Rusko v skutočnosti vo vojne víťazí, konštatuje James Rickards vo svojom poslednom príspevku

kanón, delo, tank
Ilustračné foto

Americké médiá, ako napríklad The New York Times (kanál ministerstva zahraničných vecí) a The Washington Post, donekonečna informujú o tom, ako ruské plány zlyhali, o tom, akí sú nekompetentní, o tom, ako Ozbrojené sily Ukrajiny (OSU) zatlačili Rusov v Donbase a ako zbrane NATO, ako napríklad americké tanky Abrams, britské tanky Challenger a nemecké tanky Leopard, čoskoro zvrátia situáciu v neprospech Ruska.

Reklama

To všetko je nezmysel. Nič z toho nie je pravda.

 

Reklama

Kontrola reality

Po prvé, ukrajinský postup, ktorý sa uskutočnil koncom leta, bol proti slabo bráneným pozíciám, ktoré Rusi rýchlo ustúpili, aby ušetrili sily. Rusi boli ochotní vzdať sa územia, aby nestratili cenných mužov a materiál.

Rusi sa stiahli na obranyschopnejšie pozície a odvtedy tvrdo mašírujú ukrajinské útočiace sily. Ukrajina pri týchto márnych a neuvážených útokoch premrhala neuveriteľne veľké množstvo mužov a techniky.

Celkovo sa podľa dôveryhodných správ straty AFU blížia k 500 000 a rastú neudržateľným tempom. Na druhej strane, správy o 100 000 ruských mŕtvych sú takmer určite divoké preháňanie zo strany Ukrajiny. BBC sa pokúsila tieto čísla overiť a na základe rozsiahleho vyhľadávania v pohrebných oznamoch, verejných záznamoch atď. našla len približne 20 000 potvrdených ruských mŕtvych.

 

Nakoniec pošlite tanky!

A čo tanky, ktoré údajne posiela NATO? Nuž, tanky ešte neboli dodané a väčšina z nich nebude dodaná skôr ako o niekoľko mesiacov. Tanky M1 Abrams možno dorazia až o rok alebo viac. Ide však len o 31 tankov.

Reklama

Keď tanky NATO dorazia, pravdepodobne ich rýchlo zničí ruské delostrelectvo, protitankové zbrane a presné rakety. Sú to dobré tanky, ale zďaleka nie neporaziteľné. Rusi už desaťročia vyvíjajú výkonné zbrane špeciálne určené na ničenie týchto modelov tankov NATO. Rusi sa ich nijako zvlášť neobávajú.

Okrem toho sa tanky spoliehajú na účinnú vzdušnú ochranu, ktorá Ukrajine chýba. Na bojisku budú sediacimi kačicami. V skutočnosti nemá zmysel posielať tanky na Ukrajinu, ak tam nepošlete bojové lietadlá, ktoré im poskytnú krytie.

 

Rusko víťazí na bojisku

Ruské sily medzitým takmer obkľúčili mesto Bachmut, ktoré je významným dopravným a logistickým uzlom a prechádza ním niekoľko kľúčových ciest a železničných tratí. Pravdepodobne padne do rúk Rusov v priebehu niekoľkých týždňov.

Strata Bachmutu bude pre Ukrajinu veľkou ranou napriek tvrdeniam západných médií, že v skutočnosti nie je veľmi dôležitý. Celá 800-kilometrová obranná línia Ukrajiny by sa pravdepodobne začala rúcať a nemajú silne opevnené pozície, o ktoré by sa mohli oprieť. Ukrajinské jednotky, hoci sú to statoční a schopní vojaci, sú už aj tak vyčerpané a dochádzajú im zásoby.

Reklama

Navyše sa zdá pravdepodobné, že Rusko pripravuje ničivú ofenzívu s obrovským množstvom mužov, tankov, obrnených transportérov, delostrelectva, vrtuľníkov, dronov a lietadiel.

Táto ruská armáda nie je tou istou armádou, ktorá pred rokom napadla Ukrajinu. Je oveľa lepšie vycvičená, vedená a vybavená. Poučila sa z chýb, ktoré urobila počas svojej prvej invázie vo februári minulého roka. Ukrajina by nemala očakávať, že tieto chyby zopakuje.

Znamená to všetko, že fandím ruskému víťazstvu na Ukrajine? Nie, len sledujem fakty na mieste a upevňujem ich, aby som mohol vykonať objektívnu analýzu.

Táto analýza ma vedie k presvedčeniu, že Rusko vojensky zvíťazí. Západná vojenská pomoc môže predĺžiť boje, ale neovplyvní konečný výsledok. Len oddiali nevyhnutné a zbytočne zabije oveľa viac ľudí.

 

Oveľa väčšie riziko

Druhým aspektom tejto vojny, o ktorom sa v médiách neinformuje alebo sa aspoň bagatelizuje, je rastúce riziko jadrovej vojny.

Toto riziko sa zvyšuje s každým eskalačným krokom oboch strán. USA sú lídrom v bezohľadnej eskalácii dodávaním ďalekonosného delostrelectva, protiraketových batérií Patriot, spravodajských služieb, sledovania a teraz aj tankov. Rusko reaguje na každý krok.

Kým sa obe strany dostanú na jadrovú úroveň, čaká ich ešte niekoľko krokov, ale ani jedna z nich neprejavuje ochotu ustúpiť.

Mimochodom, Rusko má plné právo zaútočiť na tie krajiny NATO, ktoré dodávajú zbrane Ukrajine. Tým, že dodávajú zbrane strane konfliktu, vzdali sa svojej neutrality a stali sa v podstate bojovníkmi. Rusko to neurobilo, pretože nechce vtiahnuť NATO priamo do boja. Z právneho hľadiska však môže.

 

Reklama

Dajte, dajte, dajte

Požiadavky Ukrajiny na USA, Spojené kráľovstvo a zvyšok NATO na moderné zbrane na boj proti Rusom nepoznajú hranice. Západ začal dodávať Ukrajine hotovosť, spravodajské informácie a protitankové zbrane, ako napríklad rakety Javelin. Čoskoro sme začali dodávať delostrelectvo dlhého doletu, bezpilotné lietadlá a ďalšiu hotovosť.

Keďže ruský postup pokračoval, Zelenskyj požadoval a dostal protiraketové batérie Patriot, ktoré dokážu zničiť prilietajúce ruské rakety. Americké delostrelectvo bolo namierené na ruský Krym. Niekoľko dronov zasiahlo vo vnútri Ruska citlivé letecké základne s jadrovými zbraňami v blízkosti.

Ďalšia požiadavka na ďalšie zbrane sa týkala moderných tankov, ktoré práve dodávajú USA, Spojené kráľovstvo, Nemecko a Poľsko. V najnovšom kroku, ktorý neprekvapuje, Ukrajina teraz požaduje od USA stíhačky F-16, ktoré patria medzi najmodernejšie lietadlá na svete.

Rusko však má najdokonalejší systém protivzdušnej obrany na svete a je veľmi schopné zostreliť F-16 vo veľkom počte.

Biden zatiaľ Zelenského žiadosť odmietal, ale predtým, než nakoniec ustúpil, vylúčil vyslanie tankov. To isté sa pravdepodobne stane aj v prípade lietadiel. Tie však situáciu proti Rusku nezvrátia.

Reklama

Keď sa ukáže, že tieto moderné systémy nemôžu pomôcť, aká bude ďalšia požiadavka Ukrajiny? Rusko môže eskalovať rovnako rýchlo a smrteľne ako USA.

Celý tento scenár je dlhým pomalým pochodom k jadrovej vojne alebo úplnému rozpadu Ukrajiny.

 

Je na to niekto naozaj pripravený?

USA neukončia dodávky zbraní, pretože Joe Biden sa bojí straty tváre a jeho najbližší poradcovia, ako napríklad Victoria Nulandová, majú iracionálnu nenávisť voči Rusku a sú totálnymi vojnovými štváčmi.

Teraz môžeme pridať nové nebezpečenstvo vyplývajúce zo zúfalstva. Tým je skutočnosť, že najväčším porazeným vo vojne môžu byť samotné USA.

Reklama

Keď Ukrajina zanikne pod masívnym ruským náporom, USA budú čoraz zúfalejšie. Ich dôveryhodnosť je v ohrození po tom, čo venovali toľko peňazí, materiálu a morálnej váhy na obranu Ukrajiny.

Bidenova administratíva v podstate zmenila vojnu na Ukrajine na existenčnú krízu pre USA a NATO, hoci sa ňou nikdy nemala stať. Ukrajina nikdy nebola životne dôležitým záujmom USA. Vojna je však existenčná pre Rusko a to sa jej nevzdá.

Majú USA len tak zložiť ruky a priznať ruské víťazstvo? Tvárou v tvár takémuto veľkolepému neúspechu sa NATO môže skutočne rozpadnúť. Takže sa pravdepodobne zdvojnásobí.

Možno zúfalý Biden nariadi vojskám, aby vstúpili na západnú Ukrajinu ako nárazník proti úplnému ovládnutiu krajiny Ruskom. Viete si predstaviť, čo by sa mohlo pokaziť. Táto situácia sa môže rýchlo zvrhnúť na priamu vojnu medzi USA a Ruskom, a nie na zástupnú vojnu, akou je teraz.

Američania a najmä investori nie sú na nič z toho pripravení. Mali by byť. Je to čoraz pravdepodobnejšie.

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:06

Arbitrážny súd v Petrohrade zmrazil ruské aktíva niekoľkých európskych bánk vrátane Deutsche Bank. Informovala agentúra DPA.

Súd prijal opatrenie na žiadosť RusChimAllianz, čo je dcérska spoločnosť Gazpromu, ktorá prevádzkuje terminál na skvapalnený zemný plyn (LNG) v Baltskom mori, uviedla v sobotu ruská štátna tlačová agentúra Tass.

Súd zablokoval aktíva vo forme cenných papierov patriacich Deutsche Bank a ďalším spoločnostiam, v ktorých má podiel, ako aj vo forme nehnuteľností a peňazí na bankových účtoch.

17:05

Gruzínska prezidentka Salome Zurabišviliová v sobotu vetovala zákon o zahraničnom vplyve, informovali agentúry AFP a Reuters.

Prezidentka Zurabišviliová v minulosti viackrát avizovala, že zákon bude v prípade schválenia vetovať. Vládna strana Gruzínsky sen má však v parlamente dostatok hlasov na prelomenie jej veta.

17:02

Pápež František vstal v sobotu počas ceremónie v starovekej aréne vo Verone, aby objal dvoch mužov, ktorých príbuzných zabili Hamas a izraelské sily. Informovala agentúra Reuters.

Pápežova návšteva Verony po troch týždňov od návštevy Benátok minulý mesiac je testom jeho výdrže po sérii ochorení v poslednom roku.

14:48

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan udelil milosť siedmim generálom. Boli odsúdení za úlohu pri vojenskom prevrate, ktorý v roku 1997 zvrhol islamistickú vládu, informujú dekréty zverejnené v sobotu. Správu priniesla agentúra AFP.

14:33

Vietnamská komunistická strana nominovala ministra pre verejnú bezpečnosť To Lama do funkcie nového prezidenta krajiny. V sobotu o tom informovali štátne médiá, uviedla agentúra AFP.

Budúci prezident Lam (66) je ministrom verejnej bezpečnosti od roku 2016 a voči hnutiam za ľudské práva v komunistickej krajine presadzoval tvrdý postoj.

14:31

Rusko by mohlo dodávať Číne svoju ropu tou istou trasou, akou má prechádzať navrhovaný plynovod. Vyhlásil to v piatok (17. 5.) ruský prezident Vladimir Putin. Informovala agentúra Reuters.

Putin na záver dvojdňovej návštevy Číny uviedol, že spolu so svojimi hostiteľmi potvrdil záujem o pokračovanie v navrhovanom plynovode s názvom Sila Sibíri 2.

13:54

Poľský premiér Donald Tusk v piatok vyhlásil, že Varšava vynaloží na ochranu svojej východnej hranice viac než 2,3 miliardy eur. Zdieľa ju s Ukrajinou, Bieloruskom a ruskou exklávou Kaliningrad, informuje agentúra AFP.

Poľsko taktiež modernizuje svoju armádu a na obranu vynakladá až štyri percentá hrubého domáceho produktu (HDP), čo je najviac v EÚ.

13:42

Nemecko zažíva nebezpečnú eskaláciu politickej agresie, čo sa prejavuje prudkým nárastom útokov proti politicky aktívnym ľuďom. Spolková ministerka vnútra Nancy Faeserová (SPD) to napísala v článku pre nemecký denník Welt. Informovala agentúra DPA.

“Musíme jednoznačne ukázať, že právny štát nebude tolerovať toto násilie – ani voči zeleným, ani voči politikom AfD, ani voči predstaviteľom inej strany,” uviedla.

Nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
Na snímke nemecká ministerka vnútra Nancy Faeserová
13:17

Prudké dažde viedli v noci na sobotu k povodniam v častiach Nemecka, Belgicka i Holandska. Voda zaplavila ulice aj budovy, v niektorých oblastiach museli evakuovať aj obyvateľov, informuje TASR podľa agentúry AFP.

V juhozápadnej nemeckej spolkovej krajine Sársko stála na uliciach voda a na snímkach zdieľaných na sociálnych sieťach bolo vidieť záchranné zložky, ako evakuujú ľudí do bezpečia.

12:59

Gruzínsky premiér Irakli Kobachidze sa v piatok pridal k desaťtisícom ľudí, ktorí pochodovali hlavným mestom Tbilisi pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny. Obdobné pochody sa konali aj v približne 20 ďalších gruzínskych mestách, informuje TASR podľa agentúry AP.

Na piatkovom pochode v Tbilisi sa zúčastnil premiér Kobachidze aj predseda parlamentu Šalva Papuašvili.

V Tbilisi sa konal pochod za tradičné rodiny
Na snímke ľudia s gruzínskymi vlajkami počas pochodu za tradičné rodiny pri príležitosti tzv. dňa čistoty rodiny v Tbilisi
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Pavel Jacz

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali