EÚ sužuje problém moderného otroctva

EÚ sužuje problém moderného otroctva

Brusel 9. apríla 2018 (HSP/Sputnik/Foto:Pixabay)

 

Európskej únii sa naďalej nedarí vyriešiť problém obchodovania s ľuďmi a pracovného vykorisťovania. Počet novodobých otrokov v EÚ neustále rastie a je ich údajne cez milión. Podľa indexu otroctva organizácia Walk Free Foundation medzi najviac postihnuté krajiny patrí i Česko.

Ilustračné foto

Podľa Walk Free Foundation „moderné otroctvo znamená”, že sloboda jedného človeka bola odobraná iným človekom. Otroci stratili kontrolu nad svojim telom a slobodou odmietnuť alebo vybrať  si prácu. Podľa rebríčka Global Salvery Index sa v EÚ nachádza cez 1,2 milióna otrokov. Prekvapivo sa však z väčšej časti nejedná o migrantov z Afriky alebo Blízkeho východu. Okolo 65 % obetí obchodovania s ľuďmi sú samotní občania EÚ. Pritom asi 80 % tvoria ženy.

Reklama

Česká republika pritom patrí medzi najviac postihnuté krajiny. Podľa odhadov Walk Free Foundation v Česku v roku 2016 žilo okolo 42 600 moderných otrokov. Jedná sa tak o piaty najhorší výsledok v Európe (mimo krajiny bývalého Sovietského zväzu, kde je situácia ešte horšia). O piatu priečku sa s Českou republikou delí Bulharsko, Rumunsko alebo Grécko, mimo EÚ je na tom podobne i Srbsko. Horšie na tom sú Poľsko a Turecko, Bosna alebo Macedónsko. Na rozdiel od ostatných krajín však Česko zatiaľ minuli veľké migračné toky, ktoré ťažko postihli Európu v období 2015 až 2016.

Cez 40 000 novodobých otrokov sa môže zdať ako veľké číslo, ale ako upozornili Sputnik na Ministerstve práce a sociálnych vecí (MPSV), nie je úplne jasné, odkiaľ táto organizácia čerpá zdroje informácii. Preto ich odhady je nutné brať s istou rezervou.

Reklama

Podľa organizácie Človek v tiesni otrocké pracovné podmienky sa najčastejšie vyskytujú v menej regulovaných oblastiach, a to predovšetkým v poľnohospodárstve, rybolove, lesníctve, stavebníctve, textilnom priemysle a v domácich službách. Jedná sa často o odvetvie, kde je chronický nedostatok manuálne pracujúcich osôb a o prevádzky s nočnou smenou. Pritom „miesta, kde môže dochádzať k pracovnému vykorisťovaniu, sa rozpoznávajú ešte ťažšie, než je tomu u sexuálneho vykorisťovania,” upozornili na MPSV.

Pred pár rokmi napríklad došlo k medializovanému prípadu 19 Vietnamcov, ktorí v rokoch 2009 a 2010 na rôznych miestach v republike vykonávali lesné práce v otrasných pracovných podmienkach. Ako informoval server Ihned, odbor hospodárskej kriminality polície prípad odložil a obetí novodobého otroctva sa musel zastať až Ústavný súd. Aj Česi sa ale stávajú obeťami pracovného vykorisťovania ako doma, tak i v zahraničí (napr. v Británii).

V dôsledku migračnej krízy sa situácia značne zhoršuje i v Taliansku. V roku 2017 cez Taliansko do Európy dorazilo okolo 87 % migrantov. V krajine je teraz podľa odhadov takmer 130 000 otrokov. Obavy predovšetkým vzbudzuje poľnohospodársky sektor, v ktorom otrockú prácu migrantov využíva mafia.

Podľa Walk Free Foundation sa situácia v Rumunsku vyvíja najhoršie na svete. Rumunskí občania, a obzvlášť  ženy, patria medzi hlavné obete obchodu s ľuďmi. Najčastejšie sa stávajú terčom sexuálneho zneužívania. Do tejto sféry rumunské ženy a dievčatá najčastejšie zatiahnu ich známi, priatelia, a dokonca i rodina.

Ako Sputniku uviedli na MPSV, postihovanie pracovného vykorisťovania a nútenej práce výrazne obmedzuje skutočnosť, že v Česku nie sú samy o sebe trestným činom a podobné praktiky sú stíhané iba v kontexte zákona o obchodovaní s ľuďmi. Pri svojich kontrolách Štátny úrad inšpekcie práce najčastejšie odhaľuje priestupky spojené s umožnením výkonu nelegálnej práce.

Reklama

Podle MPSV vlani bolo odhalených 2 918 nelegálne zamestnaných osôb. Väčšina z nich pochádza z tretích krajín (1 917) alebo ide o občanov ČR (767). Iba v 234 prípadoch šlo o občanov EÚ, uviedli na MPSV. Nelegálny výkon práce však zďaleka neznamená otrockú prácu alebo pracovné vykorisťovanie.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:06

Generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg ocenil predbežnú dohodu medzi Nemeckom a Francúzskom o spoločnej výrobe moderných obranných systémov. 

19:05

Predsedu bulharského parlamentu Rosena Žeľazkova odvolali z funkcie, pretože bývalý koaličný partner ho obvinil z neplnenia si pracovných povinností.

19:02

Európsky policajný úrad rozbil zločineckú skupinu, ktorá sa zameriavala na cenné starožitné knihy. 

18:49

Benátky začali skúšobne vyberať poplatok od turistov, ktorí toto mesto navštívia na jeden deň bez prespania. Cieľom je obmedziť turistický nával, opatrenie však čelí aj kritike.

18:47

Vyšetrovatelia vlaňajšej tragickej streľby na Univerzite Karlovej sú blízko oznámenia motívu útočníka. Na rokovaní bezpečnostného výboru Poslaneckej snemovne to povedala dozorujúca štátna zástupkyňa (prokurátorka) Jana Murínová. Strelec podľa nej netrpel duševnou poruchou. 

18:44

Najvyšší súd USA pojednával o tom, či sa na bývalého prezidenta Donalda Trumpa vzťahuje imunita voči trestnému stíhaniu za činy z obdobia, keď pôsobil vo funkcii. Rozhodnutie súdu by mohlo mať ďalekosiahle dôsledky.

Najvyšší súd rozhoduje o imunite Trumpa voči trestnému stíhaniu
Na snímke bývalý americký prezident Donald Trump
18:41

Haitský premiér Ariel Henry odstúpil z funkcie, oznámila jeho kancelária. Otvoril tak cestu k sformovaniu novej vlády v karibskej krajine, ktorú sužuje násilie gangov.

Haitský premiér Henry rezignoval
Na snímke haitský premiér Ariel Henry
18:40

Audit na poľskom ministerstve obrany za predchádzajúcej vlády odhalil množstvo previnení, vrátane krádeže hodnotných predmetov, uviedol námestník ministra obrany Cezary Tomczyk.

18:35

Kozmická loď Šen-čou-18 (Božská loď) s trojčlennou posádkou odštartovala k vesmírnej stanici Tchien-kung (Nebeský palác), uviedli štátne médiá.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Plagát portugalskej Karafiátovej revolúcie sa nachádza v mestskom parku v Lisabone. Karafiátová revolúcia ukončila pred 50 rokmi diktatúru v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Armando Franca

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Erik Majercak

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Milan Šupa

Peter Lipták

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali