Európa zabudla, že za mier vďačí víťazom druhej svetovej vojny

Európa zabudla, že za mier vďačí víťazom druhej svetovej vojny

Moskva 23. novembra 2021 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Zvláštnym znakom súčasnej doby je, že technológie sa vyvíjajú oveľa rýchlejšie ako naše chápanie človeka a spoločnosti. Naučili sme sa ťažiť nerasty na asteroidoch, ale nedokážeme prekonať také sociálne problémy, ako depresia, xenofóbia a ozbrojené konflikty. Technologicky sme skutočne v 21. storočí. No z hľadiska spoločenského a medzinárodného usporiadania sme nepokročili ďalej ako v 70. rokoch minulého storočia. Uviedli noviny Izvestia

európa
Ilustračné foto

Dominantným trendom v medzinárodnej politike je ideologizácia. Tá zostáva hlavným nástrojom na udržanie celosvetovej nadvlády USA. V závislosti od úprimnosti toho, kto túto ideologickú líniu vykladá. Môže tak ísť o manipuláciu, alebo o ukážku naivity chápania medzinárodného prostredia.

Reklama

Medzinárodné vzťahy si však vyžadujú politiku založenú na dôkazoch, ktorá nie je založená na emóciách a nekonečnom myšlienkovom úlete. Ale na presných pozorovaniach, opakovateľných experimentoch a spoľahlivých údajoch. Inými slovami, na prísne stanovených objektívnych dôkazoch.

 

Reklama
Na čom stojí bezpečnosť Európy

Vezmime si napríklad bezpečnostnú situáciu v Európe. Jej hlavné piliere sa scvrkli na tri strategické konštanty. Pritom ani jedna z nich nie je dostatočne pochopená.

europska unia
Ilustračné foto

Po prvé. Mier v Európskej únii zabezpečila vojenská porážka dvoch kľúčových európskych vojenských mocností Nemecka a Francúzska v druhej svetovej vojne. A odzbrojenie prvej z nich. Bezpečnosť pre obe krajiny zabezpečujú od polovice 40. rokov minulého storočia USA.

Po studenej vojne sa tento systém rozšíril aj do ďalších európskych štátov. Vrátane krajín bývalej Varšavskej zmluvy. Ale nie do Ruska, ktoré nemohlo byť v pozícii vojensky porazenej krajiny. Napríklad Francúzska a už vôbec nie Nemecka. Rusko si zachovalo významný vojenský potenciál. Naďalej zostávalo jednou z hlavných strategických konštánt na kontinente. Jeho vylúčenie z bezpečnostného systému štruktúrovaného okolo USA a NATO nevyhnutne urobilo z Ruska kľúčového protivníka tohto systému.

Po druhé. Popredné európske krajiny, ktorých bezpečnosť od polovice 40. rokov zabezpečujú USA, mali možnosť oddýchnuť si od strategického myslenia. Týka sa to predovšetkým Nemecka. Elity európskych štátov preto majú naivné ilúzie o zdrojoch mieru na kontinente. Dôvody mieru vidia hlavne vo vytvorení dohody o uhlí a oceli či v aktívnych ekonomických a humanitárnych kontaktoch medzi bývalými bojujúcimi stranami. Pričom zabúdajú, že v zárodku tohto procesu bola bolestivá vojenská porážka a následná likvidácia kľúčových vojenských síl mocností v Európe ako strategický faktor.

Dnes tieto klamlivé elity vyhlasujú „morálnu križiacku výpravu“ na Východ. Ako to výstižne podotkol jeden európsky politik, ktorý pracuje na budovaní EÚ ako ideologickom impériu. Problémy členov únie, ktorí nezodpovedajú prezentovanému štandardu, sú ale prehliadané.

Reklama

Samozrejme, toto moralizovanie nefunguje z praktického hľadiska. Často vyzerá smiešne a žiaľ až tragicky. Jasným príkladom je Ukrajina.

Po tretie. Žiadna politika nemôže zmeniť geografiu. Najdôležitejším faktorom európskej bezpečnosti boli zle zvládnuté dôsledky rozpadu Sovietskeho zväzu. Rozpustenie ZSSR nebolo dobre pripravené. Stalo sa zo dňa na deň. V podstate nevyriešilo žiaden z hlbokých štrukturálnych problémov, ktoré vznikli v súvislosti so vznikom viac ako desiatky nových samostatných štátov v rámci zväzu.

Konflikty v priestore bývalého Sovietskeho zväzu sú dôsledkom jeho neorganizovaného rozpadu. A trvajú dodnes. Jednotlivé vojenské krízy sú epizódami odkladaných občianskych vojen. Prepuknúť mohli hneď po páde superveľmoci, no pre množstvo okolností sa tak nestalo.

Kým sa tieto dôsledky nevyriešia, budú sa opakovane prejavovať. Zostanú jednou z dôležitých strategických konštánt európskej bezpečnosti. Ide hlavne o práva obyvateľstva, strategickú infraštruktúru, ekonomické následníctvo, spoločné hodnoty a myšlienky či históriu.

Slepá európska strategická ulička

Zlou správou je, že európski lídri nemajú intelektuálnu a ani morálnu silu, aby uznali túto okolnosť. Čo znamená, že sme v strategickej slepej uličke. Politika založená na dôkazoch nemôže viesť k vyčerpávajúcemu výsledku v podobe hlbokého základného urovnania bezpečnostných problémov v Európe.

Reklama

Dobrou správou však je, že napriek neurovnanej bezpečnostnej situácii nie je na kontinente dôvod na veľkú vojnu. Spoločnosť ju nechce. Táto vojna tieto rozpory nevyrieši, ale vytvorí nové problémy.

Zároveň hlavný front medzinárodného napätia prúdi do východnej Ázie. Európa je už len hasnúca sopka. Európske elity majú teraz čas poobzerať sa okolo seba. Na základe vlastných skúseností sa môžu presvedčiť, že politika založená na dôkazoch v oblasti medzinárodnej bezpečnosti je možná a dokonca potrebná.

V ideálnom svete by sa Európa mala stať príkladom hlbokého a komplexného riešenia bezpečnostných problémov. Kľúčovou otázkou však je, ako to dosiahnuť, keď si strategické myslenie európskych elít vzalo „oddychový čas“.

Andrej Sušencov

Programový riaditeľ Valdajského klubu a riaditeľ Inštitútu medzinárodných štúdií Ministerstva zahraničných vecí Ruskej federácie

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:27

Ruský prezident Vladimir Putin sa v máji chystá navštíviť Čínu. Bude to jeho prvá zahraničná cesta od znovuzvolenia v prezidentskej funkcii v rámci snahy Moskvy o prehĺbenie vzťahov s Pekingom.

20:06

Pre Ukrajinu ešte nie je neskoro, aby zvíťazila nad Ruskom, ak spojenci splnia sľuby o dodaní ďalších zbraní. Uviedol to generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg,

20:05

Izraelské médiá informovali, že z mesta Rafah v Pásme Gazy ušli pred blížiacou sa izraelskou ofenzívou desaťtisíce ľudí. TASR prevzala informácie zo správy tlačovej agentúry DPA.

19:41

Prokuratúra v Madride odporučila, aby predbežné vyšetrovanie manželky španielskeho premiéra Pedra Sáncheza bolo zrušené. Uviedli to televízna stanica RTVE, noviny El País a ďalšie médiá s odvolaním sa na justíciu.

19:39

Švajčiarska potravinárska spoločnosť Nestlé odmietla tvrdenia mimovládnej organizácie Public Eye, podľa ktorej do svojich výrobkov v rozvojových krajinách pridávala cukor. V rovnakých výrobkoch na európskom trhu ich predáva bez cukru.

19:35

Európsky parlament hlasoval v Štrasburgu za zriadenie nového orgánu pre etické štandardy, ktorý bude bojovať proti korupcii v inštitúciách Európskej únie a sledovať pravidlá lobingu a korupcie. 

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

Stoltenberg v Nemecku
Na snímke generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg, ktorý sedí v stíhačke Eurofighter, sa usmieva pred štartom počas návštevy taktickej letky 73 Steinhoff v meste Laage neďaleko Rostocku na severe Nemecka
19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali