DOPRAVA: Skvapalnený plyn zníži náklady na prepravu tovarov a substrátov po mori

DOPRAVA: Skvapalnený plyn zníži náklady na prepravu tovarov a substrátov po mori

Hamburg 19. januára (TASR) – Čiernožltý sírnatý dym z lodných komínov bude o niekoľko rokov minulosťou. Informuje o tom agentúra DPA. Splodiny plavidiel zatiaľ stále zaťažujú životné prostredie, cestujúcich a obyvateľov pobreží. Na slabo regulované normy pre lode sa dlhé roky sústreďovala kritika zo všetkých strán. Situácia sa konečne postupne zmení k lepšiemu, lebo novou pohonnou látkou pre lodné motory sa stane skvapalnený zemný plyn (LNG).

Regulačné úrady krajín tohto odvetvia sa dohodli, že sprísnené normy začnú platiť najprv v prístavoch a pre príbrežné trasy Európy a Severnej Ameriky, neskôr globálne.

Do roku 2020 musí prejsť na nové palivo viac ako 60.000 plavidiel. Majitelia lodí sa budú musieť zmieriť s tým, že do siedmich rokov nebudú môcť do nich tankovať sírnatú rôsolovitú hmotu, ktorá sa stáva tekutou a spaľovateľnou len po predchádzajúcom zahriatí.

Lodné spoločnosti zatiaľ váhajú so zmenou paliva pre lode, a to opodstatnene. Skvapalnený plyn nie je bezkonkurenčným palivom. Lode by mohli prejsť aj na motorovú naftu, ktorej splodiny sú menej škodlivé než z ťažkej ropy. "Všetko je otázkou peňazí," povedal expert Henning Pewe z klasifikačnej spoločnosti DNV GL.

Reklama

Ak sa má prejsť na spaľovanie LNG, na lode bude treba namontovať ďalšie veľkoobjemové nádrže. To bude niečo stáť a okrem toho prídu aj o úložný priestor. Prevádzkovatelia lodí sa sťažujú, že cenová politika dodávateľov skvapalneného plynu nie je transparentná. Zatiaľ nie je ani jedna verejná burzová cena mernej jednotky paliva. Pewe však uviedol, že situácia sa mení. Mnohí dodávatelia už predávajú LNG s pevnou zľavou voči lodnému dieselu.

V Spojených štátoch sú šance na úspech dodávateľov skvapalneného plynu veľké aj v nákladnej automobilovej doprave. Naň môže prejsť až 35.000 krížnikov ciest v prípade, ak sa zabezpečí dostatok čerpacích staníc s LNG v krajine, lebo je to skutočne ekonomické palivo.

Reklama

Lode na pohon s LNG budú mať kde v Nemecku natankovať plyn. Spoločnosť Bomin Linde buduje čerpacie terminály vo všetkých prístavoch krajiny na pobreží Severného mora i Baltiku. Ruben Benders, konateľ firmy, povedal, že zámer sa má realizovať do konca budúceho roka a práce sú v súlade s plánom.

Zmeny v morskej doprave sa už začali. Spoločnosť Aida, ktorá organizuje výletné plavby, dá postaviť dve veľké lode, ktoré budú môcť spaľovať aj skvapalnený plyn. Nové obslužné plavidlá v hamburskom prístave budú spaľovať len LNG.

Japonskí lodní dopravcovia už objednali 90 tankerov na prepravu skvapalneného plynu za 17,6 miliardy USD (12,96 miliardy eur). Dostanú ich do roku 2020. Zvýšia prepravnú kapacitu paliva z 250 miliónov na 400 miliónov ton ročne.

(1 EUR = 1,3584 USD)

Reklama

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ

Prihláste sa k odberu newslettra Hlavných správ
Pošlite nám tip
Reklama

Odporúčame

Reklama

Varovanie

Vážení čitatelia - diskutéri. Podľa zákonov Slovenskej republiky sme povinní na požiadanie orgánov činných v trestnom konaní poskytnúť im všetky informácie zozbierané o vás systémom (IP adresu, mail, vaše príspevky atď.) Prosíme vás preto, aby ste do diskusie na našej stránke nevkladali také komentáre, ktoré by mohli naplniť skutkovú podstatu niektorého trestného činu uvedeného v Trestnom zákone. Najmä, aby ste nezverejňovali príspevky rasistické, podnecujúce k násiliu alebo nenávisti na základe pohlavia, rasy, farby pleti, jazyka, viery a náboženstva, politického či iného zmýšľania, národného alebo sociálneho pôvodu, príslušnosti k národnosti alebo k etnickej skupine a podobne. Viac o povinnostiach diskutéra sa dozviete v pravidlách portálu, ktoré si je každý diskutér povinný naštudovať a ktoré nájdete tu. Publikovaním príspevku do diskusie potvrdzujete, že ste si pravidlá preštudovali a porozumeli im.

NAŽIVO

11:29

Medziročné tempo rastu inflácie v eurozóne zostalo v apríli 2024 nezmenené na marcovej úrovni 2,4 %. Stále tak prekračuje cieľ Európskej centrálnej banky na úrovni 2 %.

11:28

Zástupcovia konkurenčných palestínskych skupín Hamas a Fatah rokovali v Pekingu o podpore “vnútropalestínskeho zmierenia”. Uviedol to hovorca čínskeho ministerstva zahraničných vecí Lin Ťien.

11:27

Nemecký prezident Frank-Walter Steinmeier označil rozšírenie Európskej únie o desať štátov pred 20 rokmi za “moment európskeho šťastia”. 

11:26

Predseda Európskej rady Charles Michel nemá obavy z nadchádzajúceho polročného predsedníctva Maďarska v Rade Európskej únie. Podľa servera index.hu to vyplýva z Michelovho rozhovoru, ktorý poskytol v Bruseli európskym médiám.

11:25

 Britský hlavný inšpektor väzníc Charlie Taylor skritizoval neprijateľné podmienky zadržiavania migrantov na letisku neďaleko Londýna.

Zobraziť všetky

NAJČÍTANEJŠIE










Reklama

NAJNOVŠIE










Reklama
Reklama

NAJNOVŠIA KARIKATÚRA

POČASIE NA DNES

NAJNOVŠIE ROZHOVORY

NAJNOVŠIE Z DOMOVA

NAJNOVŠIE ZO ZAHRANIČIA

NAJNOVŠIE ZO ŠPORTU

NAJNOVŠIE ZO SVETONÁZORU

FOTO DŇA

Na snímke Anton Krištín z Ústavu ekológie lesa SAV ukazuje deťom vrchárku červenkastú na Borovej hore pri Zvolene

Autor: TASR - Ján Krošlák

Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali

Reklama
Reklama

Blog - redakcia Hlavných správ nezodpovedá za obsah blogerských príspevkov

Marian Kotleba

Milan Šupa

Ivan Štubňa

Gustáv Murín

Dušan Hirjak

Reklama
Facebook icon

Vážení čitatelia, prosíme vás, aby ste sa prihlásili na našu novú facebookovú stránku. Facebook nám totiž zmazal niektoré účty, ktoré starú stránku spravovali