Dva ťažké pády ovplyvnili super G aj Vlhovú, Slovenka bez bodov na 32. mieste

Dva ťažké pády ovplyvnili super G aj Vlhovú, Slovenka bez bodov na 32. mieste

Bratislava 28. februára 2021 (SITA/HSP/Foto:TASR/AP-Elvis Piazza)

 

Slovenke Petre Vlhovej nevyšiel nedeľňajší superobrovský slalom v talianskom Val di Fassa v rámci Svetového pohára žien v v zjazdovom lyžovaní. Vlhová skončila na 32. mieste s mankom 2,66 s na víťaznú Talianku Federicu Brignoneovú a len po druhý raz v aktuálnej sezóne v pretekoch, ktoré dokončila, nezískala body do hodnotenia Svetového pohára. Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová vďaka druhému miestu zvýšila pred Vlhovou náskok na čele bojov o veľký glóbus zo 107 na 187 bodov. Rovnako si zabezpečila istotu malého glóbusu v hodnotení super G

Petra Vlhová
Na snímke Petra Vlhová

Nedeľňajší super G vo Val di Fassa mal divoký priebeh, po ťažkých pádoch dvoch pretekárok ho prerušili na dlhé minúty a zostávajúce lyžiarky na štarte to niesli veľmi ťažko. Medzi nimi bola aj Vlhová, ktorej v 25. súťažnom vystúpení v aktuálnej sezóne SP nepriali okolnosti. Na trať sa s číslom 15 dostala po vyše polhodinovej neplánovanej prestávke spôsobenej ťažkým pádom Nórky Kajsy Vickhoff Lieovej (štartovala s trinástkou) a na jej jazde to zanechalo stopy.

Reklama

Na prvom medzičase 25-ročná Liptáčka zaostávala len o 22 stotín, ale potom urobila chybu, keď takmer neustála jeden zo skokov a jej strata razom narástla na 1,46 s. Od tejto chvíle sa Slovenka primárne sústredila na to, aby došla bezpečne do cieľa. Jej časový odstup na líderku Federicu Brignoneovú narástol na 2,66 s, čo znamenalo priebežne posledné 14. miesto. Oprávnené ambície na umiestnenie v najlepšej desiatke sa nenaplnili a kamery zachytili Vlhovej trénera Livia Magoinho, ako si skryl hlavu v dlaniach. Neskôr Vlhová klesla na 19. priečku po odjazdení 21 pretekárok a preteky sa na ďalších 20 minút zastavili po páde Rakúšanky Rosiny Schneebergerovej, ktorej neskôr diagnostikovali zlomeninu predkolenia.

“Nikdy to nie je príjemné, keď je lyžiar v hlave nastavený, že už pôjde na štart a napriek tomu musí čakať. To bol aj prípad Petry Vlhovej. Navyše bolo na svahu teplo, ktoré pretekárkam odčerpáva energiu,” uviedla niekdajšia skvelá slalomárka Veronika Velez-Zuzulová pre RTVS.

Reklama

Suverénnou víťazkou super G sa stala Talianka Federica Brignoneová, ktorá si pripísala šestnásty triumf v pretekoch Svetového pohára v kariére. S odstupom 59 stotín sekundy bola druhá Švajčiarka Lara Gutová-Behramiová a na stupne víťazov vystúpila aj jej krajanka Corinne Suterová (+0,72). Gutová-Behramiová už nepredĺžila sériu štyroch víťazstiev v rýchlostných disciplínach v bojoch o krištáľové glóbusy, v sobotňajšom zjazde vo Val di Fassa dosiahla šieste víťazstvo v SP 2020/2021. Skúsená Švajčiarka rovnako prišla o historické piate víťazstvo v super G v neprerušenej sérii, ale nemusí ju to mrzieť. Definitívne si totiž po tretí raz v kariére zabezpečila istotu zisku malého glóbusu v tejto disciplíne, keďže pred finálovými pretekmi sezóny má náskok 202 bodov pred Brignoneovou. Vlhovej patrí v hodnotení super G ôsma priečka.

Predĺžený súťažný víkend vo Val di Fassa zámerne vynechala Češka Ester Ledecká, ktorá sa pripravuje na majstrovstvá sveta v paralelných disciplínach v snoubordingu.

 

Prerušenie pretekov

Nedeľňajšie preteky prvýkrát prerušili po jazde Nórky Kajsy Vickhoff Lieovej, ktorá sa zmenila na veľkú drámu. Dvadsaťdvaročná severanka po druhom medzičase zaostávala o 45 stotín sekundy za Brignoneovou, potom však povolila v koncentrácii a vo vysokej rýchlosti skončila v ochrannej sieti, z ktorej ju len veľmi ťažko dostávali organizátori. Vzhľadom na závažnosť situácie museli nórsku pretekárku transportovať do nemocnice vrtuľníkom, ktorý musel pristáť priamo na súťažnom svahu. Prvá informácia o jej zdravotnom stave uvádza podozrenie na zlomeninu lýtkovej a holennej kosti. “Mala prekrížené lyže, nohy boli jedna cez druhú a zranenie zrejme utrpela až v ochrannej sieti. Zranenie bude zrejme veľmi vážne. Jej kolená sa dostali do neprirodzenej pozície,” zhodnotila Velez-Zuzulová.

 

Reklama

Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:26

Spojené štáty vo štvrtok odsúdili ruské veto, ktorým Moskva na pôde Bezpečnostnej rady OSN zablokovala predĺženie dohľadu expertov OSN nad dodržiavaním sankcií zavedených voči Severnej Kórei.

20:20

Nemecký tenista Alexander Zverev postúpil do semifinále dvojhry na turnaji ATP 1000 v Miami. Vo štvrťfinále zdolal v pozícii nasadenej štvorky Maďara Fábiána Maroszána 6:3, 7:5.

20:07

Jozef Bíreš končí na pozícii ústredného riaditeľa Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) SR. Jeho presný dátum odchodu má byť dohodnutý dodatočne.

20:04

Medzinárodný súdny dvor (MSD) vo štvrtok nariadil Izraelu prijatie viacerých opatrení v súvislosti so zlou situáciou v Pásme Gazy. Prikázal otvoriť ďalšie pozemné hraničné priechody s cieľom umožniť prísun potravín, vody, pohonných hmôt a ďalších zásob do tejto vojnou zničenej palestínskej enklávy.

19:11

Ceny ropy vo štvrtok po dvoch dňoch poklesu ožili a vzrástli. Investori očakávajú totiž napätejšie dodávky. Vychádzajú pritom z predpokladu, že najväčší svetoví producenti z aliancie OPEC+ budú pokračovať v doterajšej politike obmedzovania ťažby.

19:04

Vo štvrtok skoro ráno sa na ulici v rímskej štvrti Quadraro vytvorila diera v zemi s priemerom a aj hĺbkou desať metrov, ktorá pohltila dve zaparkované autá, informovali talianske médiá s odvolaním na miestnu políciu.

19:04

Ruský prezident Vladimir Putin šíri propagandu, ak tvrdí, že Moskva zostrelí akúkoľvek stíhačku F-16 dodanú Ukrajine Západom, dokonca aj na letiskách NATO, vyhlásil vo štvrtok taliansky minister zahraničných vecí a vicepremiér Antonio Tajani.

18:59

Britské múzeum vo štvrtok oznámilo, že jeho novým riaditeľom sa stal historik umenia Nicholas Cullinan. Vo funkcii nahradil Hartwiga Fischera, ktorý odstúpil po tom, čo sa ukázalo, že v múzeu došlo k sérii krádeží.

18:38

Zakladateľ skrachovanej burzy kryptomien FTX Sam Bankman-Fried pôjde na 25 rokov do väzenia, rozhodol vo štvrtok americký súd. Očakáva sa, že sa Bankman-Fried proti rozsudku odvolá.

18:37

Pápež František vo štvrtok umyl a pobozkal nohy 12 väzenkyniam v rímskej väznici Rebibbia. Išlo o súčasť obradov Zeleného štvrtka.

18:36

Najdôležitejšie bilaterálne otázky a aktuálne medzinárodné politické záležitosti boli hlavnými témami štvrtkového telefonického rozhovoru maďarského prezidenta Tamása Sulyoka s izraelským prezidentom Jicchakom Hercogom,

18:33

Biely dom vo štvrtok označil tvrdenia ruských predstaviteľov o útoku islamistických teroristov na koncertnú sálu pri Moskve za rozširovanie “nezmyslov”. Reagoval na pokus spojiť útok s Ukrajinou.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Veľké vlny na pláži Nazare v Portugalsku

Autor: TASR/AP-Michael Probst

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Viktor Pondělík

Miro Majerník

Pavel Jacz

Vanda Rybanská

Pavol Lemko

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali