Prijme to Matovič? Pellegrini prišiel s protinávrhom

Prijme to Matovič? Pellegrini prišiel s protinávrhom

Bratislava 30. marca 2023 (TASR/HSP/Foto:Screenshot HLAS – sociálna demokracia)

Aktualizované 30. marca 2023 13:14

Príspevok 500 eur by mali dostať všetci ľudia pod hranicou chudoby, a to okamžite. Žiada to mimoparlamentný Hlas-SD, ktorého poslanci predložia takýto návrh do Národnej rady (NR) SR, aby sa o ňom rokovalo na májovej schôdzi. Pokiaľ líder OĽANO Igor Matovič tvrdí, že sú peniaze na to, aby ľudia dostali 500 eur za účasť v septembrových voľbách, Hlas-SD ich chce vyplácať ihneď. Vyplatenie príspevku chudobným považuje za adresnú pomoc

Pellegrini 500 eur za voľby
Na snímke v popredí predseda HLAS-SD Peter Pellegrini

Strana víta, že parlamentom neprešiel návrh na odmenu 500 eur za voľby, považuje to za politickú korupciu a protiústavný zásah do práva človeka voliť tajne. Líder Hlasu-SD Peter Pellegrini na štvrtkovej tlačovej konferencii pripomenul, že na každý ich návrh na finančné príspevky ľuďom vláda reagovala, že na to nie sú peniaze.

Reklama

Pellegrini dodal, že ich návrh by sa týkal napríklad pol milióna seniorov, ktorí sú na hranici chudoby, spomenul tiež matky samoživiteľky s deťmi. Príspevok by sa mal týkať aj tých, ktorí nedosahujú svojím príjmom životné minimum. Poslanci tvrdia, že chcú svojím návrhom pomôcť Matovičovi minúť peniaze, ktoré mal vyčlenené na odmenu 500 eur za voľby.

 

Reklama

 

Smer považuje opätovný návrh o 500 eurách za účelové obchádzanie zákona

Opätovné predloženie návrhu na odmenu 500 eur za účasť vo voľbách je účelovým obchádzaním zákona o rokovacom poriadku Národnej rady (NR) SR. Tvrdí to Smer-SD s tým, že ak by to robil každý poslanec, zrejme by to paralyzovalo fungovanie parlamentu.

Rokovací poriadok NR SR hovorí, že ak parlament návrh zákona neschválil, nový návrh zákona v tej istej veci možno podať najskôr o šesť mesiacov odo dňa neschválenia návrhu zákona. Líder OĽANO Igor Matovič predložil nový návrh ešte pred hlasovaním o pôvodnom návrhu. Smer-SD si myslí, že ide o účelový výklad, preto je takáto obštrukcia možná.

Strana v reakcii pre TASR zároveň pripomenula, že nový návrh na 500 eur sa nemôže zaradiť do programu májovej schôdze NR SR, pretože ide o návrh v tej istej veci, v ktorej sa odmietol návrh vo februári. Vtedy parlament neschválil odmenu za účasť vo voľbách vo forme zľavy desať percent z poplatkov štátu.

Reklama

Predseda NR SR Boris Kollár (Sme rodina) už avizoval, že opätovný návrh na odmenu 500 eur zaradí na rokovanie ďalšej riadnej schôdze. Ide podľa neho o inú formu odmeny ako zľavu z poplatkov štátu.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:08

Francúzsko a Nemecko v piatok potvrdili plány na spoločný vývoj bojového tanku novej generácie. Ministri obrany Francúzska a Nemecka – Sébastien Lecornu a Boris Pistorius – počas slávnostnej ceremónie v Paríži podpísali memorandum o porozumení, ktoré spečatilo rozdelenie výroby pokročilého bojového tanku s označením Main Ground Combat System (MGCS) v pomere 50:50.

20:05

Americký prezident Joe Biden v piatok povedal, že je ochotný neskôr na jeseň debatovať so svojím pravdepodobným republikánskym oponentom Donaldom Trumpom. Ide o jeho doteraz najrozhodnejšie vyjadrenie na túto tému.

19:57

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v piatok vyhlásil, že od nového generálneho tajomníka Severoatlantickej aliancie (NATO) očakáva, že uprednostní riešenie obáv Turecka súvisiacich s terorizmom.

19:43

19:41

Americký minister obrany Lloyd Austin v piatok oznámil nový balík pomoci pre Ukrajinu vo výške šesť miliárd dolárov (5,6 miliardy eur).

19:37

Čína vyzýva na začatie medzinárodného vyšetrovania teroristického útoku na plynovod Nord Stream pod záštitou OSN.

Na zasadnutí Bezpečnostnej rady OSN to oznámil predstaviteľ krajiny pri OSN.

19:10

Podpora členstva v Európskej únii v Poľsku klesla na najnižšiu úroveň za vyše desaťročie. V piatok to ukázali výsledky prieskumu verejnej mienky. EÚ sa pritom pripravuje na voľby do Európskeho parlamentu.

18:53

V nefungujúcom hoteli v juhobrazílskom meste Porto Alegre vypukol v piatok požiar. Zahynulo najmenej desať ľudí a ďalší sú zranení, informovali úrady.

18:40

Ceny ropy sa v piatok popoludní mierne zvýšili. A aj za celý týždeň smerujú k zisku po dvoch týždňoch strát. Podporili ich vyhlásenia ministerky financií USA Janet Yellenovej, že tempo rastu americkej ekonomiky v 1. štvrťroku by mohlo byť revidované smerom nahor, a že inflácia sa zmierni. Obavy z ponuky podporili tiež ceny komodity, keďže napätie na Blízkom východe pokračuje.

18:33

Obrovské množstvo trosiek vrátane nevybuchnutej munície v palestínskom Pásme Gazy sa bude odstraňovať približne 14 rokov, uviedol v piatok predstaviteľ OSN.

18:30

Stretnutie tureckého prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana s americkým prezidentom Joeom Bidenom v Bielom dome, plánovné na 9. mája, odložili. Povedal to v piatok turecký predstaviteľ pre agentúru AFP.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali