Európa 25. februára 2016 (HSP/guardian/Foto:James A. Finley, File)
Európska komisia plánuje povoliť na ďalších 15 rokov používanie nebezpečného herbicídu Glyfosát, ktorý Svetová zdravotnícka organizácia (WHO) považuje za “pravdepodobne karcinogénny pre človeka”
Glyfosát slúži ako širokospektrálny herbicíd najmä na postrekovanie proti burine a ako účinná látka mnohých komerčných produktov, ktorú predstavili v roku 1970 chemici spoločnosti Monsanto. Býva zložkou jej produktov, ako napr. Roundupu. Celkovo je však glyfosát tak široko používaný, že stopy po ňom sa dokonca bežne nachádzajú v britských chleboch a najnovšie sa objavili aj v dámskych vložkách vo Francúzsku a v Kanade.
No Medzinárodná agentúra pre výskum rakoviny (IARC) ako jedna z inštitúcií WHO naňho upozorňuje ako na “pravdepodobne karcinogénny pre človeka”, k čomu sa pridáva aj ďalších 96 popredných odborníkov z vedeckého sveta. To však asi nevadí normám Európskej únie, ktorá plánuje obnoviť licenciu pre glyfosát. Európsky úrad pre bezpečnosť potravín (EFSA) dokonca v novembri vyhlásil, že je nepravdepodobné, aby táto látka bola karcinogénna, čím navonok upokojil poľnohospodárov.
Vedci preto napísali list európskemu komisárovi pre zdravotníctvo Vytenisovi Andriukaitisovi, že rozhodnutie EFSA vychádza zo šiestich čiastočne nezverejnených štúdií financovaných priemyselným odvetvím a že “nie je dôveryhodný, pretože nie je podložený riadnymi dôkazmi”. Začiatkom tohto týždňa ďalší 14 vedci podpísali spoločné vyhlásenie v odbornom časopise Environmental Health o tom, že regulačné odhady prijateľnej úrovne expozície pre glyfosát sú už zastarané.
Britská labouristická tieňová ministerka pre životné prostredie Kerry McCarthyová vraví: “Verejná politika by mala byť vždy založená na dôkazoch najlepších dostupných vedeckých poznatkov. Musí existovať transparentnosť a zodpovednosť počas procesu tvorby zákonov, aby verejnosť mohla mať plnú dôveru voči rozhodnutiam.”
Svoje slová pridáva aj Franziska Achterbergová, riaditeľ úseku Greenpeace pre európske potraviny: “Glyfosát bol kedysi opísaný firmou Monsanto, že je to látka bezpečná ako kuchynská soľ. Teraz nám veda hovorí, že je to vážna hrozba pre naše zdravie a životné prostredie. Ignorovať dôkazy na ďalších 15 rokov nás príde draho. Európa potrebuje ustúpiť od chemických pesticídov.”
Zástupcovia členských štátov EÚ budú hlasovať o novej licencii pre glyfosát na zasadnutí v Bruseli 7. marca. Dúfajme, že sa správne a rozumne rozhodnú, berúc do úvahy aj záporné argumenty.