Hizballáh informoval o svojej pripravenosti naniesť odvetný úder na Izrael

Hizballáh informoval o svojej pripravenosti naniesť odvetný úder na Izrael

Bejrút 1. októbra 2018 (HSP/Iarex/Foto:TASR/AP-Hezbollah Media Department)

 

Portál Iarex s odvolaním sa na sýrsky portál Al-Masdar News informuje o pripravenosti Hizballáhu naniesť v prípade potreby odvetný úder na Izrael. Netanjahu sa totiž nechal počuť, že v prípade potreby Izrael zaútočí na Libanon s cieľom uštedriť Hizballáhu lekciu. Podľa viacerých expertov je pravdepodobné, že prípadný útok Izraela by priamo podporili aj USA, ktoré už majú vo východnom Stredomorí svoju flotilu. Provokácia zo Sýriou nevyšla, neoconi pripravujú novú akciu

Stúpenci hnutia Hizballáh

Hizballáh má podľa slov svojho vodcu šejka Nasralláha k dispozícii množstvo presných rakiet, ktoré sa im podarilo pred nosom Mossadu prepašovať aj na územie Libanonu. Členovia Hizballáhu bojujú od roku 2012 v sýrskom konflikte na strane vládnych vojsk a spoločne s iránskymi dobrovoľníkmi či sýrskymi Tigrami predstavujú elitu vládnych síl.

Reklama

Netanjahu ešte 27.9.2018 počas svojho vystúpenia v OSN uviedol, že v Bejrúte má Hizballáh k dispozícii niekoľko zariadení, kde je schopný nielen kompletizovať, ale aj vyrábať rakety zem-zem, ktorými môže ostreľovať územie Izraelu. Členovia Hizballáhu získali počas konfliktu v Sýrii obrovské množstvo zbraní a bojových skúseností, čo predstavuje pre Izrael značné nebezpečenstvo.

Tel Aviv sa vyhráža leteckými útokmi voči Libanonu. Libanon nemá žiadne systémy PVO a o politický vplyv v Libanone zápasia šiíti a sunniti. Sunniti sú úzko prepojení so Saudskou Arábiou, Izraelom a USA, šiíti, kam patrí aj Hizballáh úzko spolupracujú s Iránom. Na vyhrážky Izraela reagoval aj ruský minister zahraničných vecí Sergej Lavrov, ktorý uviedol, že by Izraelu nedoporučoval útoky na libanonské územie, útok Izraela by bol politickou chybou.

Reklama

Izrael sa správa vo vzdušnom priestore Libanonu ako doma, bežne narúša libanonský vzdušný priestor a z územia Libanonu podniká útoky voči Sýrii. Izrael má k dispozícii 400 moderných lietadiel a má najmodernejšiu armádu na Blízkom východe. Napriek svojej prevahe však v 2. libanonskej vojne (12.7.2006 – 14.8.2006) Izrael nedokázal Hizballáh poraziť, pričom na vtrhnutie izraelskej armády do južného Libanonu libanonská armáda nereagovala.

Hizballáh však v partizánskej vojne dokázal Izraelcom (Izrael podporovali nepriamo aj Američania a EÚ) spôsobiť nepríjemné straty, Izrael sa nakoniec z konfliktu stiahol. Zahynulo približne 600 vojakov Hizballáhu a okolo 100 izraelských vojakov. Izrael má na svojom konte aj 1500 libanonských civilistov. Smrť civilistov však mala opačný efekt ako Izrael očakával, do radov Hizballáhu po vojne 2006 vstúpilo veľké množstvo libanonských šiítov.

V porovnaní s rokom 2006 sú dnes bojový potenciál a možnosti Hizballáhu oveľa vyššie.

 

Video

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali