Európska únia a Británia odštartovali nové kolo rokovaní o obchodnej dohode

Európska únia a Británia odštartovali nové kolo rokovaní o obchodnej dohode

Brusel 30. júna 2020 (TASR/HSP/Foto:TASR/AP-Frank Augstein)

 

Európska únia (EÚ) a Spojené kráľovstvo v pondelok odštartovali nové kolo intenzívnych päťdňových rokovaní o dohode, ktorá by definovala ich vzťahy po brexite. Obe strany pritom deklarovali, že chcú, aby sa tento proces výrazne zrýchlil a mohli tak dosiahnuť dohodu do konca roka.

Ilustračné foto

Nové kolo rozhovorov v Bruseli je zároveň prvým osobným stretnutím vyjednávačov od vypuknutia pandémie nového koronavírusu.

Reklama

Spojené kráľovstvo opustilo európsky blok 31. januára 2020. Začiatkom tohto mesiaca britský premiér Boris Johnson oznámil, že sa definitívne rozhodol nepredĺžiť tzv. prechodné obdobie, ktoré vyprší 31. decembra a má pomôcť obom stranám preklenúť čas od vystúpenia Británie z EÚ k dosiahnutiu dohody o nových vzťahoch. Johnson tak rozhodol napriek veľkým rozdielom v názoroch Londýna a Bruselu na ich budúce vzťahy.

„Vzali sme na vedomie, že Spojené kráľovstvo nemá v úmysle požiadať o predĺženie prechodného obdobia. Znamená to, že musíme zintenzívniť rokovania,“ povedal predseda Európskej rady Charles Michel 19. júna po samite lídrov bloku.

Reklama

Hlavný britský vyjednávač David Frost, ktorý bol v nedeľu (28. 6.) povýšený aj do funkcie poradcu pre národnú bezpečnosť, priviedol v pondelok delegáciu Spojeného kráľovstva do sídla Európskej komisie v Bruseli. Obe strany sa zhodli, že videorozhovory počas blokád spojených s pandémiou neboli najlepším formátom.

Zdá sa, že Británia zmiernila svoj bojový postoj k 27-člennej EÚ. Johnson totiž predtým hrozil, že odíde z rozhovorov, ak sa na júnovom stretnutí s Michelom a predsedníčkou Európskej komisie Ursulou von der Leyenovou nedosiahne žiadny pokrok. Jeho hovorca odvtedy povedal, že cieľom Británie je dosiahnuť dohodu do konca leta.

Ale nádeje, že zintenzívnenie diskusií prinesie výsledky po predchádzajúcich neúspešných rokovaniach a videokonferenčných rozhovoroch, sú malé.

Obe strany sa rozchádzajú v názoroch najmä na dodržiavanie pravidiel o spravodlivej hospodárskej súťaži, ktoré požaduje EÚ vo fiškálnych, sociálnych alebo environmentálnych záležitostiach, aby predišla vzniku ekonomiky s nízkou reguláciou na prahu Európy.

Ďalšími citlivými bodmi sú úloha Súdneho dvora EÚ, prístup európskych rybárov do britských vôd, ako aj forma dohody. Spojené kráľovstvo je proti požiadavkám EÚ na prístup do britských vôd. Hlavný vyjednávač EÚ Michel Barnier uviedol, že v prípade kompromisu v oblasti rybného hospodárstva je možná obchodná dohoda.

Reklama

Najnovšie EÚ rozhorčilo sobotné (27. 6.) vyhlásenie premiéra Johnsona, že Británia je pripravená akceptovať aj vzťahy bez dohody, ak obe strany nenájdu spoločnú reč.

Nemecká kancelárka Angela Merkelová, ktorej vláda na budúci týždeň preberá rotujúce predsedníctvo EÚ, tiež zostrila svoj postoj a vyjadrila pochybnosti, či Londýn skutočne chce dohodu.

Bez novej dohody sa obchodná výmena medzi oboma stranami bude riadiť pravidlami Svetovej obchodnej organizácie (WTO), čo znamená zavedenie ciel a byrokratických predpisov, ktoré vážne narušia výmenu tovarov a služieb.

Londýn sa chce v lete dohodnúť aspoň na holej kostre dohody o obchode, teda minimálne na politickej úrovni, ak nie legálnej, s cieľom ponúknuť firmám jasnejší obraz ešte pred koncom roka.

Dohodu by EÚ chcela ešte skôr, do konca októbra, keďže ju musia ratifikovať národné parlamenty aj Európsky parlament, čo si vyžaduje čas.

Reklama

Najnovšie kolo rozhovorov je efektívnejšie ako predchádzajúce kolá, na ktorých sa zúčastnili stovky úradníkov rozdelených do samostatných skupín, kde diskutovali o rôznych témach.

Barnier a Frost teraz vedú menšie tímy, ale s väčšou politickou autoritou, aby dosiahli prelom. Miesta rokovaní sa budú striedať každý týždeň a vyjednávači sa budú presúvať medzi Bruselom a Londýnom počas celého júla až do konca augusta.

 

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali