Facebook blokuje stránky s desiatkami miliónov sledovateľov, kvôli prepojeniu na Kremeľ

Facebook blokuje stránky s desiatkami miliónov sledovateľov, kvôli prepojeniu na Kremeľ

Bratislava 23. februára 2019 (HSP/Foto:RT)

 

Spoločnosť Facebook pozastavila niekoľko účtov, ktoré prevádzkuje spoločnosť Maffick Media bez predchádzajúceho upozornenia, a to hneď po tom, ako CNN podala správu o vnímaných väzbách spoločnosti na Kremeľ. Informácie priniesol portál RT

Ilustračné foto

Ako nový krok v boji sociálneho giganta proti vnímanej “ruskej propagande” Facebook odstránil niekoľko stránok, ktoré ponúkajú videoobsah bez predchádzajúceho upozornenia. Sieť sociálnych médií povedala, že požiada správcov Soapbox, Back Then a Waste-Ed, aby odhalili svoje “ruské napojenia”.

Reklama

“Ľudia, ktorí sa pripájajú k stránkam, by nemali byť zavádzaní tými, ktorí sú za nimi. Rovnako, ako sme posilnili naše vymáhanie koordinovaného neoprávneného správania a finančne motivovaného spamu v uplynulom roku, budeme pokračovať v zlepšovaní, aby ľudia mohli získať viac informácií o stránkach, ktoré sledujú, “uviedol hovorca Facebook vo vyhlásení.

Žiadne oficiálne žiadosti však neboli adresované nemeckej spoločnosti Maffick Media, ktorá pôsobí na všetkých troch stránkach. Pred vypnutím neboli ani upozornení, čo vyvolalo rozhnevanú odpoveď spoločnosti. Tá označila politiku Facebooku ako “nový McCarthyzmus”. Všetky tri stránky zostali v pondelok offline.

Reklama

Účty boli pozastavené krátko po tom, čo CNN odvysielala správu s chytľavým nadpisom “Kremeľ financuje vírusové videá zamerané na miléniálov, “v ktorej uviedla všetky tri stránky ako súčasť “vplyvu kampane” Kremľa zameranej na nič netušiacich dospievajúcich Američanov. CNN uviedla, že nemecká spoločnosť Maffick Media je väčšinovo vo vlastníctve Ruptlyho spravodajskej agentúry – dcérskej spoločnosti RT – a je teda v “zadnom vrecku” Kremľa.

 

Otvorené tajomstvo

CNN tiež opakovane obvinila Maffick, že skrýva svoje podozrivé vzťahy s Ruskom, aby zavádzala svoje publikum. Hoci tam nikde nežiari oznam, že je financovaná Kremľom. Okrem toho sa nevynaložilo žiadne osobitné úsilie na ukrytie zdrojov ich financovania – ako to napokon dokazujú samotní reportéri CNN, ktorí použili internetovú databázu obchodných registrov na získanie dokumentov, ktoré dokazujú, že Maffick je z 51%  vlastnený spoločnosťou Ruptly.

Zostávajúca polovica patrí generálnej riaditeľke Maffick, Anisse Naouai, americkej novinárke tuniského pôvodu. Pred začatím svojho nezávislého projektu Naouai založila show The Now, ktorú vysielala spoločnosť RT America (a ktorej Facebooková stránka bola pozastavená), a predtým pracovala ako reportérka a moderátorka RT. Hovorí, že spoločnosť plne zamestnáva ľudí v Berlíne a zamestnáva tiež Američanov ako pracujúcich na voľnej nohe.

Reklama

Mimochodom CNN bolo založenéna špičke German Marshall Fund financovaného americkými, nemeckými a inými vládami. Medzi ďalšími úspechmi fondu je sporný Hamilton 68 ‘ruský propagandista’- webová stránka, ktorá označuje účty na Twitteri ako operácie “ruského vplyvu” a sleduje ich činnosť na základe nezverejnenej metodológie, ktorú nemožno overiť – a aj napriek tomu je považovaný za spoľahlivý nástroj viacerými hlavnými médiami v USA.

 

Nevysvetlený zákaz

Facebook svoje rozhodnutie zatiaľ nevysvetlil. Spoločnosť neporušila pravidlá sociálnych sietí, ktoré v súčasnosti nevyžadujú, aby ktokoľvek publikoval informácie o financovaní na svojich stránkach na Facebooku. Okrem toho mnohé ďalšie mediálne spoločnosti podporované vládnymi finančnými prostriedkami – vrátane NPR, PBS, BBC, DW, CBC a AJ + – sa nikdy nemuseli zaoberať podobným zaobchádzaním, konštatuje Maffick.

Podľa spoločnosti ich vylúčili iba preto lebo ich podporuje Rusko.

Reklama

Spoločnosť Maffick Media tvrdí, že je publikačne nezávislá-ale podľa správy CNN “veľká časť jeho obsahu sa zdá byť dokonale prepojená s veľkou časťou propagandy, ktorá vyšla z Kremľa”- to znamená, že obsah nezodpovedá bežnému pohľadu amerických politík.

“Ak budem proti vojne v Spojených štátoch, znamená to automaticky, že budem obvinený zo spojenia s Kremeľom? S touto ruskou hystériou, ktorú teraz prežívame, sa mi zdá, že je to veľmi, veľmi nebezpečná taktika McCarthyistu, ktorá začala hovoriť, že ľavicové názory, protivojnové názory sú len rozprávkami vlády Kremľa.”

To je to, čo Rania Khalek, americká hostiteľka Soapboxu -jedna zo stránok Meffiku na Facebooku- povedala CNN, keď sa jej pýtali na údajné spojenie s Moskvou.

Každá z pozastavených stránok mala na Facebooku desiatky tisíc sledovateľov, zatiaľ čo ich videá mali sledovanosť niekoľko “desiatok miliónov”, podľa CNN – to bola úroveň popularity, ktorá pravdepodobne podnietila spoločnosť Facebook, aby prijala takéto drastické a rýchle opatrenia, a umlčala ich.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

12:56

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan sa v Istanbule stretne s vodcom palestínskeho hnutia Hamas Ismáílom Haníjom. Rokovať budú o prebiehajúcej vojne v Pásme Gazy.

 

12:41

Ukrajina spustila vlnu útokov dronmi na osem ruských oblastí a zasiahla tri elektrické stanice a sklad paliva.

12:11

Za nočnými výbuchmi na vojenskej základni v Iraku nebola vojenská akcia, informovala v sobotu tamojšia tlačová agentúra INA.

12:10

Poľsko je pripravené zúčastniť sa na programe NATO s názvom Zdieľanie jadrových zbraní, pretože silnejú hrozby z Ruska, vyhlásil poľský prezident Andrzej Duda.

12:09

Vojnový spravodajca ruských novín Izvestija Semion Jeremin zahynul pri ukrajinskom útoku v Záporožskej oblasti, ktorej časť Moskva okupuje, informoval denník na sieti Telegram.

11:53
Čínu čaká najväčšia reforma armády za posledné desaťročie. Na príkaz Si Ťin-pchinga krajina rozpustí Sily strategickej podpory a vytvorí novú jednotku – Sily informačnej podpory. Hlavnou úlohou tejto štruktúry je viesť kybernetickú vojnu.

Predchádzajúci veliteľ Síl strategickej podpory Ju Qiansheng sa v polovici minulého roka prestal objavovať na verejnosti. V roku 2023 čínske orgány uskutočnili rozsiahlu čistku najvyšších veliteľov po odhalení rozsiahlej korupcie v ozbrojených silách.

11:30

Zomrel muž, ktorý sa zapálil v parku oproti súdnej sieni v New Yorku počas prebiehajúceho súdneho procesu s bývalým prezidentom USA Donaldom Trumpom. 

11:28

Gruzínska mládež dominovala týždňu pouličných protestov proti plánom schváliť zákon o “zahraničnom vplyve” a čoraz hlasnejšie dáva najavo príklon k Európskej únii a západným hodnotám. Už piatu noc po sebe stovky mladých protestujúcich pochodovali v hlavnom meste Tbilisi, aby bolo ich hlas počuť.

11:08

V Španielsku, druhej najnavštevovanejšej krajine sveta, sa šíri “antituristické” hnutie. To núti úrady, aby sa pokúsili zosúladiť záujmy miestnych obyvateľov s lukratívnym odvetvím ekonomiky.

11:07

Sergej Barbarez sa stal novým trénerom futbalovej reprezentácie Bosny a Hercegoviny. Vo funkcii nahradil Sava Miloševiča, ktorý viedol tím iba sedem mesiacov a nedokázal s ním postúpiť z play off na finálový turnaj ME 2024 v Nemecku. Bosna bola aj jeden zo súperov Slovenska v kvalifikácii.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali