Honzová: Odpustenie prinieslo medzi nás veľa pokoja a milosti

Honzová: Odpustenie prinieslo medzi nás veľa pokoja a milosti

Bratislava 9. februára 2021 (HSP/TK KBS/Foto:TK KBS-Archív rodiny)

 

Od 7. do 14. februára 2021 prebieha Národný týždeň manželstva (NTM). Jeho cieľom je propagovať a podporiť manželstvo ako vzácnu hodnotu pre moderného človeka. Týždeň sa nesie v znamení témy Bezpečne v manželstve. TK KBS tento týždeň oslovila viaceré manželské páry, ktorých odpovede bude zverejňovať v priebehu celého týždňa. Na naše otázky odpovedala Henrieta Honzová, matka piatich detí, ktorej manžel zomrel minulý rok. Henrieta Honzová je koordinátorka Manželských večerov na Slovensku

Henrieta Honzová
Na snímke Henrieta Honzová

Tento ročník Národného týždňa v manželstve sa koná pod heslom Bezpečne v manželstve. Cítili ste sa v manželstve bezpečne?

Reklama

“V manželstve som sa cítila bezpečne. Byť manželkou je hlboko vryté v mojej identite. Preto aj keď to nebolo vždy ľahké, vedela som, že je to miesto, kam patrím, kde sa môžem rozvíjať a slúžiť. Bolo to niečo, čo som veľmi túžila odovzdať ako posolstvo našim piatim deťom.”

 

Reklama
Bolo pre vás manželstvo bezpečným a pokojným prístavom?

“Povedzme si úprimne, že každý sme si v manželstve prešli aj obdobiami, ktoré veľmi pokojné neboli. Ale po tom, čo sme obaja s manželom prežili obrátenie v manželstve, vedeli sme porovnať vyrovnávanie sa s ťažkosťami bez Boha a na druhej strane s Ním. Všetko bolo iné. Ľudsky sme zlyhávali, ale Božia milosť medzi nami mimoriadne pôsobila. Teda áno, manželstvo bolo pre nás bezpečným a pokojným prístavom, oázou, kde sme radi trávili čas a nechali sa občerstviť.”

Už keď si pri sobáši sľubujeme “neopustím ťa ani v šťastí ani v nešťastí, ale budem ťa milovať, starať sa o teba a vážiť si ťa“, vyjadrujeme túžbu a tiež odhodlanie prispieť k tomu, aby to naše manželstvo bolo bezpečným miestom. No sobášom to len začína a my často drobnými rozhodnutiami tvoríme v našej rodine viac či menej bezpečné prostredie. Ako sa vám darilo vytvoriť v manželstve bezpečné prostredie?

“Zo začiatku naše manželstvo prechádzalo búrkami, nedorozumeniami a vyrovnávaním sa s novými skutočnosťami, ktorým sme museli čeliť. Obaja sme vyšli z úplne odlišného prostredia a bolo ťažké to zladiť. S odstupom času však hodnotím aj toto ako veľmi dobré, hoci v tej dobe sa mi to zdalo nezvládnuteľné.

Každé obrátenie si vyžaduje obetu, a preto veľmi vnímam, že Božie veci nemajú vždy ľahký a hladký priebeh. Teda, čímkoľkovek ťažkým sme si prešli, Pán Boh to svojou milosťou a naším “áno” premenil na krásnu vec. A takým bolo aj naše manželstvo. Boh prebýval v jeho strede a bol aj na prvom mieste. Následne všetko ostatné dostávalo postupne svoje miesto. To bola naša skúsenosť.”

 

Reklama
Čo ohrozovalo váš vzťah?

“Náš vzťah ohrozovalo veľa vplyvov. V prvom rade to bola naša pýcha a neschopnosť dať druhému to, čo mu patrí. Mne ako žene chýbali zo začiatku úprimné prejavy lásky a priazne a manželovi zase moje ocenenie a úcta. Keď sme prešli kurzom Manželské večery, prežili sme závratnú zmenu, ktorá natrvalo zmenila naše manželstvo. Pamätám si, ako manžel veľakrát svedčil mužom o tom, ako si celý čas myslel, že je dobrým manželom, lebo ako tvrdil “nepil, nefajčil, nebil ma, nemal frajerky”. Až na kurze objavil spôsob, ktorým som sa cítila milovaná a prijatá a ten sa mi snažil prejavovať.

Ja som sa zase viac otvorila a začala som namiesto jednorázových väčších konfliktov riešiť veci priebežne. Veľa som sa modlila za to, aby som neohrozila pokoj medzi nami a tiež, aby som rozpoznala vhodný čas na riešenie nedorozumení. No magro nášho manželstva bolo odpúšťanie. Praktizovali sme to nielen my, ale učili sme to aj naše deti. Dodnes fungujeme na princípe:

“Odpusť mi, že som spravil/a toto a toto a druhá strana povie: Odpúšťam Ti.” Odpustenie prinieslo medzi nás veľa pokoja a milosti. ”

 

Ak ste cítili ohrozenie, čo bolo pre vás v manželstve záchranným kolesom?

“Nenazvala by som to ohrozenie, ale často sme bojovali o čas pre naše manželstvo. Manžel pracoval z domu, takže sme boli spolu v podstate 24 hodín denne a k tomu sme spolu aj slúžili. Ale vo veľkej rodine, akou bola tá naša, sme si museli vytvárať priestor na čas strávený osamote. Chodievali sme spolu na večeru, na prechádzky alebo sme šli spolu niekam na víkend, čo však nebolo až tak časté. No a doma sme deti viedli k tomu, aby nám nechali priestor byť nerušene spolu a mať príležitosť pestovať náš vzťah.

Reklama

Chceli sme, aby videli a vnímali, že zo vzťahu s rodičmi pramenia ďalšie vzťahy v rodine.”

 

Bolo ťažké pochopiť, že v manželstve nemusíme byť dokonalí, ale napriek tomu, môže byť bezpečným miestom?

“Je to proces. Ako všetko iné. Človek celý život pracuje na tom, aby sa dokázal prijať aj s obmedzeniami a nedokonalosťami, ktoré má. Súčasťou tohto procesu je aj prijatie ľudí, s ktorými zdieľame svoj život. Niekedy to ide ľahšie, niekedy nie. Dôležité je pochopiť, že sám z vlastných síl nedokážem nič alebo len veľmi málo. Božia milosť, ktorá pôsobí skrze sviatosť manželstva mi v tom môže pomôcť.”

 

Je rodina pre vás bezpečným miestom aj počas súčasnej situácie koronakrízy? Čo robíte v tomto čase, aby takou bola?

“My sme už prvú vlnu prežívali ako veľké požehnanie, hoci sme čelili vážnej diagnóze a obmedzeniam i strachu s tým spojeným. Posledné roky som veľmi túžila po domácich obradoch počas Veľkej Noci. Dobrý Boh mi dal tú milosť, hoci bola posledná. Počas prvej vlny sme sa zastavili, ustúpil tlak, upevnili sa vzťahy. Veľa času sme trávili bytím spolu, rozhovormi, modlitbou, či už osobnou, manželskou alebo tou v rodine. Na všetko bol zrazu priestor. Nehovorím, že sme ho úplne využili, ale snažili sme sa, koľko sme boli v tom čase schopní.

Tento čas vnímam ako ťažký pre všetkých, pretože trvá už dlho. Zároveň však vnímam, že bolo priam nutné vrátiť sa z vonku dnu… do svojich farností, do svojich rodín, dnu do svojho srdca. Opäť sa stretnúť s Bohom, ktorý prebýva vo mne. O to sa usilujem v tejto dobe. Aby bol upevnený môj vnútorný človek. Aby som posilnená bola schopná čeliť tomu, čo táto doba ďalej prinesie. Z tohto základného vzťahu sa odvíja všetko ostatné v mojom živote. A o túto milosť prosím. Byť zjednotená s mojím Bohom.”

Viac článkov s náboženskou tématikou nájdete v kategórii Svetonázor.

Pošlite nám svoj príbeh s Bohom.

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

16:57

Namiesto rozvoja a prosperity Slovensku pre rozvrat právneho štátu hrozí úplné zastavenie eurofondov. Opozičná poslankyňa parlamentu Veronika Remišová (hnutie Slovensko, Za ľudí, KÚ) tak reagovala na vyhlásenia premiéra Roberta Fica (Smer-SD) a ministra investícií Richarda Rašiho (Hlas-SD) po kontrolnom dni na Ministerstve investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR.

16:56

Potraviny na Slovensku sú drahšie ako v Poľsku o takmer 40 %. S vysokými cenami energií a pohonných látok vládny kabinet nechce nič robiť napriek predvolebným sľubom. Uviedli to predstavitelia opozičného hnutia Slovensko pri hodnotení polročného pôsobenia vlády Roberta Fica (Smer-SD).

16:55

 Lídri Spojených štátov, Británie, Francúzska a vyše desiatich ďalších krajín vyzvali v spoločnom vyhlásení palestínske militantné hnutie Hamas, aby prepustilo množstvo rukojemníkov, ktorých zadržiava. 

16:54

Nemecká veľvyslankyňa v Číne Patricia Florová uviedla, že si ju čínske úrady predvolali v spojitosti so zatknutím štyroch Nemcov podozrivých zo špionáže v prospech Číny. 

16:52

Belgicko predvolá izraelského veľvyslanca, aby vysvetlil úmrtie humanitárneho pracovníka belgickej rozvojovej agentúry Enabel a členov jeho rodiny pri vzdušnom útoku v Pásme Gazy.

16:51

Najvyšší súd amerického štátu New York zrušil rozsudok nad hollywoodskym producentom Harveym Weinsteinom z roku 2020, v ktorom ho uznali za vinného zo sexuálnych trestných činov. Nariadil zároveň nový proces v prípade.

16:50

Švédsko na budúci rok prispeje zredukovaným práporom do síl NATO v Lotyšsku. Cieľom je podporiť tento pobaltský štát po ruskej invázii na Ukrajinu, oznámil švédsky premiér Ulf Kristersson.

16:49

Spolkový snem, dolná komora nemeckého parlamentu, výraznou väčšinou schválila 15. jún ako národný Deň veteránov. V tento deň si každoročne uctia vojakov, ktorí slúžia či slúžili krajine.

16:48

Šéf bieloruskej KGB vyhlásil, že jeho krajina zabránila pokusu o dronové útoky z Litvy, ktoré mierili na hlavné mesto Minsk a okolité oblasti. Litva obvinenia rázne odmietla.

16:43

Ruského občana odsúdili v severopoľskom Gdansku na dva a polročné väzenie za špionáž v prospech Moskvy. V Poľsku dlhodobo legálne žil a podnikal.

15:38

Ukrajinské a ruské sily proti sebe na Ukrajine navzájom útočili, v dôsledku čoho zomrelo najmenej sedem ľudí. Oznámili to miestni predstavitelia na oboch stranách frontovej línie.

15:36

Slovenským ovocinárom sa zatiaľ podarilo ochrániť úrodu pred nepriazňou počasia približne na 80 % vrátane marhúľ či jahôd. Všetko zatiaľ prikrývajú, zohrievajú vzduch. Uviedla to pre TASR Jana Holéciová, hovorkyňa Slovenskej poľnohospodárskej a potravinárskej komory. Spresnila, že práce na záchrane úrody pokračujú aj v týchto chladných nociach. Rozhodujúca bude noc na piatok (26. 4.), keď hlásia mrazy.

15:34

Očkovanie je jeden z najväčších objavov medicíny, ktorý chráni proti vážnym smrteľným chorobám. Objavujú sa však proti nemu dezinformácie a preočkovanosť v populácii v Česku klesá, nie som s ňou spokojný. Český minister zdravotníctva Vlastimil Válek to vyhlásil pri príležitosti európskeho a svetového týždňa očkovania.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali