Vedcov na vykonanie výskumu prinútili dáta, ktoré svedčia o tom, že, nehľadiac na široké rozšírenie rôznych diét a štátnych programov na dodržiavanie zdravého štýlu života, počet Američanov, ktorí trpia obezitou, rastie. Výskumníci predpokladajú, že základom toho, ako reaguje organizmus na stravu, sú individuálne genetickej zvláštnosti. Vedci používali umelo vypestované druhy laboratórnych myší štyroch rôznych genetických typov. Hlodavce dostávali štyri najpopulárnejšie druhy ľudského jedla – západná diéta (jedlo bohaté na tuky a sacharidy), ketogénna diéta (s vyšším obsahom tukov, bielkovín a nižším obsahom sacharidov), stredozemná diéta (zrnové pokrmy s dodatkom červeného vína) a japonská diéta (ryžové pokrmy s extraktom zeleného čaju).
Po šiestich mesiacoch pozorovaní vedci zachytili rôzny vplyv diét na rôzne genetické skupiny. Takže, tri skupiny myší, ktoré kŕmili stredozemnou diétou, sa ukázali byť zdravé, štvrtá začala byť obézna s narušením výmeny látok v organizme. Hlodavce jednej zo skupín zostávali zdravé, aj keď dostávali všetky druhy stravy, okrem japonskej – kvôli nej u myší začala zlyhávať pečeň.
Ako najhoršie pre všetky skupiny sa ukázal byť americký druh stravy. V dvoch skupinách u myší sa začala prejavovať obezita. U hlodavcov z iných skupín bol zachytený rast tuku v pečeni.
Autori výskumu sú presvedčení o tom, že získané dáta hovoria o tom, že univerzálna diéta, ktorá by bola vhodná pre všetkých, neexistuje. Vedci majú v pláne vytvoriť genetický test, ktorý by umožňoval vytvárať diétu pre každého jednotlivo na základe informácií o DNA človeka.




















