Elon Musk dostal opäť príkaz vypovedať

❚❚

Bratislava 13. februára 2024 (HSP / The Guardian / Foto:TASR/AP-Kirsty Wigglesworth)

 

The Guardian informuje, že Musk má opäť vypovedať v rámci vyšetrovania, ktoré sa týka jeho odkúpenia spoločnosti Twitter

Elon Musk
Na snímke Elon Musk

Americký regulačný orgán v októbri podal žalobu, aby Elona Muska prinútil vypovedať v rámci vyšetrovania jeho kúpy spoločnosti Twitter za 44 miliárd dolárov.

.

Rozhodnutie zverejnili v sobotu

Elon Musk dostal príkaz opäť vypovedať v rámci vyšetrovania v súvislosti s jeho kúpou sociálnej mediálnej platformy Twitter v roku 2022, neskôr premenovanej na X.

Rozhodnutie kalifornského federálneho súdu bolo zverejnené v sobotu. Šéfovi spoločností Tesla a SpaceX dalo rozhodnutie týždeň na to, aby sa dohodol s Komisiou pre cenné papiere a burzy (SEC) na dátume a mieste výsluchu. Rozhodnutie padlo po tom, ako sa Musk odmietol zúčastniť na predchádzajúcom výsluchu v septembri.

.

Americká sudkyňa Laurel Beelerová v uznesení uviedla : „Strany sa pôvodne dohodli na termíne, ale nakoniec sa odporca (Musk) nedostavil. Musk sa bráni predvolaniu z dôvodu, že vyšetrovanie SEC je neopodstatnené a obťažujúce a požaduje irelevantné informácie.“

Komisia pre cenné papiere a burzy (SEC) zažalovala Muska v októbri, aby ho prinútila vypovedať v rámci vyšetrovania jeho nákupu spoločnosti Twitter, teraz známej ako X, za 44 miliárd dolárov.

Komisia tiež žiada jeho svedectvo o tom, či postupoval v súlade so zákonom pri vypĺňaní požadovaných dokumentov o nákupe akcií Twitteru. Výsluch mal byť aj o tom, či boli jeho vyhlásenia v súvislosti s nákupom platformy presné.

 

Nové informácie

Podľa uznesenia Muskovi právnici uviedli, že sa nedostaví, pretože regulačné orgány vypustili informácie do médií. Muskov tím tiež tvrdil, že vyšetrovanie je neseriózne. Uviedol, že žiadosti o dokumenty, ako aj požiadavka na opätovné svedectvo tvárou v tvár vyšetrovaniu “vyplývajúcemu z náhodného oneskorenia úradného podania” je znepokojujúcim postupom vlády.

.

Beelerová pri vynútenom rozhovore tento argument odmietla. Uviedla, že regulačné orgány mali právomoc vydať predvolanie na poskytnutie relevantných informácií.

Beelerová uviedla, že ak sa SEC a Musk nedokážu dohodnúť na dátume a čase vzájomného rozhovoru, vypočuje si obe strany a rozhodne za ne.

Žaloba sa datuje k známemu tweetu z roku 2018, v ktorom Musk uviedol “financovanie je zabezpečené”( “funding secured”). Tweet zverejnil keď sa pokúšal previesť spoločnosť Tesla na súkromnú spoločnosť.

Regulačné orgány tvrdili, že išlo o porušenie zákona o cenných papieroch. Ten zakazuje verejne obchodovaným spoločnostiam oznamovať plány na nákup alebo predaj cenných papierov. A to ak ich vedenie nemá v úmysle predaj dokončiť, nemá na to prostriedky alebo sa snaží manipulovať s cenou akcií.

V rámci urovnania Musk súhlasil, že právnik spoločnosti Tesla preverí jeho tweety o výrobcovi elektromobilov. Regulačné orgány ho však o rok neskôr opäť zažalovali za údajné porušenie dohody. Musk potom požiadal americký najvyšší súd o preskúmanie dohody s tým, že porušuje jeho právo na slobodu prejavu.

.

V roku 2022 regulačné orgány požiadali Muska o informácie o oneskorenom zverejnení jeho podielu na Twitteri. Informoval o tom s týždňovým oneskorením. „V tom roku vypovedal dvakrát,“uviedla SEC. Podľa Muska sa jeho tretia výpoveď rovná vládnemu “obťažovaniu”.

Tento spor nie je jediným Muskovým stretom s vládou. V novembri prehral snahu zabrániť Federálnej obchodnej komisii (FTC), aby naďalej dohliadala na to, ako spoločnosť X nakladá so súkromnými údajmi používateľov.

Musk označil postup agentúry za “hanebný prípad ozbrojovania vládnej agentúry na politické účely a potláčanie pravdy!”.

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
.

Odporúčame

.

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

Včera 20:29

Turecká polícia sa v hlavnom meste Ankara v piatok dostala do potýčok s demonštrantmi počas protestu proti plánom na odchyt a prípadné utratenie miliónov túlavých psov.

Včera 20:29

Taliansko chce po 13 rokoch aj napriek pokračujúcej občianskej vojne v Sýrii opäť vyslať svojho veľvyslanca do Damasku. Uviedol to v piatok taliansky minister zahraničných vecí Antonio Tajani.

Včera 20:18

V Belgicku obvinili z plánovania teroristického útoku troch čečenských občanov, ktorých podozrievajú z členstva v afganskej odnoži Islamského štátu – Chórasán.

Včera 20:05

Podľa nedávno zverejneného prieskumu verejnej mienky, ktorý si objednala Európska komisia, sa takmer dve tretiny občanov členských krajín Európskej únie obávajú o bezpečnosť eurobloku.

Včera 20:05

Mladík podozrivý z minulotýždňovej vraždy bývalej ukrajinskej nacionalisticky orientovanej poslankyne a jazykovedkyne Iryny Farionovej zostane vo väzbe prinajmenšom 60 dní. Rozhodol o tom v piatok súd v Ľvove.

Včera 19:33

Talianska vláda v piatok schválila vytvorenie osobitnej hospodárskej zóny na juhu krajiny. Strategický plán v nasledujúcich troch rokoch podporí rozvoj hospodársky znevýhodnených regiónov južného Talianska, vyhlásila talianska premiérka Giorgia Meloniová.

Včera 19:24

Troch Bulharov zadržali pre podozrenie z toho, že v máji poškodili pamätník holokaustu v Paríži. Oznámila to v piatok bulharská Štátna agentúra pre národnú bezpečnosť (SANS).

Včera 19:24

Európska agentúra pre lieky (EMA) v piatok zamietla žiadosť o uvedenie nového lieku na Alzheimerovu chorobu na trh. Riziká vedľajších účinkov lieku vrátane možného krvácania do mozgu vraj prevažujú nad jeho prínosmi.

Biogen
Na archívnej snímke z 11. marca 2020 sídlo spoločnosti Biogen v americkom Cambridge
Včera 19:22

Opozičná mimoparlamentná strana Demokrati žiada o zvolanie ekonomickej krízovej rady za účasti odborníkov. Informovala o tom Martina Kakaščíková, hovorkyňa strany, v reakcii na informácie, že Rada EÚ dala zelenú na začatie konania pre nadmerný deficit proti siedmim krajinám EÚ vrátane Slovenska. Nasledovala tak odporúčania Európskej komisie (EK).

Včera 19:00

Sudca vedúci predbežné vyšetrovanie obvinení z korupcie voči manželke španielskeho premiéra Pedra Sáncheza v piatok zamietol jeho žiadosť, aby mohol svedčiť písomne. Vypočutie Sáncheza sa tak uskutoční v plánovanom termíne, teda 30. júla v jeho oficiálnom sídle.

Včera 18:29

Rozsah prehriatia ruskej ekonomiky bol v prvom polroku 2024 najväčší za posledných 16 rokov, vyhlásila v piatok guvernérka ruskej centrálnej banky Elvira Nabiullina.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










.

NAJNOVŠIE










.
.

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke dym vo farbách francúzskej vlajky počas otváracieho ceremoniálu XXXIII. letných olympijských hier v Paríži 26. júla 2024

Autor: TARS/AP-Matthias Schrader

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

.
.

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Miroslav Iliaš

Viktor Pondělík

Artem Klymenko

Erik Majercak

Gustáv Murín

.
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali