Helena Mezenská sa vracia do politiky – tento raz do komunálnej

Helena Mezenská sa vracia do politiky – tento raz do komunálnej

Poprad 18. októbra 2018 (HSP/Foto: Facebook)

 

O necelý mesiac budú na Slovensku obyvatelia voliť svojich zástupcov do samosprávnych orgánov, do vedenia miest a obcí. V porovnaní s predošlými voľbami, je tu, ako vždy, veľa nových kandidátov, ale objavujú sa aj dobre známe tváre. Dokonca aj takí ľudia, ktorých poznáme z takzvanej „vysokej“ politiky. Z jedným z takýchto ľudí sme sa porozprávali a zaujímalo nás, prečo ide do komunálnej politiky

Je to Helena Mezenská, ktorá vo volebnom období 2012 – 2016 bola poslankyňou Národnej rady SR, kandidovala v prezidentských voľbách v r. 2014. Počas svojho profesného života pracovala ako mediátorka, manažérka mimosúdneho spotrebiteľského centra, v oblasti mediácie a mimosúdneho riešenia, publicistike a spravodajstve ako aj občianskom aktivizme a komunálnej sfére.

Reklama

Je predsedníčkou občianskeho združenia Ombudspot, ktoré je združením na ochranu práv spotrebiteľov v Poprade. Má skúsenosti aj v komunálnej politike: od r. 2002 pôsobila ako nezávislá mestská poslankyňa v Poprade. Mandát dostala aj v nasledujúcom volebnom období 2006 – 2010. A až potom išla do „veľkej“ politiky. Zaujímalo nás, prečo sa vracia do komunálnej…

 

Reklama

Kandidujete s podporou strany DOMA DOBRE. Je to neobvyklé. Väčšina kandidátov ide do volieb, ako nezávislí alebo sa tvária, že sú nezávislí – dnes je to v móde. Sú kandidáti, ktorých podporujú silné a známe politické strany a spoliehajú sa na ich pomoc. Je to pochopiteľneé. Ale vy nedodržiavate „moderné trendy“, nekandidujete, ako nezávislá, ale s podporou strany – lenže malej, takmer neznámej. Prečo?

Pretože si veľmi prajem, aby sme sa doma, na Slovensku, cítili dobre a vnútorne som sa stotožnila nielen s týmto výstižným názvom strany, ale aj s jej agrárnym zázemím, zameraním a základnými prioritami.

 

Ale prečo preferujete také „pozemské“ poľnohospodárske zameranie?

Prajem si, aby sa stabilným, kontinuálnym a vyváženým postupom Slovensko rozvíjalo vo svojej podstate. Poľnohospodárstvo a poľnohospodárska výroba si zaslúžia ďaleko výraznejšiu pozornosť a podporu. Naši predkovia si od nepamäti uvedomovali význam otčiny a vďaka silnému putu k pôde, pracovitosti na poliach a schopnosti výroby vlastných produktov a potravín, prežili rôzne krízy a zlomové obdobia. V tom zmysle boli slobodnejší a sebestačnejší, zdravší.

Reklama

 

Ľudia by chceli mať pokojný a zdravý život. Spájajú sa nejako ich túžby s cieľmi  strany – a teda aj s vašim programom?

Voda, pôda, nezdevastovaná príroda, vlastné potraviny sú základom prežitia a ich správne a účelné využívanie sú spôsobom ako byť viac sebestačný, nezávislý, zdravý a spokojný. To je pre dnešok obzvlášť vzácny návod pre budúcnosť krajiny a jednotlivca. Nepostrádateľnosť týchto kvalít života nás chtiac nechtiac bude vracať k našim koreňom a prirodzenosti. A som rada, že na Slovensku je strana, ktorá si tieto priority uvedomila, osvojila a chce ich presadzovať v spoločenskom a politickom živote.

 

Vieme, že máte bohaté skúsenosti vo veľkej politike – a čo v tej komunálnej? A ešte niečo. Všeličo by sme chceli zmeniť, ale niečo sa vlastne ani nedá. Máte predstavu, čo sa dá zmeniť a čo nie? Ale hlavné – ako to zmeniť, konkrétne?

Reklama

V komunálnej politike nie som nováčikom. Ako nezávislá poslankyňa som v Poprade pracovala dve volebné obdobia. Čas a moje snaženie v komunálnej a národnej politike mi čoraz jasnejšie ukázali, čo sa meniť dá a čo je nemenné. Schopnosť tohto rozlíšenia je potrebná pre každého človeka a obzvlášť pre človeka vo verejnej funkcii. Aby nemrhal časom a nežil v omyle. Som realistka, nemám „ružové okuliare“, neponúkam žiadne ilúzie, sľuby a nebudem odpovedať ani žiadnymi frázami – ktoré „kričia z bilbordov“.

 

No to by vám ľudia poďakovali, keby ste nemrhali ich čas prázdnymi frázami, ako to robia mnohí politici: „zmeniť, zlepšiť, zmodernizovať, zefektívniť“ a pod. Radšej robiť niečo konkrétne, sľubovať jasné, zrozumiteľné a zreteľné veci a hlavné to, čo človek vie robiť, v oblasti, v ktorej je doma. Kde ste doma?

Budem robiť to, čo som vykonávala celý svoj profesionálny a osobný život – pomáhať slabším. Ľuďom, ktorí sa sami nevedia brániť pred poškodzovaním svojich práv tými, ktorí konajú z titulu svojej nadvlády a zneužívajú svoju moc. V tomto zmysle ma zasypáva množstvo podnetov z regiónu a celého Slovenska. V porušovaní a vymožiteľnosti práv slabších máme ako spoločnosť stále veľké rezervy a výzvy. Je toho veľmi veľa, čo treba k náprave stavu a vyrovnaniu síl a pozícii meniť.

 

Nuž, ako vieme, ani prezident, ani predseda parlamentu, ani premiér, primátor či starosta a už dupľom poslanci nedokážu zariadiť a zvládnuť všetko iba vlastnými silami. Sám vojak v poli – znie to romanticky, ale z praktického hľadiska je to nulová šanca niečo urobiť. Určite to viete, že sama veľa toho nezvládnete. Ako chcete presvedčiť iných poslancov, aby podporili vaše návrhy v prospech mesta?

Budem sa tešiť tomu, ak sprievodne príkladom svojho prístupu ku výkonu poslaneckého poslania – ako pomoci ľuďom, budem inšpirovať aj iných poslancov. Poslanectvo vnímam ako nástroj pomoci ľuďom.

 

Všetci vieme, že „vysoká“ a komunálna politika je to predsa rozdiel. Niektoré skutočnosti z vysokej politiky nefungujú v komunálnej a naopak. Ale predsa – politika je politika a sú styčné body, podobnosti. Ako chcete využiť vaše skúsenosti z vysokej politike v tej komunálnej? Veľa toho dá sa využiť?

Pokladám sa za človeka, ktorý vie zužitkovať všetky získané skúsenosti. Dobrá komunikácia, schopnosť správnej identifikácie problémov a rozporov sú základnými predpokladmi pre nachádzanie ustálených a dotknutými stranami prijateľných riešení. To sa týka národnej aj komunálnej politiky. Spektrum záujmov, pohľadov a postojov je čoraz širšie a nachádzať spoločné kompromisné riešenia je náročné. Ale dá sa to, ak sú k otvorenému dialógu prizvaní všetci, ktorých sa týka.

Reklama

 

Ale deje sa to tak? Viac, menej, alebo vôbec? Aké s tým máte skúsenosti?

V politike ako ju z mojej doterajšej praxe poznám sa tak nedeje. Nezohľadňujú sa všetky signály a aspekty a preto sa prijímajú dočasné a premenlivé, nestále a chaotické riešenia. A potom to tak aj v komunálnom a národnom riadení vyzerá.

 

A čo je vlastne to najdôležitejšie v tej politike – vysokej či komunálnej?

Reklama

V politike je najdôležitejšou a najväčšou skúškou ku komunikácii, dialógu a vzájomnému pochopeniu priviesť tých, ktorí získali moc, aby ju mohli v prospech čo najširších spoločenských vrstiev uplatniť. Dosiaľ sa uplatňuje viacmenej kabinetne a jednostranne, jednoúčelne orientovaný prístup. Ak prispejem k otvoreniu mocenského pôsobenia širšiemu vnímaniu – vnímaniu podstatných a pritom zanedbaných a bagatelizovaných hľadísk, názorov a postojov nevypočutých jednotlivcov, či občianskych skupín budem spokojná. Nebudem zbytočná.

Eugen Rusnák

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:37

Po iránskom leteckom útoku na Izrael z 13. na 14. apríla 2024 sa na sociálnych sieťach objavilo video, ktoré údajne zobrazovalo izraelský systém protivzdušnej obrany Iron Dome (Železná kupola), ako zneškodňuje prilietajúce iránske drony a rakety. Nie je to pravda, zdieľané video sa totiž prvýkrát na sociálnych sieťach objavilo už v októbri 2023 počas jedného z raketových útokov na izraelské územie z Pásma Gazy. TASR na dezinformácie upozorňuje v spolupráci s agentúrou AFP.

12:04

Peking odmietol a odsúdil tvrdenia Spojených štátov, že Čína podporuje vojnu rozpútanú Ruskom na Ukrajine tým, že Moskve poskytuje veľké množstvo strojov, mikroelektroniky či technológií do dronov a riadených striel, vďaka čomu Rusko môže navyšovať svoju zbrojnú výrobu.

12:00

Ukrajinský Národný protikorupčný úrad podozrieva ministra poľnohospodárstva Mykolu Solského z nezákonného nadobudnutia štátnej pôdy v rokoch 2017 až 2021. 

11:58

Chorvátsky premiér Andrej Plenkovič po zasadnutí predsedníctva a národného výboru svojej strany Chorvátske demokratické spoločenstvo (HDZ) vyjadril spokojnosť s výsledkami parlamentných volieb zo 17. apríla. Uviedol, že jeho strana zostaví vládnu koalíciu.

11:57

Pri pokuse dostať sa z Francúzska do Británie zahynulo v Lamanšskom prielive najmenej päť ilegálnych migrantov. Medzi obeťami je aj štvorročné dieťa.

11:13

Francúzsky súd vydal rozsudok, ktorým podmienečne odsúdil 61-ročného muža pôvodom z Iránu na desať mesiacov vo väzení za to, že minulý týždeň vstúpil na iránskeho konzulát v Paríži s napodobeninami granátov.

11:11

Peruánska psychologička, ktorá trpela nevyliečiteľnou chorobou a bola niekoľko rokov pripútaná na lôžko, podstúpila eutanáziu a stala sa tak prvým človekom v Peru, ktorý získal a uplatnil právo zomrieť s lekárskou pomocou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali