Ekostopa Slovenska – dobiehame západ

Ekostopa Slovenska – dobiehame západ

Bratislava 2. augusta 2018 (HSP/Foto:Pixabay)

 

Ukazovateľ ekologickej stopy krajiny je komplexný ukazovateľ, ktorý sleduje spotrebu prírodných zdrojov ekonomikou danej krajiny, resp. nejakého regiónu. Sleduje nielen spotrebované zdroje pochádzajúce priamo z územia danej krajiny, ale aj spotrebované zdroje dovezené zo zahraničia, či vygenerovanú spotrebu zdrojov v zahraničí dovozom výrobkov. Napríklad také ukážkové vzorové a obrázkové Rakúsko spotrebuje nielen drevo vyťažené vo svojich lesoch, ale aj drevo dovezené a toho je v posledných rokoch veru požehnane, keďže Rakúsko sa vo veľkom podieľa na rabovačke ukrajinských lesov, ku ktorým otvoril cestu úspešný politický prevrat v roku 2014.

Ilustračné foto

Ekosystém má určitú produkčnú kapacitu zdrojov a určitú absorpčnú kapacitu znečistenia, ktoré ľudská aktivita vygeneruje. Pokiaľ túto hranicu spoločnosť prekračuje, čerpá tzv. biologickú rezervu, čiže neobnoviteľne ničí prírodu. Budúcnosť bez vody, bez lesov, bez zdravej pôdy, bez dýchateľného vzduchu však v našej krajine trápi len veľmi málo ľudí. A vôbec nikoho vo vládnucich kruhoch. Jasným dôkazom je vývoj ekologickej stopy našej krajiny, ktorý je obrazom spôsobu života našej spoločnosti a jej vzťahu k matke prírode a jej vzťahu k sebe, k svojim deťom a k budúcim generáciám.

Reklama

Národohospodárska politika je v súčasnosti v našej krajine bezobsažný termín a to z hlavne z dvoch dôvodov. Ideológia všetkých vládnucich politických strán posledných dvoch desaťročí (aj tých, ktoré sa marketingujú ako ľavicové) je čisto neoliberálna, čiže neriadiť nič, všetko predať, trh vie všetko a najlepšie. Druhým dôvodom je, že keď už sa už všetko predalo, nie je vlastne o čom rozhodovať. Naša ekonomika patrí predovšetkým Nemecku, Rakúsku, Holandsku, Taliansku, Francúzsku. Naša krajina je de iure suverénny štát, avšak de facto sme kolóniou, provinciou, lénom.

Ten tzv. úspešný príbeh, o ktorom s obľubou do kamier a mikrofónov hovoria niektorí vrcholoví politici, má aj svoje parametre a jedným z nich je aj naša ekologická stopa. Je nesporným faktom, že v ekologickej deštrukcii sme sa úspešne priblížili naším vzorom, ideálom a pánom. V ekologickej deštrukcii je naša krajina skutočne úspešným príbehom.

Reklama

Ukazovateľ ekologickej stopy pozná niekoľko interpretácií. Jednou z nich je interpretácia v počte potrebných krajín, čiže koľko krát väčšie územie rovnakej kvality by spoločnosť potrebovala na uspokojenie svojej potreby zdrojov bez prekračovania kapacity územia. Druhou interpretáciou je počet potrebných planét, ktoré by sme potrebovali, ak by celý svet žil ako spoločnosť danej krajiny. Táto interpretácia je vhodná na medzinárodné porovnávanie.

Z údajov z roku 2017 organizácie Ecological Footprint Network vyplýva, že naša krajina dlhodobo prekračuje kapacitu svojho územia. V roku 2013 by sme potrebovali 1,6 krát väčšie územie na uspokojenie potreby zdrojov, pričom rekord bol v roku 2007 s hodnotou 1,87. V porovnaní s okolitými krajinami sme boli na tom dlhodobo najlepšie avšak predbehli sme Maďarsko. Poľsko, Česko aj Rakúsko sú na tom horšie.

 

Vývoj ekostopy v počte potrebných planét pre krajiny V4 a Rakúska za obdobie 1961 až 2013

Ekostopa SR a BRICS

 

Reklama

Každá krajina má však iné územie veľkostne i zložením, preto pre medzinárodné porovnanie krajín je vhodnejšia interpretácia ekostopy počtom potrebných planét. Keby celý svet žil tak ako my na Slovensku, potreboval by v roku 2013 2,61 planét Zem, aby uspokojil dopyt po zdrojoch bez biodeficitu.

Na grafe porovnania s okolitými krajinami vidíme, že naša ekostopa narástla najviac, i keď nie je najvyššia. Na grafe porovnania s krajinami skupiny G7 vidíme, že sme sa priblížili Taliansku a Japonsku. Vidíme tiež, že Spojené štáty a Kanada sú dlhodobo ekologicky najdeštrukčnejšie krajiny na svete. Na grafe porovnania s krajinami BRICS, teda tzv. rozvíjajúcimi sa krajinami, vidíme, že väčšiu ekostopu má iba Rusko, pričom aj toľko kritizovaná Čína má ešte stále menšiu ekologickú stopu ako my.

 

Vývoj ekostopy v počte potrebných planét pre krajiny G7 a Slovenska za obdobie 1961 až 2013

Ekostopa SR a G7

 

Reklama

Vývoj ekostopy v počte potrebných planét pre krajiny BRICS a Slovenska za obdobie 1961 až 2013

Ekostopa V4+AT

 

Celý svet neustále zvyšuje spotrebu prírodných zdrojov. Vlády veľkej väčšiny krajín a mnohé medzinárodné inštitúcie neustále tlačia na ekonomický rast, na medzinárodný obchod. To znamená len viac ekologickej deštrukcie. Sme v špirále samodeštrukcie, ktorá nás vedie ku veľkým konfliktom a ku kolapsu organizovanej spoločnosti. Žiaľ aj v našej krajine sa drvivá väčšina ľudí venuje len konzumu a jediné, čo ten konzum obmedzuje je výška príjmov. Chceme mať príjmy ako na západe, chceme sa mať ako na západe, chceme žiť ako na západe. V ekologickej deštrukcii sme už skoro tam – sme úspešný príbeh!

 

Kompletnú štúdiu s názvom Medzinárodné porovnanie ekologickej stopy Slovenska v rokoch 1993-2013 nájdete tu na akademickom repozitári.

Adrián Ondrovič, Ekonomický ústav SAV

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

07:24

Vojenská základňa v strednom Iraku, kde sídlia oddiely irackej armády a proiránske polovojenské jednotky, sa stala terčom bombardovania.

07:23

Severná Kórea uskutočnila test “superveľkej hlavice” určenej pre strategickú riadenú strelu, uviedli v sobotu tamojšie štátne médiá a dodali, že odpálila aj nový typ protilietadlovej strely. 

07:22

 Vysokí predstavitelia OSN varovali Bezpečnostnú radu pred rizikami vzniku nového frontu v Sudáne v okolí mesta al-Fašír v provincii Severný Darfúr na severozápade krajiny, ktorého obyvateľstvo je už teraz na pokraji hladomoru.

07:21

Spojené arabské emiráty začali rozsiahlu humanitárnu operáciu v zbombardovanom meste Chán Júnis na juhu Pásma Gazy, pričom plánujú obnoviť prevádzku tamojšej Násirovej nemocnice.

07:18

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj počas cesty po východoukrajinskom regióne Donbas nachádzajúcom sa na frontovej línii navštívil veliteľské stanovište v bojmi zmietanom meste Časiv Jar. Zelenskyj to uviedol na platforme Telegram s tým, že na mieste bol oboznámený so situáciou v teréne.

Zelenskyj
Na snímke ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj
07:16

Ukrajina má v rámci sebaobrany právo útočiť na legitímne vojenské ciele aj mimo svojho územia, vyhlásil po zasadnutí Rady NATO-Ukrajina v Bruseli generálny tajomník Severoatlantickej aliancie Jens Stoltenberg.

Generálnemu tajomníkovi NATO Stoltenbergovi predlžili mandát o jeden rok
Na snímke generálny tajomník Jens Stoltenberg
07:14

V Ekvádore zastrelili ďalšieho starostu. Ide už o druhý takýto prípad zavraždeného starostu v priebehu niekoľkých dní a piaty od začiatku roka. Túto latinskoamerickú krajinu pritom v nedeľu čaká celoštátne referendum o sprísnení opatrení proti organizovanému zločinu.

06:51

Na celom svete sa používa okolo 7000 jazykov. Čínština má viac ako 3000 rokov. Prvý text s čínskymi znakmi sa objavil v roku 1250 pred Kristom. Podľa najnovších údajov je dnes čínština najrozšírenejším jazykom, ktorý je prvým jazykom pre asi 1,24 miliárd ľudí v 37 krajinách.

06:50

 Muž, ktorý sa polial horľavinou a zapálil pred súdom v New Yorku, kde prebieha pojednávanie s bývalým americkým prezidentom Donaldom Trumpom, je v nemocnici v kritickom stave.

06:49

Americký občan Russell Bentley, ktorý v rokoch 2014 – 2017 bojoval na strane proruských separatistov na Ukrajine, bol zabitý v Moskvou okupovanom východoukrajinskom meste Doneck. 

06:47

Vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom v Bavorsku prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií. Manželia Navaľní dostali toto ocenenie “za odvahu prejavenú v hnutí odporu a za odvážny a nenásilný boj proti brutálnej diktatúre v Rusku”.

Julija Navaľná prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií
Na snímke Julija Navaľná, vdova po ruskom opozičnom politikovi Alexejovi Navaľnom, prevzala nemeckú Cenu za slobodu médií v nemeckom Gmund am Tegernsee
06:43

Americký minister zahraničných vecí Antony Blinken zopakoval, že administratíva prezidenta Joea Bidena “nemôže podporiť” veľkú vojenskú operáciu izraelskej armády v meste Rafah v palestínskom Pásme Gazy.

 

Včera 20:16

Fínski hokejoví reprezentanti zvíťazili v piatkovom prípravnom zápase pred MS 2024 nad Švédskom 2:1 po predĺžení. O ich triumfe rozhodol v 65. minúte Ahti Oksanen. Suomi odplatili súperovi štvrtkovú prehru 0:4. Švédi budú na šampionáte súpermi Slovákov v základnej B-skupine.

Včera 19:39

Ľudskoprávna organizácia Human Rights Watch (HRW) v piatok vyzvala parlament v Gambii, aby zamietol návrh zákona, ktorého cieľom je zrušiť zákaz mrzačenia ženských pohlavných orgánov.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke matka Xena v ZOO v Košiciach

Autor: FOTO TASR-František Iván

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama
Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali