Francúzi si dnes volia prezidenta. Favoritmi sú Le Penová a Macron

Francúzi si dnes volia prezidenta. Favoritmi sú Le Penová a Macron

Brusel/Paríž 23. apríla 2017 AKTUALIZOVANÉ (TASR/HSP/Foto:TASR/AP/Frank Augstein,Christophe Archambault)

 

Francúzi si dnes v prvom kole prezidentských volieb vyberajú novú hlavu štátu

Viac ako 47 miliónov voličov bude mať na výber z 11 kandidátov. Štyria hlavní kandidáti majú v prieskumoch podporu približne pätiny voličov, a tak je ťažké odhadnúť, ktorý z nich nakoniec postúpia do druhého kola.

Reklama
Francúzska prezidentská kandidátka Marine Le Penová hlasuje

Voliči dnes rozhodujú, kto bude stáť päť rokov na čele jadrovej mocnosti a zakladajúceho člena Európskej únie. Tentokrát sú francúzske prezidentské voľby pozornejšie sledované ako obvykle, pretože nemajú jasného favorita a viac ako štvrtina voličov v prieskumoch uvádzala, že ešte nevie, koho bude voliť.

O prezidentský post sa uchádza 11 kandidátov: Marine Le Penová, Emmanuel Macron, Jean-Luc Mélenchon, Francois Fillon, Benoit Hamon, Nathalie Arthaudová, Philippe Poutou, Jacques Cheminade, Jean Lassalle, Nicolas Dupont-Aignan a Francois Asselineau.

Reklama

Prieskumy favorizujú Le Penovú a Macrona, ale len tesne za nimi zaostávajú Fillon a Mélenchon. Analytici sa zhodujú v tom, že výsledok ťažko predvídať, pretože vo väčšine prieskumov je rozdiel medzi kandidátmi približne päť percentuálnych bodov, ale štatistická chyba prieskumov je obvykle zhruba dve percentá. Navyše, brexit a prezidentské voľby ukázali, že prieskumy nemusia byť smerodajné.

Celkovo bude voliť viac než 47 miliónov Francúzov v 66.546 volebných miestnostiach. Tie budú otvorené od 08.00 h ráno do 20.00 h večer. Po ukončení hlasovania médiá zverejnia výsledky exit pollov. Postupne budú pribúdať priebežné výsledky, do polnoci by už malo byť zjavné, kto zrejme postúpi do druhého kola volieb. Oficiálne výsledky oznámi Ústavná rada najneskôr 26. apríla.

Voliť môžu francúzski občania, ktorí najneskôr deň pred voľbami dovŕšili 18 rokov. Hlasovať môžu aj Francúzi žijúci v zahraničí, ak sa do konca minulého roka ohlásili na príslušnom veľvyslanectve. V Amerike, Francúzskej Polynézii a zámorských oblastiach Francúzi volili už v sobotu.

Francúzsky minister vnútra Matthias Fekl avizoval, že v nedeľu bude okolo volebných miestností hliadkovať viac ako 50.000 policajtov a vojakov. Vo Francúzsku stále platí výnimočný stav a počas posledného televízneho vystúpenia prezidentských kandidátov vo štvrtok večer sa v Paríži odohral teroristický útok, bezpečnostná situácia je teda napätá.

Jedenásti prezidentskí kandidáti pózujú pred začiatkom predvolebnej televíznej debaty na francúzskych súkromných TV kanáloch BFM TV a CNews v La Plaine-Saint-Denis pri Paríži 4. apríla 2017. Zľava Jean-Luc Melenchon, Francois Fillon, Jean Lassalle, Nathalie Arthaudová, Marine Le Penová, Benoit Hamon, Jacques Cheminade, Nicolas Dupont-Aignan, Emmanuel Macron a Francois Asselineau

Úrady posilnili aj kybernetickú bezpečnosť, aby zabránili prípadným útokom hakerov pri odosielaní výsledkov z jednotlivých volebných miestností. Všetky čiastkové výsledky budú zhromažďované a spätne overované na ministerstve vnútra.

Reklama

Ak ani jeden z 11 kandidátov nezíska nadpolovičnú väčšinu hlasov, čomu nasvedčujú prieskumy, dvaja najúspešnejší z nich postúpia do druhého kola, ktoré sa bude konať 7. mája.

 

Prví prezidentskí kandidáti, ako aj samotný prezident Hollande už svoje hlasy odovzdali

V prvom kole už odovzdali svoje hlasy prví z kandidátov na post hlavy štátu. Euroskeptický pravicový konzervatívec Nicolas Dupont-Aignan bol prvý z kandidátov, ktorý dopoludnia hlasoval vo svojom volebnom obvode na parížskom predmestí. Krajne ľavicová uchádzačka Natalie Arthaudová odovzdala svoj hlas krátko na to v meste Pantin pri francúzskej metropole.

Pozornosť vzbudila manželka konzervatívneho kandidáta a expremiéra Francoisa Fillona, Penelope, ktorá sa na voľbách zúčastnila neďaleko ich vidieckeho domu v departemente Sarthe – a nie ako obvykle po boku svojho manžela, ktorý bude hlasovať neskôr v 250 kilometrov vzdialenom Paríži.

Reklama
Francois Fillon hlasuje v 1. kole prezidentských volieb

Terajší prezident Francois Hollande odovzdal hlas tiež dopoludnia vo svojom volebnom obvode v stredofrancúzskom meste Tulle. Sám sa opätovnej kandidatúry vzdal vzhľadom na nízku popularitu. Za jeho socialistov kandiduje Benoit Hamon, ktorému však prieskumy nedávajú šancu postúpiť do druhého kola.

 

 Svoj hlas už odovzdali aj Marine Le Penová a Emmanuel Macron

Emmanuel Macron, jeho krajne pravicová súperka Marine Le Penová i konzervatívec Francois Fillon už odovzdali svoje hlasy. Macron spolu s manželkou Brigitte hlasoval na radnici v prímorskom letovisku Le Touquet na severe Francúzska, a to v rovnakej budove, kde pred takmer desiatimi rokmi uzavreli manželstvo. Bývalý minister hospodárstva a bankár Macron následne pozdravil priaznivcov vo vstupnej hale. Vyzeral uvoľnene a pózoval pre selfie s voličmi, píše agentúra AP.

Le Penová odovzdala svoj hlas v severofrancúzskom Hénin-Beaumont, bývalom banskom meste, ktoré je v súčasnosti baštou jej strany Národný front. Do volebnej miestnosti v tamojšej škole dorazila za prísnych bezpečnostných opatrení.

Hoci pred budovou čakali desiatky fotografov, Le Penovú previezli okolo nich v aute s tmavými sklami, okolo ktorého kráčali členovia ochranky. Niekoľko minút na to rovnako odišla. Zábery kandidátky tak mohli zachytiť len fotoaparáty vnútri volebnej miestnosti, uviedla stanica BBC.

K ďalším z 11 kandidátov uchádzajúcich sa o post francúzskeho prezidenta, ktorí už využili možnosť voliť, patria socialista Benoit Hamon a krajný ľavičiar Philippe Poutou.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

17:26

Bábätko zachránené z maternice svojej umierajúcej matky v Pásme Gazy zomrelo, informoval v piatok jeho strýko.

17:06

Novinári talianskej verejnoprávnej spoločnosti RAI plánujú 6. mája vstúpiť do 24-hodinového štrajku na protest proti snahám vlády zasahovať im do práce a nevyhovujúcim pracovným podmienkam. Oznámilo to v piatok odborové hnutie USIGrai.

16:43

Rumunská prokuratúra v piatok podala novú obžalobu proti bývalému prezidentovi Ionovi Iliescovi zo zločinov proti ľudskosti pri smrtiacom zásahu proti demonštrantom v roku 1990. Ide o najnovšie z viacerých konaní voči nemu.

16:42

Ministri obrany Číny a Iránu sa dohodli na užšej vojenskej spolupráci počas zasadnutia Šanghajskej organizácie pre spoluprácu (ŠOS), ktoré sa koná v Kazachstane.

16:41

Propalestínski študenti v piatok zablokovali vchody do renomovanej parížskej univerzity Sciences Po na protest proti jej postoju voči vojne v Pásme Gazy.

16:40

Polícia upozorňuje na víkendové obmedzenie v doprave na diaľnici D2 v smere do Bratislavy. Informuje o tom na sociálnej sieti.

16:24

V letnej sezóne pomôžu bratislavskému letisku M. R. Štefánika stovky brigádnikov. Podľa generálneho riaditeľa Dušana Novotu je nahlásený dostatok brigádnikov, avšak počas hektických dní ich budú potrebovať viac. Informoval o tom v piatok na tlačovej konferencii za účasti ministra dopravy Jozefa Ráža (nominant Smeru-SD).

letisko M. R. Štefánika
Na snímke zľava minister dopravy a výstavby SR Jozef Ráž ml. (nominant Smer-SD) a generálny riaditeľ Letiska M. R. Štefánika Dušan Novota
16:23

Guvernér talianskej centrálnej banky Fabio Panetta vyzval na “včasné, zároveň však iba mierne” znižovanie úrokových sadzieb Európskou centrálnou bankou (ECB). Takýto postup umožní ECB reagovať na zmeny vo vývoji na trhu a zmierniť riziko dlhodobej ekonomickej stagnácie v eurozóne.

16:22

Spojené štáty stiahnu časť svojich vojakov z Čadu, informoval vo štvrtok Pentagón. TASR

16:22

Na začínajúcu sa letnú dovolenkovú sezónu je s odletom z Košíc naplánovaných vyše 900 charterových letov do 17 destinácií v 11 krajinách. Prvý charterový let tejto dovolenkovej sezóny vypravili v piatok skoro ráno, smeroval do egyptskej Hurghady.

16:21

Turecký súd v piatok odsúdil na niekoľko doživotných trestov ženu za účasť na bombovom útoku z roku 2022, ktorý usmrtil šesť ľudí v centre Istanbulu.

16:19

V ukrajinskom hlavnom meste Kyjev v piatok prebieha evakuácia dvoch nemocníc pre obavy z ruských útokov. Oznámili to tamojšie úrady.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke meotar a ďalšie učebné pomôcky v Múzeu školstva a pedagogiky, ktoré otvorili po niekoľkých rokoch od rekonštrukcie nových priestorov, sťahovania a budovania múzejného zázemia v bratislavskej mestskej časti Devínska Nová Ves

Autor: TASR - Dano Veselský

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Dušan Hirjak

Marek Brna

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali