Dôverná informácia ukazuje individuálne plány EÚ na získanie – alebo nestratenie – štyroch “prioritných krajín” na okraji západnej aliancie

Dôverná informácia ukazuje individuálne plány EÚ na získanie – alebo nestratenie – štyroch “prioritných krajín” na okraji západnej aliancie

Brusel 25. apríla 2023 (HSP/politico/Foto:TASR-Michal Svítok)

 

EÚ plánuje, ako získať priateľov a ovplyvniť ľudí v iných krajinách

Ursula von der Leyenová
Na snímke predsedníèka Európskej komisie Ursula von der Leyenová

Začiatkom tohto týždňa predstavitelia EÚ rozposlali dôvernú informáciu, ktorú získal portál POLITICO a v ktorej sa podrobne uvádza niekoľko individuálnych plánov, ako získať späť – alebo nestratiť – štyri kľúčové “prioritné krajiny”, ktoré sa nachádzajú na okraji Západom vedenej aliancie snažiacej sa izolovať Rusko, vyzbrojiť Ukrajinu a obmedziť Čínu.

Reklama

Sú to tieto krajiny: Brazília, Čile, Nigéria a Kazachstan.

V dokumente sa uvádza, v ktorých oblastiach – a ako – môže EÚ dosiahnuť pokrok. Očakáva sa, že sa v ňom budú spomínať možné obchodné dohody, ale dokument ide oveľa ďalej a navrhuje ponuky, ktoré môže EÚ predložiť v oblasti energetiky, migrácie, hospodárskeho rozvoja alebo koordinácie bezpečnosti. Dôraz je jednoznačne kladený na mrkvu, nie na palicu.

Reklama

Nevyjadrený cieľ: získať viac priateľov a vybudovať hospodárstvo novej generácie bez toho, aby sme sa prispôsobovali autokratom. Rusko a Čína sa skutočne vznášajú nad celým dokumentom, pričom sa niekoľkokrát znepokojivo spomína ich globálny vplyv alebo destabilizujúce správanie.

“Nachádzame sa v konkurenčnom geopolitickom prostredí: nielen v súboji naratívov, ale aj v súboji ponúk,” tvrdí sa v dokumente. “Musíme zlepšiť našu ponuku a posilniť naše vzťahy s nimi.”

Ministri zahraničných vecí EÚ majú o stratégii rokovať na pondelkovom zasadnutí v Luxemburgu.

Podľa jedného z vysokých predstaviteľov EÚ ide o “obrovskú zmenu orientácie… spôsobu, akým robíme zahraničnú politiku – samozrejme, nie našej zahraničnej politiky, ale spôsobu, akým ju robíme”.

Zápisnica ukazuje, ako EÚ aj po štrnástich mesiacoch vojny na Ukrajine stále zápasí s tým, ako rozšíriť svoj vplyv. Zatiaľ čo základná koalícia Západu zostala vo vojne pozoruhodne pevná, úradníci sa snažia o širší prienik do Latinskej Ameriky, Afriky a Ázie – najmä tvárou v tvár miliardám, ktoré okolo seba šíri Čína.

Reklama

“Nie je to žiadna raketová veda, ale je dobré, že sa to teraz spája do trochu koherentnej stratégie,” povedal jeden z diplomatov. “Konečným cieľom,” dodal diplomat, “by bolo nejakým spôsobom navrhnúť alternatívu, ktorá by mohla byť atraktívnejšia ako to, čo ponúka Čína.”

 

Štyri krajiny

V mnohých ohľadoch je ľahké pochopiť, prečo sa tieto štyri krajiny dostali na zoznam.

Každá z nich predstavuje potenciálnu oporu EÚ v regiónoch, kde západní spojenci bojujú o vplyv (a zdroje) s Ruskom a Čínou. Brazília a Čile sa nachádzajú v Latinskej Amerike bohatej na suroviny; Nigéria je hospodárskou veľmocou v západnej Afrike; Kazachstan vlastní ropu a plyn v strednej Ázii.

Latinská Amerika je na čele zoznamu, pričom Brazília a Čile sú uvedené na prvom mieste.

Reklama

“Naši vedúci predstavitelia sú pevne presvedčení,” povedal druhý vysokopostavený predstaviteľ EÚ, “že Latinská Amerika, Karibik sú kľúčové.” Tento úradník dodal, že tento región vo všeobecnosti zdieľa “naše demokratické zásady” a “presvedčenie, že je potrebné podporovať multilaterálny systém”.

V Brazílii vidí EÚ príležitosť v tom, že krajinu nedávno opustil krajne pravicový nacionalista Jair Bolsonaro, ktorého nahradil Luiz Inácio Lula da Silva, veterán latinskoamerickej ľavice.

“Súčasná vláda vykazuje známky ochoty zintenzívniť spoluprácu,” uvádza sa v zhrnutí.

Brazília chce, aby “bola uznaná a aby sa s ňou zaobchádzalo ako s globálnym aktérom”, dodáva sa ďalej v dokumente, a usiluje sa “zlepšiť prístup na trh EÚ pre poľnohospodárske výrobky”. Lula to naznačil, keď v januári privítal v Brazílii nemeckého kancelára Olafa Scholza. Scholzova návšteva však zároveň ukázala, akým “výzvam” podľa EÚ v krajine čelí, keď Lula bez okolkov odmietol výzvu Nemecka, aby Brazília podporovala Kyjev zbraňami a muníciou.

“Ak jeden nechce, dvaja nemôžu bojovať,” povedal Lula novinárom, čím naznačil, že aj Ukrajina zohrala úlohu pri ruskej invázii.

Dokument znepokojuje, že EÚ “je znepokojená” týmto postojom, ako aj “nedostatočnými dodávkami Brazílie v oblasti klímy, životného prostredia a hygienického schvaľovania výrobkov EÚ”. Vyjadruje tiež znepokojenie nad “čínskou stopou” v snahe Brazílie pripojiť sa k medzinárodnej dohode Svetovej obchodnej organizácie.

Tvrdí, že cesta pre EÚ sa začína obchodom. Blok sa snaží oživiť dlhodobo zastavenú obchodnú dohodu Mercosur s juhoamerickými krajinami a Brazíliu považuje za kľúčovú pre toto úsilie. V memorande sa uvádza, že Brazília je za túto dohodu a pod vedením prezidenta Lulu chce byť “uznaná a považovaná za globálneho aktéra”.

A v poznámke sa uvádza, že Brazília sa nechce spoliehať na Rusko a Bielorusko, pokiaľ ide o hnojivá, čo je ďalšia príležitosť pre EÚ. Tlačí na EÚ, aby sa spolu s Lulom zamerala na “ekologický a digitálny prechod”.

Ďalším cieľom EÚ je Čile, ktoré si tiež nedávno zvolilo ľavicového lídra Gabriela Borica. Dokument síce vyjadruje obavy, že “čilská krajná ľavica spochybňuje obchodné dohody”, ale Čile považuje za spojenca v oblasti “zelených politík” a za “hlas silnej podpory v otázke Ukrajiny”.

A dodáva, že Čile sa “zaujíma o model sociálneho štátu EÚ”, čo je zrejme narážka na prebiehajúce pokusy krajiny o vypracovanie novej ústavy.

Reklama

V správe sa však píše, že do krajiny zasahuje aj Čína, ktorá nalieha na EÚ, aby “obmedzila rastúci vplyv Číny v Čile”, a tvrdí, že Čile sa chce spojiť s EÚ “ako alternatívou k dileme USA – Čína”.

V memorande sa navrhuje dokončiť hospodársku dohodu medzi EÚ a Čile o znížení ciel, ktorú vyjednávači dokončili v decembri minulého roka, ale pred ratifikáciou ju treba ešte právne skontrolovať a preložiť. V dokumente sa uvádza, že Čile vyjadrilo “roztrpčenie nad dlhými a zložitými vnútornými postupmi EÚ”, ktoré dohodu odďaľujú.

 

Ázia a Afrika

V Ázii sa dokument zameriava na Kazachstan s osobitným dôrazom na vedľajší účinok sankcií EÚ v tejto krajine.

Hlavným záujmom EÚ v Kazachstane je podľa nej “zabezpečiť, aby sa prostredníctvom tejto krajiny neobchádzali medzinárodné sankcie” voči Rusku. Kazachstan sa zasa chce vyhnúť posielaniu svojej ropy cez Rusko a “vyvážať viac ropy do EÚ”.

Reklama

EÚ tu môže pomôcť, tvrdí a konštatuje, že krajina si aktívne želá väčšiu spoluprácu s EÚ, viac návštev predstaviteľov EÚ na vysokej úrovni a dokonca aj “verejnú podporu EÚ pre jej reformný program”.

Cieľom Kazachstanu je, ako tvrdí: “Zostať spoľahlivou sprostredkovateľskou platformou medzi Východom a Západom.”

V dokumente sa uvádza, že Kazachstan sa usiluje o bezvízový styk pre svojich občanov, a navrhuje, aby EÚ uzavrela s touto krajinou dohodu o leteckých službách v rámci celej EÚ.

Zjednodušenie legálneho vstupu do EÚ je tiež ústredným bodom časti dokumentu venovanej Nigérii, najväčšej africkej ekonomike.

V memorande sa uvádza, že Nigéria vníma EÚ “ako uzavretý priestor s prísnou vízovou politikou”, ktorému chýba “otvorenosť v oblasti legálnej migrácie”. Nigéria sa usiluje o “viac možností legálnej migrácie” a voľnejšie vízové pravidlá. Okrem toho sa v nej uvádza, že nedávno zvolená nová nigérijská vláda umožňuje “nové angažovanie sa”.

Reklama

V dokumente sa však predvídateľne uvádza, že záujmy EÚ v Nigérii sa týkajú “najmä návratov a readmisie” a menej legálnej migrácie.

Namiesto toho nalieha na úradníkov, aby spojili pomoc v humanitárnej a migračnej oblasti s budovaním hospodárskych kontaktov v oblastiach, ako sú investície do energetiky, kde Nigéria hľadá peniaze EÚ. Uvádza sa v ňom, že obe strany pracujú aj na readmisnej dohode pre migrantov a na energetickom pakte, ktorý by sa mohol realizovať “v najbližších mesiacoch”.

Ako tvrdí tretí predstaviteľ EÚ, EÚ musí začať spájať všetky tieto cesty pri získavaní ďalších.

“V tejto ére geoekonomiky bude musieť byť EÚ menej naivná a viac sa zaoberať hospodárskou bezpečnosťou,” povedal úradník. “To si bude vyžadovať strategickejšie a kombinovanejšie využívanie všetkých dostupných nástrojov.”

Nebude to ľahké.

“Môže to fungovať len vtedy, ak dôjde k zmene myslenia a k väčšej spolupráci,” dodal úradník.

 

Reklama

 

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

20:04

Španielsko pre urážku odvolá svoju veľvyslankyňu v Argentíne. Dôvodom je vyhlásenie argentínskeho prezidenta Javiera Mileiho, ktorý v nedeľu počas návštevy Španielska v Madride označil manželku španielskeho premiéra Pedra Sáncheza za skorumpovanú.

19:31

Dvojica turistov v indickej provincii Kašmír utrpela v noci na nedeľu strelné zranenia po útoku militantov.

Dvojicu z indického mesta Džajpur previezli do nemocnice a ich stav je údajne stabilizovaný, uviedla polícia, ktorá miesto útoku zaistila.

19:20

Víťazstvo Donalda Trumpa v novembrových voľbách by pravdepodobne ohrozilo plánované investície do nízkouhlíkovej energetiky vo výške jedného bilióna amerických dolárov (922,16 miliardy eur) a emisie oxidu uhličitého by do roku 2050 boli o jednu miliardu ton vyššie ako pri súčasnej politike. Informovala o tom agentúra Reuters.

18:57

Jaroslaw Kaczynski, líder poľskej opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS), v rámci kampane pred voľbami do Európskeho parlamentu (EP) predstavil hospodársky program, ktorý počíta s masívnymi verejnými investíciami vrátane výstavby jadrových elektrární.

18:35

Americký prezident Joe Biden vyzval v nedeľu na okamžité prímerie v Gaze a povedal, že pracuje na trvalom mieri, ktorý by zahŕňal vytvorenie palestínskeho štátu.

Prezident to povedal v prejave na promócii absolventov Morehouse College.

18:26

Kapitánom lode, ktorá bola účastníkom tragickej zrážky s motorovým člnom v noci zo soboty na nedeľu na Dunaji pri severomaďarskej obci Verőce, je podľa zistení servera telex.hu občanom Slovenska. Pri nehode zomreli dve osoby, jeden človek sa zranil a po piatich nezvestných stále intenzívne pátrajú, informuje spravodajca TASR v Budapešti.

18:00

Španielska krajne pravicová strana Vox usporiadala v nedeľu v Madride zhromaždenie pravicových strán združených v skupine Európski konzervatívci a reformisti (ECR). V súčasnom Európskom parlamente združuje 62 poslancov, strana Vox má štyroch. Informovala agentúra Reuters.

17:11

Stovky ľudí demonštrovali v nedeľu v Tunise na podporu prezidenta Kaísa Saída uprostred rozsiahlej medzinárodnej kritiky na jeho adresu v dôsledku zatýkania novinárov, aktivistov a právnikov v krajine.

Demonštranti v centre hlavného mesta niesli Saídove fotografie a transparenty vyzývajúce Západ, aby sa nemiešal do záležitostí v ich krajine.

17:02

Vývoz benzínu z Číny v apríli klesol na najnižšiu úroveň od júla 2015. K vývoju prispela vyššia spotreba pohonných hmôt vďaka rastúcemu dopytu po domácom cestovaní.

16:34

Obyvatelia Slovenska považujú kybernetické hrozby za vážnejšie než hrozby fyzického typu. Ako najväčšiu hrozbu vidí 76 % podvody pri platení. Krádeže osobných vecí, ako napríklad odcudzenie mobilu, dokladov či platobnej karty, sa obáva 68 % opýtaných. Vyplýva to z prieskumu agentúry Perfect Crowd pre mBank.

16:25

Jeden z troch vrtuľníkov v konvoji, ktorý prevážal iránskeho prezidenta Ebráhíma Raísího v nedeľu na východe krajiny “tvrdo pristál”, ďalšie podrobnosti bezprostredne nie sú jasné, uviedli tamojšie médiá.

Na miesto smerujú záchranné zložky, ich presun však komplikujú zlé poveternostné podmienky, vyhlásil iránsky minister vnútra Ahmad Vahídí.

16:12

Voliči v Dominikánskej republike v nedeľu hlasujú v parlamentných voľbách a v prvom kole prezidentských volieb tiež rozhodnú, či súčasná hlava štátu Luis Abinader krajinu povedie aj v druhom funkčnom období. Pri nadpolovičnej podpore sa druhé kolo neuskutoční.

15:56

Kenská polícia sa v priebehu niekoľkých týždňov rozmiestni na Haiti, aby viedla mnohonárodnú misiu podporovanú OSN zameranú na boj proti násiliu gangov. V nedeľu to uviedol kenský minister zahraničných vecí.

15:39

Odchod amerických vojakov z Nigeru už začal a k ich úplnému stiahnutiu má dôjsť najneskôr do 15. septembra, krajiny o tom informovali v spoločnom vyhlásení v nedeľu.

Obe strany zároveň oznámili, že dosiahli dohodu o stiahnutí vojakov. Americké jednotky začali odchádzať z krajiny po vyhlásení Nigeru, že ich prítomnosť je nezákonná.

15:26

Jordánsky minister zahraničných vecí Ajman Safádí v nedeľu uviedol, že jeho krajina požiadala o medzinárodné vyšetrovanie “vojnových zločinov, ktorých sa Izrael dopustil počas svojho vojenského ťaženia v Gaze”. Informovala agentúra Reuters.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Mravec sa živí kvetom púpavy počas slnečného dňa v mestskom parku v estónskom Talinne

Autor: AP/Sergei Grits

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Pavel Jacz

Peter Haršáni

Marek Brna

Erik Majercak

Gustáv Murín

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali