EÚ bezprecedentne zasiahla do cenotvorby potravín. Hrozí, že výrazne zdražejú

EÚ bezprecedentne zasiahla do cenotvorby potravín. Hrozí, že výrazne zdražejú

Bratislava 27. mája 2024 (HSP/Foto:TASR-Pavel Neubauer)

 

Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov nesúhlasí so zrušením krízového rámca na podporu hospodárstva v súvislosti s vojnou na Ukrajine pre potravinárov, o ktorom napriek nesúhlasu Slovenska 

pečivo
Ilustračné foto
rozhodla Európska komisia (EK). Komisia tým bezprecedentne zasiahla do domácej podpory a cenotvorby potravín. Potravinárske podniky boli totiž uisťované, že krízový rámec bude predĺžený a rátali s ním aj v kalkuláciách odbytových cien

„Sme pobúrení rozhodnutím Európskej komisie, ktorá dočasný rámec ponechala len pre poľnohospodárov. Podpora, ktorú Slovenská republika vo forme odpustenia časti odvodov minulý rok zaviedla, bola určená prioritne pre potravinársky sektor. Až 80 % práce pri výrobe chleba, pečiva či koláčov prebieha v noci, cez víkendy a sviatky a odpustenie odvodov malo nárast personálnych nákladov kompenzovať. Náš sektor bude zrušením podpory jedným z najviac zasiahnutých, keďže cena práce u nás tvorí viac ako polovicu celkových nákladov,“ povedal Milan Lapšanský, predseda predstavenstva Slovenského zväzu pekárov, cukrárov a cestovinárov (SZPCC).

Reklama

Sektor výroby chleba, pečiva a koláčov je najväčším zamestnávateľom slovenského potravinárstva s viac ako 12 000 zamestnancami. Opatrenie na odpustenie odvodov, ktoré pre potravinárov schválila v polovici roku 2023 Národná rada SR a v januári bolo predĺžené, bolo jedinou formou kompenzácie rapídne zvýšených príspevkov za prácu v noci, cez víkendy a sviatky, ktoré boli začiatkom roku 2023 znova naviazané na rastúcu výšku minimálnej mzdy.

„Ak sa nenájde adekvátny spôsob podpory, hrozí skokový nárast cien potravín. Výpadok, ktorý spôsobí skončenie krízového rámca odhadujeme len pre náš pekársky sektor na takmer 20 miliónov eur ročne. Na rozdiel od poľnohospodárov totiž potravinári nemajú žiadnu inú formu podpory, ktorou by vedeli kompenzovať mimoriadne zvýšenie personálnych nákladov za posledné dva roky. Najviac by sme privítali systémové riešenie podpory potravinárskeho sektora. Budeme preto v tejto veci komunikovať s ministrom pôdohospodárstva a ministrom práce, sociálnych vecí a rodiny, aby sme spoločne dokázali nájsť riešenie tejto situácie, ktorú zapríčinilo nepochopiteľné konanie Európskej komisie,“ vysvetlil M. Lapšanský.

Reklama

Ing. Milan Lapšanský, predseda predstavenstva, Slovenský zväz pekárov, cukrárov a cestovinárov v SR.

 

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

19:12

Nemeckí vyšetrovatelia skonfiškovali 35,5 tony kokaínu za približne 2,6 miliardy eur. Ide o dosiaľ najväčšie množstvo tejto drogy zhabanej nemeckými úradmi v súvislosti s jediným prípadom. Informovala o ňom v pondelok miestna polícia a prokuratúra.

19:10

Mimoriadna štátna pomoc na podporu poľnohospodárskej prvovýroby a akvakultúry bola oproti pôvodne plánovaným 8 miliónom eur navýšená na takmer 13 miliónov eur. Po vyhodnotení žiadostí o tom v pondelok informovali Ministerstvo pôdohospodárstva a rozvoja vidieka (MPRV) a Pôdohospodárska platobná agentúra (PPA) s tým, že oprávneným žiadateľom sú už zasielané zmluvy.

18:51

Plavidlá ruského vojenského námorníctva v pondelok podľa plánu opustili kubánske hlavné mesto Havana, informovala ruská štátna tlačová agentúra RIA Novosti s odvolaním sa na svojho korešpondenta na Kube.

18:50

Český premiér Petr Fiala sa na neformálnom summite v Bruseli bude usilovať o to, aby ČR získala v budúcej Európskej komisii silné portfólio. Povedal to v pondelok pred odletom do Bruselu. Kandidátov na najvyššie posty v EÚ sa chce pýtať na ich vízie o ďalšom smerovaní Únie.

18:50

Britský herec Theo James sa stal veľvyslancom dobrej vôle Úradu vysokého komisára OSN pre utečencov (UNHCR). Oznámilo to v pondelok UNHCR.

18:08

Dánsky priemysel spojený s produkciou bravčového mäsa sa obáva, že ak Čína obmedzí jeho dovoz z Európskej únie (EÚ), tvrdo ho to zasiahne. Uviedla to v pondelok lobistická skupina Dánska rada pre poľnohospodárstvo a potraviny. Vyzvala zároveň na nájdenie riešenia do 4. júla.

18:07

Deväť ľudí zomrelo a 17 je nezvestných v dôsledku prívalových dažďov a zosuvov pôdy v čínskych pobrežných provinciách Kuang-tung a Fu-ťien. V provincii Kuang-tung na juhovýchode Číny prišlo o život 5 ľudí a 15 je nezvestných, uviedli miestne orgány krízového riadenia. V mesto S’-šuej napršalo 369 milimetrov zrážok v priebehu 24 hodín. Záplavy prinútili úradníkov zvýšiť stupeň pohotovosti a vyslať do oblasti helikoptéry, aby evakuovali obyvateľov a doručili zásoby. 

18:06

Aktuálne hodnotenie Slovenska zo strany medzinárodných ratingových agentúr nie je prekvapujúce. Všetky tri najväčšie nechali v poslednom čase rating nezmenený. Vyzerá to tak, že v prípade SR zatiaľ zvolili vyčkávaciu taktiku, zhodnotili ekonomickí analytici oslovení TASR.

17:30

Talianska premiérka Giorgia Meloniová sa stretla v pondelok so svojim maďarským náprotivkom Viktorom Orbánom. Témou ich rokovaní boli okrem iného aj výsledky nedávnych volieb do Európskeho parlamentu.

17:22

Polícia v Zimbabwe zatkla a obvinila opozičného lídra Jamesona Timbu a ďalších vyše 70 ľudí z výtržníctva počas súkromného stretnutia, ktoré sa konalo počas uplynulého víkendu. V pondelok to uviedol jeho právnik.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke detský folklórny súbor Viganček z Košíc počas 54. ročníka Rozhanovských folklórnych slávností v Rozhanovciach v okrese Košice

Autor: TASR – František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Michal Durila

Miroslav Iliaš

Jozef Bugár

Peter Lipták

Ivan Štubňa

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali