Fórum kresťanských inštitúcií: Podarí sa zastaviť prijatie Celoštátnej stratégie ľudských práv?

Fórum kresťanských inštitúcií: Podarí sa zastaviť prijatie Celoštátnej stratégie ľudských práv?

Bratislava 13. januára 2015 (HSP/Foto:FB)

 

Včera odoslalo Fórum kresťanských inštitúcií (FKI) otvorený list predsedovi vlády Róbertovi Ficovi. V liste apelujú na pozastavenie prijatia Celoštátnej stratégie ľudských práv, ktorá sa bude prerokúvať v stredu 14. januára na schôdzi Vlády SR. FKI je pripravené vypracovať ďalšie akčné plány v prípade, že vláda stratégiu schváli

Najväčšie rozhorčenie vyvolali zmeny v stratégii, do ktorej sa po dvoch rokoch aktívnej prípravy a rokovaní s verejnosťou a organizáciami dostáva do popredia otázka na vytvorenie podmienok pre registrované partnerstvá. Od začiatku prípravy stratégie bola práve táto problematika najdiskutovanejšia a bez akýchkoľvek dodatočných rokovaní sa stala jej súčasťou. Kompetentní, ktorí aktívne participovali na vytvorení  stratégie a zúčastňovali sa na rokovaniach sa právom cítia podvedení. Takáto zmena pôsobí ako snaha presadiť túto problematiku silovým spôsobom „zhora“ a vniesť tak problematiku registrovaných partnerstiev a ignorovať tak náročnú prácu s najzraniteľnejšími skupinami obyvateľstva a ochrany ľudských práv.

Reklama
Na snímke členka predsedníctva Fóra kresťanských inštitúcií Veronika Remišová

Predsedníčka Fóra kresťanských inštitúcií Katarína Hulmanová dodala: „Jeden a pol roka, ktoré sme všetci venovali tzv. participatívnemu procesu, vyšli nazmar, aspoň čo sa týka textu stratégie. Ja stále verím v túto krajinu, ako dobré miesto pre všetkých, v zdravý rozum, v demokraciu a v diskusiu. Sme na ňu ochotní a pripravení, ale ako partneri a nie štatisti.“

FKI a členské organizácie sa dlhodobo podieľajú na práci v oblasti ľudských práv, marginalizovaných a sociálne slabých skupín obyvateľstva (rómska menšina, ľudia bez domova, týrané ženy, …). Posledné dva roky FKI poukazuje na problém, že Stratégia ľudských práv nerieši skutočné potreby v oblasti ochrany ľudských práv. Pripomienky a návrhy, ktoré predložili zástupcovia v procese tvorby neboli zohľadnené, dokonca aj hromadná pripomienka, ktorú podpísalo minulý rok niekoľko tisíc občanov nebola prejednávaná a ostala bez povšimnutia čo malo za následok presadenie spomínaných priorít na úpravu registrovaných partnerstiev. Zároveň je dôležitým problémom, že rodina čelí mnohým výzvam, ako je napríklad klesajúci počet sobášov, zvyšujúca sa rozvodovosť, pokles pôrodnosti a plodnosti, čím sa výrazne narúša súdržnosť spoločnosti a jej dôležitého prvku, akým je rodina.

Reklama

Členka predsedníctva Fóra kresťanských inštitúcií, Veronika Remišová dodáva:

„Vyčerpali sme všetky dostupné možnosti komunikácie s predstaviteľmi vládnej moci. Zúčastňovali sme sa pracovných skupín, pripomienkovali sme, písali sme, diskutovali, dokonca občianska spoločnosť zorganizovala aj protesty. Dnes už nemôžeme nič viac urobiť, len poslednýkrát apelovať na premiéra, aby vláda zobrala hlas občanov do úvahy a snažila sa spoločnosť spájať a nie rozdeľovať. V tom by mala byť predsa jej prvoradá úloha.“

Podľa Fóra kresťanských inštitúcií netreba zabúdať ani na iné, dôležité súčasti ľudských práv. Najčastejšie porušovanie ľudských práv – súdnym prieťahom, vôbec sa nevenuje ochrane života od počatia po prirodzenú smrť, ochrane svedomia, a ochrane práv rodičov, rodiny a manželstva. Nakoľko nie je Stratégia pripomienkovaná, obsahuje formálne nedostatky a neboli s ňou stotožnení ani niektorí členovia Rady Vlády SR ako aj zástupcovia ministerstiev. Je potrebné, aby sa na rokovaní vlády takto vypracovaná Stratégia odmietla v záujme porozumenia a celospoločenského konsenzu. A aj práve preto je tento apel dôležitý, aby sa neprekrývali skutočné problémy a nezatvárali sme pred nimi oči.

Daniela Birková

 

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:25

Stredo-pravicová Chorvátska demokratická únia (HDZ) premiéra Andreja Plenkoviča sa podľa exit pollu zrejme stala víťazom stredajších parlamentných volieb. V 151-člennom parlamente by mala podľa prieskumu 58 mandátov. Na druhom mieste skončila so 44 mandátmi stredo-ľavicová koalícia Rieky spravodlivosti, ktorú vedie Sociálnodemokratická strana prezidenta Zorana Milanoviča. Správu priniesla agentúra HINA.

Parlamentné voľby v Chorvátsku
Na snímke voliči volia vo volebnej miestnosti v Záhrebe počas parlamentných volieb v Chorvátsku v stredu 17. apríla 2024
Včera 20:24

Snemovňa reprezentantov Kongresu USA bude v sobotu hlasovať o vojenskej pomoci pre Ukrajinu, Izrael a Taiwan. V stredu to oznámil predseda snemovne Mike Johnson. Informovala o tom agentúra AFP.

Včera 20:23

Ceny ropy klesli v stredu o takmer 3 %, pričom cena ropy Brent skĺzla pod 87,50 USD za barel (159 litrov). Výrazne sa pod to podpísali najnovšie informácie o prudkom zvýšení ropných zásob v USA, ako aj slabšie ekonomické údaje z Číny, než sa čakalo. Informovali o tom agentúry Reuters a Bloomberg.

Včera 20:22

Zásoby ropy v Spojených štátoch pokračovali v minulom týždni vo výraznom raste, pričom rozsah rastu prekonal odhady zhruba dvojnásobne. Výsledkom je objem zásob, ktorý je pre súčasné obdobie roka takmer už na úrovni 5-ročného priemeru. Informoval o tom portál RTTNews.

Včera 20:19

Írska nízkonákladová letecká spoločnosť Ryanair očakáva, že do polovice júla dostane od americkej spoločnosti Boeing 40 lietadiel. Povedal to v stredu šéf aerolínií Michael O’Leary, ktorého citovala agentúra Reuters.

Včera 20:10

Vo finále Slovnaft Cupu sa stretnú futbalisti dvojnásobného obhajcu trofeje FC Spartak Trnava a MFK Ružomberok.

Trnavčania zvládli stredajšiu semifinálovú odvetu, keď po domácom víťazstve 1:0 remizovali na ihrisku FK Železiarne Podbrezová 0:0 a v stredu 1. mája o 15.00 h v Košiciach sa pokúsia získať domáci pohár tretíkrát za sebou.

Včera 19:57

Slovenskí hokejoví reprezentanti do 20 rokov otvorili domáci Turnaj piatich krajín v Poprade prehrou. V stredajšom prvom zo štyroch zápasov na podujatí podľahli českým rovesníkom vysoko 2:7. Oba góly Slovenska zaznamenal útočník Lukáš Klečka.

Včera 19:08

Švédsky parlament schválil v stredu návrh zákona, ktorým sa zníži vek potrebný na tzv. právnu zmenu pohlavia, a to z 18 na 16 rokov. Informovala agentúra AP.

Osoby mladšie ako 18 rokov budú na zmenu pohlavia naďalej potrebovať súhlas svojho zákonného zástupcu, ošetrujúceho lekára, aj príslušného zdravotného úradu.

Nebude sa však už vyžadovať, aby mali stanovenú diagnózu tzv. rodovej dysfórie, čím sa lekársky označuje nesúlad medzi skutočným pohlavím a pociťovanou rodovou identitou človeka.

Včera 19:06

Talianska premiérka Giorgia Meloniová v stredu navštívila Tunisko a stretla sa s tamojšími predstaviteľmi, s ktorými diskutovala o “novom prístupe” k nelegálnej migrácii aj o ekonomickej spolupráci s Tunisom. Informovala agentúra AFP.

Meloniová sa v Tunise stretla s tamojším prezidentom Kaísom Saídom, ktorý v utorok po schôdzke s národno-bezpečnostným tímom prisľúbil, že Tunisko nebude centrom ani miestom pre odchod migrantov zo subsaharskej Afriky.

Talianska premiérka Giorgia Meloniová na návšteve Tuniska
Na snímke talianska premiérka Giorgia Meloniová a tuniský prezident Kajs Saíd počas stretnutia v Tunise
Včera 18:57

Najväčší odborový zväz v Grécku, Všeobecná konfederácia gréckych pracujúcich (GSEE), zorganizoval na stredu rozsiahle štrajky. Trajekty nepremávali, verejná doprava bola narušená a niektoré štátne nemocnice v Aténach i v iných mestách fungovali iba s núdzovým počtom personálu. Informovala o tom agentúra AP.

Na čele štrajkov stojí GSEE a jej cieľom je návrat k právam na kolektívne vyjednávanie, ktoré boli zrušené pred viac ako desiatimi rokmi počas vážnej finančnej krízy.

Včera 18:29

Zasadnutie Rady NATO – Ukrajina, o ktoré požiadal ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj, sa uskutoční v piatok. Zelenskyj by mal rokovať s ministrami obrany členských krajín Aliancie, oznámil v stredu jej generálny tajomník Jens Stoltenberg.

Včera 18:28

Zemetrasenie s magnitúdou 6,4 zasiahlo v stredu večer miestneho času západ Japonska. Varovanie pred prívalovými vlnami cunami však vydané nebolo, informovala televízia NHK World.

Včera 18:25

Predsedníčkou ruského najvyššieho súdu sa v stredu stala spolužiačka ruského prezidenta Vladimira Putina z vysokej školy, 70-ročná Irina Podnosovová. Informovala o tom agentúra DPA.

Kritici ruského prezidenta sa dlhodobo sťažujú na rodinkárstvo či časté zvýhodňovanie známych v rôznych funkciách, ktoré podľa nich šéf Kremľa využíva na udržanie svojej moci.

Vladimir Putin
Na snímke ruský prezident Vladimir Putin
Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke goticko-renesančný kaštieľ v Šimonovanoch, niekdajšej samostatnej obci a dnes časti Partizánskeho, patrí k najstarším svojho druhu na Slovensku

Autor: FOTO TASR-Radovan Stoklasa

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali