“Ajran je kyslý nápoj, a preto zvyšuje prirodzene kyslosť žalúdočných štiav. Všetko, čo sa nestrávi, trávi sa dodatočne. Samotné jeho proteíny sú ľahko stráviteľným výživným substrátom. V tomto zmysle je úplne užitočný,” povedal fitoterapeut.
Vďaka týmto vlastnostiam sa ajran výborne hodí pre odľahčovacie dni a pre očistenie organizmu.
A môže byť tiež záchranou pre tých, ktorí preberú množstvo alkoholu a ráno trpia opicou.
“V kyslých potravinách je vždy prebytok vodíka, ktorý je redukovadlom a hrá v bunkách pozitívnu úlohu. Ajran jednoznačne pri opici pomáha. Neznamená to, že sa môžete opiť a ajran vás v každom prípade zachráni, úľavu ale nesporne pocítite,” povedal odborník v rozhovore pre Sputnik.
Lekári vysvetlili, aký vplyv má alkohol na ľudský organizmus od 40 rokov vyššie
Skôr lekári v rozhovore pre britský denník The Telegraph vysvetlili, ako nadmerné pitie alkoholických nápojov ovplyvňuje organizmus ľudí starších ako 40 rokov.
Čestný profesor Londýnskej univerzity a hlavný lekár dobročinnej organizácie Drinkaware Paul Wallace vysvetlil, že alkohol ovplyvňuje takmer všetky telesné systémy. Najmä preniká hematoencefalickou bariérou do mozgu, kde pôsobí ako depresívum. Človek cíti nadšenie a vzrušenie v dobe pitia alkoholu, alkohol však potláča úsudok, logiku, plánovanie a sebakontrolu.
“Postupom času pravidelné pitie alkoholu zvyšuje tendenciu k problémom s náladou, k rozvoju úzkosti a depresie,“ povedal lekár.
Dermatológ a oficiálny zástupca fondu British Skin Foundation, profesor Nick Lowe, vysvetlil, že trvalé pitie alkoholu môže vyvolať lupienku, chronické začervenanie kože v dôsledku zväčšenia krvných ciev. Alkohol tiež môže vyvolať stres a úzkosť, v dôsledku čoho telo produkuje androgénne hormóny, ktoré stimulujú vznik akné. Koža, ako vysvetlil, stráca vlhkosť a nedostatok tekutín v tele môže spôsobiť odlupovanie kože alebo opuch pod očami. Konzumácia cukrov, ak človek dáva prednosť vínu alebo pivu, môže poškodiť DNA a kolagén v koži, čo vedie k rýchlemu starnutiu.