Historický kalendár – 2. septembra

Historický kalendár – 2. septembra

Bratislava 1. septembra 2018 (SITA/HSP/Foto:YouTube)

 

Stalo sa 2. septembra:

Na snímke Pierre de Coubertin

1666 – vypukol v noci v pekárni na ulici Pudding Lane v južnej časti Londýna požiar podporovaný východným vetrom. Počas troch dní požiar zničil 60 percent mesta, vrátane pôvodnej Katedrály sv. Pavla, 87 kostolov, 44 sídiel cechov a budovu Royal Exchange. Pri takom ničivom požiari boli minimálne straty na životov, odhaduje sa, že ich bolo maximálne 16. Po uhasení začali s obnovou Londýna. Prestavba zachovala pôvodný systém ulíc, ktorý sa dochoval až do dnešnej doby.

Reklama

1813 – narodil sa v Hornej Porube Štefan Závodník, rímskokatolícky kňaz, pedagóg, organizátor prvých hornouhorských spolkov, národný buditeľ, priekopník včelárstva na Slovensku. V roku 1847 sa na fare v Čachticiach zúčastnil na kultúrnom sneme slovenských národných vodcov, ktorí jednomyseľne prijali strednú slovenčinu za slovenský spisovný jazyk. V roku 1861 sa zúčastnil na národnom memorandovom zhromaždení v Turčianskom sv. Martine a bol členom delegácie, ktorá 27. júna 1861 odovzdala Memorandum národa slovenského v Pešti. V matičnom a pomatičnom období bol Štefan Závodník jedným z popredných dejateľov a bol aj prvým podpredsedom Spolku sv. Vojtecha v Trnave, Po smrti Kuzmányho ho zvolili za podpredsedu Matice slovenskej. Zaslúžil sa aj o založenie slovenského gymnázia v Kláštore pod Znievom, bol spoluzakladateľom Tatrína, spolupracovníkom Štúrových Slovenských národných novín, Orla Tatranského, Hurbanových Slovenských pohľadov. Napísal množstvo publikácií, básní, článkov z oblasti školstva i náboženstva. Keď sa v roku 1873 konala vo Viedni svetová výstava Závodník bol jedným z tých, ktorí sa podieľali na jej inštalovaní, za čo bol ako zástupca Horného Uhorska odmenený čestným diplomom a medailou svetovej výstavy. Zomrel 12. februára 1885. Pochovali ho pred kostolom v Pružine na mieste, ktoré si sám za svojho života vybral.

1855 – v Dolnom Kubíne sa narodil novinár, katolícky kňaz Štefan Furdek. Po štúdiách v Budapešti a v Prahe sa vysťahoval do USA, kde bol vysvätený za kňaza. Pôsobil na fare v Clevelande, venoval sa slovenským vysťahovalcom a spoluzaložil Prvú katolícku slovenskú jednotu. Tiež zakladateľ novín Jednota. Jeho zásluhou vznikla v roku 1907 v Pittsburghu Slovenská liga. Zomrel 18. januára 1915 v Clevelande.

Reklama

1858 – v Bratislave sa narodil maďarský sochár János (Ján) Fadrusz. V tvorbe bol ovplyvnený neobarokom a naturalizmom. Autor monumentov, napr. pomníku Márie Terézie v Bratislave – jazdeckého súsošia, ktoré stálo na terajšom Námestí Ľudovíta Štúra v Bratislave a neskôr bolo zničené. Tvoril tiež drobnú plastiku a busty. V Bratislave mal rezbársku dielňu a pôsobil tiež v Budapešti, kde zomrel 25. októbra 1903.

1910 – zomrel francúzsky maliar, hlavný predstaviteľ naivného maliarstva Henri Rousseau, nazývaný Colník. Bol skutočne colníkom a maľoval ako amatér. Pravidelne vystavoval na Salóne nezávislých. Narodil sa 21. mája 1844.

1937 – zomrel francúzsky pedagóg a historik barón Pierre de Coubertin, ktorý v roku 1894 inicioval obnovenie olympijských hier. Zakladateľ a dlhoročný predseda Medzinárodného olympijského výboru (MOV). Narodil sa 1. januára 1863.

1945 – v Tokijskom zálive na americkej lodi Missouri podpísalo Japonsko kapituláciu – skončila sa druhá svetová vojna.

1971 – v Modre zomrel maliar, grafik a ilustrátor Štefan Cpin. Ilustroval najmä detské knihy. Narodil sa 11. septembra 1919 v Olcnave.

Reklama

1973 – zomrel anglický spisovateľ John Ronald Reuen Tolkien. Bol profesorom angličtiny v Oxforde. Jeho prvými publikáciami boli Slovník strednej angličtiny a kritické vydanie stredovekej romance Sir Gawain a Zelený rytier. Čitateľský úspech mu však priniesol Hobit, rozprávkový príbeh z fiktívnej Stredozeme. Na toto dielo nadviazal trilógiou Pán prsteňov a eposom Silmarillion. Ďalšie dielo Nedokončené príbehy po autorovej smrti pripravil na vydanie jeho syn Christopher. J. R. R. Tolkien sa narodil 3. januára 1892.

1995 – zomrel český dirigent Václav Neumann. Pôvodne violista Smetanovho kvarteta. Bol umeleckým šéfom lipského Gewandhaus-Orchestra a šéfdirigentom Českej filharmónie. Narodil sa 29. septembra 1920.

2001 – zomrel juhoafrický lekár, kardiochirurg Christian Neethling Barnard, ktorý 3. decembra 1967 ako prvý na svete transplantoval ľudské srdce. Narodil sa 8. novembra 1922.

2007 – pri Hriňovej havaroval autobus s folkloristami vracajúcimi sa z vystúpenia. Štyria ľudia zomreli na mieste a vyše 30 ľudí bolo zranených. Piata obeť nehody zomrela 15. septembra.

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:45

Dánska vláda vo štvrtok oznámila, že vyčlenila 4,4 miliardy dánskych korún (zhruba 590 miliónov eur) na ďalšiu vojenskú podporu pre Ukrajinu. Informovala agentúra AFP.

07:29

Armáda USA začala v Pásme Gazy s výstavbou móla s cieľom navýšiť dodávky potrebnej humanitárnej pomoci do tejto palestínskej enklávy. Oznámilo to vo štvrtok americké ministerstvo obrany.

07:22

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok uviedol, že telefonoval s predsedom Snemovne reprezentantov USA Mikeom Johnsonom a lídrom demokratickej väčšiny v americkom Senáte Chuckom Schumerom. Poďakoval im za schválenie dôležitej pomoci pre Kyjev v hodnote takmer 61 miliárd dolárov.

07:16

Spojené štáty sa v piatok chystajú oznámiť dlhodobú vojenskú pomoc pre Ukrajinu v hodnote šesť miliárd dolárov, ktorá má zahŕňať muníciu pre systémy protivzdušnej obrany. Informovala o tom agentúra AP.

07:06

Grécko nemôže poslať Ukrajine systémy protivzdušnej obrany Patriot alebo S-300. Uviedol to vo štvrtok grécky premiér Kyriakos Mitsotakis.

Mitsotakis v rozhovore pre televíziu Skai povedal, že Atény už poskytli Kyjevu rôzne zbrane, no nemôžu mu dodať systémy, ktoré majú zásadný význam pre obranu krajiny.

06:55

Balíky kokaínu objavili vo štvrtok v prepravkách s banánmi v siedmich supermarketoch v Berlíne a v štyroch obchodoch v spolkovej krajine Brandenbursko.

06:44

Izrael údajne zvažuje dohodu s palestínskym hnutím Hamas, na základe ktorej by bolo prepustených najmenej 20 rukojemníkov zadržiavaných v Pásme Gazy.

Navrhovaná dohoda zahŕňa prepustenie žien, starších a vážne chorých rukojemníkov výmenou za to, že Izrael povolí vysídleným osobám v Pásme Gazy vrátiť sa na sever palestínskej enklávy.

06:35

Havária v atómovej elektrárni v Černobyle patrí medzi najväčšie tragédie v oblasti jadrovej energetiky. V piatok 26. apríla uplynie od výbuchu v Černobyľskej atómovej elektrárni 38 rokov.

06:30

Ukrajinský minister poľnohospodárstva Mykola Solskyj podozrivý z účasti na korupčnom škandále vo štvrtok uviedol, že je pripravený odstúpiť.

Vyšetrovatelia tento týždeň Solského obvinili z nezákonného zmocnenia sa pôdy v hodnote viac než sedem miliónov dolárov.

Včera 20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

Včera 20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

Včera 20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

Včera 19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali