Európska únia zneužila koronavírus! Brusel buduje superštát pod zámienkou pomoci

Európska únia zneužila koronavírus! Brusel buduje superštát pod zámienkou pomoci

Bratislava 17. júla 2020 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

To je poriadna hlúposť! Európska komisia zneužila koronavírus k ďalšej centralizácii a unifikácii EÚ. Tieto slová padli v českej Poslaneckej snemovni. A dôkazy? Tie sú nepriestrelné

Na snímke vlajka Európskej únie (EÚ)

Pamätáte tie ublíženecké príspevky na sociálnych sieťach, ktorými kaviarníci dokazovali, že Európska únia nám počas Koronavírusovej epidémie pomáhala. Že eurorealisti hania Brusel zbytočne a neoprávnene. Nikto žiadnu hmatateľnú pomoc z únie nevidel, ale zober to čert. Vraj budú peniaze. A Európska únia má navyše plán.

Reklama

 

Už viem, čo s tým, mám totiž plán …

Reklama

Áno, Európska únia plán má. Ale vyzerá ako nočná mora. Brusel využíva pokoronavírusovú pomoc únijným štátom na posilnenie svojho vplyvu. A čo je horšie, zjavne mu ide o vytvorenie európskeho superštátu, napríklad s jednotnou daňou pre všetkých. Čo sa nepodarilo Európskej komisii na čele s labužníkom Jeanom-Claudom Junckerom, to sa môže podariť šéfke únie z Nemecka Ursule von der Leyen.

Tak, aby bolo jasné, nejde o náš výmysel. Dôkaz? Tu je triezve hodnotenie únijných plánov na takzvanú obnovu po koronavíruse pre členské štáty EÚ od poslanca za ODS a podpredsedu snemovne rozpočtového výboru Jana Skopečka.

“Koronavírusovú krízu iba využili na to, ako už sa to stalo niekoľkokrát v histórii európskeho integračného procesu, tak tú krízu rovnako ako tie predošlé využili, resp. zneužili na to, aby sa uskutočnili ďalšie pomerne hlboké integračné kroky prehlbujúce centralizáciu, unifikáciu eurozóny,” vyhlásil Skopeček v Poslaneckej snemovni.

Ako upozornil, ide o plán, o ktorý sa “európska politická elita snažila dlhé roky a možno desaťročia, zatiaľ neúspešne, a táto kríza jej dala ďalšiu príležitosť, aby tieto témy znovu otvorila”.

A na čo český politik ešte upozorňuje? “Je to vytvorenie princípu spoločného ručenia členských štátov EÚ za spoločné dlhy. Ešte nikdy v histórii sa tento princíp Európskej únii nepodarilo presadiť a veľmi zložito za pomoci najrôznejších obmedzení zachraňovala najmä Grécko a ďalšie štáty eurozóny, ale toto je prvýkrát priznaná snaha zaviesť spoločné ručenie za dlhy EÚ. Tým pre mňa druhým revolučným krokom je potom diskusia a otváranie snahy zaviesť a vytvoriť na celoeurópskej úrovni spoločné dane. Ďalšia záležitosť, o ktorú sa európske politické elity snažia dlhé roky a ten princíp teraz sa má v úvodzovkách spolu s tým koronavírusovým problémom spláchnuť,” varuje Skopeček.

Reklama

To sú vážne obvinenia. Vyzerá to, ako keby Európska únia chystala na svojich členov poriadnu hrozbu. Politickú i ekonomickú. Môže sa stať, že sa čoskoro prebudíme v únii, ktorú sme nechceli, ale pod zámienkou pomoci po koronavíruse nám ju prefíkane vnútili.

 

Bič na národné štáty

Chystá sa veľký európsky podvod? Na to sa Sputnik opýtal člena predsedníctva Strany nezávislosti Českej republiky a ekonóma Romana Malachu.

“S pánom poslancom Skopečkom v tomto absolútne súhlasím. Európska únia je naozaj dobrá v jednej veci, a to je postupná centralizácia. Avšak, vykonávaná tak, aby to bolo čo najmenej viditeľné. Pre tento postup dokáže využiť každú príležitosť a je vidieť, že súčasná komisia kráča v stopách komisií predchádzajúcich, ktoré boli pod vedením Jose Manuela Barrosa a Jean-Claude Junckera. Ostatne výroky pána Junckera, že politika centralizácie Európskej únie sa robí tak, aby ju čo najmenej prehliadli, sa dajú dodnes dohľadať. No a koronavírus bol pre zástancov tohto smeru jednoznačne darom z nebies, pretože sa za neho dá schovať veľa vecí,” hovorí znalý expert.

Reklama

Naozaj EÚ maskuje obnovu ekonomík únijných štátov budovaním základu pre európsky superštát?

“Zviazať členské štáty dlhom je úžasný nápad. Samozrejme úžasný pre toho, ktorého cieľom je vybudovať federáciu alebo inú formu superštátu. Zatiaľ sa o pôžičke len hovorí, takže nie sú k dispozícii žiadne finálne dokumenty. Veľmi by som sa, ale čudoval, keby si Európska únia neošetrila prípad, keby by chcel ďalší štát odchádzať. Ja osobne si tie podmienky nedokážem predstaviť, som ekonóm a nie právnik, ale predpokladám, že to bude nastavené tak, aby dopady na prípadný odchádzajúci štát boli čo najväčšie. Ďalšie indície, že účelom je čo najviac pripútať štáty k EÚ, je dlhodobosť pôžičky. Vedenie Európskej únie vlastne ani nepočíta s tým, že tieto pôžičky členské štáty niekedy splatia. Prečo? Je výhodnejšie mať v ruke bič večného dlhu a burácať ním, kedykoľvek by nejaká krajina prejavila odstredivé tendencie.

Ak by cieľom bola naozaj obnova ekonomík, išlo by o záležitosť krátkodobú alebo strednodobú a nemalo by zmysel na ňu používať dlhodobé financovanie. To ma vedie k úvahe, že obnova ekonomík členských štátov primárnym účelom naozaj nie je,” hovorí pán Malach.

 

V južných štátoch je dlhodobo niečo zle

V Bruseli sa rozbieha diskusia o únijnej dani. Čo si o tom pán expert myslí?

“V podstate to isté, čo o plánovanej pôžičke. Je to ďalší krok k získaniu väčších právomocí pre Brusel. No a tieto právomoci sa musia niekomu vziať, čo sú samozrejme národné štáty. Ak by boli hypoteticky všetky dane únijné, tak to znamená, že jednotlivé krajiny strácajú pozíciu suverénnych štátov a dostávajú sa do pozície podobnej, akú majú naše kraje. Nemali by žiadne vlastné peniaze a boli by plne odkázané na ľubovôľu centrály. Samozrejme, je toto konanie úzko prepojené s Novým zeleným údelom (New Green Deal). Európska únia sa jednoducho rozhodla správať presne opačne, ako je bežné. Ak si chcem niečo zaobstarať, musím si najskôr spočítať či na to mám, respektíve, či sa mi vynaložené náklady vrátia. To je prostá ekonomická logika.

Európska únia sa však rozhoduje ideologicky. Určí si cieľ, bez aspoň predbežného zamyslenia, či má k dispozícii potrebné zdroje. A keď zistí, že jej nápady sú nerealizovateľné, resp. neufinancovateľné, tak začne vymýšľať, kde zohnať ďalšie zdroje. Ďalej si musíme uvedomiť, že to nebude tak, že by tieto únijné dane nahradili dane národné. Tieto dane budú navyše. Každý z nás teda odvedie v mene zelenej ideológie zo svojho zárobku ďalšiu sumu,” myslí si ekonóm.

A teraz zásadná otázka. Plán obnovy po koronavíruse obsahuje princíp spoločného ručenia členských štátov EÚ za spoločné dlhy. Čo to znamená pre Českú republiku? Nie sme predsa členmi eurozóny.

“Členmi eurozóny vďakabohu nie sme. Avšak, z toho, čo som si o ručení naštudoval, budú ručiť všetky štáty bez ohľadu na členstvo v eurozóne. To je tiež z pohľadu Európskej únie veľmi šikovný krok. Pretože si Veľká Británia zachovala libru, mala odchod minimálne o jeden problém jednoduchší. Aj preto bude ručenie – aspoň z môjho pohľadu – tentoraz na všetkých štátoch.

Reklama

No a čo to znamená pre Českú republiku? Myslím, že už som sa o tom zmieňoval, a tiež to zaznelo aj v Poslaneckej snemovni. Znamená to, že budeme čiastočne sanovať zlé hospodárenie južného krídla EÚ. Ak je totiž mechanizmus rozdeľovania pomôcť, nastavený podľa dlhodobej nezamestnanosti, tak je jasné, že to nemá s vplyvom koronavírusu nič spoločné. Kľúčové je slovo, dlhodobá ‘. Znamená to, že v týchto štátoch je dlhodobo niečo zle. Niečo, čo nespôsobil koronavírus, ale ich zle nastavená ekonomika. Tieto štáty by si na finančnom trhu samostatne požičali za výrazne horších podmienok, ako má celá Európska únia, a tiež ako má samotná Česká republika. Pôžička od EÚ im umožní pokračovať ďalej v žití na dlh a my im na to prispejeme,” hovorí člen Predsedníctva Strany nezávislosti Českej republiky Roman Malach.

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

14:57

Prevrátenie lode s migrantmi si pri pobreží Džibutska ležiaceho v oblasti tzv. Afrického rohu vyžiadalo životy najmenej 16 ľudí, pričom 28 ďalších osôb je stále nezvestných, uviedla v utorok Medzinárodná organizácia pre migráciu (IOM).

14:56

V noci zo stredy (24. 4.) na štvrtok (25. 4.) bude obmedzený predaj lístkov na vlak cez e-shop a aplikáciu Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK). Dôvodom je plánovaná údržba predajných systémov. Lístok si bude možné kúpiť len u vlakového personálu alebo prostredníctvom SMS správy. V utorok o tom informoval hovorca ZSSK Dominik Drevický.

14:56

Poklepaním základného kameňa sa v utorok symbolicky začala výstavba prvej etapy rýchlostnej cesty R1 medzi Banskou Bystricou a Slovenskou Ľupčou. Projekt počíta s vyše trojkilometrovou rýchlostnou cestou i preložkou cesty I/66. Práce by mali trvať 960 dní a prinesú i dopravné obmedzenia.

14:49

Návrhy zmien vo verejnom obstarávaní sú postavené na dôvere voči starostom, primátorom aj ďalším obstarávateľom. Samosprávy zjednodušenie a zrýchlenie obstarávania potrebujú a čerpanie eurofondov to neohrozí. Zdôraznil to v rámci svojho vystúpenia v Národnej rade (NR) SR minister investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie Richard Raši (Hlas-SD), ktorý návrh novely zákona o verejnom obstarávaní predkladá.

14:42

Poslanci Európskeho parlamentu (EP) v utorok schválili reformu rozpočtových pravidiel EÚ, ktorej cieľom je podporiť investície a zároveň udržať vnútroštátne výdavky pod kontrolou.

14:34

Politické vedenie palestínskeho militantného hnutia Hamas zostane v katarskej metropole Dauha dovtedy, kým bude jeho prítomnosť prospešná pre rokovania s Izraelom zamerané na ukončenie vojny v Pásme Gazy.

14:28

Holandská tenistka Arantxa Rusová postúpila do 2. kola dvojhry na antukovom turnaji WTA 1000 v Madride. V úvodnom zápase zdolala Češku Brendu Fruhvirtovú 7:5, 6:3. Ďalej ide aj Alexandra Ealaová z Filipín, ktorá zvíťazila nad Ukrajinkou Lesiou Curenkovou 2:6, 6:4, 6:4.

14:27

Európsky parlament (EP) v utorok v Štrasburgu prijal smernicu o práve na opravu pre spotrebiteľov. Podľa nových pravidiel musia výrobcovia opraviť tovar a viesť spotrebiteľov k tomu, aby prostredníctvom opravy predĺžili životnosť výrobku.

14:25

Polícia vysťahovala v utorok migrantov z provizórneho stanového tábora ležiaceho v centre Paríža, len niekoľko krokov od rieky Seina. Ide o dosiaľ posledné zo série takýchto vysťahovaní, ktoré ľudskoprávni aktivisti označujú za “sociálne čistky” pred letnými olympijskými hrami.

 

14:11

Listy manželke, písané jedným z najznámejších britských horolezcov Georgeom Mallorym, ktorý zmizol v roku 1924 pod vrcholom Mount Everestu, boli digitalizované a sú zverejnené na webovej stránke Magdalene College – inštitúcie spojenej s univerzitou v Cambridge.

14:07

Európsky parlament v utorok s okamžitou platnosťou pozastavil výkon funkcie asistentovi nemeckého europoslanca Maximiliana Kraha za Alternatívu pre Nemecko (AfD), ktorého zatkli za údajnú špionáž pre Čínu.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke vyvierajúci minerálny prameň na Sivej Brade neďaleko Spišského Podhradia

Autor: TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali