Fórum pre pomoc starším o týraní seniorov aj o nízkych dôchodkoch

Fórum pre pomoc starším o týraní seniorov aj o nízkych dôchodkoch

Bojnice 22. novembra 2014 (TASR/HSP/Foto:TASR)

 

Podujatie skončilo zasadnutím Parlamentu seniorov a prijatím odporúčaní pre vládu a štátne orgány

Týranie a zneužívanie starších ľudí, ale aj problematika nízkych dôchodkov seniorov na Slovensku, rezonovali na štvordňovom národnom stretnutí Fóra pre pomoc starším (FpPS) v Bojniciach. Dnes sa podujatie skončilo zasadnutím Parlamentu seniorov a prijatím odporúčaní pre vládu a štátne orgány.

Reklama
Na snímke logo ojedinelej neziskovej organizácie, Fórum pre pomoc starším (FpPS), národná sieť, so sídlom v Prievidzi, pomáha seniorom na Slovensku po celý rok, nielen počas októbra – Mesiaca úcty k starším

„Nízke dôchodky, ktoré na Slovensku patria medzi najnižšie v Európe, priamo ovplyvňujú kvalitu života ľudí v staršom veku a spolu s týraním a zneužívaním seniorov sú akoby spojené nádoby. Ak má starší človek málo prostriedkov na živobytie, stáva sa závislým od iných a aj preto môže dochádzať k týmto nežiaducim javom“, konštatovala Ľubica Gálisová, prezidentka Fóra, ktoré združuje takmer 300 klubov dôchodcov a organizácií, ktoré starším ľuďom poskytujú pomoc a služby.

„Podnety, ktoré som si tu vypočul, teda aj problém nízkych dôchodkov, budem posúvať ďalej a predkladať na riešenie v Bruseli“, prisľúbil účastníkom stretnutia slovenský poslanec Európskeho parlamentu (EP) Eduard Kukan. Prezradil, že prevzal patronát nad konferenciou, ktorá sa začiatkom decembra uskutoční na pôde EP. Bude sa zaoberať problémami starších ľudí, ktoré sú veľmi široké a často podobné v jednotlivých krajinách. Zúčastnia sa na nej zástupcovia seniorov zo všetkých členských štátov, aby hľadali a formulovali východiská. Pozvanie majú aj predstavitelia FpPS a jeho prezidentka Gálisová bude vo svojom vystúpení referovať o situácii na Slovensku, potvrdil Kukan. O úlohe Európskej komisie (EK) v riešení ochrany práv starších občanov v rámci Európskej únie referoval aj zástupca EK na Slovensku Andrej Králik.

Reklama

Na stretnutí sa zástupcovia seniorov zaoberali aj ochranou práv spotrebiteľov a najmä seniorov. Predseda Spotrebiteľskej komisie pri Ministerstve spravodlivosti SR Milan Budjač informoval o nových zákonných úpravách, ktoré sa komisii podarilo presadiť, a ktoré už značne prispievajú v boji proti nekalým a úžerníckym praktikám nebankových subjektov a následným exekúciám, ale aj podomovým predajcom takzvaným „šmejdom“. O zneužívaní starších a rovnosti v prístupe k službám zasa diskutovala verejná ochrankyňa práv Jana Dubovcová. Problematikou trestnej činnosti voči seniorom, sa zaoberala Ľubica Reháková z Prezídia Policajného zboru SR. A o svoje skúsenosti s účinnou prevenciou proti páchaniu trestných činov a zneužívaniu starších sa podelil náčelník Mestskej polície Vysoké Tatry Jozef Štefaňák.

„Poznatky, ktoré tu získali, budú účastníci stretnutia ďalej šíriť seniorom doma vo svojich kluboch a organizáciách“, uzavrela Gálisová.

ml

 

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

19:39

Bývalý ruský bankár a expremiér vlády Náhorného Karabachu Ruben Vardanjan, ktorý je zadržiavaný v Azerbajdžane, vyhlásil vo väzení v Baku hladovku.

19:38

Pokiaľ bude mať Maďarsko národnú vládu, nepodporí žiadnu zo strán rusko-ukrajinskej vojny. Na oficiálnom otvorení kampane vládnucej aliancie Fidesz-KDNP pred júnovými voľbami do Európskeho parlamentu to v piatok v Budapešti povedal maďarský premiér Viktor Orbán.

19:15

Argentínsky tenista Tomas Martin Etcheverry postúpil do semifinále dvojhry na antukovom turnaji ATP v Barcelone. Trinásty nasadený hráč vyradil vo štvrťfinále Brita Camerona Norrieho 7:6 (4), 7:6 (1). Trojka “pavúka” Casper Ruud si poradil s Matteom Arnaldim z Talianska 6:4, 6:3.

18:59

Počas záplav v Spojených arabských emirátoch (SAE) prišli o život traja pracovní migranti z Filipín. Dve ženy sa počas záplav udusili vo svojom vozidle a jeden muž utrpel zranenia s následkom smrti, keď jeho vozidlo spadlo do priehlbiny, uviedlo vo vyhlásení filipínske ministerstvo pre migrujúcich pracovníkov.

18:33

Polícia v piatok vo švédskom meste Vasteras postrelila a zadržala muža, ktorý vraj s pomocou ostrého objektu spôsobil zranenia trom starším ženám.

18:28

Americká tenistka Sloane Stephensová postúpila na antukovom turnaji WTA v Rouene do semifinále. V pozícii nasadenej šestky vyhrala vo štvrťfinále nad štvorkou podujatia Jüan Jüe z Číny 6:2, 6:2.

18:27

Kazašská tenistka Jelena Rybakinová postúpila do semifinále dvojhry na antukovom turnaji WTA v Stuttgarte. Ako štvrtá nasadená zdolala vo štvrťfinále Jasmine Paoliniovú z Talianska 6:3, 5:7 a 6:3. Češka Markéta Vondroušová vyradila druhú nasadenú Arinu Sobolenkovú z Bieloruska 3:6, 6:3, 7:5. Medzi elitné kvarteto ide Poľka Iga Swiateková, turnajová jednotka vyhrala nad Britkou Emmou Raducanuovou 7:6 (2), 6:3.

18:25

Taliansko a Francúzsko by mali svoje výdavky redukovať výraznejšie, než momentálne plánujú, naopak Nemecko by malo ísť opačným smerom a objem výdavkov zvýšiť. Uviedol to v piatok Medzinárodný menový fond (MMF).

18:24

Hlavný ukazovateľ nezamestnanosti PDU v marci dosiahol úroveň 3,88 %, čo je o 0,04 percentuálneho bodu (p. b.) menej ako vo februári. Medziročne klesol o 0,41 p. b. Počet nezamestnaných evidovaných na úradoch práce v marci tohto roka dosiahol najnižšiu úroveň od konca roka 2019. Ústredie práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVR) SR o tom v piatok informovalo na svojej internetovej stránke.

18:23

V Poľsku zadržali Bielorusa, ktorý údajne nariadil marcový útok na ruského opozičného politika Leonida Volkova v litovskom Vilniuse. Oznámil to v piatok poľský premiér Donald Tusk. Litovský prezident Gitanas Nauséda krátko predtým informoval, že v Poľsku zadržali aj dve osoby podozrivé zo spáchania zmieneného útoku.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke rozkvitnuté pole repky olejnej (Brassica napus) pri obci Zemplínske Hradište v okrese Trebišov

Autor: FOTO TASR-Roman Hanc

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali