Hrnko označil hnutie Black Lives Matter a odstraňovanie sôch za nebezpečnú hru s ohňom. “Tvrdenie o iba bielom otrokárovi a čiernom otrokovi je nezmyslom”

Hrnko označil hnutie Black Lives Matter a odstraňovanie sôch za nebezpečnú hru s ohňom. “Tvrdenie o iba bielom otrokárovi a čiernom otrokovi je nezmyslom”

Bratislava 21. júna 2020 (HSP/Foto:Facebook)

 

Otrokárstvo je čiernou škvrnou na dejinách ľudskej civilizácie (no celej, nielen európskej),” píše v komentári bývalý poslanec NR SR za SNS Anton Hrnko.

Na snímke Anton Hrnko

Podľa Antona Hrnka to celé začalo niekedy pred približne 30 rokmi v afganskom Bamjáne. “Tlupa talibancov vyhodila do vzduchu dve obrovské sochy Budhu, ktoré na danom mieste stáli niekoľko storočí. Vraj zobrazovanie takéto božstva nie je v súlade s islamom. A pod týmto krytím boli zničené ďalšie a ďalšie pomníky minulosti, z ktorých azda najznámejším je antická Palmíra v Sýrii.”

Reklama

“Dnes sme svedkami ničenia sôch významných osobností po celom svete, lebo na nich našli nejaký šrám z hľadiska nie vtedajších, ale dnešných morálnych kritérií. Takéto transponovanie náboženských alebo morálnych kritérií do minulosti je bohapustým manipulovaním a základom úplného rozvratu spoločnosti, ktorý môže vyústiť do kolapsu spoločenského poriadku, koniec ktorého si možno ani spúšťači týchto procesov neuvedomujú!”

Hrnko sa pri tom pýta aký je principiálny rozdiel v tom, keď niekto zničí sochy Budhu v Bamjáne alebo zhodí sochu K. Kolumba v USA? “Žiaden! Kým v prvom prípade išlo o náboženský fanatizmus, v druhom prípade ide o morálny fanatizmus. V oboch prípadoch zlé pochopené náboženstvo i morálka! Je to v podstate jedno a to isté len v ružovom. Pritom zhodenie sochy Kolumba je symbolické delegitimizovanie existencie európskych štátov na americkej pevnine, teda aj delegitimizovanie vzniku USA.”

Reklama

“Ale poďme od začiatku. Celá táto hystéria vychádza z mylnej premisy, že zotročovateľmi boli bieli ľudia a otrokmi boli černosi. Je to bohapusté prekrúcanie histórie a protibelošský rasizmus ako vyšitý,” tvrdí podpredseda SNS.

Hrnko upozorňuje, že otrokárstvo ako systém existovalo od vzniku prvých štátov niekedy pred 5000 rokmi a oficiálne skončilo až na začiatku 20. storočia. “Otrokármi boli egyptskí faraóni, mezopotámski a perzskí králi, grécki tyrani i demokrati, Rimania i ich nasledovníci. Vymažeme preto faraóna Ramzesa II., kráľa Nebukadnesar II., kráľa Darea, Perikla alebo Cézara z dejín? Veď oni sa zapísali do dejín iným, nie tým, že boli otrokármi.”

Rovnakým nezmyslom je podľa neho tvrdenie o bielom otrokárovi a čiernom otrokovi. “V ranom stredoveku prekvital obchod s otrokmi, kde hlavnou komoditou boli Slovania. Ich masa bola taká veľká, že dokonca z užívania bolo vytlačené latinské slovo rab, resp. servus a bolo nahradené slovom sclavus, slavus. Dodnes v mnohých západných jazykoch je termín Sklawe, slave… slovo, ktoré znamená otrok.”

“Máme preto žiadať britskú kráľovnú, Macrona alebo Merkelovú, aby nám prišli umývať nohy?! Alebo aby tieto slová vyhodili zo svojich slovníkov?! Veď by sa nám vysmiali. Vraj to je história. A čo tí dnešní bieli ľudia, ktorí v USA kľačia pred rozvášnenými davmi, nechajú sa ponižovať alebo im nasadzujú drevené jarmá, majú spoločné s otrokármi spred niekoľkých storočí? Je to hanba, že tí, čo sa snažia zruinovať západnú civilizáciu, toto podporujú a oslavujú.”

Hrnko dodáva, že naši predkovia zažili viacero devastujúcich vpádov rasovo iných národov (Avarov, Mongolov, Osmanov), ktorí nielen vraždili našich predkov, ale ich aj brali do otroctva. “Len pri prvom Osmanskom vpáde roku 1530 na juhozápadné Slovensko odviedli Osmani do otroctva okolo 20 000 tamojších obyvateľov. A týmto spôsobom sa osmanskí Turci živili na našom území ešte ďalších 150 rokov. To máme žiadať Mongolov, aby zrútili sochu Džingischána v Ulánbátare? Alebo požiadať Erdogana, aby sa nám ospravedlnil a prišiel umývať nohy? Veď je to zvrátené!”

Reklama

“Apropo. Čierni otroci v Amerike. Dnes sa to snažia niektorí vyložiť ako čiste záležitosť bieleho muža. Ale to vôbec tak nie je. Ukázalo sa, že Amerika je vhodná na pestovanie bavlny a tabaku, čím vznikla potreba pracovnej sily na plantáže. Domáce indiánske obyvateľstvo nebolo na túto prácu vhodné, tak vznikla potreba vhodnej pracovnej sily. V Amerike vznikol dopyt a v Afrike vznikla ponuka. Predstava, že bieli otrokári išli do Afriky loviť čiernych otrokov, je úplne nepravdivá. Tak ako vládcovia Veľkej Moravy a neskôr Českého štátu boli hlavnými dodávateľmi slovanských otrokov na trhy v Európe a na Blízkom východe, tak miestni africkí králi a náčelníci chodili loviť do džungle svojich afrických súkmeňovcov (ak môžem použiť tento termín) a na pobreží západnej Afriky ich predávali obchodníkom, ktorí ich potom prevážali na druhú stranu Atlantiku.”

Exsposlanec a bývalý šéf výboru NR SR pre obranu a bezpečnosť uviedol, že otrokárstvo je čiernou škvrnou na dejinách ľudskej civilizácie (no celej, nielen európskej). “Ale musíme ho chápať v kontexte doby. Ak niekomu postavili pomník, tak určite nie preto, že obchodoval s otrokmi. Určite mal iné zásluhy. Jeho hodnotenie dnešnými morálnymi kritériami je scestné, nehistorické a narušujúce stabilitu štátov. Možno niekomu ide o to, ale upozorňujem, že žiaden proces v histórii sa neskončil tak, ako ho plánovači naplánovali. Ono to môže skončiť úplne ináč. Preto treba túto hystériu veľmi rýchlo ukončiť.”

“PS. Sochy činiteľov Konfederácie sa začali stavať na konci 19. storočia. Boli výrazom uzmierenia medzi bývalými rivalmi občianskej vojny v USA a symbolom jednoty amerického národa. Ak sú dnes pokusy o ich odstránenie, ide o odstránenie symbolu jednoty amerického národa. Možno o to ide. Ale bude svet bezpečnejší, keď sa USA rozsypú? Budúcnosť ukáže. PS2: Na každom živote záleží, či je čierny, žltý alebo biely. Ak záleží len na živote človeka určitej pleti, je to rasizmus. A ten má všetky farby.”

 

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali