“Hlasy z pekla” a prevrtávanie Zeme skrz naskrz. Mýty o najhlbšom vrte na svete

“Hlasy z pekla” a prevrtávanie Zeme skrz naskrz. Mýty o najhlbšom vrte na svete

Moskva 1. augusta 2019 (HSP/Sputnik/Foto:Sputnik-Alexeja Varfolomeev)

 

Veľkolepý vedecký projekt uvedený v Guinnessovej knihe rekordov – Kolský superhlboký vrt (SH-3) – stále dráždi predstavivosť obyčajných ľudí i odborníkov

Kolský vrt v roku 1984

Sovietski vedci si stanovili ambiciózne ciele – preskúmať najstaršie horniny našej planéty a spoznať tajomstvá procesov, ktoré v nich prebiehajú. Aby mohli uskutočniť svoje plány, museli vyvŕtať cez 12 kilometrov do vnútra Zeme – nikto na svete doteraz nedokázal túto hĺbku prekonať.

Reklama

Práce na Kolskom superhlbokom vrte neďaleko mesta Zapoljarnyj v Murmanskej oblasti prebiehali až do roku 2008. Počas tejto doby vedci vykonali mnoho objavov, získali užitočné výsledky, a dokonca narazili na “nevedno”.

Sputnik Poľsko požiadal Sergeja Pevzněra, vedúceho laboratória geofyziky a ekológie, hlavného geofyzika vo Výskumnom a výrobnom centre Kolský superhlboký, aby porozprával o svojej práci na Kolskom superhlbokom vrte.

Reklama

“Najprv by som rád upozornil na skutočnosť, že prvýkrát som sa dostal na Kolský superhlboký vrt v októbri 1992 a začal som pracovať na tomto unikátnom objekte začiatkom júla 1993. Preto o tom, čo sa stalo predtým, viem iba z publikácií a fondových zdrojov, a tiež z rozprávania ľudí, ktorí stáli na začiatku tohto projektu a podieľali sa na realizácii všetkých jeho fáz. Mal som to šťastie, že som sa s nimi stretol, a dokonca som s nimi spolupracoval,” hovorí Sergej Pevzněr.

 

Preteky pod zemou aj vo vesmíre

Zdroj Sputnika Poľsko vysvetľuje, že začatím prác na Kolskom superhlbokom vrte Sovietsky zväz sledoval niekoľko cieľov. Zástupcovia základných vied o Zemi chceli študovať najstaršie horniny našej planéty a procesy, ktoré v nich prebiehajú.

Štát mal navyše prirodzenú túžbu získať použiteľné výsledky, ktoré by mohli pozitívne ovplyvniť jeho ekonomický a priemyselný rozvoj – napríklad objaviť nové ložiská medených a niklových rúd.

Reklama
Kolský superhlboký vrt (SH-3)

“Podľa môjho názoru bol druhý dôvod podstatnejší. Začiatkom šesťdesiatych rokov sa začali v ZSSR a v ďalších krajinách objavovať rozsiahle projekty, súvisiace s hľadaním nových zdrojov nerastných surovín – ľudstvo začalo skúmať šelfy morí a dná svetového oceánu. Technicky to bolo možné práve v tejto chvíli,” hovorí Sergej Pevzněr.

Navyše, porovnáva záujem o skúmanie hĺbok Zeme v rôznych krajinách s túžbou ľudstva ovládnuť vesmír v rovnakom období.

“V roku 1961 Spojené štáty začali Projekt Mohole. Urobili neúspešný pokus na dosiahnutie seizmickej Mohorovičićovej hranice (Moho) morským vrtom, čo podľa moderných predstáv o štruktúre planéty zodpovedá hranici zemskej kôry s plášťom. Maximálna hĺbka jedného z vrtov tvorila 183 metrov (pri hĺbke mora 3500 metrov). Projekt potvrdil, že hlbokovodné vŕtanie mohlo v zásade odštartovať nový program hlbokovodného vŕtania DSDP, ktorého realizácia sa začala svetovo preslávenou vedecky-výskumnou loďou Glomar Challenger. Sovietski vedci sa aktívne podieľali na jej expedíciách,” uviedol zdroj Sputniku Poľsko.

Sovietsky zväz tiež nezostával pozadu. V roku 1962 boli na území Kazašskej sovietskej socialistickej republiky (KazSSR) začaté práce na dvoch superhlbokých vrtoch – Aralsorskom (SH-1) a Biikžalskom (SH-2), ktoré boli dokončené v roku 1971 pri hĺbke vrtov 6806 metrov a 6700 metrov.

V roku 1965 vyvinuli komplexný vedecký a technický program k štúdiu hlbokej štruktúry zemskej kôry. Hĺbenie Kolského superhlbokého vrtu (SH-3) sa začalo 24. mája 1970. “V tom istom roku v USA v štáte Oklahoma začali hĺbiť vrt Baden Unit, ktorý počas 545 dní dosiahol hĺbku 9159 metrov a bol najhlbším vrtom na svete až do roku 1974, keď Spojené štáty ukončili implementáciu nového rekordného vrtu Berta Rogers s hĺbkou 9 583 metrov (v rokoch 1973 – 1974). Tento rekord prekonali 6. júna 1979, keď Kolský superhlboký vrt dosiahol 9 584 metrov. V roku 2019 sa teda oslavuje 40. výročie triumfu národného myslenia a technológie!” hovorí Sergej Pevzněr.

Reklama
Nástroj, ktorý sa používa pri vŕtaní

Chceli prevŕtať Zem skrz naskrz?

Vŕtanie a prieskum Kolského superhlbokého vrtu umožnilo odborníkom pracovať s novozískanými údajmi.

“Vykonané štúdie pomocou Kolského superhlbokého vrtu umožnili získať priame údaje o štruktúre a zložení hlbinných zón starej kontinentálnej zemskej kôry a vytvoriť jej oporné geologické, geochemické a geofyzikálne prierezy. Získané faktické materiály významne zmenili predchádzajúce modely stratifikovanej štruktúry kontinentálnej zemskej kôry, preukázali prítomnosť rudnej mineralizácie a tekutín v nej, až do maximálnej hĺbky a zmenili tradičné chápanie povahy geofyzikálnych hraníc,” vysvetľuje Sergej Pevzněr.

Odmieta sa známy mýtus, že sovietski vedci údajne chceli “prevŕtať” Zem skrz naskrz.

“Hlavnou úlohou hĺbkových študijných programov vnútri Zeme, a to ako v ZSSR, tak vo svete (predovšetkým v USA a Nemecku), bola podrobná štúdia štruktúry zemskej kôry po celej jej hrúbke – až k hranici Moho. Súčasne sa uvažovalo o možnosti dosiahnutia hraníc s plášťom, vŕtaním v tých miestach, kde je hrúbka zemskej kôry minimálna – v oceánoch. Inými slovami, išlo o “prevŕtanie” zemskej kôry, ale nie samotnej planéty Zem. Touto myšlienkou sa zaoberali, predovšetkým americkí vedci. Úlohu dosiahnuť hranicu Moho pred Kolským superhlbokým vrtom nebol stanovený, pretože v oblasti jeho vzniku je táto hranica pravdepodobne v hĺbke 35-50 kilometrov,” vysvetľuje Sergej Pevzněr.

Kolský superhlboký vrt umožnil získať údaje o zložení hlbinných zón starej kontinentálnej zemskej kôry

Našli “peklo s hlasmi hriešnikov”

Práce na Kolskom superhlbokom vrte sú spojené ešte s jedným rozšíreným mýtom. Dlho verili, že sovietskym vedcom sa podarilo nahrať “hlasy hriešnikov z pekla”, keď údajne spustili mikrofón do Kolského superhlbokého vrtu do hĺbky 12 kilometrov a zaznamenali zvláštne zvuky, podobné výkrikom a stonaniu. Hoci sa neskôr ukázalo, že táto informácia bola aprílovým vtipom v jednom z miestnych médií, niektorí ľudia tomu stále veria.

“Hlasy z pekla” to určite neboli. Nikto nikdy nespúšťal “mikrofón” do Kolského superhlbokého vrtu – v takej hĺbke kvôli veľmi ťažkým termobarickým podmienkam nebude fungovať žiadne špecializované geofyzikálne zariadenie, tým skôr počas procesu vŕtania, ale zvuky (a to, nielen spôsobené vrtným procesom) sú prítomné v každej studni, a tiež v akejkoľvek časti zemskej kôry. Nie sú spôsobené “hlasmi hriešnikov”, ale celkom normálnymi geologickými procesmi – tvorbou trhlín, pohybom tekutín, pomalými a rýchlymi pohybmi zemskej kôry atď. Tieto geoakustické zvuky sú zaznamenávané špeciálnym zariadením, pretože majú veľmi nízku úroveň. Analýza týchto záznamov nám umožňuje získať veľa užitočných informácií o stave geologického prostredia v okolí vrtu,” vysvetľuje Sergej Pevzněr.

 

 

Reklama

Lono zeme prehltlo vrtnú súpravu

Jedna z veľkých nehôd sa stala na Kolskom superhlbokom vrte v septembri 1984. V hĺbke 12,066 kilometrov sa vrtná súprava náhle zasekla a rozpadla. Bolo nutné použiť silu k núdzovému zdvíhaniu. Samotné vrtné dláto a niekoľko kilometrov potrubia však zostalo navždy v lone Zeme.

“K týmto nehodám dochádza pravidelne pri vŕtaní aj relatívne plytkých studní a neexistujú k tomu žiadne zásadné vedecké vysvetlenia, okrem základov odolnosti materiálu. Často môžu byť komplikácie, ktoré vznikli po takýchto haváriách, odstránené pomocou zvláštnych núdzových operácií – vyzdvihnutie zostávajúcej časti vŕtacej súpravy celkovo alebo po častiach, rozvŕtanie atď. Mnoho takýchto nehôd sa stalo a bolo úspešne odstránených počas hĺbenia Kolského superhlbokého vrtu, ale nie všetky,” hovorí Sergej Pevzněr.

 

Kolský superhlboký vrt nemá obdobu

Reklama

K dnešnému dňu bolo vo svete vyvŕtaných dostatočne veľké množstvo superhlbokých vrtov, hlbších ako 8 000 metrov. Tri z nich sú v USA – už spomínaná Berta Rogers (9583 metrov), Baden Unit (9159 metrov), University (9159 metrov). Dva vrty sa nachádzajú v Nemecku – KTB-Oberpfalz (9901 metrov) a KTB Hauptborung (9100 metrov).

V Rakúsku je to vrt Cysterdorf s hĺbkou 8553 metrov. Na území bývalého ZSSR je to Saatlinský vrt (8324 metrov), ktorý sa nachádza v súčasnom Azerbajdžane, a vrt Len-Jachinský (8250 metrov) ktorý vznikol už v Ruskej federácii.

Ako však zdôrazňuje zdroj Sputnika Poľsko, na svete neexistuje ani jedna obdoba Kolského superhlbokého vrtu a ani nemôže existovať: každý superhlboký vrt je jedinečným objektom, ako vo svojej geologickej polohe, tak vo svojej konštrukcii.

V hĺbke 12,066 kilometrov sa vrtná súprava náhle zasekla a rozpadla

“Naša krajina sa bohužiaľ v súčasnosti nezaoberá superhlbokými vrtnými projektmi s vedeckými účelmi.” Jediným, plne realizovaným projektom v Ruskej federácii je už spomínaný Len-Jachinský vrt, na ktorom sa pracovalo v rokoch 2000 až 2006.

S rôznou mierou úspechu bolo dokončených (alebo zastavených) niekoľko ďalších projektov, začatých v ZSSR. Je to Uralský superhlboký vrt (SH-4), ktorý bol vyvŕtaný v rokoch 1985 až 2005 a dosiahol hĺbku 6100 metrov (podľa projektu mal skúmať hĺbku 15 kilometrov); Tumenský superhluboký vrt (SH-6), práce na ňom prebiehali v rokoch 1987 až 1996, hĺbka bola 7502 metrov, z plánovaných 8 tisíc metrov,” uzatvára Sergej Pevzněr.

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:15

Slovenský reprezentant v boxe Dávid Michálek postúpil na ME v Belehrade do osemfinále kategórie do 63,5 kg. V 1. kole zdolal Poliaka Olafa Pera jednoznačne 5:0 na body. Jeho ďalším súperom bude druhý nasadený Armén Narek Manasyan, informovala o tom Slovenská boxerská asociácia prostredníctvom facebooku.

Včera 20:10

Slovenská tenistka Anna Karolína Schmiedlová neuspela v 2. kole dvojhry na antukovom turnaji WTA v Rouene. Druhej nasadenej domácej Francúzke Caroline Garciovej podľahla hladko 1:6, 0:6.

Včera 19:58

Úrad pre reguláciu sieťových odvetví (ÚRSO) navrhuje pomoc Ukrajine pri zachovaní tranzitu plynu aj implementácii európskej legislatívy. Vyplynulo to z rokovania predsedu ÚRSO Jozefa Holjenčíka s námestníkom ministra energetiky Ukrajiny Mykolom Kolisnykom 11. apríla v Michalovciach. Prebrali na ňom viaceré kľúčové oblasti vzájomnej spolupráce v oblasti energetiky a regulácie.

Včera 19:53

Úrady španielskeho autonómneho regiónu Katalánsko sužovaného suchom vo štvrtok informovali, že plánujú uviesť do prevádzky dočasné plávajúce zariadenie na odsoľovanie morskej vody, ktoré zabezpečí pre metropolu Barcelona zásoby pitnej vody.

Včera 19:45

Na území Poľska bol v stredu zadržaný jeho občan podozrivý z poskytovania citlivých informácií ruskej tajnej službe. Tie by jej potenciálne mohli uľahčiť vykonať atentát na ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského.

Včera 19:29

Časť fasády kodanskej historickej budovy, v ktorej svojho času sídlila burza, sa vo štvrtok zrútila v dôsledku požiaru, s ktorým hasiči bojujú už tretí deň. Oznámil to miestny hasičský a záchranný zbor.

Včera 19:23

Ak sa Bulharsku nepodarí splniť inflačné ciele stanovené Európskou centrálnou bankou, jeho vstup do eurozóny plánovaný na začiatok roka 2025 sa môže oneskoriť o niekoľko mesiacov. Povedal to vo štvrtok guvernér bulharskej centrálnej banky Dimitar Radev.

Včera 19:19

Ak Izrael zaútočí na iránske jadrové zariadenia, Teherán v odvete zaútočí na tie izraelské, pohrozil vo štvrtok generál iránskych Revolučných gárd Ahmad Haghtalab.

Včera 19:10

Rusko vo štvrtok uviedlo, že Nemecko neposkytlo žiadne dôkazy proti údajným zatknutým dvom ruským špiónom.

Včera 19:10

Všetky členské štáty EÚ si uvedomujú, že v Európe je preukázateľný vplyv Ruska a je potrebné mu aktívne čeliť. Vedie sa debata o tom, či posilniť právomoci európskej prokuratúry alebo inštitúcií, ktoré by mohli účinne brániť pokusom o ovplyvňovanie európskej politiky. Po skončení mimoriadneho summitu EÚ to povedal český premiér Petr Fiala.

Včera 19:09

Vojenský vrtuľník na palube s čelnými predstaviteľmi kenskej armády vrátane jej hlavného veliteľa generála Francisa Omondiho Ogollu sa zrútil vo štvrtok na západe Kene, uviedla tamojšia polícia.

Včera 19:04

Vďaka spolupráci úradov činných v trestnom konaní v 19 európskych krajinách sa podarilo ukončiť činnosť jednej z najväčších phishingových platforiem na svete LabHost. Prostredníctvom nej bolo odcudzených viac ako milión hesiel a údajov o kreditných kartách. Informovala o tom vo štvrtok agentúra DPA s odvolaním sa na oznámenie Európskeho policajného úradu (Europol).

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke zemiaky na vlečke na poli pri Spišskej Belej

Autor: TASR-Adriána Hudecová

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali